Nedeľa, 19. november, 2017 | Meniny má Alžbeta

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Máte to radi csípős? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

nakladáš čerstvé alebo sušené?

vďaka tomuto článku ma napadlo ísť naložiť pár mojich sušených, fuknem tam aj cesnak a uvidíme...

najlepšie csipos je, keď už necítiš pôvodnú chuť jedla ani ostrosť čili, ale len oceľovú príchuť na jazyku, drsnejší od toho je už len pocit po konzumácii čerstvého chrenu, keď sa nedopatrením nadýchnem cez nos - to stŕpnutie zátylku :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Necham si poradit. Teraz len tie cerstve umyjem, nakrajam a zalejem. Ale cesnak by sa mozno tiez hodil. A susene mas preto, ze od leta uz daleko, alebo je to lepsie?
Chren kupujem taky poharovy, no minuly vikend kamarati robili snicle v chrenovom obale a pomahal som s krajanim a tiez som si cerstveho chrenu doprial. Zdrave ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

teoreticky

by bolo lepšie použiť sušené (a drvené), keďže sa lepšie "vyluhuje" kapsicín (to je vlastne to čo ty nazývaš štiplvaým), ktorý je rozpustný v oleji. Pochopiteľne pomôže klasický postup pre extrakciu lipidov z membránm, alebo aspoň trocha ultrazvuku. ;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

doteraz som neskúšal, ty si ma inšpiroval. sušené preto, lebo od leta, ale tiež si myslím, ako Marvin podo mnou, že zo sušených je lepšie, lebo sa lepšie vylúhuje. a tie technické postupy, čo píše Marvin mi nič nehovoria :)

najlepší chren je čerstvo nastrúhaný, pre slabšie kusy odporúčam rozmiešať s čerstvo vyšľahanou šľahačkou (z obyčajnej čerstvej sladkej smotany, žiadne práškové, trvanlivé a podobné sajrajty)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Marvin nado mnou, samozrejme :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

krasne a poeticke - odporucam takto nalozit habanero - ten olej ma potom dobry "kick" a mala flasticka ti vydrzi tak dlho, ze ti s nou este laskyplne budu okvapkvat truhlu ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Jeden z tych dvoch kamaratov mi raz doniesol pytlicek s niekolkymi zltymi, cervenymi a potom dvoma zvlastne zabalenymi. O jednej povedal, ze je "zakerna" a o druhej, ze je "zakernejsia". Tie som tusim tolko obchadzal, az nejako zhnili a musel som ich vyhodit. Skoda.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tie habanero maju trochu iny tvar, su oblejsie a akoby zvraskavene ... a pekelne stipu .... dobre veci treba zuzitkovat, teraz uz vies, ze staci nalozit do olivoveho oleja :) ked pridas trochu horcicovych semienok, bazalku, rozmarin, tak mas vynikajuci olej na salaty ....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

preco treba do receptu naviest madarsko slovenske vztahy?..okrem tohoto nemam ine vycitky :)fajn
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Madarsko-slovenske vztahy? No dobre, utahujem si tam z jedneho kebabara tu v meste, ktory hovori "Mit ohne Scharf" (co je v nemcine nezmysel: "S bez ostry"), ale kde som tam ake slovensko-madarske vztahy spomenul?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

kebap

Miro, v Stajersku to "mit ohne Scharf" znamenalo, ze to chces s dresingom, ale s tym bielym (teda tym, co je bez chilli). Niekedy ti Turci vyrobia celkom zaujimave vetne konstrukcie, ;-) ale kebyze sa my ideme ucit turectinu, tak by sa asi tiez obcas nezdrzali.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Hmm, tak tu sa to pyta az ked je so zeleninou a bielym dressingom hotovy a ma tam uz len misku s tou nadrvenou suchou csipos paprickou. Ja sa mu za tu nemcinu vlastne ani nemozem moc smiat, moja nie je ovela lepsia.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Miro a nezabuda tam on len davat ciarku v tej vete? ze to mysli ako ci chces s alebo bez? :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

mieril som na slovo csipos :D cize stiplave...ale recept bol fajn ti vravim
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Aha, to je tusim aj po madarsky tak nejako. Ja to mam z rodiny, inak stiplavemu ani nehovorime... ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"Mit scharf oder mit ohne scharf?" - kam by si tam dal tu ciarku? ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jaj :) ja ze hovori len mit ohne scharf, co mi prislo ze mit oder ohne scharf :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

tiež

ich milujem, a naj sú vlastnoručne vypestované a výborne sa im darí na záhrade na Orave, len maju pre chlad krátku vegetačnú dobu :-D, som mimoriadne hrdý na môj domáci extrakt ""csípős spiritus dilutus"" neuveriteľne páli, mňam...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

lubkam csipos

zvuknem si kupovat mlete feferony nakladane v soli, a ked konci flaska ( este po stenach su zvysky, ale nedaju sa vybrat), tak mam 2 moznosti - naliat do nej kecup a mam to co naozaj by sa mohlo volat pikantny, alebo lepsie - prave olej - kvalitnejsi olivovy - nieco uzasne...
podobne kupujem aj mlety soleny cesnak ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME