reklama

Eduard von Lehmann a jeho súrodenci v Cíferi

Hneď za bránou Starého cintorína v Cíferi (ak ideme od Cintorínskej ulice) každého upútajú hroby členov rodiny Zičiovcov ohradené železnou ohradou. Ale už nie každý si všimne staré náhrobky, ktoré sú hneď vedľa tejto ohrady.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na oboch je dobre čitateľné priezvisko Lehmann, ktoré si pamätajú len starší obyvatelia a aj to len z rozprávania svojich rodičov a starých rodičov.

V monografii obce Cífer nájdeme malý odsek, v ktorom sa píše o akomsi generálovi Lehmannovi: „Za prvej svetovej vojny a po nej býval v Kerekešovskej kúrii penzionovaný rakúsko-uhorský generál Lehmann. Pri prechádzkach kúpil v obchode veľký balík cukríkov ‚glockov‘ a rozdával ich deťom. V spomienkach starších Cíferčanov sa zachoval ako čudácky, ale dobrosrdečný pán generál.“ Žiaľ jeho hrob sa nezachoval, na spomínaných náhrobkoch čítame mená Aloisia a Marie. Kto bol spomínaný generál Lehmann, ktorý žil v našej obci, a kto boli Aloisia a Marie Lehmannové?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Eduard von Lehmann (generálmajor vo výslužbe) sa narodil 17. marca 1844 v rodine Augusta von Lehmanna (1807 – 1881) a jeho manželky Elisabeth (okolo 1818 – 1888). Ruhestands-Schematismus der Österreichisch-Ungarischen Armee z roku 1910 nám o Eduardovi von Lehmannovi podáva stručné informácie: Zúčastnil sa ťaženia v roku 1866. V roku 1904 bol penzionovaný. Bol nositeľom Vojnovej medaily 1873, Vojenského služobného odznaku pre dôstojníkov druhej triedy, bronzovej Jubilejnej pamätnej medaily 1898 pre ozbrojenú moc a Vojenského jubilejného kríža 1908.

Vyznamenania toho istého druhu a triedy má v svojej súkromnej zbierke pán Ivan Chudý, ktorému týmto ďakujem nielen za ich fotografiu, ale aj za preklad hesla zo Schematizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zľava: Vojnová medaila 1873, Vojenský služobný odznak pre dôstojníkov 2. triedy, bronzová Jubilejná pamätná medaila 1898 pre ozbrojenú moc a Vojenský jubilejný kríž 1908. Vyznamenania zo súkromnej zbierky Ivana Chudého.
Zľava: Vojnová medaila 1873, Vojenský služobný odznak pre dôstojníkov 2. triedy, bronzová Jubilejná pamätná medaila 1898 pre ozbrojenú moc a Vojenský jubilejný kríž 1908. Vyznamenania zo súkromnej zbierky Ivana Chudého.  (zdroj: Ivan Chudý)

Cíferský rodák Erik Landstein (syn lekára Dr. Maxa Landsteina), neskôr známy ako Eran Laor, vo svojej knihe Vergangen und ausgelöscht spomína na rodnú obec a tiež na generála von Lehmanna (úryvky z knihy vychádzali v preklade Vendelína Jankoviča na stránkach Cíferpressu v 90. rokoch):

„Von Lehmann bol náruživým šachistom a v mojej matke našiel spoľahlivú partnerku. To tvorilo základ s vojenskou presnosťou dodržiavaného vzťahu medzi Lehmannovcami a nami. Počas niekoľkých rokov objavoval sa starý pán v nedeľu vždy o 15. hodine v našom dome. Prišiel tradične s tablou čokolády pre nás deti. Posadil sa a hral šach s pani doktorovou. Po olovrante sa rozlúčil, aby prišiel nasledujúcu nedeľu opäť presne o 15. hodine. Keď vyrástol môj brat Aurel, začal sa aj on zaujímať o šach. Časom sa stal ozaj vynikajúcim hráčom a zároveň stálym šachovým partnerom starého generála, ktorého jedného dňa i porazil. Na revanš mu von Lehmann daroval šachovnicu.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Eran Laor spomína na generála aj ďalej: „Generál von Lehmann ako mladý dôstojník sa zúčastnil bitky pri Hradci Královom, ale nikdy nemohol túto porážku prehltnúť. Kráľ František Jozef upadol u neho do nemilosti aj z iných dôvodov, pretože sa cítil odstrčený a predčasne penzionovaný. Ešte neskoršie ako senilný starec sa domnieval, že sa nachádza vo vojnovej vrave. Komandoval dedinskú mládež, hneval sa, rozčuľoval, keď neposlúchali jeho rozkazy. Generálov syn – kapitán von Lehmann – bol mimochodom jedným z prvých rakúskych letcov, ktorý v roku 1915 pri páde Przemyślu posledný opustil mesto svojím lietadlom.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Eduard von Lehmann mal s manželkou štyri deti. Boli to Georg (1883 – 1966), Marie (1886 – 1910), Rose a Eduard.

Generálmajor vo výslužbe Eduard von Lehmann zomrel 9. júla 1924 v posádkovej nemocnici v Trnave. Na cíferskom cintoríne ho pochoval farár Ľudovít Pavetitš 11. júla 1924.

Zmienka o generálovom synovi (teda o kapitánovi von Lehmannovi) ma zaujala a pri pátraní sa mi podarilo skontaktovať s pani Janou Tóthovou, pravnučkou Eduarda von Lehmanna a vnučkou kapitána Georga Lehmanna. Jej partner prof. Matúš Dulla napísal o Georgovi Lehmannovi článok (v krátenej verzii publikovaný v Cíferských novinách 3/2021). Zároveň sa mi podarilo od pani Tóthovej získať unikátnu rodinnú fotku, na ktorej sú súrodenci Lehmannovci na dvore Kerekešovskej kúrie, kde bývali niektorí z nich. Podľa popisu na zadnej strane vieme, že fotografia vznikla 21. augusta 1921. Sú na nej zľava stojaci: Eduard a Georg, zľava sediace: Marie, Anna a Aloisia.

Súrodenci Lehmannovci na dvore Kerekešovskej kúrie v Cíferi, 21. augusta 1921
Súrodenci Lehmannovci na dvore Kerekešovskej kúrie v Cíferi, 21. augusta 1921 (zdroj: zdroj: rodinný archív pani Jany Tóthovej)

Súrodenci Eduarda von Lehmanna

Marie von Lehmann sa narodila 7. januára 1846. Zomrela 25. marca 1928 o 14:30 h v Cíferi. Je pochovaná na Starom cintoríne v Cíferi (sektor: 1, číslo: 2).

Aloisia von Lehmann sa narodila v roku 1852 v Starej Boleslavi. Zomrela 9. augusta 1926 v Cíferi. Je pochovaná na Starom cintoríne v Cíferi (sektor: 1, číslo: 4).

Georg von Lehmann sa narodil 2. novembra 1856 v meste Cegléd. Oženil sa s Clarou rod. Bermann (1862 – 1937), vdovou po Eduardovi von Borkenau (1854 – 1892). Clara mala z prvého manželstva dve deti (Rudolf a Marie). Georg von Lehmann zomrel 14. septembra 1936 vo Viedni.

Anna Vattay rod. von Lehmann sa narodila okolo roku 1850. S manželom Imre Vattayom, grófskym komorníkom, mali dcéru Máriu Vattay (1888 – 1932). Anna Vattay zomrela 12. marca 1924 v Cíferi, kde je aj pochovaná. Jej hrob sa nezachoval.

 

Dušan Caja

 

Literatúra

NOVÁK, Ambróz. Zaujímavosti, kuriozity a zaprášené historky. In Cífer : Vlastivedná monografia. Bratislava : Obzor, 1991, s. 314-320. ISBN 80-215-0188-X.

DULLA, Matúš. Príbeh letca z modranského cintorína. 2020. 7 s. Rukopis.

PARALL, Jaro et al. Ruhestands-Schematismus der Österreichisch-Ungarischen Armee für 1910. 3. ročník. Graz : Verlag des Armee-Ruhestands-Schematismus, 1910. 595 s.

LAOR, Eran. Uplynulo a zaniklo (6): Spomienky cíferského Žida Erika Landsteina na rodnú obec a okolie. In Cíferpress. August 1993, roč. 3, č. 8, s. 2.

LAOR, Eran. Uplynulo a zaniklo (7): Spomienky cíferského Žida Erika Landsteina na rodnú obec a okolie. In Cíferpress. September 1993, roč. 3, č. 9, s. 2.

Dušan Caja

Dušan Caja

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Zaujímam sa o dejiny môjho rodného Cífera a životné osudy jeho minulých obyvateľov - známych, ale aj tých menej známych. Okrem toho milujem hudbu a rád čítam. Zoznam autorových rubrík:  Z dejín CíferaPamätná kniha obce CíferŽidia v CíferiKronika ľudovej školy v CíferiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu