reklama

Klesajúca životná úroveň – ako oslobodiť ľudí závislých od populistických politík?

Klesajúca životná úroveň a ohrozenie tých najzraniteľnejších a najchudobnejších, je problémom v mnohých krajinách sveta.

Klesajúca životná úroveň – ako oslobodiť ľudí závislých od populistických politík?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Klesajúca životná úroveň a ohrozenie tých najzraniteľnejších a najchudobnejších ľudí je problém, s ktorým sa stretávajú mnohé spoločnosti naprieč rozličnými politickými systémami po celom svete. Ako to už býva zvykom, politici často využívajú populistické politiky a “easy money” sľuby o získaní takej či onakej výhody zadarmo, čo im síce krátkodobo nahrnie zakrúžkované lístky od voličov do urien, no na druhej strane to však môže mať veľmi výrazný negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť ekonomiky a spoločnosti ako celku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto článku si tak trochu načrtneme jednoduchý ekonomický pohľad na riešenia, ktoré môžu pomôcť tým najzraniteľnejším a najchudobnejším z nás. Predovšetkým si však načrtneme samotnú príčinu daného problému, ktorá aj napriek stáročiam svojej existencie naďalej zostáva pre masy ľudí skrytá.

Ekonomický uhol pohľadu na riešenia

Zatiaľčo množstvo ľudí rozčuľuje situácia v extrémne chudobých krajinách (medzi ktoré patria napr. mnohé štáty Afriky) a extrémne pri tom kladú dôraz na zanedbávanie tamojších ľudských práv a slobôd, tak väčšinou zabúdajú na jednu veľmi konkrétnu slobodu, ktorá je pre odstránenie chudoby veľmi kľúčová. A nie je ňou nič iné ako ekonomická sloboda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď si Európania veľmi radi sťažujú na príšerné a preregulované podmienky pre podnikanie, existujú aj krajiny, ktoré sú na tom o dosť horšie ako my. Ak chcete podnikať napr. v takom Senegale, ako podnikateľ platíte fixnú ročnú daň ktorá činí približne 1000 eur. A to bez ohľadu na to, či ste vôbec v zisku alebo nie. Pokiaľ je váš zisk nulový, štátu stále zaplatíte tisícku.

Pre tamojšiu životnú úroveň je niečo také úplnou katastrofou a vstup nových firiem na trh je v Senegale prakticky nemožný.

Je to práve slobodný trh a podnikateľská iniciatíva, ktoré majú mnoho výhod pre všetkých ľudí, najmä pre tým najzraniteľnejších a najchudobnejších. Vytvárajú prostredie, kde jednotlivci majú možnosť rozvíjať svoje schopnosti a vytvárať hodnotu prostredníctvom svojej práce. Historicky sme napr. mohli vidieť, ako obdobie industriálnej revolúcie prinieslo množstvo príležitostí pre chudobných ľudí, ktorí našli zamestnanie a zlepšili svoje životné podmienky v dôsledku rozvoja slobodného trhu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ako vysvetliť súvis medzi priaznivým prostredím pre podnikanie a životnou úrovňou tak, aby tomu pochopilo aj malé decko? Prečo je tak výrazná chudoba v Senegale a v mnohých ďalších krajinách, kde sa dá ťažko podnikať?

Nuž, ľudia sú chudobní, pretože nemajú peniaze. Nemajú peniaze pretože nemajú žiaden zdroj príjmu. Žiaden zdroj príjmu nemajú pretože nemajú žiadnu prácu, ktorá je pochopiteľne hlavným zdrojom príjmu väčšiny z nás. A odkiaľ sa berie práca? Z businessov! Nemali by sme preto tak trochu myslieť na prostredie, ktoré umožňuje vznik businessov, keď už teda chceme odstrániť chudobu nielen v Afrike, ale aj kdekoľvek inde vo svete? Jednoduché, však?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiaľ áno. Túto jednoduchosť ale úmyselne ignorujú monhí populistickí politici a ich politiky, ktorých cieľom je získať čo najviac “emóciami-ovplyvnených” hlasov, ktoré sú zdrogované víziou rýchleho zbohatnutia. Príspevok na to a tamto, obedy zdarma a pod. sú žiaľ niečím, čo sa netýka iba krajín ako sú Senegal. Vzorce takýchto politík môžeme nájsť aj na Slovensku a v mnohých krajinách Európskej únie, ktorých životná úroveň je kvôli tomu vo vážnom ohrození.

To, prečo majú ľudia radi takéto plané sľuby v tomto článku riešiť nebudeme. Bola by to tak trochu strata času a koniec koncov – každý sme si za svoj vlastný život zodpovedný sám. Pozrime sa však na to, ako by sme mohli týmto situáciám predísť a ako by sme vedeli bežnému človeku “otvoriť oči” tak, aby bol schopný rozlíšiť skutočnú spoločenskú hodnotu od lacnej a prevarenej politickej kampane.

Tak ako bola kedysi platina, prvok číslo 78 v periodickej tabuľke, pre väčšinu ľudí iba bezvýznamným odpadom, ktorý sa vyhadzval do mora, po takmer tristo rokoch ľudia pochopili, že je vzácnejšia než striebro alebo zlato. Pri troche osvety sa možno dočkáme podobného pokroku aj v spôsobe nahliadania na kľúčové systémové a ekonomické riešenia.

Odstraňovanie regulačného spamu

Samozrejme, fixná daň v Senegale je extrémnym prípadom. Je však dôležité si uvedomiť, že prakticky akékoľvek regulačné bariéry a nadmerná byrokracia často bránia tým najzraniteľnejším ľuďom v prístupe na trh. Snaha o redukciu týchto prekážok môže vytvoriť rovnaké príležitosti pre všetkých a umožniť rozvoj podnikateľskej činnosti aj tým, ktorí majú obmedzené zdroje.

Či už sme v EÚ, v Afrike, alebo kdekoľvek inde na svete, krajiny ako sú napr. Singapur, Nový Zéland alebo Estónsko nám môžu poslúžiť ako inšpirácia pri tom, ako môže práve odstránenie mnohých prekážok pre vstup na trh zvýšiť životnú úroveň a eliminovať mnohé komplikácie.

Samozrejmosťou je, že kľúčový význam pre zlepšenie životnej úrovne tých najzraniteľnejších ľudí majú aj investície do vzdelávania a odbornej prípravy, čo umožňuje ľuďom rozvíjať svoje schopnosti a získať potrebné zručnosti na trhu práce. Flexibilné vzdelávacie programy môžu pomôcť zlepšiť prístup k vzdelaniu pre ľudí s obmedzenými finančnými prostriedkami alebo životnými okolnosťami.

Práve absencia kvalitného vzdelania je kľúčovou príčinou, prečo môžu niektoré krajiny aj napriek ich ekonomickej slobode tak trochu zaostávať. A aj keď sa na prvý pohľad môže tento problém týkať skôr Latinskej Ameriky, alebo spomínanej Afriky než Európy, je nevyhnutné poznamenať, že absenciou kvalitného vzdelávania trpia v Európe predovšetkým regióny – a to aj v rámci Slovenskej republiky.

Je ekonomická sloboda dostatočne solidárna?

Ak nechceme byť chudobní, tak namiesto toho, aby sme sa spoliehali na vládne intervencie a rozširovanie sociálnych programov, mali by sme sa kriticky zamyslieť nad samotným “tokom peňazí” a nad tým, odkiaľ bohatsvo vlastne plynie. A nie je tým nič iné ako práve individuálna (ekonomická) sloboda, ktorá umožňuje jednotlivcom slobodne rozhodovať o svojom živote, vytvárať hodnotu a prevziať zodpovednosť za svoje činy. Slobodné trhy apodnikateľská sloboda umožňujú ľuďom využívať svoj potenciál a vytvárať hospodársky rast – cez slobodný trh majú jednotlivci príležitosť vybudovať svoje podniky a zamestnávať ďalších ľudí, čo prispieva k tvorbe bohatstva a pracovných miest.

