Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Varíme s medveďom - Goralská kapustnica (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

<< < 1 2 3 4

Hodnoť:   mínus indicator plus

..a...

...ešte recept na tie fantastické langoše , prosím...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

:)

 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Takže langoše.

Inak som zabudlivý čurifuk, lebo samozrejme pôvodne som plánoval v samotnom recepte upozorniť na to, že recept na langoše vložím do diskusie.:
Takže z 1 kg múky vyrobíme tak 12-13 veľkých langošov. Použijeme 2/3 hladkej a 1/3 polohrubej múky. Pridáme jednu 200 ml kyslú smotanu, soľ a trochu rasce. Smotana nám langoše nádherne zjemní.
Vyrobíme kvások z teplej vody, jedných kvasníc, dvoch kavových lyžičiek cukru a jednej polievkovej lyžice hladkej múky. Dobre vymiešame a necháme naskočiť. Potom ho vlejeme do posolenej múky so smotanou a vymiesime pomerne dosť riedke cesto.Podľa potreby pridávame teplú vodu. Zakryjeme a necháme vykysnúť. Potom znovu premiesime a necháme prekysnúť. Kľudne aj do tretice.:)) Cesto musí byť úžasne nadýchané.
Potom ho vyložíme na pomúčenú dosku, ešte trochu prepracujeme. Urobíme taký mäkký valček, ktorý mám bude neustále narastať (kvesením) a odkrajujeme z neho kúsky tak 10 dkg. Každý kúsok najprv dobre stlačíme do guľôčky a potom na doske dlaňou urobíme placičku. Tú potom chytíme do prstov a prechytávaním jemne stláčame medzi prstami okraje dokolečka dokola, palcička je v zvyslej polohe. Ak je cesto dostatočne riedke placička nám začne narastať. Ak je veľmi riedke, tak sa nám prederaví. V takom prípade treba urobiť len také malé placičky, Budú chutné a rodina to aj tak zje.:)))
Vždy je dobré urobiť tak zo 3 – 4 placičky, vyformovať ich na langoše a ako ich budeme postupne vysmážať, tak ich necháme odpočívať na doske, aby kváskom nabehli. Počas smaženia potom pridávame ďalšie vyformované plačičky. Smažíme v dosť silne rozpálenom oleji. Langoš v ňom musí plávať už aj preto, aby spálené kúsky cesta či múky sadali na dno panvice a neznečisťovali nám langoše. Nebudeme musieť uprostred smaženia olej meniť.
Ešte iná varianta: Moja mama (a tá tomu rozumie) dáva do langošového cesta (namiesto kyslej smotany) 1 decko oleja a dva v šupke uvarené, ošúpané a nastrúhané zemiaky. Aj to je vynikajúce. A posledná rada: Treba si cesto počas miesenia dosť dobre posoliť. Ja som sa v začiatkoch môjho langošovania bál a langoše síce nebývali zlé, ale málo soli sa len obyčajným posolením povrchu langoša nenahradí. Langoš je dobré potrierať zmesou pretlačeného cesnaku, oleja a vody, posolenou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ja robievam slahackovu, bezmasitu

so zemiakovym pure. Velmi dobru, lahodnu, skor nasladko. Nikdy mi tie klobasove a mastne nechutili. Tak nam ju robievala mama, potom moja zena, a teraz ju taku robim sam.
V kazdom pripade Romanko, vyzera to bajecne, akurat ja by som taku neurobil, pretoze som zvyknuty na tu nasu. Jedavam ju raz do roka, niekolko dni. Ked sa mi minie, na Silvestra robim novu.
Vyzera to bajecne:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ahoj Bobinko.:))

Dufam, ze sa 14.-teho uvidime. Nechcem prvovokovat ako znamy absenter.:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Do slaka.:)

UZ ZASA. BORISKO, NIE BOBINKO.:))))))))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Romi, uz som chcel odriect,

ale pridem, pokojne mozem byt Bob :))))))))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tak teraz

uz musim prist aj ja. Strach by mi nedovolil.:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a co na to klasik?

chlapci moji, citam, citam a oci mi vytlaca. kapusta s fazulou, s hrachom ... moze to byt prudko jedle ale neda mi nezacitovat si tu klasika z najklasikovatejsich, samotneho sejkspira (a fakt je to od neho, aj ked s romeom a juliou to ma dost malo spolocneho):
len dujte, vetry, dujte, rozdrapte zadku lica!
inac - poslednu kapustnicu som jedla v sobotu/nedelu o 02,00 h. nadranom, taku klasiku, kapusta, hriby, maso, klobasa ale bola (vzhladom na predchadzajuce mnozstva poziteho alkoholu) vyborna. dnes nesiem domov cerstve domace vyudene a vonave a strasne nezdrave, co mi nevadi, klobasy, takze si navarim na cely tyzden. obycajnu klasiku, bez zemiakov a bez smotany, aby v nej bolo vela toho "stiaku". taku ja mozem aj vo vacsich mnozstvach. aj bez udeneho, to do nej davam len na silvestra. bravcove, hriby, klobasu a hrooomadu kapusty.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tvoja

informacia o kapustnici v sobotu bola sice fajn, ale este viac sa mi pozdavala ta o vypitom alkohole. Momentalne sice nie je cas, ale v buducej perspektive sa mozeme aj v krcme stretnut, nie len v cajovni.:))

 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ja sice caj rada

v akomkolvek mnozstve ale od alkoholu sa tiez neodhadzujem. clovek by mal skusit vsetko, aby neumrel sprosty a take pivne posedenie v utulnej, zapluvanej a zafajcenej krcme skryva v sebe mnoho krasy. aj tak sa musime este pred vianocami stretnut, nebudem ja tie jeziskove prezenty pre vas prekladat hore, dole ako kocka mlade, len si to vy pekne odnesiete, nech to zavadzia u vas. som rozhodla. takze si vypocitajte, kedy budete mat cas a ideme. vhodnu krcmu vyberieme losovanim. ja budem mat cas okrem 10-teho a 14-teho kedykolvek. lebo si spravim. hotovo, vybavene, ukoncene. igen?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Igen, jovan.

Vyriesime, vybavime, zariadime.:))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

kapustnica ma 100% variant

moja svokra vari hustu smotanovu vychodniarsku kapustnicu, velmi pribuznu medvedovej, ale bez klobasy - co je na nej netradicne - je servirovanie. Na tanier sa najprv da poriadna lyzica zemiakovej kase a zaleje sa to doplna taniera kapustnicou. Z kase sa lyzicou ukrajuce susto, ktore treba preplavit kapustnicou a take polonamokle prehltnut. Vynikajuce...len straaaaaaasne syte.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vyssie

v diskusii to uz zaznelo a velmi ma to zaujalo. A este vyssie je pekelne zaujimavy typ a sice to iste len nie so zemiakovou, ale hrachovou kasou. To by mohla byt absolutna bomba.:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

:-)))

hlavne tie vydychy pri traveni!
 

<< < 1 2 3 4

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. INEKO: Župy dosiahli rekordné prebytky, ich finančné zdravie rastie 2 060
  2. Věra Tepličková: Prečo práve Trnka? 1 905
  3. Stanislav Martinčko: Keby .....! 1 224
  4. Jan Pražák: Brácho, ty zmetku, ty ses mi vyspal s manželkou! 944
  5. Roman Hurtaj: Matovič a Fico našli spoločnú reč 882
  6. Dominika Dongova: Prečo ťa tvoj muž, či žena nechce? Dôvod ťa prekvapí... 769
  7. Rudolf Pado: Gorila a lokálne šimpanzy 702
  8. Monika Nagyova: Denník starej dievky – Nevestin hod kyticou 646
  9. Danica Chames: Poriadny chlap predsa musí mať špek 605
  10. DagmaRA Sarita Poliaková: Jeho veličenstvo - Kriváň 590

Rebríčky článkov


  1. Andrej Hossa: Základné náradie domáceho kutila
  2. Vladimír Krátky: SMERáci , Slovensku sa nedarí a Vy to máte na svedomí !
  3. Petra Babanova: Tichá voda
  4. Peter Žiak: Sokrates o demokracii a tyranii - neskutočne aktuálny
  5. Jaroslav Karahuta: Rozpočet na rok 2020 je pokračovaním totálnej deštrukcie slovenského poľnohospodárstva.
  6. Štefan Vidlár: The Ten Commandments
  7. Július Kovács: Kočnerova pomsta.
  8. Jozef Kovalík: Óda na Demelzu
  9. Alena Rachel Jurečková: Básničôčky V.
  10. Milan Lacúch: Ekologické protesty! Čo zásadného na nich nie je v poriadku?

  1. Čaputová si pre Gorilu volá Sakovú aj Lučanského (minúta po minúte)
  2. Minúta po minúte: Kováčik vyvracia tvrdenia Ruskovej exmanželky, o zmenkách nevie
  3. Čo sú penťácke zmenky, o ktorých hovorí Kočner na nahrávke
  4. Polícia zadržala Forischa a ďalších dvoch exsiskárov
  5. Kúpiť sa dali poslanci aj zistenia SIS. Ako vyzerá Kočnerov svet na nahrávke
  6. Do redakcií poslali nahrávku Gorily, má takmer 39 hodín
  7. Bašternákova jama zmenila majiteľa. Vlastní ju aj známy spevák
  8. V Gorile počuť šušťanie bankoviek aj stretnutia, ktoré spis nespomína
  9. A je po trojkoalícii
  10. Fico, Haščák a kola. Vypočujte si časť rozhovoru Fica s Haščákom z údajnej nahrávky Gorila

  1. Keď mafiáni požívajú Pellegriniho dôveru... a novinári pustili dymovú clonu
  2. Threema: Zabíjačka elitných advokátov a sudcov s Kočnerom. Danteho peklo
  3. Pellegriny klame !
  4. Z čoho má Fico strach: Že sa Gorila vráti ako zvuková nahrávka
  5. Na vŕšku dovidieť bod zvratu...
  6. Sudcov z Kočnerovej Threemy majú preverovať sudkyne, ktoré s ním boli na zabíjačke
  7. Ako si Hlina proti Harabinovi pomohol konšpiráciou o počítačovom červovi a porne
  8. Je čas, aby nominantka Smeru Kalavská odstúpila z funkcie ministerky zdravotníctva
  9. Fico je ako Kimi Raikkonen .
  10. Nevymenovaný generálny prokurátor Čentéš: Prokurátor môže byť odvolaný

Už ste čítali?