reklama

Prečo študovať na bratislavskom matfyze

Zamýšľam sa nad spôsobom, ako prilákať študentov na bratislavský matfyz

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dňa 4. novembra 2022 denník SME opublikoval platenú inzerciu Univerzita Komenského v Bratislave - Vysoké školy SME, ktorej cieľom bolo prilákať nových študentov, aby si vybrali právu túto vzdelávaciu ustanovizeň pre svoje vysokoškolské štúdiá. Pokiaľ ide o bratislavský matfyz, ten sa tam prezentuje takto:

FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY

Termín podania prihlášky: 31. 3. 2023
Deň otvorených dverí: 11. 11. 2022; 8. 2. 2023 (pre maturantov) a 7. 6. 2023
(pre stredoškolákov z nižších ročníkov)
Úspešný absolvent – Samuel Kováčik zakladateľ projektu Vedátor
www.fmph.uniba.sk
FB: MatFyzjeIn
prijimacky@fmph.uniba.sk

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Musím sa priznať, vypichnúť Samuela Kováčika ako vzor absolventa za posledných x rokov mi pripadá surrealistické, pretože chalan zatiaľ nedosiahol žiadny vedecký výsledok, ktorý by stál za reč. Neverím pritom, že bratislavský matfyz nemá za posledných x rokov absolventov, ktorí by to niekde dotiahli nielen vedecky, ale i marketingovo, napr. by sa stali profesormi či vynálezcami niekde na Západe. Prečo teda Kováčik? Možno preto, že aktívne popularizuje fyziku na stránkach SME, na Youtube či inde na internete. Je však cieľom matfyzu vychovávať primárne popularizátorov?

Samozrejme, Kováčik podobne ako ďalší popularizátor Mojžiš si naďalej držia svoje pedagogické úväzky na matfyze, takže radi v médiách vystupujú nie ako popularizátori ale ako popularizujúci "aktívni vedci". Mne sa to vidí nebezpečné pre matfyz, pretože i keď ho títo dvaja ľudia na jednej strane zviditeľňujú, na druhej strane deformujú svojím mediálnym výtlakom hierarchiu spoločenského vplyvu na fakulte. Inými slovami oni, a nie skutoční v pote tváre bádajúci vedci, budú rozhodovať o budúcom smerovaní matfyzu a vyrobia z neho malý lokálny slovenský skanzem, kde nebude kvitnúť pšenica skutočným vedeckým pracantom. Naďalej sa pritom budú tváriť ako vedci, a tyzden.sk a či sme.sk im na to budú dávať mediálne požehnanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vskutku, uvediem nedávny príklad, keď SME opublikovalo rozhovor s nemeckým profesorom českého pôvodu Kroupom, ktorý je zastáncom alternatívnej teórie o temnej hmote. Redakcia SME potom považovala za vhodné dať priestor aj Samuelovi Kováčikovi, aby Kroupove názory "zotrel", čoho sa Samuel zhostil so sebavedomím jemu vlastným. Úprimne povedané, je taktiež nestojím na Kroupovej názorovej platforme, ale zároveň nepovažujem za správne nechať starého pána profesora zotrieť mladíkom bez vedeckých ostrôh, ktorý väčšinu času popularizuje a pomaly ale isto stráca kontakt s aktívnou vedou.

Z môjho pohľadu bratislavskému matfyzu tridsať rokov škodil svojím vplyvom Ján Pišút, ktorého matematická erudícia sa blížila nule. Avšak vidina Kováčika ako "silného muža" na bratislavskej fakulte sa mi javí ešte horšia, pretože Pišút aspoň nemal tento "chtíč" po mediálnom uznaní, ktorým sa hojne prezentuje Kováčik. Skutoční veľkí vedci sa totiž vyhýbajú tomu, aby sa stali otrokmi mediálnych ambícií, nanajvýš z času na čas sa nechajú pozvať na nejaký rozhovor a tým to hasne. A tak to má byť, pretože veda nie je primárne cirkus, ale ťažká práca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ctirad Klimčík

Ctirad Klimčík

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  474x

absolvent MFF UK v Prahe, odbor matematická fyzika, PhD získaný v SISSA v Terste, profesor matematiky na Univerzite Aix-Marseille od roku 1997 Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu