reklama

Zbytočne vyhodené peniaze Sociálnou poisťovňou

Ešte dobre, že sa liečim na vysoký krvný tlak, pretože keď som počula tú absurditu, ktorú Sociálna Poisťovňa (SP) spúšťa, je to nehorázny prístup, priam šikanovanie práve nízko príjmových zamestnancov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ešte dobre, že sa liečim na vysoký krvný tlak, pretože keď som počula tú absurditu, ktorú Sociálna Poisťovňa (SP) spúšťa, je to nehorázny prístup, priam šikanovanie práve nízko príjmových zamestnancov. Pýtam sa, čo teda robia kontrolné orgány SP, ktoré sú za to kráľovsky platené a či napr. murár, pekár možno aj ak by vedeli, po ktorých dokladoch by mali siahnuť a nahliadnuť, ale od kedy má možnosť jeden laik - aj keď zamestnanec, ktorý je fyzicky, možno i psychicky vyčerpaný, aby sa ešte on vládal a vedel venovať akýmkoľvek odvodom alebo snáď SP ide o zvýšenie percenta nezamestnanosti, pretože ktorý zamestnávateľ by strpel, aby jeho "bezvýznamný" zamestnanec si nárokoval na presné a poctivé odvádzanie, a to nielen poistných odvodov do SP ale všetkých vrátane garančného fondu. Prečo si SP myslí, že zamestnanec, ktorý nevytŕča z radu si nevie domyslieť o čo SP nepriamo ide? Či snáď akýkoľvek zamestnanec vie lepšie odhaliť podvody, ktoré sa dejú cez príjmové, výdavkové doklady, faktúry ... ako akože "vyštudovaní" pracovníci oddelenia kontroly SP? Čo sú to za odborné kapacity, keď nevedia akým spôsobom odhaliť skryté výdavky, rôzne odmeny mimo výplatnej listiny? Iste keď sa to robí len letmým pohľadom na výplatné listiny, tak sa to nezistí, treba ísť do vnútorných dokladov k čomu ale treba odvaha a neohliadať sa ani na jednu ani druhú stranu. Vynaloží sa veľa finančných prostriedkov na túto poštovú informáciu, a to z toho málo vybratého poistného za to, ktoré poistenie miesto toho, aby si kontrolóri vyhrnuli rukávy a zahryzli sa, ale podotýkam do poctivej, mravenčej kontrolnej činnosti a nečakali na minimum bojazlivých podnetov, o ktorých sa vždy dá zapochybovať alebo len povrchne venovať. Odbor výberu poistného SP veľmi dobre vie, že sa týmto ťahom žiadny efekt nedosiahne, preto túto úlohu treba posunúť ich priamym kolegom odboru, či oddeleniu kontroly. Je to priam vrcholne bezočivé hádzať povinnosť kontrolnej činnosti na verejnosť, hoci sa dopredu vie, že je to hra na slepú babu. Prečo Finančná správa, resp. Daňový úrad vie aplikovať aj v praxi rôzne kontrolné prístupy k výberu tiež rôznych daňových odvodov, či len preto, že ide o príjmy do Štátneho rozpočtu (ŠR) a príspevky na poistenie sa čerpajú na dlhodobé, resp. krátkodobé dávky obyčajným ľuďom, čo v prípade nedostatku finančných prostriedkov sú i tak dotované zo ŠR. Podľa mňa ide o úmyselné a bezcielné plytvanie verejnými finančnými prostriedkami. Pýtam sa, ktorý zamestnanci majú nabrať odvahu zisťovať nekalé praktiky zamestnávateľov? Pretože aj kontrolní pracovníci SP sú zamestnanci alebo by tiež mali byť zamestnancami.

Anna Čomáňová

Anna Čomáňová

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som nepracujúca poberateľka starobného dôchodku. Viac ako 40 rokov som pracovala v sociálnej oblasti, preto by som sa rada verejne vyjadrila k aktuálnym témam. Aj keď som dôchodkyňa pozorne sledujem verejné dianie hlavne v sociálnej oblasti. Preto sa chcem podeliť o svoje názory a myšlienky... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu