Streda, 18. október, 2017 | Meniny má Lukáš

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Úrad na ochranu osobných údajov chce zvýšiť svoju dôležitosť (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

ako laik sa nemozem zbavit pocitu

ze uradnikov co toto spiskali treba zlikvidovat ... zrejme nejaka exfizlovska pakaz co sa doma nudila ....
dufam ze tento clanok bude mat aspon priemernu citanost, aby ludia pochopili ako funguje uradnicka pakaz a aby si uvedomili kto vsetko a ako ma dosah na ich zivoty ...

keby si ludia uvedomili aku zakonnu moc maju napr. colnici, tak si kazdy zakupi zbran ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

a co biznis s osobnymi udajmi?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Hmmm, nerozumiem otázke. Direktívy EÚ o ochrane súkromia, ktoré u nás uvádza do života zákon o ochrane osobných údajov, boli sformulované o.i. aj preto, aby sa biznis s o.ú. podstatným spôsobom obmedzil, resp. aby sa stanovili pravidlá umožňujúce dotknutým osobám sa brániť. Otázne samozrejme je, či spôsoby, ktoré zákon presadzuje na dosiahnutie takýchto cieľov, majú šancu byť úspešné... To je ale na dlhú, dlhú diskusiu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Zneuzitie osobnych udajov - priestupok, alebo trestny cin, ako kazdy iny. Vstup vysetrovatela ( a nie dalsieho uradu s dobre platenymi zasivarnami ) do firemnych, sukromnych databaz pre zistenie tohto skutku - iba na zaklade dobrovolnosti, alebo nariadenia sudu.
V opacnom pripade je to len dalsi kamienok do stavby Ministerstiev lasky a pravdy. Najjednoduchsie by bolo, keby kazdemu, okrem clenov vnutornej strany ( pouzitie terminu obcan mi pripada nevhodne ) pri narodeni do sije nastrelili RFID cip ( ako psom ) a bude dokonaly prehlad o tom, kto, kedy, s kym, o com. Sudruhovia legislativci mali urcite toto na mysli, lenze doba este akosi nedozrela, ale co nie je dnes, moze byt uz zajtra, kedy sa uz zacneme zit v tych svetlych zajtrajskoch, ako psi - s plnou miskou a na retazi znacky Bildenberg, alebo nejakej podobnej.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Biznis bezi

vdaka za opytanie.
:D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nie je to tak dávno, že firmám zakazovali overovať totožnosti fyzických osôb nahliadnutím do občianskych preukazov pri podávaní žiadosti a uzatváraní zmlúv, ale odporúčali im využiť overenie podpisu na žiadosti alebo zmluve u notára. Odvtedy takto funguje napríklad aj SK-NIC.
.
Celé mi to pripadá ako koncentrovanie moci do úradných rúk a oslabovanie práv občanov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No, ten návrh prináša aj zmeny, ktoré by sa dali označiť za posilnenie práv občanov, nie oslabovanie. Pravda, dá sa diskutovať či zavedenie neskutočnej byrokracie pre prevádzkovateľov IS je tá správna a jediná cesta ako to zvýšenie práv občanov dosiahnuť aj v praxi, nielen na papieri. Množstvo evidenčných či oznamovacích povinností, detailne predpísaných (typu "oznámenie o ... musí prevádzkovateľ vyhotoviť v troch kópiách, z ktorých dve ..." ťažko označiť za príspevok k ochrane o.ú., skôr o vytváranie podmienok na nezmyselné sekírovanie každého, kto je v poli pôsobnosti zákona a teda aj Úradu. V tomto zmysle sa dá súhlasiť s tým, že ide o (pokus o) koncentrovanie moci do úradných rúk.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Jozef

ale však popieraš sám seba.
.
To nie je o koncentrovaní moci do úradných rúk, to je rovno šikanovanie, tých čo sú iní.., teda nie sú :... " s nami "..., to staré : kto nejde s nami , ide proti nám. Ani chvíľu nepochybujem o tom, že takto nazhromaždené informácie sa cielene zneužijú a budú zneužívať. Databáza sa namnoží údajmi o Všetkých osobách ..a v prípade prípadu : sa objaví nečakane na správnom stole, spis, CD...
.
Kto bude kontrolovať tých čo zhromažďujú a kontrolujú vo verejnom záujme ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"Kto bude kontrolovať tých čo zhromažďujú a kontrolujú vo verejnom záujme ?" - hej, presne toto, teda nezanedbateľné právomoci, ktoré návrh dáva Úradu, bez akýchkoľvek ďalších kontrolných mechanizmov, v Návrhu bije do očí ... a bolo aj dôvodom pre napísanie článku na blogu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

.. a sme doma

Je vymaľované : ak je to hlúpy zákon, tak ho treba zrušiť, resp. neprijať. Ľudský faktor je ten čo neustále zlyháva a zlyhávať aj bude, teda sa nikdy nedá z ničoho vylúčiť.
.
Sám musíš predsa vedieť, že akýkoľvek radový policajt, úradník, bankár sa okamžite vie dostať na moje, tvoje osobné údaje jedným klknutím do klávesnice, ak mu dáš svoje rodné číslo.
.
Načo teda chcú ešte väčšie právo-moci ? Nie je to na ochranu, ako to myslela EÚ, ale na vyrobenie Veľkého brata, stále načúvajúceho a všetko vidiaceho : výroba stavu permanentného strachu občana o majetok, zdravie, rodinu / Balkán, Bielorusko ....., to už tu bolo, zažil si totallitný režim... a tá svi-ňa sa nám potichu vracia späť. Ešte to máme možnosť zastaviť, možno.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"ak je to hlúpy zákon, tak ho treba zrušiť, resp. neprijať. " - hmmm, zákon o ochrane osobných údajov nám vyplva z členstva v EÚ, takže s tým zrušením by to nebolo také ľahké. Pozor, EÚ vo svojej direktíve špecifikuje základné princípy ochrany o.ú. plus zopár organizačných princípov a zásad - za to, aký zákon sa z toho na Slovensku prijal, EÚ nemôže. Čo by sa dalo, je zmeniť zákon tak, aby sa na jednej strane rešpektovali princípy ochrany o.ú., na druhej strane aby sa ochrana o.ú. presadzovala rozumnými prostriedkami - a práve tam sú v našom zákone značné rezervy. Ale štekáš pri nesprávnom strome, ja nie som ani autorom zákona, ani toho posledného návrhu, ani zamestnancom Úradu, ani poslancom ...

"Sám musíš predsa vedieť, že akýkoľvek radový policajt, úradník, bankár sa okamžite vie dostať na moje, tvoje osobné údaje jedným klknutím do klávesnice, ak mu dáš svoje rodné číslo." - ja si to uvedomujem, len či si to uvedomujú tí, ktorí tvoria zákony... veď preto som hneď na začiatku článku spomenul, že politici by sa o ten návrh novely zákona mali zaujímať ... keď už nie kvôli rôznym byrokratickýcm povinnostiam, tak minimálne preto, že s nezanedbateľnými právomocami nejdú žiadne kontrolné mechanizmy.

"Načo teda chcú ešte väčšie právo-moci ? " - to je otázka na vedenie Úradu, ktoré zodpovedá za prípravu toho návrhu novely ... pokiaľ viem, EÚ vytkla platnému zákonu absenciu tzv. vyšetrovacích a intervenčných právomocí Úradu, ale nepredpísala ako to má vyzerať. Viem si predstaviť, že nejaké také právomoci sa daju odôvodniť - len pochybujem, či sa dá odôvodniť všetko to, čo Úrad do návrhu napísal, a už vôbec si neviem predstaviť ako by sa dala odôvodniť absencia kontrolných mechanizmov pri takých právomociach. Ale opäť, štekáš pri nesprávnom strome...

