Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Čím zaručene pobavíte Francúzov (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A preco nemaju radi papriku?
-
K tomu jedeniu - tam slnko vychadza neskor a aj neskor zapada ako u nas, takze neskorsie zatvaranie restauracii je aj trochu prirodzene.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Myslim, ze sa neda povedat ze nemaju papriku radi, len ju nezvyknu jest cerstvu, a uz vobec nie na ranajky. Papriku jedia skor tepelne upravenu. Ale aj tak som v obchode skoro vzdy jedina, kto ju kupuje :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"...jem čerstvú zelenú papriku..." - noo, tiez som tym sokoval jedneho suseda pochadzajuceho odniekial z vychodnej Ciny. No pozorne ma sledoval a na druhy den si z obchodu doniesol presne tie iste potraviny, ktore som ladoval ja: chlieb, rastlinne maslo, tvrdy syr, surovu papriku a paradajky. Potom sa ma uz len pytal na to, ako sa vyraba syr a po par dnoch sme si v kuchyni robili rozmanitu syroteku... ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

mojho taiwanskeho znameho sokoval pohlad na to, ako si na ranajky davam chlieb s maslom a medom... chvilu na to pozeral a smial sa mi, tak som ho ponukol aby ochutnal.. Zahryzol si, oci sa mu rozsirili, ale stale mu tam nieco chybalo.. chvilu porozmyslal, isiel do chladnicky, dal si na to platok udenej sunky a s chutou to spraskal..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Saskaaaaaaaaa

ak nam okamzite nepovies, preco sa francuzi pobavia na cerstvej paprike, tak sa zbalim a pridem ta tam otravovat osobne, kym to nezistim!
hihi, tak si rychlo rozmysli odpoved :)
sys
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pravda

pekny den Alex,
btw vdaka za email o zivote vo Francuzsku (Parizi). Prave som sa vratil z Marseille, kde som bol na 2 dnovom skoleni. Presne, obedy trvaju cca 2 hodiny. I ked nas hostitel naznacil na zaciatku, ze mame vela prace, ze je lepsie si dat "bufééé" , obed trval presne 2 hodinky. Aperitiv - 2 dc bieleho sucheho vina, predjedlo salatik, hlavne jedlo ryba, syr. Desert cokoladovy alebo jahodovy kolac. A samozrejme "café noir" ako bodka. Takze toto bol asi rychly obed, kedze sa to opakovalo aj na druhy den. popri tom sme sa bavili o zaujmoch, tradiciach, ale aj praci a podobne. Boli to velmi prijemne stravene chvile a hlavne:
- necitil som sa "prejedeny"
- mal som pocit, ze som si oddychol
Co sa tyka vecere, pozvali nas na 22.00 hod. Samozrejme odporucanie casnika bolo vino ako aperitiv, predjedlo salat s mozarellou a parmskou sunkou, hlavne jedlo steak s nivovou omackou, rukolou. Zakusok po veceri. Cafe Noir nesmie chybat (bolo uz 23.30) a samozrejme dalsie flase vinka. Nikto nebol opity, bolo to velmi prijemne.
Toto je myslim nieco, co by sme sa mali naucit aj na Slovensku. nenahlit sa ale pekne vychutnavat. Ono to "stolovanie" je naozaj relax.

jozef
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nujoshi

mas pravdu, nieco z toho by sme sa mohli naucit vyuzivat aj na slovensku. Oni su s kulturou stolovania niekde uplne inde ako my.
Vulgarne povedane, my oproti nim skoro "zereme".
Aj ked oni poznaju bud taketo obedne vysedavanie, alebo druhy extrem - sendvic nad klavesnicou pocitaca.
Jedno je vsak iste, mne za tie 2 hodiny stilo skoro aj vytravit :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

presne

si to vystihol, tiez som bol par tyzdnov vo FR a 2 hodky na obed a pohar vinka to bola proste paraada. Nie ako na SK ked treba obed nahadzat do seba za 1/2 hod aj s cestou. Nastastie tento problem uz riesit nemusiiim :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Toto zase podla studie, ktoru nam prezentoval dc. na skole, su francuzi na prvom mieste co sa tyka cirhozi pecene (studie sa vsak nezucastnilo Rusko xixi).
Inak momentalne som v Anglicku a tu sa v rodinach po veceroch tiez DOST popija...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Obchod s Francuzmi

To ano, uzivat si vedia. Horsie je, ze oni s tym uzivanim neprestanu ani ked sa vratia do roboty. Ked s francuzskou firmou obchodujes, tak to je vidiet. Terminy neplatia, zodpovedni su nedostihnutelni, cele prazdniny su dovolenky - robit zacinaju v polovici septembra ked si porozpravali zazitky z leta. Kto neskusil, neuveri.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nielen papriku

Pripajam cerstvu skusenost zo Sardinie, ale po rozhovore s kolegom, ktory tri roky stravil v Taliansku sa mi to potvrdilo: Talianov sokuju nase ranajky celkovo...oni totiz len vysrkaju kavu a daju si k tomu nejaku sladku blbost...a ked sme chceli normalny chlieb a nebodaj maslo a zeleninu, tak cucali ako by sme spadli z Marsu
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

elisherbeth

a teraz pre srandu to porovnaj s klasickymi anglickymi ranajkami.
"Cim masnejsie, tym lepsie"
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Co sa tyka jedla,len nie Anglicko!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a este nieco...

Tiez som sa najprv cudovala ze preco sa cuduju nasim stravovacim (zlo)zvykom..a tiez som sa cudovala ich zvlastnym gastronomickym chutkam (napr. zjest po vydatnom obede jogurt - ved by som sa pogrckala)..ale...po niekolkych mesiacoch stravenych vo francuzskej rodine som sa cudovat prestala. a zacala som aj ja obed poharom 'rosé', za tym salatik ci ine chutne predjedlo, hlavne jedlo, hlavne jedlo cislo dva, syry, zakusok (alebo jogurt)..plus samozrejme minimalne poharik vinka:)) a vysledok? pociatocny strach o svoju tazko pestovanu liniu na slovensku (booze ked budem takto jest kazdy den tak pridem domov o par kil tazsia) sa krasne zmenil na ubytok kil, upravu postavy, zlepsenie travenia..a dnes (po dvoch rokoch) sa stale stravujem 'po francuzsky' a odporucam kazdemu...nemam najmensi problem s liniou a pritom jem cokolvek - ale pravidelne, pomaly, v spravnych proporciach vychutnavam obediky i vecere. a vinko a dezerty milujem:)...vivement la gastronomie française!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nuz,

Francuzi sa radi pred cudzincami pochvalia, ako chvalihodne sa stravuju,
ale v beznom zivote (hlavne ked si zalozia rodinu) na dvojhodinove obedne stolovanie cas nemaju. Vsetci nasi susedia s detmi veceraju o siemej alebo o osmej nie neskor. Velke veceru su len v sobotu a aj to, ked maju hosti. Oni sa naozaj hrozne radi predvadzaju.
No a ked sa budu najblizsie chvastat, aki su oni kulinari, tak sa opytajte, preco v skolke, skole a aj na gymnaziu (tam vsade mam deti) nevaria, ale im nosia zo sukromnych firiem fast food a na jedenie maju deti casto len desat minut, aby sa stihli prestriedat a casto sa im neujde nic, ked dojdu v poslednej smene. V slovenskej skole su hranolky a vyprazane jedla zakazane! A v slovenskej skolke sa vari detom specialne adaptovana strava.
Na ranajky moji susedia najradcej piju kavu s maslovou bagetou, cize skoro ako u nas akurat bez zeleniny, tu jedia na obed a vecer a takto aj ma byt podla nutricionistov. Nevsimla som si, ze by bojkotovali papriku, ale je pravda, ze tohto roku je velmi draha :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Takto to funguje

aj v Nemecku. Priateľkin syn, či chodil do škôlky, či školy, jedol len nejaké obložené chlebíky z domu. Tam sa skrátka nevarí. Tie decká mali v podstate prvé teplé jedlo až doma na večeru. A keď sa poniektorým Nemkám nechce variť, tak na večeru opäť fastfood...
Nie je to u nás až tak katastrofálne so stravou v škôlach a školách. Buďme radi.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

toto som sa dočítal z historických kníh resp od francúzskych autorov. stolovanie je pre nich spoločenská udalosť.

na druhej strane, nie je pravda, že takého stravovanie je zdravšie. určite nie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Este ma napadlo,

ked pises, ze mozes ist vecerat aj o jedenastej vecer a obsluzia Ta.
Na druhej strane - skus ist vo Fr. obedovat do restiky o pol tretej - umres hlady :) Obedovat je "dovolene" od pol dvanastej do druhej a potom si musis pockat az na vecere a papkat az do rana bieleho...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Iný kraj, iný mrav...

Ja ich tiež nevysmievam, že do seba nalievajú už tradične hektolitre vínka a potom mnohí z nich na staré kolená majú srdcovo-cievne problémy... S tými paprikami je to ako s kečupom a Španielmi - pozri nedávny článok Mery Dobošovej : http://dobosova.blog.sme.sk/c/106371/Zuriva-obhajoba-kecupu.html
:-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Prave naopak,

Francuzi maju ovela mensi vyskyt srdcovo-cievnych problemov v porovnani s obyvatelmi inych vyspelych krajin. Pritom ich strava je zdanlivo plna tuku a kalorii. Vyskum ukazal, ze je to prave to vino (hlavne cervene) a syry a jogurty, ktore ich chrania a udrzuju zdravych.

Ked som tam kedysi zil, tak mi spociatku robili problem tie neskore vecere, mal som po nich "tazke" sny. Ale to rychlo preslo, ta ich strava mi vzdy super chutila, hlavne vino, syry a morske potvory. A tiez sa zo zaciatku na mne bavili, ked som sa pocas tych 2-3 hodinovych veceri stale pozeral na hodinky...
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Stanislav Martinčko: Máme najdrahšie potraviny i naftu, všetko nekvalitné!! Prečo ?? 4 721
  2. Marta Balážová: Len tak na okraj …a verejná mienka v Zlatých Moravciach ... 4 506
  3. Vladimír Bednár: Koľko F-16 naozaj potrebujeme 4 170
  4. Juraj Halička: Tupozrakosť už dokážeme liečiť v každom veku – Počítačovými hrami 3 001
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Takáčovci plánovali vraždu policajta. On ich vyšetruje 2 650
  6. Katarina Antenozio: Bol som vždy ten druhý 2 407
  7. Peter Remeselník: V Žiline narazilo auto do ľudí, vodič z miesta ušiel. Polícia ho nepotrestala ! 2 248
  8. Monika Kozelová: Osadníci v Sečovciach si školu nedajú. 2 194
  9. Robert Puk: Jedno tragikomické, bratislavské, zastupiteľstvo 2 168
  10. Miro Jurkovič: Neviňte plasty. Problémom sú ľudia 2 138

Rebríčky článkov


  1. Jakub Zibura: Z histórie Arabov I.
  2. Jakub Tinak: Nebankovky sú veľmi nebezpečné. Banky mi nechceli požičať pre nízku mzdu.Bojím sa exekúcie
  3. Klaudia Hátašová: /Ne/Zdravotníci
  4. Naďa Mitanová: Dieťa ulice. Ako sme s deťmi hľadali pomoc(2.časť)
  5. Peter Slivovic: Definícia Zlata
  6. Milan Lacúch: Radosť a bolesť. Ako sa dajú využiť k duchovnému vzostupu?
  7. Monika Sedláková: Európska migračná kríza
  8. Martin Orálek: Jak jsem těžil zlato v Ghaně 39
  9. Ondrej Michalička: Airbus Beluga XL - veľryba v oblakoch
  10. Jakub Zibura: Posledná kvapka

  1. Ohlasy: Zelený Slovák Sagan predviedol svoju dokonalosť
  2. Chcel Sagana nechať za sebou. Potom s ním prehral ako na majstrovstvách sveta
  3. Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?
  4. Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu
  5. Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri
  6. Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí
  7. Sagan vysvetlil, prečo správu o rozchode s manželkou oznámil počas Tour
  8. Do spravodajstva RTVS prichádzajú tváre z iných televízii, nemusí to stačiť
  9. Marček vraj berie na Krym aj poslancov Smeru, v strane o nikom nevedia
  10. Dvadsať rokov žije sám v pralese. Natočili posledného člena neznámeho kmeňa

  1. Kedy začnú stíhať pašeráka Kaliňáka? Vietnamec sa priznal k podielu na únose
  2. Skutok sa nestal: Smerák Jánoš podľa súdu netýral manželku
  3. SNS tradične zakrýva neschopnosť a korupciu svojich nominantov za národný záujem
  4. Snímky z dronu nad klubom Nočných vlkov? Vidieť tanky aj obrnené vozidlá
  5. Keď kalamita príde vhod. Rakúšan u nás ťažil drevo napriek zákazom
  6. Súdna moc v kazajke Smeru: Jánoš nespáchal zločin v kauze týrania ženy a dcéry
  7. Pamätník Kuciaka a jeho priateľky z centra Košíc záhadne zmizol
  8. Ruskí "Noční vlci" si vytvárajú "nory" už aj nás, úradom to nevadí
  9. Minister Richter sa chystá premrhať milióny eur s pochybným výsledkom
  10. Danko a Biľakove deti z parlamentu ohrozujú územnú integritu Slovenska

Už ste čítali?