Žiaľ, pri všetkom optimizme bude práve zdôvodnenie významu osobnej slobody a solidarity extrémnym problémom vo svete plnom populistických politík, sociálnych balíčkov, dávok a príspevkov na deti, od ktorých môžeme očakávať, že sa budú snažiť na podobné ideály silou mocou útočiť.

Aj keď viac ekonomickej slobody automaticky znamená viac pracovných miest, viac bohatstva, viac nezávislosti a teda aj menej potrieb po sociálnych balíčkoch, nesmieme pritom zabúdať na to, že aj v prípade akokoľvek extrémne utopistickej individuálnej slobody nezmizne prirodzená spoločenská potreba po pomáhaní tým, ktorí sú skutočne v núdzi. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi individuálnou slobodou a spoločenskou súdržnosťou, aby sme zabezpečili podporu pre tých najzraniteľnejších ľudí.

Nie je však dôvod preto, aby táto rovnováha musela byť silou mocou centrálne riadená. A obzvlášť nie na úkor ekonomických slobôd.

Záver

V tomto článku sme sa tak trochu pozreli na politické hrozby klesajúcej životnej úrovne a aj aj keď je to jednoduchšie než sa na prvý pohľad môže zdať; základy ekonómie nám ponúkajú riešenia, ktoré môžu v tejto situácii pomôcť. Podpora slobodného trhu, deregulácia, eliminácia prekážok pre vstup na trh, či investície do vzdelávania a odbornej prípravy sú všetko kľúčovými prvkami, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu životnej úrovne práve tých najzraniteľnejších a najchudobnejších ľudí.

Je pritom dôležité si uvedomiť, že boj proti klesajúcej životnej úrovni a ochrana tých najzraniteľnejších ľudí si vyžaduje komplexný prístup a snahu o vyvážené riešenia. Hľadanie odpovedí v podnikateľsky atraktívnom prostredí môže byť jednou z možností na zlepšenie životných podmienok pre všetkých ľudí, no netreba pritom zabúdať ani na dôležitosť potreby dôkladného spoločenského vzdelania a dostatočne efektívnej a hlavne dlhodobo udržateľnej solidarity.

Koniec koncov, treba si dať obzvlášť veľký pozor na to, aby sme nenaleteli ako na štedré sociálne balíčky populistov ničiacich štátny rozpočet, tak aj na prefíkaných lobbystov, ktorí sú zástancami ekonomickej slobody výhradne v takom sektore, v ktorom sami podnikajú. Sloboda je sloboda iba vtedy, ak platí rovnako pre každého

Lukáš Čelinák

Lukáš Čelinák

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  702x

Som odborník na elektronické vzdelávanie, programátor, okresný predseda SASky, hrnčiar a cestovateľ s bohatými skúsenosťami z celého sveta, vďaka ktorým som sa naučil kriticky nazerať na efektivitu verejných financií v našej krajine. Som taktiež vášnivý hrnčiar a vo svojom voľnom čase sa venujem organizovaniu workshopov, pri ktorých sa snažím oboznámiť ľudí a deti s hrnčiarskym remeslom. Moje záujmy zahŕňajú aj štúdium ekonomickej literatúry od autorov ako sú Bastiat, Hayek, Rothbard a Mises, ktorí ma inšpirujú pri politickej činnosti. Mám krásnu ženu a dve úžasné deti s ktorými spoznávame slovenský, čiastkovo reformovaný vzdelávací systém. Ako okresný predseda SASky sa prevažne zameriavam na písanie článkov o ekonomických témach, ktoré nadväzujú na všetky odvetvia v našej spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEkonómia a štátVzdelávanie a naša budúcnosťPolitika

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu