reklama

Prečo kandidujem na predsedu a poslanca Žilinského samosprávneho kraja

Keď som sa stal poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline, začal som pracovať na realizácii predvolebného programu a tiež na veciach, o ktorých som sa dozvedel od ľudí z nášho obvodu Solinky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Čakal som, že narazím na neprekonateľný odpor reality. Aspoň taký, aký som počúval od zodpovedných roky predtým: nedá sa nič, potom, veď viete ako to chodí. Ale vôbec to tak nebolo a veľa sa toho dalo do pohybu. V našom obvode v spolupráci s mestským úradom a niektorými kolegami presadzujeme konkrétne veci, ktoré sa tu predtým nikdy nerobili. Čiže na otázku v nadpise článku môžem dať už teraz jednoduchú odpoveď. Pretože keď je človek od začiatku pevný v svojich cieľoch a pragmatický v svojich rozhodnutiach, dokáže presadiť veľa zásadných a verejne prospešných vecí. Na prvý pohľad sa zdá, že práca poslanca v svojom obvode a post predsedu samosprávneho kraja sa nedajú porovnávať. Ja si však naopak myslím, že základ majú spoločný. Tým základom je zodpovednosť voči spoločnému verejnému záujmu. To ako verejný činiteľ pristupuje k malým veciam ukazuje, s akým nasadením a poctivosťou bude pristupovať k tým veľkým. Linky na zhrnutie mojich poslaneckých aktivít prikladám na konci článku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhým dôvodom je to, že sám by som nemal koho voliť. Žiadny z ohlásených kandidátov vo mne nevyvoláva ten základný pocit dôvery, či dokonca pozitívneho nadšenia. V tomto prípade moja nedôvera okrem iného vyplýva najmä z opakovaného dojmu, že kandidatúra tých najznámejších politikov v našom kraji je viac rozhodnutím materských strán, než ich samých. Myslím, že záväzky voči politickej strane sú v regionálnej politike skôr brzdou, ako výhodou. Celý ten mechanizmus strany a jej požiadavky nakoniec zožerú viac energie, než samotný verejný záujem. Nespochybňujem politické zoskupenia ako také, ich zmysel a miesto v parlamente, ale som presvedčený, že v regiónoch je lepšie byť nezávislý od strán, tak ako aj od miestnych oligarchov. Chcem byť teda nezávislý a slobodný kandidát a jediné záväzky chcem mať voči ľuďom a môjmu volebnému programu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som tiež presvedčený, že angažovať sa vo veciach verejných nie je výsadou ani kasty profesionálnych politikov, ani tých najbohatších z nás, ale najmä občanov, ktorí to myslia vážne a vedia premyslieť a presadiť to najprospešnejšie pre vlastný región. Chcel by som stáť v prvej línii občanov, ktorý dokážu, že ak je medzi prioritami verejného činiteľa na prvom mieste spoločenský záujem a schopnosť strategicky myslieť, správa vecí verejných funguje na oveľa lepšej úrovni, ako je tomu teraz. Tretím dôvodom mojej kandidatúry je teda pocit spoluzodpovednosti za stav spoločnosti a viera, že ju aktívne môžem pomôcť zlepšovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A nakoniec. To najdôležitejšie je, že mi na mojom kraji a meste veľmi záleží. Žijem tu a cítim sa byť ich neoddeliteľnou súčasťou. Skutočná a prospešná politika musí byť aj vecou citu, nielen rozumu. Chcem tu ostať žiť navždy a cítim povinnosť urobiť všetko preto, aby boli môj kraj a moje mesto tým najlepším možným miestom pre život. Viem, že sa to dá, ak spoločne s pomocou občanov a príslušných odborníkov dokážeme diagnostikovať skutočné problémy a následne slobodne nastaviť tie správne a systematické riešenia. Podnety a pripomienky mi môžete posielať na moju emailovú adresu cibulka.peter@azet.sk. Verím, že aj touto cestou sa podarí navzájom prepojiť čo najviac ľudí, ktorým záleží na našom kraji a chcú prispieť k jeho rozvoji a budem sa snažiť aplikovať vaše pripomienky do rozumného volebného programu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tomto texte som sa pokúsil načrtnúť základné a principiálne motívy, ktoré budú sprevádzať moju kandidatúru. V ďalších článkoch sa zameriam na konkrétne oblasti: cestné komunikácie, školstvo, zdravotníctvo, turizmus, sociálne služby, kultúru a predstavím svoje plány a víziu Žilinského kraja.

Linky: aktivity poslanca v roku 2016

 : aktivity poslanca v roku 2017

Peter Cibulka

Peter Cibulka

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rád sa zaoberám politikou a spoločenskými otázkami. Som poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline a kandidujem na post predsedu a poslanca Žilinského samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  PoethicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu