reklama

Ľahnem si so Soňou a spím

Niektorí (asi skeptici) tvrdia, že spánok je to najlepšie na živote. Akoby akési dočasné nebytie bolo tou najlepšou časťou bytia. Paradoxné, že? Ale nie je to tak.

Ľahnem si so Soňou a spím
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

To, čo je na spánku najlepšie nie je spánok samotný, ale tie veci okolo neho. Večer a ráno. Ten pocit, keď si na sklonku dňa ukonaní konečne ľahnete do perín, vystriete unavené údy a objímete svojho plyšového maca (alebo aj neplyšového). Alebo keď sa po noci preberiete, oddýchnutí a plní energie, keď ranná káva zavonia, opečené rožky chrumkajú a med sa sladko rozteká.

Ale pre nás, insomniakov, sú tieto potešujúce zátvorky okolo spánku (za normálnych okolností krásne oblé) akési príliš hranaté. Večer sme síce tiež unavení a rovnako chtiví vodorovnej polohy ako naši dobre spiaci kolegovia, ale pomyslenie na noc v nás vyvoláva nepríjemné predtuchy blížiaceho sa strádania. Zaspíme síce ľahko (aspoň poniektorí z nás), ale už o dve hodiny sa prebúdzame tušiac (čo tušiac, na sto percent vediac), že všetky naše snahy o návrat do ríše nevedomia budú neúspešné a povedú v lepšom prípade k tlmeným vzdychom, v horšom k nekonečnej frustrácii ba až zúfalstvu. Vieme, že ona za to v podstate nemôže (aspoň väčšinou), ale pri pohľade na vlastnú posteľ zisťujeme, že ju neznášame.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A ráno? Keď konečne dorazí po hodinách úmorného čakania, v hlave nám tancujú nervové vlákna, kruhy pod očami priam bolia a my zisťujeme, že chuť na kávu a chrumkavé rožky s medom sa odplazila kamsi k susedom. (No napriek tomu tej kávy vypijeme minimálne pol litra.) Naše životné ciele sa scvrknú na jedinú nedosiahnuteľnú métu – aspoň päť hodín spánku v kuse.

Isteže, na nespavosť existujú všelijaké finty a mnohé z nich som aj vyskúšala. Zopár som ich dokonca „vynašla“. Napríklad čítanie encyklopédií. Vedeli ste, že podrobný opis života slona afrického vás uspí už pri druhom odstavci? Aj počúvanie filozofických podcastov je relatívne účinné, ale ani detailný rozbor Kantových teórií (hoc funguje takmer okamžite) vám nezaručí, že budete spať dlhšie ako dve hodiny. Vyskúšala som aj pitie mlieka s medom pred spaním, večernú jogu či štrikovanie. Ale ani jedna z nich nefunguje dokonale alebo dlhodobo. Človek skôr či neskôr príde na to, že najlepší liek na nespavosť je pokoj v duši. A dosiahnuť pokoj v duši je často celoživotným dielom a vraj mnohokrát súvisí s dobrými vzťahmi (vzťahmi k iným ľuďom, samému sebe, práci, Bohu, životu ako takému...).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno si práve teraz hovoríte „dobre, dobre, to je všetko pekné, ale kedy sa konečne dostaneme k tej Soni?“. Tak práve teraz sa k nej dostávame. Ale predtým ešte jedna malá odbočka, ktorá sa týka písania. Minule som namiesto spánku počúvala akýsi podcast o písaní (a keďže rada píšem, aj takéto podcasty sem-tam počúvam) a v ňom skúsení spisovatelia tvrdili, že dobrý príbeh musí mať postavu, s ktorou si čitateľ vybuduje vzťah, s ktorou takpovediac súcití. A vraj na vybudovanie vzťahu k nejakej postave často stačí veľmi málo.

Demonštrovali to na príbehu ceruzky. Ak v príbehu vystupuje ceruzka a niekto ju zlomí, vôbec nás to netrápi. Akonáhle však dáte ceruzke meno a nazvete ju trebárs Tom, hneď vám príde ľúto, keď niekto zlomí Tomovi krk. Chudák Tom! Spomínate si, ako som vyššie tvrdila, že svoju posteľ v podstate neznášam? A nemôže práve to byť dôvod mojich problémov so spánkom? Nemám pokoj v duši, lebo nemám dobrý vzťah k vlastnej posteli. A to treba rozhodne zmeniť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak ste si teraz pomysleli, že už konečne viete, kto je tá Soňa, musím vás sklamať. Posteľ to nie je. Moju posteľ totižto pomenovali jej výrobcovia a meno je to vskutku pekné. A tak sa ho neodvážim meniť. Volá sa Eros.

Ale moja perina meno nemala, a tak...

Danica Chames

Danica Chames

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Sem-tam mi na klobúk prisadne motýľ. Inak normálka. Zoznam autorových rubrík:  RodičovskéVzťahovéPríbehyAmerickéHaluzeNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu