reklama

Počet živností v SR klesol na najnižšiu úroveň za posledných sedem rokov!

Obyvatelia Slovenska väčšinou vstupujú do nového roku s radostnými očakávaniami. Výnimku, ale celkom istotne tvoria živnostníci, pre ktorých prvý januárový deň zvyčajne znamená vyššie zdravotné a sociálne odvody.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Ani rok 2016 nie je v tomto ohľade výnimkou, minimálne odvody živnostníkov do zdravotnej poisťovne stúpnu v tomto roku o 27,12 EUR a do sociálnej poisťovne o 67,56 EUR. Od roku 2010 minimálne odvody živnostníkov stúpli o 43 %! Kvalita štátom poskytovaných služieb sa pritom v rovnakom období zlepšila iba málo (ak vôbec) a živnostníci stále musia zápasiť s (neraz nezmyselnou) byrokraciou, ktorá niekedy hraničí so šikanovaním zo strany štátnych úradov.

Živnostníci sú pritom základom slovenskej ekonomiky. Vytvárajú veľkú časť HDP a významne sa podieľajú aj na zamestnanosti. Byť živnostníkom pritom nie je ľahké - živnostníci pri svojom podnikaní riskujú svoj majetok, tvrdo pracujú na získaní priazne zákazníkov a modlia sa, aby odberatelia platili faktúry na čas. Popri všetkom musia neustále sledovať zmeny v zákonoch a ďalšej legislatíve, keďže štátne úrady čakajú aj na tú najmenšiu chybu. A ak sa živnostníkovi náhodou finančne nedarí, zo strany štátu ho čakajú pokuty a exekučné vyhrážky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Človek by preto čakal, že štát bude venovať živnostníkom zvýšenú pozornosť a bude sa im snažiť uľahčiť podnikanie všade tam, kde to je, čo len, trochu možné. Vlády Roberta Fica sa však o živnostníkov nikdy nezaujímali. Vnímali ich skôr ako dojnú kravu na zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu. SMER-SD sa síce tvári ako sociálno-demokratická strana, jej činy v ekonomickej oblasti však hovoria niečo úplne iné. Výhody a daňové úľavy sú pripravené iba pre veľkých zahraničných investorov, nie pre slovenských živnostníkov. Kým pre Jaguar bol ochotný Robert Fico zniesť aj modré z neba, živnostníkom ostávajú iba oči pre plač – a zvýšené daňovo-odvodové zaťaženie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve preto sú živnostníci na Slovensku čoraz viacej vyčerpaní. Mnohí už nevládzu a svoje živnosti pozastavujú, ak nie rovno rušia. Na konci roku 2014 bolo na Slovensku už menej ako 340-tisíc živnostníkov, pričom od nástupu vlády Roberta Fica v roku 2012 ich ubudlo viac než 38-tisíc. Tento nepriaznivý trend charakterizuje aj fakt, že počet živností poklesol na najnižšiu úroveň za posledných sedem rokov. Z týchto čísiel musí byť každému jasné, že Slovensko riadené SMER-SD nie je dobrým miestom na podnikanie.

Práve preto prišiel čas na zmenu. Slovensko potrebuje vládu, ktorá chápe problémy malých živnostníkov. Vládu, ktorá zjednoduší podnikanie na Slovensku. Vládu, ktorá zníži daňovo-odvodové bremeno živnostníkov. Vládu, ktorá podporuje nielen nadnárodné korporácie, ale aj domácich drobných podnikateľov. Verím tomu, že strana MOST-HÍD dokáže spolu s partnermi takúto vládu zostaviť. Máme na to, aby sme urobili zo Slovenska miesto, kde sa dobre podniká.

Gabriel Csicsai

Gabriel Csicsai

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som tu pre ľudí, urobím všetko pre rozvoj našich regiónov, aby tu bolo dobré žiť, pracovať, vychovávať detí. Som poslancom, reprezentujem stranu Most-Híd a venujem sa predovšetkým otázkam poľnohospodárstva. Milujem prírodu, športujem a chovám anglických buldogov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu