Viva México - Pozole rojo s cícerom

Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka.

Viva México - Pozole rojo s cícerom
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Táto tradičná mexická polievka je niečo podobné ako náš guláš. Nie je tak hustá ako práve guláš, skôr sa konzistenciou podobá vývaru, ale chuť a intenzita chilli papričiek guajillo a ancho je naozaj silná. V príprave je dôležité odstrániť semienka a žily, tým docielite, že pozole nebude pikantné a pochutia si na ňom aj deti. Kto by však radšej ostrejšiu verziu, ten bude musieť pri servírovaní pridať ešte nejaké chilli omáčku, alebo sušené chilli.

Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Zvyčajne sa táto polievka konzumuje na večeru, ale je to aj klasický pokrm na mexických Fiestas počas chladných zimných nocí. Ako sa hovorí nič nie je mexickejšie ako pozole! Originálne červené pozole sa varí zo sušenej hominy kukurice a bravčového krku. Sušená hominy kukrica dodáva tejto polievke neporovnateľnú kukuričnú chuť, ale výborne sa dá použiť aj ako náhrada sterilizovaná. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hominy - sú sušené kukuričné zrná, ktoré boli ošetrené alkáliou v procese nazývanom nixtamalizácia (nextamalli je slovo z Nahuatlu pre "hominy"). Proces nixtamalizácie je základom mezoamerickej kuchyne už od staroveku. Na výrobu hominy sa zrno poľnej kukurice vysuší a potom sa zrelé (tvrdé) zrno spracuje namáčaním a varením v zriedenom roztoku lúhu (ktorý možno vyrobiť z vody a dreveného popola ). Kukurica sa potom dôkladne premyje, aby sa odstránila horká chuť lúhu. Alkalita pomáha rozpúšťať hlavnú lepiacu zložku bunkových stien kukurice, uvoľňuje šupky od zŕn a zmäkčuje kukuricu. Tiež namáčanie kukurice v lúhu zabíja klíčky, ktoré bránia klíčeniu počas skladovania. Hominy sa konzumuje v neporušených jadrách, alebo sa melie na krupicu, či múku. V mexickej kuchyni sa hominy jemne melie, aby vznikla masa. Čerstvá masa, ktorá bola vysušená a rozomletá na prášok, sa nazýva masa seca, alebo masa harina. A práve z takej múky sa vyrábajú kukuričné tortilly. 

SkryťVypnúť reklamu

zdroj: wikipédia https://en.wikipedia.org/wiki/Hominy

Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére. Pozole sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ale všetky variácie obsahujú základ z varenej kukurice - hominy vo vývare. Mäso sa zvyčajne použije bravčové, kuracie, alebo aj hovädzie. Podľa toho ako, hlboko máte do peňaženky. Keďže kukuricu hominy bežne v obchode nezoženiete, tak môžete použiť fantastickú náhradu a to cícer.  

Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. 

SkryťVypnúť reklamu

Pozole môžete pripraviť z bravčového, hovädzieho, alebo aj kuracieho mäsa
Pozole môžete pripraviť z bravčového, hovädzieho, alebo aj kuracieho mäsa (zdroj: Ján Chomík)

Budete potrebovať:

Na polievku:

4 litre vody

1,5 kg bravčového pliecka nakrájaného na kocky ( môžete pridať aj 0,5 kg bravčových rebier)

1/2 cibule

8 veľkých strúčikov cesnaku

3 bobkové listy

Soľ podľa chuti

2 plechovky cíceru v slanom náleve

Ancho a guajillo chilli
Ancho a guajillo chilli (zdroj: Ján Chomík)

Na červenú omáčku:

3 guajillo papričiek očistených bez semien a žíl

3 ancho papričiek očistených bez semien a žíl

3 strúčiky cesnaku

1/2 cibule

čajovú lyžičku mexického oregana a soľ podľa chuti

Na ozdobu:

nadrobno nakrájaná cibula, koriander, chilli omáčka, jemné plátky nakrájanej reďkovky, mexické oregano

Príprava omáčky:

Odstráňte stonky, semená a žili z chilli papričiek. Opláchnite ich v studenej vode, aby ste umyli nečistoty. Vložte do stredného hrnca spolu s cibuľou, cesnakom, korením a vodou.

SkryťVypnúť reklamu

Varte na miernom ohni asi 20-25 minút, alebo kým chilli nezmäknú. Odstráňte hrniec z tepla a nechajte trochu vychladnúť. Obsah dajte do mixéra spolu s jednou šálkou vody v ktorej sa chilli varilo. Rozmixujte do jemna.

Pozole:

Do veľkého hrnca pridajte vodu, cibuľu, oregano, bobkový list, nakrájané mäso, soľ a korenie.

Prikryte a priveďte tekutinu do varu. Pridajte dve šálky červenej omáčky precedenej cez jemné sitko a pokračujte vo varení na miernom ohni asi dve hodiny. Keď je mäso mäkké, vyberte a zlikvidujte kosti (ak ste pridávali aj rebrá), cibuľu, cesnak a bobkový list. Pridajte precedený a opláchnutý cícer a varte ešte asi 30 minút, alebo do mäkka. Ak je treba dochuťte podľa potreby.

Pozole rojo - ideálna jedlo pre chladné večery.
Pozole rojo - ideálna jedlo pre chladné večery. (zdroj: Ján Chomík)

Servírujte polievku v miskách, alebo tanieroch a ľubovoľne ozdobte. K polievke sa výborne hodia tortillové chipsy. Pozole  sa môže uchovávať v chladničke až päť dní a rovnako ako guláš - čím viac sa ohrieva, tým je lepšie.

Ján Chomík

Ján Chomík

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Profesionálny nadchýnač a vyznávač posvätných pondelkov. Zoznam autorových rubrík:  VincoInéKnihyViva MéxicoNostalgické okienkoSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

2 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
SkryťZatvoriť reklamu