reklama

Hlasujme za Fica! Alebo budeme mať rozum?

Či idú voľby, alebo aj nie. Či Putin do Európy naverboval imigrantov z recesie, alebo iba náhodou nie, či vyhrá Trump, alebo Hillary, alebo Asad - vždy to bude jedno. Fico a časť národa je stále jeden celok. Toto je náš svet.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Prečo je náš pošahanec Fico (poznámka: tento s prepáčením titul použil pán Fico pred pár mesiacmi na svojich politických kolegov z opozície a tak je logické, že tento titul môže použiť ktokoľvek a na kohokoľvek) taký populárny u približne 40% voličov, ktorí pôjdu voliť? Keď predpokladám, že voliť by nemuselo prísť cca 30 percent voličov tak z tých, ktorí pôjdu, tých štyridsať percent, bude cca 1,5 milióna voličov. A prečo približne rovnaké množstvo podporovalo onoho času aj Mečiara? Prečo ľudia dokážu kdekoho „zbožňovať“, aj keď evidentne klame? Prečo sú ľudia ochotní až tak morálne klesnúť a rozhodovať sa pre nejakého politika napriek tomu, že evidentne patrí do súhvezdia celej plejády zlodejov? Títo zlodeji, zlodejíčkovia, vagabundi a zločinci, ktorí dokážu dostať do kolien tých štyridsať percent – to sú pravá príčina, prečo je Slovensko tam, kde je. A je aj pravda, že podobnými excesmi sa to hemží aj v iných stranách, ale to je iba zbytok a nakoniec - celá bývalá východná postsocialistická Európa je „posadnutá“ korupciou a podobnými praktikami. Ale toto je naša vlasť a o tej hovorím. Ale vrátim sa k nášmu “pošahancovi“ - Fico ťaží z obyčajnej ľudskej slovenskej túžby veriť, a je jedno, či má človek osobitnú školu, alebo je profesorom na univerzite, či verí z presvedčenia, alebo z viery, že práve na tom zbohatne... viera v nejakého vodcu bude nejako, možno geneticky, zakódovaná v nás v extrémnej miere. Verili sme, že Hlinka, verili sme, že Tiso, že HG, že židia, že cigáni, že Kremeľ, že komunisti, že cirkev, že Mečiar „otec vlasti“, že Fico „záchranca pred kýmkoľvek cudzím“ a je pravdepodobné, že práve preto určitá časť neverí sama sebe. Veríme nejakému vodcovi a ešte keď dostaneme z jeho stola odrobinku(!) sme schopní neveriť ani svojim najbližším. No, ale čo už, viera ľudí sa nakoniec tiahne celými dejinami ako červená niť – spolu s viac-menej silnou vierou v dobro na začiatku a takmer vždy (!!!) to dopadne zle a vždy sú v tom iba nejakí socialisti: Lenin, Stalin, Hitler, Pol Pot, Kadafi, Saddám, Putin, Gottwald, Chávez, Caucescu, Tito, nejaký Kim z kórejského severu .... to len tak náhodou – a je to iba menší výsledok socialistického, alebo národne socialistického „frontu“ z posledného storočia. Je pravda, že týchto „sociálno-demokratických“, alebo národno-socialistických vzorov podobného správania máme po svete habadej. Aj konečný výsledok. Vždy! Opak - ani jeden. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Vieme, že Ficostrana je vlastne škodná pre akýkoľvek normálny štát, pre normálne fungovanie a rozvoj štátu a je takmer jedno kde načrieme a napriek tomu si náš 40%-ný celok myslí, že je to inak, tak to je nie pomýlené – je to diagnóza. 

Ale skúsme pouvažovať čo by malo byť kritériom normálneho spravovania štátu:

Správne a bezproblémové fungovanie štátu. Štátneho aparátu. Prijímanie zákonov (ich kvalita). Trúfne si niekto zo týchto štyridsať percent tvrdiť že štát funguje normálne? Že počet ľudí v štátnej správe, na ktorú sa skladáme my všetci sa nejako znižuje? Že naše zákony, možno vďaka socialistickým právnikom zodpovedajú nejakému štandardu? Že jediné čo sa zvyšuje je počet policajtov? Zabudajú občania, že aj naše politické špičky majú veľmi blízko do Kremľa?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Normálny výkonný režim prokuratúry, polície, súdnictva. Že doviesť v zahraničí zatknutého nejakého nášho „previnilca“ na Slovensko a potom ho doma pustiť na slobodu je niečo, čo nás vyznamená pred celým svetom? Že sme mali predsedu súdnictva človeka, akého sme mali, že máme kriminalistov, ktorí nedokážu vyšetriť ani obyčajné pitie Koly a že súdnictvo je vstave, keď mu neverí veľká väčšina občanov - to nás chváli? Toto sme „vybudovali“?

Normálna činnosť obrany. Máme na obranu štátu menej peňazí (percento z HDP) ako skoro všetky štáty v Európe – to je dobré?

Vytváranie normálnych podmienok na zamestnávanie občanov. Je dobré, keď štát chce silou mocou riadiť, regulovať % zamestnanosti z našich daní, namiesto toho aby vytvorila taký systém, že vytvorí podmienky v podnikateľskom sektore, aby mohli podniky zamestnávať a zamestnanci zarábať a prispievať na výšku (HDP) – a % nezamestnaných bude na zhruba rovnakej úrovni ako v Európe?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teda vôbec nie štát a z našich daní, ale podnikateľské prostredie musí mať systém na zamestnávanie. A zabezpečiť taký systém – to je úloha štátu. Nikde na svete nefunguje ekonomicky takýto systém, ako u nás – iba ak by to bolo účelové na bohatnutie „vodcov štátu“. Aj to, že sú tu automobilky nevybavil štát, ale si to vypočítali majitelia automobiliek, že to bude výhodné. Pre nich. Alebo si máme myslieť, že tieto firmy riadia diletanti, ktorí sú takí sprostí, že uveria našej propagande a že sem prišli – a iba zásluhou SMERU?

Normálny výber daní. Stálo by za zamyslenie kto a koľko na tom zarobil, aby daňový systém fungoval aspoň tak, ako funguje. A znovu. Pomáha daňový systém väčšej zamestnanosti, alebo pomáha tomu, aby doterajší stav so všetkými neduhmi prežil čím dlhšie?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Normálne spravovanie verejných investícií a ich využívanie. Koľko sa u nás stráca peňazí z verejných financií? Stráca? Rozkráda! Verejné financie je tá veľká, ohromná kopa „výdavkov“ spolu s miliardami z euro fondov. Desať, dvadsať percent? Aj médiá sú prakticky denné zaplavené zlodejinou. A vie „naša štyridsiatka“, že je to oveľa viac, ako dajme tomu stotisíc prešustrovaných sociálnych balíčkov spolu s lístkami na vlaky a vratkami za plyn? Takto má hospodáriť štát? Vytvoril tento štát filozofiu, že čím viac eurofondov, tým sa dá aj viac vyryžovať pre vyvolených? Aj cez dôsledne schované schránkové firmy?

Čo robí štát blbo, keď návštevnosť turistov na Slovensku je najnižšia v EU? Alebo je našou špecialitou na základe nejakého, niečím ovplyvneného duševného stavu si namýšľať, že sme najlepší?

Čo robí štát blbo, keď obrovské množstvo našich študentov radšej študuje v zahraničí s predpokladom, že tam ostanú a keď množstvo občanov, ktorí nevedia nájsť zamestnanie musí hľadať robotu v zahraničí?

Čo robí štát blbo, keď na Slovensku môžu „bačovať“ také firmy ako Váhostav a jemu podobné schránkové firmy?

Čo robí štát blbo, keď na Slovensku naozaj, skutočne, nebude o pár rokov dosť peňazí na dôchodky? A jeden z dôchodkových pilierov namiesto, aby ho SMER zdokonalil, tak ho prakticky zničil a vykradol.

Myslí si niekto z tých štyridsať %,  že situácia v zdravotníctve a v školstve je normálna? A prečo potom kto môže, tak zuteká?

Je to múdre – chodiť po Slovensku a rozdávať milodary pre regióny z našich daní bez toho, aby to skutočne pomohlo, keď sa rozdáva už skoro desať rokov a výsledok nijaký? Zrátajúc milodary ficovlády už by dávno nemal existovať ani jeden „chudobný“ región na Slovensku – je to tak?

 Ale vrátim sa k nezmyselným sociálnym balíčkom sociálnej demokracie. Ozaj, aká je to sociálna demokracia a aký rozdiel je oproti „normálnej“ demokracii? A keď sme už pri starej gréčtine: Idiot. Toto bolo v starom Grécku oficiálne pomenovanie človeka, ktorého nezaujímali veci verejné, ale staral sa iba o seba. O vlastné „blaho“. Odtiaľ pochádza slovo idiot.

Niekde v nejakom predvolebnom materiály som sa dočítal výsledky SMERU doteraz. A teda pozrime sa na to: Vláda Smeru v číslach:

 - rast ekonomiky nad 3%. Vie niekto, teda okrem Smeru, pretože tí vedia všetko, povedať, čo sa zmenilo k lepšiemu? V akomkoľvek rezorte? Alebo je to nič nehovoriace číslo?

113 tisíc pracovných miest. Potvrdia „kancelárske hausnumerá“ nezávislé spoločnosti? Alebo okresy podobné kežmarskému? Alebo je to iba rafinovaná hra nejakého ministerstva práce?

Viac ako 10 tisíc dlhodobo nezamestnaných znovu v práci. Výplaty z našich daní úplne bez efektu. A zase jediní, ktorí na tom zarábajú sú Oni. A preto to robia.

700 mil úspora s ESO. Nič zdokladované! Ohromne, ohromne veľa prázdnych ministrových rečí. Ale policajtov je viac – s cieleným zámerom? Pre budúcnosť?

100 km rozostavaných diaľnic. Hlúposť je pripisovať to Smeru, alebo akejkoľvek strane. Z Eurofondov! Nám nejaké kilometre diaľnice a aj im?. Vždy cez nejaký široký váhostav. Tak sa najefektívnejšie zarába. Z cudzími peniazmi.

Najväčší rast miezd v EU. Údaj je preukazný nie vplyvom štátu, ale vplyvom zahraničnej dynamiky trhu a so zahraničím previazané hospodárstvo.

Presun 144 mil € pre mestá a obce SR. Aj tu ide o podozrivé a „systémové“ kroky. Výsledok? Nikto nič. A dostanú to skoro vždy iba „naše“ obce. A väčšinou to minú „naši“.

Rast minimálnej mzdy o zhruba 18 %. Nič nehovoriace údaje. Normálny štát to rieši úplne iným spôsobom. A má aj výsledky. Čo sa u nás zmenilo a či sa zmenilo sa treba ísť opýtať medzi ľudí. A čo znamená tento údaj? Zhola nič.

Zníženie max doplatku na lieky. Proste, iba nás obabrú inak. Výsledok rovnaký. Čo sa zlepšilo?

Zníženie DPH na vybrané potraviny. A skúsme to porovnať so zahraničím. A urobené to až po ôsmych rokoch. To je zavčasu, málo, veľa alebo pozde? A premietne sa to aj do obchodnej politiky, aby sa niečo zmenilo? A ako je to v iných štátoch?

Vianočný príspevok o 100 €. Zalepenie očí pľuvancom, omrvinkou z ich bohatého stola.

Bezplatné cestovanie. Rozhodnutie hodné 21 storočia u postkomunistov.

A čo sa nemohlo zmeniť zásadne – pri súčasnej politickej štruktúre? Poďme!

Nie zmena volebného systému. Aj keď by to vyriešilo pravdepodobne 90% problémov práve vďaka zodpovednosti politikov pred svojimi voličmi – a zadarmo! Všetkým však tento súčasný spôsob vyhovuje. Okrem občanov. A my sme ticho.

Nie záväzné politické programy. Najlepšie nijaké. Nie kandidátky strán, ale kandidáti na plagátoch a s vynoveným úsmevom a primitívnymi sľubmi a s lídrami vedľa.

Nie zvýšenie zodpovednosti politikov

Nie zníženia korupcie v správe štátu

Nie zdravotníctvu, ale rafinovane niekomu inému. Svojmu. Ani súkromné zdravotné poisťovne nezrušil, ako sľúbil.

Nie školstvu a učiteľom, ale svojim firmám na sifóny

Ale stále iba bludy, bludy, bludy.... a na Korzike majú jedno príslovie: kresťan odpúšťa, hlupák zabúda.

Možno, že všetky tieto slová sú určené skôr tej našej štyridsiarkeMožno.

A na záver ešte jedno:

„Múdreho možno ľahko presvedčiť, hlupáka len horko-ťažko prehovoriť“ Immanuel Kant

Ján Derďák

Ján Derďák

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  0x

svet okolo nás je dosť zložitý. Niekedy zábava, radosť, niekedy plač, niekedy zamyslenie, ktoré ma inšpiruje vyjadriť svoj názor na spoločnosť v ktorej žijem. Rád sa pozriem na rôzne faktory, ktoré kvalitatívne ovplyvňujú náš život. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu