Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Jedlo a teplo “po anglicky” (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

to uz prichadza
volakedy mladi zacinali aspon ako tak doma, na intrakoch a cosi vyrobili, dnes radsej zbehnu na hambaca alebo kebap pripadne to isti pizza delivery.
ulicnik 24
< 1 2

 

jj, fastfood to isti
 
Hodnoť

hm

a teraz na temu "rozmyslanie a konanie po slovensky"...
 
Hodnoť

 

Pises skoro to iste, co mi rozpravala moja kamaratka. Ona byvala v luxusnej londynskej stvrti a kurenie - ustredne ani vobec nemali. Mali len krb v jednej miestnosti. Zimu, co tam prezila, povazovala za horor -;).
O vareni mi hovorila, ze ked uz mala plne zuby polotovarov, tak sa sama ponukla, ze urobi pre rodinu veceru - nakoniec varila pravidelne, vyslovene ju prosili, aby im nieco dobre uvarila
 
Hodnoť

no a my sme ako slovenski studenti

jedavali instantne polievky a morca-dellu...znamena to preto, ze Slovaci nemaju kvalitnu kuchynu? Ked dokoncis skolu, najdes si dobru pracu a zacnes travit cas aj v tradicnej anglickej strednej vrstve, nazor zmenis...

Jamie Oliver, Hugh Fearnley-Whittingstall, Flloyd, Gordon Ramsey, Marco-Pierre White...vsetko Anglicania a velmi uspesni kuchari ktori ucia cez telku varit aj Slovakov, a nie je to tikka-massala co vykuchtia ale kvalitna klasicka anglicka strava - pecene jahnacie, roastbeef, udeny losos , cottage pie, hovadzi casserole, sticky-toffee pudding, cream-tea...Kolko slovenskych kucharov vies po mene? A klasicke 'full English breakfast' je posedenie pre fajnschmekrov...

Moja slovenska aj anglicka rodina vari cerstve jedlo kazdy den - jediny rozdiel je v tom, ze ta anglicka na veceru a ta slovenska na obed...

btw, vela Anglickych domov je chladnych pretoze maju 200-300 rokov a je problem ich poriadne zaizolovat, nie preto ze by sa v nich nekurilo. kazdy ma vsak svoje vlastne kurenie a zapne si ho kedy a ako chce...
Za 7 rokov v Anglicku som zazila menej chladnych domov, nez pocas skorych jessenych dni na Slovensku ked centralna sidliskova kotolna este nezapla kotly lebo este nebol ten spravny datum - cely panelak vtedy vyhrievali pateticke elektricke ohrievace a tesili sme sa kedy konecne niekto 'tam hore' zapne gombik v teplarni...
 

mam kopec dobrych znamych a

nie je vynimkou, ze este pred 30 rokmi ustredne kurenie skuocne neexistovalo. zatial co slovaci sedeli doma za pecou a vytesovali sa, ze maju teplo anglani si podmanovali svet....
 
Hodnoť

chrachorina ako mraky

podla tvojho clanku ty si musel byt doma ziveny na ranajky kaviarom, sunkami (no povedz ktorou 30%, 50% alebo nebodaj 100%), styrmi druhmi syru a 56 druhmi uhorskej salamy...
****
o anglicku vies holy prd..asi tak by som to povedal...si potomok rozozratych slovakov, ktori boli sa naucili plytvat energiou za bolsevika
 
Hodnoť

 

Nuz, v anglicku travim obcas sluzobne par dni, ale z tej ich stravy som tiez veru nebol nadseny. Nedavno som bol asi tyzden v jednej vacsej firme pri birminghame a "stravoval" som sa v ich zavodnej kantine.

Teda, nieco tak nechutne som nejedol ani za sociku v skolskej jedalni! Ked som prvy krat videl ten "obed" pozostavajuci z jedneho vareneho zemiaku v supke, k tomu tuha flaksna hovadziny a dva listy salatu, myslel som ze to je daky zart. Po tyzdni uz ma z toho bolelo brucho uz ked som to videl na tanieri. Vsetko navyse uplne bez chuti, jak keby to robili len na vode, bez akejkolvek prichute. Jasne, ze kantina vo firme nie je luxusna restauracia, ale ze taketo cosi tam tych tisic ludi obeduje kazdy den, to skutocne nechapem...
 
Hodnoť

off topic - školstvo

viem,že sa tu pojednáva o jedle a vykurovaní,no nedá mi zareagovať na úvodný odstavec. Vynikajúce školstvo?Snáď univerzity áno,ale základné a stredné školy asi ťažko.Tie sú možno technicky lepšie vybavené ako naše,ale o úrovni a vedomostiach asi nie.Veď si to samotní Angláni priznali(šokujúce titulky v novinách,keď vyšli z provnania horšie ako Slovensko,Poľsko,Grécko či Portugalsko).Kedysi to bol naozaj pojem už od ZŠ,ale oni išli z extrému(príliš prísne) do druhého extrému(príliš liberálne)-začalo to začiatkom 90.rokov.
Ale ináč zaujímavý článok - moji kámoši pracujúci v UK mi to šetrenie na vykurovaní potvrdili.
 
Hodnoť

aj moja skusenost

s jedlom a kurenim je podobna... V rodine kde som byvala sa deti (aj mala trojrocna) hravali v zime vo vetrovkach. A povazovali to za uplne normalne. A bola to vyssia stredna trieda, aspon myslim (obaja vyhladavani lekari, on dokonca s rodokmenom siahajucim do 13. storocia :-) Co sa jedla tyka, ako lekari mali na moj vkus "prilis zdrave" nazory, cize zvycajne bolo jedlo takmer neslane, nesladke, ranne ovsene cerealie s odtucnenym studenym mliekom a pod. Ale priprava vecere sa povazovala za varenie aj ked to trvalo par minut :-)
 
Hodnoť

 

No neviem - zil som v UK asi pol roka a stravoval som sa aj v rodine, aj v nemocnici kde som pracoval. Na ranajky bol porridge velmi casto a skoro vzdy aj sausages (parkoviteho typu) a volske oka. S kurenim to uz sedi lepsie, ale treba poznamenat, ze zimy v Anglicku nie su ani zdaleka take chladne ako u nas.
 
Hodnoť

caj

Zabudol si na caj s mliekom.
A Anglani klasicku kuchynu maju, ale mne osobne velmi nesedi - losos udeny aj neudeny hocikedy, ale zvysok je taky nemastny-neslany. Jahnacina a morcacina mi nechuti, casseroles ako-tak, ale zase ziaden zazrak prirody, dezerty su vacsinou karamel asi v 25 tekutych aj tuhych skupenstvach, ktory mi osobne tiez az tak nesedi. Jedine, co som si z britskej kuchyne naozaj oblubila, je fish and chips s mushy peas, no a spominane indicke curry ;) v anglickej aj original indickej verzii.
No a v potravinach maju dost velky vyber exotickych jedal vdaka tomu, ze v Britanii byva okrem zvysku Anglicanov asi tak polovica Indie, Afriky, Polska a Talianska a pozbieranci z celeho ostatneho sveta, takze ak je clovek pristupny zmene, smrt hladom tam nehrozi.
 
Hodnoť

......

no neviem akych ludi to stretavas co vylucne jedia len ,,junk food,, a o anglickej kuchyni nemaju potuchy... Nie su to ludia s rukami kompletne lavymi ze nevedia varit? Alebo ich to nemal kto naucit a maju zakoreneny nazor ze take nezdrave jedlo je ovela ovela lacnejsie. Anglickych jedal je vela ktore maju vela zeleniny ako prilohu a su aj zdrave aj chutne. Kup si par kucharskych knih s typickymi anglickymi jedlami a budes prekvapeny
P.S. Zijem v anglicku uz viac ako tri roky a viem o com hovorim.
 
Hodnoť

..jedlo by malo byť jednoduché,

tak,ako sa ešte pred 50.rokmi stravovali ľudia u nás...to až v poslednej dobe ľudia chcú dokazovať,že na to majú ,žerú s prepáčením všelijaké svinstvá...prečo je u nás asi taký vysoký výskyt rakoviny hrubého čreva???... len pre zaujímavosť-moje kozy žerú ráno aj v ečer len kvalitné seno a vodu a nevšimol som si,že by im to škodilo....
 
Hodnoť

 

Dobre na Anglicku su rozmanitost a vyber kvalitnych zakladnych surovin. Napriek tomu, ze jedla do mikrovlnky,polotovary, milion druhov chrumiek a ranajkovych guliciek zaberaju polovicu regalov, ta druha polovica su suroviny z ktorych sa da fakt vybrat na zdrave jedlo. Chyba mi tu len treska.
 

< 1 2

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Elena Antalová: Vysoký, naozaj vysoký...krvný tlak 3 246
  2. Anežka Richtariková: Kiska sa správal obdivuhodne 2 790
  3. Stanislav Martinčko: Súdia nás sudcovia s pochybnou povesťou, alebo čakatelia na pochybnú povesť??! 664
  4. Jozef Drahovský: Zákon o cestnej premávke 8/2009 Z. z. a zmeny k prvému decembru 2019 590
  5. Ľuboslava Šusteková: Oškvarkové pagáče 582
  6. Jozef Kmeto: Nenávistným statusom od rómskeho dievčaťa sa už zaoberá polícia 304
  7. Katarína Džunková: Život pri Alaudinskom jazere (Tadžikistan) 290
  8. Jana Venhartová: Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby na potravinách 276
  9. Martin Droppa: Prvá navždy ostane prvou 253
  10. Monika Vojčíkova: Zabudnite na Chucka Norrisa, hasiči sú skutoční. 250

Rebríčky článkov


  1. Peter Fiabáne: Rok v živote Žiliny: Odpočet práce primátora
  2. František Cudziš: Vede do vienka. II.
  3. Štefan Vidlár: Spolužiaci moji
  4. Roman Hutira: Rozhovor: Majsterka sveta v spoločenskom tanci
  5. Vladimír Krátky: Zas sa nám to do .. Vallo ?
  6. Roman Hutira: Škola pre mimoriadne nadané deti (a kam chodia tie vaše?)
  7. Martin Krištoff: Hongkong sa topí aj v ekonomických problémoch. Jediným riešením sú vyššie investície do po
  8. Milan Lacúch: Len hore, alebo dolu človeče!
  9. Štefan Vidlár: Spomínka na Mikiho
  10. Štefan Vidlár: Obušek

  1. Výbuch plynu v prešovskom paneláku zabil päť ľudí, obetí bude viac (minúta po minúte)
  2. Výbuch plynu v Prešove má osem obetí. Polícia zadržala šesť ľudí (minúta po minúte)
  3. Po výbuchu v Prešove obvinili troch ľudí zo všeobecného ohrozenia (minúta po minúte)
  4. Únik plynu a poškodené potrubie. Čo sa dialo pred výbuchom v Prešove
  5. Riaditeľ hasičov: Pri oprave zničenej bytovky porušili predpisy
  6. Ľudia zo zhorenej bytovky v Prešove: Holý život je to najdôležitejšie
  7. Projektantka: V Prešove muselo byť veľa nahromadeného plynu
  8. V košickom paneláku unikal plyn. Hasiči urobili opatrenia
  9. Andreja Kisku obvinili v súvislosti s firmou KTAG
  10. V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke

  1. Ak chcú stíhať Fica, tak nech nás stíhajú všetkých
  2. Keď Čižnárom sľúbené peklo nemá správny Smer
  3. Karol Galek (SaS): Ceny energií porastú kvôli trhu, vysoké sú kvôli Ficovi
  4. Matovič podľa polície krátil dane, hrozí mu 7 až 12 rokov väzenia
  5. Kollárovu pikantnú komunikáciu s neplnoletým dievčaťom polícia v tichosti uzavrela
  6. Zas sa nám to do .. Vallo ?
  7. Andreja Kisku obvinili v súvislosti s firmou KTAG
  8. Prvú cyklovežu na Slovensku otvoria v januári
  9. Ako Hlina s Matovičom vytrvalo potápajú vlastné strany
  10. Polícia začala riešiť Trubana za výroky o drogách, niekto podal trestné oznámenie

Už ste čítali?