reklama

Zaujímavé učiteľky ku dňu učiteľov

Učiteľky, ktorých práca sa oplatí sledovať. Tiktokerka Štěpánka, či blogerka matematička!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Včera bol deň učiteľov. Ja som sa rozhodla poukázať na pár veľmi zaujímavých učiteľov, ktorých v tomto kybernetickom priestore sledujem a čítam. Dávajú mi nádej a motiváciu, že je ešte mnoho takých, ktorých práca učiteľa baví a zároveň sú prínosom pre školy, žiakov a spoločnosť.

Zuzana Kováčová

Zuzana Kováčová, ktorá je zároveň finalistkou ceny Učiteľ Slovenska 2022, ma zaujala obetou a nezlomnou snahou prekonávať prekážky. Nielen, že sa na nejaký čas musela vzdať svojej práce kvôli náboženstvu za čias socializmu, ale neodradilo ju ani prijať do svojej triedy nevidiaceho žiaka, ktorého začlenila do kolektívu. Naučila sa braillovo písmo a chlapec funguje v triede úspešne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štěkánka the Učitelka

Nedávno som narazila na českú učiteľku Štěpánku Cimlovú, ktorá búra mýty starodávnych školských metód. Sledujem ju na facebooku, kde veľmi vtipne vo videách vysvetľuje stereotypné metódy školstva. Veľmi odvážne sa zapája aj do diskusií učiteľov, ktorí tieto metódy používajú. Zaujímavá je aj jej cesta k učiteľstvu, ktorá ju po celý čas viedla práve týmto smerom, aj keď okúsila prácu inde. Študovala managment, pracovala ako ekomonická poradkyňa managmentu na škole v Himalájach, v Česku ako riaditeľka produkčnej agentúry, atď. Od marca 2021 je aj tiktokerka.

Jitka Rambousková

V neďalekom Česku ma zaujala aj pani učiteľka matematiky a informatiky, ktorá ma blog s názvom Co jsem vyzkoušela. Každý utorok vychádza nový článok na jej webe. Mňa celkom zaujala umelá inteligencia a pani učiteľka sa jej tiež neštíti. Má tam okolo 500 článkov, tak je čo lúskať po večeroch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Musím uznať, že ma veľmi milo prekvapil rozhovor so študentkou – budúcou učiteľkou matematiky a biológie -  Martinou Loncovou. Je mladunká, odhodlaná a na profesiu učiteľa sa pozerá triezvo. Verím v to, že sa naozaj ako učiteľka zamestná.

Ja som pri ukončovaní štúdia nebola ani zďaleka taká presvedčená učiteľka. Ako jazykárka s predošlými skúsenosťami v cestovnej agentúre som si rozposlala životopisy aj do rôznych firiem. Aj ma do jednej firmy prijali, kde mi ponúkali takmer 2-krát vyšší plat ako v tom čase na základnej škole, kde som sa nakoniec zamestnala. Nedokázala som si predstaviť, že zabijem svoju kreativitu v open office medzi nekončiacimi excel tabuľkami. Niekomu to určite vyhovuje, ale ja by som nedokázala chodiť do práce, kde ma teší iba jeden deň v mesiaci, kedy mi cinkne výplata. Takto ma vlastne pohovory do iných firiem vytlačili do môjho vysneného povolania učiteľky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gratulujem všetkým učiteľkám a učiteľom k ich dňu a prajem, aby sa im tento deň odzrkadlil na výplatnej páske v apríli!

 

Magdaléna Cifrová

Magdaléna Cifrová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Vitajte na mojom blogu! Som učiteľkou na materskej dovolenke a snažím sa sledovať dianie v oblasti výchovy, vzdelávania, školstva na Slovensku, ale aj v zahraničí. Povolanie učiteľ nemá v našej krajine pozitívne renomé a preto asi musíme začať od seba. Rada by som na tomto blogu zbierala a upriamovala pozornosť na pozitívne udalosti v školstve, na zaujímavých neštandardných učiteľov a pomocných profesií, ale aj na rôzne tipy, ktoré nám prácu učiteľa môžu určitým spôsobom uľahčiť. Zoznam autorových rubrík:  Školstvo

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu