Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Čím zaručene pobavíte Francúzov (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

A preco nemaju radi papriku?
-
K tomu jedeniu - tam slnko vychadza neskor a aj neskor zapada ako u nas, takze neskorsie zatvaranie restauracii je aj trochu prirodzene.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Myslim, ze sa neda povedat ze nemaju papriku radi, len ju nezvyknu jest cerstvu, a uz vobec nie na ranajky. Papriku jedia skor tepelne upravenu. Ale aj tak som v obchode skoro vzdy jedina, kto ju kupuje :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"...jem čerstvú zelenú papriku..." - noo, tiez som tym sokoval jedneho suseda pochadzajuceho odniekial z vychodnej Ciny. No pozorne ma sledoval a na druhy den si z obchodu doniesol presne tie iste potraviny, ktore som ladoval ja: chlieb, rastlinne maslo, tvrdy syr, surovu papriku a paradajky. Potom sa ma uz len pytal na to, ako sa vyraba syr a po par dnoch sme si v kuchyni robili rozmanitu syroteku... ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

mojho taiwanskeho znameho sokoval pohlad na to, ako si na ranajky davam chlieb s maslom a medom... chvilu na to pozeral a smial sa mi, tak som ho ponukol aby ochutnal.. Zahryzol si, oci sa mu rozsirili, ale stale mu tam nieco chybalo.. chvilu porozmyslal, isiel do chladnicky, dal si na to platok udenej sunky a s chutou to spraskal..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Saskaaaaaaaaa

ak nam okamzite nepovies, preco sa francuzi pobavia na cerstvej paprike, tak sa zbalim a pridem ta tam otravovat osobne, kym to nezistim!
hihi, tak si rychlo rozmysli odpoved :)
sys
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pravda

pekny den Alex,
btw vdaka za email o zivote vo Francuzsku (Parizi). Prave som sa vratil z Marseille, kde som bol na 2 dnovom skoleni. Presne, obedy trvaju cca 2 hodiny. I ked nas hostitel naznacil na zaciatku, ze mame vela prace, ze je lepsie si dat "bufééé" , obed trval presne 2 hodinky. Aperitiv - 2 dc bieleho sucheho vina, predjedlo salatik, hlavne jedlo ryba, syr. Desert cokoladovy alebo jahodovy kolac. A samozrejme "café noir" ako bodka. Takze toto bol asi rychly obed, kedze sa to opakovalo aj na druhy den. popri tom sme sa bavili o zaujmoch, tradiciach, ale aj praci a podobne. Boli to velmi prijemne stravene chvile a hlavne:
- necitil som sa "prejedeny"
- mal som pocit, ze som si oddychol
Co sa tyka vecere, pozvali nas na 22.00 hod. Samozrejme odporucanie casnika bolo vino ako aperitiv, predjedlo salat s mozarellou a parmskou sunkou, hlavne jedlo steak s nivovou omackou, rukolou. Zakusok po veceri. Cafe Noir nesmie chybat (bolo uz 23.30) a samozrejme dalsie flase vinka. Nikto nebol opity, bolo to velmi prijemne.
Toto je myslim nieco, co by sme sa mali naucit aj na Slovensku. nenahlit sa ale pekne vychutnavat. Ono to "stolovanie" je naozaj relax.

jozef
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nujoshi

mas pravdu, nieco z toho by sme sa mohli naucit vyuzivat aj na slovensku. Oni su s kulturou stolovania niekde uplne inde ako my.
Vulgarne povedane, my oproti nim skoro "zereme".
Aj ked oni poznaju bud taketo obedne vysedavanie, alebo druhy extrem - sendvic nad klavesnicou pocitaca.
Jedno je vsak iste, mne za tie 2 hodiny stilo skoro aj vytravit :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

presne

si to vystihol, tiez som bol par tyzdnov vo FR a 2 hodky na obed a pohar vinka to bola proste paraada. Nie ako na SK ked treba obed nahadzat do seba za 1/2 hod aj s cestou. Nastastie tento problem uz riesit nemusiiim :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Toto zase podla studie, ktoru nam prezentoval dc. na skole, su francuzi na prvom mieste co sa tyka cirhozi pecene (studie sa vsak nezucastnilo Rusko xixi).
Inak momentalne som v Anglicku a tu sa v rodinach po veceroch tiez DOST popija...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Obchod s Francuzmi

To ano, uzivat si vedia. Horsie je, ze oni s tym uzivanim neprestanu ani ked sa vratia do roboty. Ked s francuzskou firmou obchodujes, tak to je vidiet. Terminy neplatia, zodpovedni su nedostihnutelni, cele prazdniny su dovolenky - robit zacinaju v polovici septembra ked si porozpravali zazitky z leta. Kto neskusil, neuveri.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nielen papriku

Pripajam cerstvu skusenost zo Sardinie, ale po rozhovore s kolegom, ktory tri roky stravil v Taliansku sa mi to potvrdilo: Talianov sokuju nase ranajky celkovo...oni totiz len vysrkaju kavu a daju si k tomu nejaku sladku blbost...a ked sme chceli normalny chlieb a nebodaj maslo a zeleninu, tak cucali ako by sme spadli z Marsu
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

elisherbeth

a teraz pre srandu to porovnaj s klasickymi anglickymi ranajkami.
"Cim masnejsie, tym lepsie"
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Co sa tyka jedla,len nie Anglicko!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a este nieco...

Tiez som sa najprv cudovala ze preco sa cuduju nasim stravovacim (zlo)zvykom..a tiez som sa cudovala ich zvlastnym gastronomickym chutkam (napr. zjest po vydatnom obede jogurt - ved by som sa pogrckala)..ale...po niekolkych mesiacoch stravenych vo francuzskej rodine som sa cudovat prestala. a zacala som aj ja obed poharom 'rosé', za tym salatik ci ine chutne predjedlo, hlavne jedlo, hlavne jedlo cislo dva, syry, zakusok (alebo jogurt)..plus samozrejme minimalne poharik vinka:)) a vysledok? pociatocny strach o svoju tazko pestovanu liniu na slovensku (booze ked budem takto jest kazdy den tak pridem domov o par kil tazsia) sa krasne zmenil na ubytok kil, upravu postavy, zlepsenie travenia..a dnes (po dvoch rokoch) sa stale stravujem 'po francuzsky' a odporucam kazdemu...nemam najmensi problem s liniou a pritom jem cokolvek - ale pravidelne, pomaly, v spravnych proporciach vychutnavam obediky i vecere. a vinko a dezerty milujem:)...vivement la gastronomie française!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nuz,

Francuzi sa radi pred cudzincami pochvalia, ako chvalihodne sa stravuju,
ale v beznom zivote (hlavne ked si zalozia rodinu) na dvojhodinove obedne stolovanie cas nemaju. Vsetci nasi susedia s detmi veceraju o siemej alebo o osmej nie neskor. Velke veceru su len v sobotu a aj to, ked maju hosti. Oni sa naozaj hrozne radi predvadzaju.
No a ked sa budu najblizsie chvastat, aki su oni kulinari, tak sa opytajte, preco v skolke, skole a aj na gymnaziu (tam vsade mam deti) nevaria, ale im nosia zo sukromnych firiem fast food a na jedenie maju deti casto len desat minut, aby sa stihli prestriedat a casto sa im neujde nic, ked dojdu v poslednej smene. V slovenskej skole su hranolky a vyprazane jedla zakazane! A v slovenskej skolke sa vari detom specialne adaptovana strava.
Na ranajky moji susedia najradcej piju kavu s maslovou bagetou, cize skoro ako u nas akurat bez zeleniny, tu jedia na obed a vecer a takto aj ma byt podla nutricionistov. Nevsimla som si, ze by bojkotovali papriku, ale je pravda, ze tohto roku je velmi draha :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Takto to funguje

aj v Nemecku. Priateľkin syn, či chodil do škôlky, či školy, jedol len nejaké obložené chlebíky z domu. Tam sa skrátka nevarí. Tie decká mali v podstate prvé teplé jedlo až doma na večeru. A keď sa poniektorým Nemkám nechce variť, tak na večeru opäť fastfood...
Nie je to u nás až tak katastrofálne so stravou v škôlach a školách. Buďme radi.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

toto som sa dočítal z historických kníh resp od francúzskych autorov. stolovanie je pre nich spoločenská udalosť.

na druhej strane, nie je pravda, že takého stravovanie je zdravšie. určite nie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Este ma napadlo,

ked pises, ze mozes ist vecerat aj o jedenastej vecer a obsluzia Ta.
Na druhej strane - skus ist vo Fr. obedovat do restiky o pol tretej - umres hlady :) Obedovat je "dovolene" od pol dvanastej do druhej a potom si musis pockat az na vecere a papkat az do rana bieleho...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Iný kraj, iný mrav...

Ja ich tiež nevysmievam, že do seba nalievajú už tradične hektolitre vínka a potom mnohí z nich na staré kolená majú srdcovo-cievne problémy... S tými paprikami je to ako s kečupom a Španielmi - pozri nedávny článok Mery Dobošovej : http://dobosova.blog.sme.sk/c/106371/Zuriva-obhajoba-kecupu.html
:-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Prave naopak,

Francuzi maju ovela mensi vyskyt srdcovo-cievnych problemov v porovnani s obyvatelmi inych vyspelych krajin. Pritom ich strava je zdanlivo plna tuku a kalorii. Vyskum ukazal, ze je to prave to vino (hlavne cervene) a syry a jogurty, ktore ich chrania a udrzuju zdravych.

Ked som tam kedysi zil, tak mi spociatku robili problem tie neskore vecere, mal som po nich "tazke" sny. Ale to rychlo preslo, ta ich strava mi vzdy super chutila, hlavne vino, syry a morske potvory. A tiez sa zo zaciatku na mne bavili, ked som sa pocas tych 2-3 hodinovych veceri stale pozeral na hodinky...
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Slavomír Repka: Tretia veta Bugárova a jej použitie v praxi 93
  2. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čižnár zisťuje, prečo vyšetrovanie nehody sudcu viazne. Posudok sľubujú mesiace 87
  3. Milan Buno: Aké boli ženy a lásky Ernesta Hemingwaya? 73
  4. Věra Tepličková: Ďalšia (neza)chránená osoba. 64
  5. Simona Sopiaková: Je aspoň jeden z ôsmich nominovaných filmov hodný Oscara? 52
  6. Martin Droppa: Drsný a citlivý Drak sa opäť vracia 49
  7. Ján Korček junior: Prípad Hamšík 46
  8. Martin Ondráš: Farmári, ste menšina - odkazuje štát 43
  9. Peter Krivda Soliwarski: Experimentík s M.A.Bazovským, alebo expozícia v Trenčíne 32
  10. Marek Ševc: Kaštieľ Sokolovce – jeden z mnohých 32

Rebríčky článkov


  1. František Cudziš: Sto rokov gymnázia M.M.Hodžu v Liptovskom Mikuláši, II.
  2. Ronald Szapáry: Spomienka na leto Roháče
  3. Vladimír Krátky: Birmovaný súdruh .
  4. Denis Jacko: V kľúčovej dierke
  5. Attila Vörös: Návod: ako na prehliadku mesta pohodlne a príjemne!
  6. Milan Lacúch: Staňme sa kňazmi všedných dní!
  7. Július Kovács: Protest za Jána a Martinu 21.februára o 19,30 ideme po SNP na nám. Slobody pred Úrad vlády
  8. Ľubomír Belák: Bloger 19. storočia vo V klube
  9. Michal Lukáč: Ako pokora konzervatívcov ubližuje Slovensku
  10. Jozef Blšák: Medzinárodný deň Aspergerovho syndrómu

  1. Koľko kľukov zvládnete? Našli hranicu, za ktorou klesá riziko porážky a infarktu
  2. NAKA obvinila konateľa Kiskovej firmy
  3. Mladé talenty končia s cyklistikou, pretože nám chýbajú profesionálne tímy, tvrdí Milan Barényi
  4. Vlhová verila, že z chyby vykľučkuje. Malý glóbus už nezíska
  5. Ich domy nestoja, hrozí im väzenie a diktátor ostal pri moci. Kam sa majú Sýrčania vrátiť?
  6. Dobré ráno: Fico nikam neodchádza. Zatiaľ, asi, možno
  7. Kotlebovci môžu získať dva až tri mandáty v europarlamente
  8. Liverpool doma bezgólovo remizoval, rovnaký scenár sa odohral aj v Lyone
  9. Prijatie farmárov dáva zmysel
  10. Na Trumpa podal desiatky žalôb. Kríza nie je, usvedčil sa sám, tvrdí žalobca

  1. Kňažko: Mečiar je v mnohom podobný svojmu stvoriteľovi – Fedorovi Gálovi
  2. Akí ľudia nám tu chcú "chrániť" štátne symboly?
  3. Mistrík s Čaputovou sa hádajú: Mikloško chce do rozhádanej politiky vniesť pokoj
  4. Mistrík a Čaputová sa chovajú divne a neslušne: Aj Fico pre chorobu nechodil na súd
  5. Dva odtiene liberalizmu a pomsta v pozadí
  6. V Burkine Faso džihádisti zavraždili saleziánskeho kňaza
  7. Francúzsky parlament zrušil kategóriu matka a otec na úradných listinách.
  8. Vladimír Palko: Harabinove obscénnosti
  9. KDH v prvom kole podporí Františka Mikloška: Podporí Mikloška aj Krajniak?
  10. Útoky na kostoly po Európe treba klasifikovať ako teroristický čin

Už ste čítali?