"Ešte to máme možnosť zastaviť, možno. " - veď aj preto som ten článok napísal. Hoci sa v návrhu novely toho dá najsť naozaj dosť, za najpodstatnejšie považujem práve pridanie nie zanedbateľných právomocí bez toho, aby boli vyvážené vhodnými kontrolnými mechanizmami - a práve preto sa článok venuje hlavne a predovšetkým tejto charakteristike návrhu novely zákona. Aspoň takto som sa pokúsil poukázať na to, čo sa chystá - veď pri tom, ako sa doteraz politici stavali k ochrane osobných údajov by sa celkom dobre mohlo stať, že takýto návrh bez rozmýšľania schvália bez toho, aby sa nad ním poriadne zamysleli - formulka "EÚ to od nás žiada" môže mať magickú moc. Áno, EÚ od nás žiada aby Úrad mal vyššie právomoci, ale to, čo sa v návrhu ocitlo, tam napísali ľudia z Úradu, nie EÚ - trochu popremýšľať nad tým pred stlačením hlasovacieho tlačidla by naozaj neuškodilo. Ako obyčajný občan nemám právomoc to zastaviť, čo môžem, je upozorniť na to, čo sa chystá ... a to som sa práve mojim článkom pokúsil urobiť. Čím viac ľudí si to prečíta a pochopí, tým je väčšia šanca že sa to dostane do uší aj tým, ktorí majú možnosť to reálne ovplyvniť.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

prepáč

Nebolo to naozaj nič osobné, žiaľ pochopil si to tak. Ja neštekám a ani neštím pri strome len tak, je to úplne scestne, teraz by som sa mal naštvať ja?.., ale však to je zbytočné , nič nerieši. Obom nám zrejme jednoducho ide o TO isté : Ja s týmto riešením nesúhlasím, ani TY s týmto riešením nesúhlasíš.
.
Vo co teda go ?.. Rozprúdiť debatu, ale to nie je ľahké, ani želateľné , žiaľ.
Hlasuje sa tak ako sa hlasuje, to neviem ani ja zmeniť. Moja nádej je len to, že tieto príspevky čítajú aj Ľudia z vlády, parlamentu.., ak sa nudia, či majú svojich pracantov, aby im robili podrobné "zvodky".. , povedia ďalej , aby možno ubrzdili a naštudovali si prijatie zákona, lebo
.
Hlasovalo sa za LZ - Lisabonskú zmluvu, ale tá pokiaľ ja viem má 6.000 strán . Neverím ani jednému politikovi, ak by mi povedal , že ju celú čítal !
.
Nuž nebol môj úmysel uraziť ťa, to je nepochopené, ale mrzí ma to, takže ešte raz : prepáč.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ja som sa neurazil, len som mal pocit že Tvoje oprávnené rozhorčenie je smerované nesprávne - na mňa. Veď ani mne sa to nepáči a v tom sa zrejme zhodneme. Tiež dúfam, že sa to dostane ďalej a že si niekto s väčšou právomocou ako mám ja či Ty uvedomí, o čo ide. Veď doterajší prístup politikov k ochrane o.ú. nesvedčil veľmi o tom, že by tomu pripisovali nejakú dôležitosť - a preto sú myslím odôvodnené obavy, že prejde aj tento návrh novely, zvlášť keď sa tie zvýšené právomoci Úradu odôvodňujú tým, že to od nás chce EÚ.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** (príspevok porušil KÓDEX diskutujúceho)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

m i e r

žiadny kódex som neporušil, či už aj mier a pokoj medzi dvoma čo debatujú : Je porušenie kódexu ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

... mier ubránime !!

Pekný článok, vecný, jasný, odborný ... Dobre, že aj to nedorozumenie si autor s Krebsom vyjasnili ... V celej tejto problematike ochrany osobných údajov ja osobne pociťujem absenciu jedného "rozmeru veci", ktorý však chýba aj u iných oblastí /napr. správa osobných financií, .../, a to taká triviálna gramotnosť o celej problematike u tých, ktorých sa problém dotýka. T.j. aj tých, ktorí s údajmi pracujú, aj tých s údajmi ktorých sa pracuje. Tento stav potom umožňuje tým "dobre zorientovaným" to známe lovenie v mútnych vodách ... No a k návrhu novely ? Keď si ju človek prečíta, pripadá mu ako v tom starom dobrom sovietskom vtipe. Prišla na Rádio Jerevan otázka, ako to je s bojom za mier v súčasnosti. Odpoveď Rádia Jerevan bola, že "mier ubránime aj za cenu 3.svetovej vojny".
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nedavno som ho pripomienkoval

...je to des bes a jasne vetne konstrukcie stareho zakona nahradza baroknou slovesnostou, trpiacou elementarnymi chybami v logike, castokrat ide o otrocky prebraty text smernice resp. Dohovoru. O vysetrovacich a intervencnych pravomociach ani nehovoriac tu ide neumerne nad ramec toho co je jeho ulohou.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho