reklama

Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov

Chlapci sú zraniteľnejší a zabúdame nato. Dá sa zatraktívniť profesia učiteľa ak nedostatok učiteľov je tak veľký?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Chlapcom chýba ochranný hormón

Poznáte ten pocit, keď vás niečo tak zasiahne, že to nedokážete sformulovať do slov a zostáva vo vás iba silný pocit? To sa mi stalo pri počúvaní podcastu Nevyhorení s psychiatričkou Natáliou Kaščákovou o traumách z detstva. Nielen, že začínam spochybňovať moje vlastné detstvo, ale aj výchovu svojich vlastných synov. Kto vie koľko tráum som im už spôsobila, aj keď sa snažím aplikovať nenásilnú rešpektujúcu výchovu. Zásadným zistením, ktoré mi pomôže aj v praxi učiteľky je rozdielny emočný vývoj chlapcov a dievčat. Počas puberty je prítomný u dievčat hormón estradiol, ktorý plní ochrannú funkciu pri určitých vývojových procesoch. Tento hormón sa u chlapcov nenachádza a predsa existuje stále spoločenský naratív ako majú chlapci všetko zvládnuť, byť silní a neplakať. Viem, že tieto informácie budú nápomocné hlavne pre rodičov, ale nám učiteľkám a učiteľom to možno pomôže pochopiť situáciu v triede a následné pristupovanie ku konfliktom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rodí sa síce menej detí, ale počet chýbajúcich učiteľov sa bude zvyšovať

Ďalším dychberúcim zistením, ktoré som si prečítala minulý týždeň je prognóza počtu žiakov a učiteľov podľa okresov do roku 2030. Inštitút vzdelávacej politiky v spolupráci s Ekonomickým ústavom SAV vytvoril prognózu počtu žiakov a učiteľov na úrovni okresov s využitím mikrosimulačného nástroja. Model v každom roku simuluje základné procesy ako demografia, vzdelávanie a ekonomická aktivita. Očakáva sa mierny pokles detí v materských školách hlavne v Bratislavskom kraji, mierny nárast žiakov na základných školách a výrazné zväčšenie počtu žiakov na stredných školách. Počet vysokoškolských študentov bude stabilný. No nedostatok učiteľov sa bude prehlbovať. Do roku 2025 sa predpokladá 1600 chýbajúcich učiteľov a po roku 2026 až 2100. Pomôcť by malo zatraktívnenie profesie učiteľa. Vieme však, že finančne to asi nepôjde. Kto sa chce ešte viac zdeprimovať, môže si prečítať o koľko sa reálne zvýšili platy učiteľov z hľadiska inflácie. (Len pre silné povahy.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako možno zatraktívniť profesiu učiteľa

Ja ako nemčinárka, aby som neupadala na duchu, som si väčšinou hľadala vzdelávania v nemčine a najlepšie v nemecky hovoriacej krajine. Takto sa mi podarilo zúčastniť sa vzdelávanie pre učiteľov nemčiny v Bavorsku (Dillingen an der Donau) spolu s ďalšími devätnástimi učiteľmi zo Slovenska a z Česka. Konalo sa to počas prázdnin a ja som si to okrem zbierania nových poznatkov mohla spojiť aj so spoznávaním nemeckých miest. Ministerstvo školstva umožňuje pre učiteľov nemčiny opäť niečo podobné. Neváhala by som. Učiteľ dostane na celý pobyt štipendium.

Každá učiteľka a každý učiteľ má svoje metódy, ako sa pri svojej profesii nezblázniť a nezúfať. Inak by to už dávno nerobili a našli by si prácu inde. Ako je táto profesia náročná fyzicky (neustále státie a chodenie po triede, nemožnosť navštíviť toaletu vo zvolenom čase, každá hodina v inej triede alebo v učebni, nemožnosť najesť sa vo zvolenom čase, atď.), tak je náročná aj psychicky. Stále mám pocit, že na túto sféru sa zabúda a vedúci si myslia, že si to každý bude riešiť po svojom. Možno by sme sa už konečne mohli zamyslieť nad tým ako zefektívniť prácu práve psychologickou podporou alebo povinnými teambuildingmi, možno aj zavedením povinnej psychohygieny a v neposlednom rade podporovať učiteľky a učiteľov v ich práci a nielen spochybňovať, kontrolovať a riešiť iba, keď je zle. Verím v to, že sa to mení a bude meniť k lepšiemu. No o chvíľu je tu Veľká Noc a zasa trochu volníčka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Magdaléna Cifrová

Magdaléna Cifrová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Vitajte na mojom blogu! Som učiteľkou na materskej dovolenke a snažím sa sledovať dianie v oblasti výchovy, vzdelávania, školstva na Slovensku, ale aj v zahraničí. Povolanie učiteľ nemá v našej krajine pozitívne renomé a preto asi musíme začať od seba. Rada by som na tomto blogu zbierala a upriamovala pozornosť na pozitívne udalosti v školstve, na zaujímavých neštandardných učiteľov a pomocných profesií, ale aj na rôzne tipy, ktoré nám prácu učiteľa môžu určitým spôsobom uľahčiť. Zoznam autorových rubrík:  Školstvo

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu