Piatok, 24. november, 2017 | Meniny má Emília

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Miklošove stroncium. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

Spotrebnú daň z vína

chystajú z rôznych dôvodov. O. i. aj preto, že aj pivo je ňou zaťažené a pivári sa cítia diskriminovaní. Ťažko povedať, či ešte vôbec existuje pravé slovenské pivo. Možno v nejakom malom lokálnom pivovare. Pivo už máme nadnárodné. S vínom to nebude také jednoduché. Keby to bolo na mne, zaťažím víno z tretích krajín vysokým clom pri dovoze. Horšie je to s vínom z EÚ, kde nám to zmluvy neumožňujú. Takže potom by asi fakt bolo riešením domácim producentom vrátiť spotrebnú daň vo forme dotácií. Lenže ako vieme, každá dotácia sa dá zneužiť.
Za seba môžem povedať, že zásadne dávam jednoznačnú prednosť slovenskému vínu a potom ešte ani moravské vína nevylučujem. Tie ostatné úplne. A cena pre mňa nie je vôbec kritériom. To isté robím pri všetkom, čo konzumujem. Ak sa dá, tak slovenské alebo české, alebo moravské:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a ja zasa radsej pijem

dobre vino ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ja zase

môžem piť akékoľvek víno, stále si to doma vypijem. To je daň , za to víno. Ak teraz bude daň aj z vína , myslím, že to bude dvojité zdanenie. V zákone je však paragraf o zamedzení dvojitého zdanenia. Teraz neviem, kto ustúpi, manželka, alebo Mikloš :-))))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Edko,

nemohol by si Palovi v tom urýchlovači nachytať nejaké tie častice do nejakého demižóna, nech si to Pali prilieva do vínečka. Aby si budúci archelógovvia nemysleli, že Palo bol nejaký dobrodruh, čo sa túlal po celôom svete a vypíjal tam všetko víno?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Mal som tú česť navštíviť jeho pivničku, plnú demižónikov a fľašiek. :-P
Jediný problém bol, že pre vonku odstavené moje auto bez osobného šoféra, som nemohol koštovať tak, ako niektorí iní. :´-(
A tak môžem zodpovedne prehlásiť, že žiadne častice nie sú potrebné. :*)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

re:

to najhorsie co moze exportne zalozena ekonomika urobit je rozdavat dovozne clo "tretim krajinam". Uz teraz je kvoli dotaciam trh deformovany a EU vytvara bariery pre ine krajny. V tom co mame konkurecnu vyhodu my, chceme mat "volny trh". Ked iny ma konkurecnu vyhodu naprk. v lepsom podnebi pre vino, zrazu by sme zaviedli cla.
-
Nuz a ked slovenski konzumenti radi piju patoky zo zahranicia, o to vacsi dovod zaviest spotrebne dane. Nech sa neblahe nasledky na ich zdravi odrazia aspon na statnej pokladnici.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nejde len o následky na zdraví,

ale o ochranu domácich producentov. Robí to každá krajina. Chceme, aby sa u nás kupovalo to, čo sa u nás aj vyrába. Lebo domáca produkcia je najdôležitejšia zo všetkého nie preto, že si môžeš v obchode vybrať také alebo onaké. Ale preto, aby si si mal vôbec za čo vyberať. Potrebujeme vyrábať, aby bola robota. Keď nebude robota, rozdáš tie peniaze z inkasovanej spotrebnej dane nie na liečenie, ale na podpory nezamestnaným, ktorí si za ne kúpia zas len tie lacné patoky. Čiže prioritou je vyrábať doma a podporovať domácich producentov. Nevidím v tom žiadne obmedzenie voľných trhových podmienok. Alebo by bolo lepšie mať plné regále lacného zahraničného tovaru a takmer nulovú kúpnu silu z dôvodu, že sme všetci buď nezamestnaní alebo robíme za minimálnu mzdu len preto, aby naše výrobky boli lacnejšie ako tie zvonku?:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ochrana domácich výrobcov?

A kde má potom vzniknúť tlak, aby zdvihli kvalitu? Ak sme pri domácej produkcii, sem-tam sa nájde pár dobrých mliečnych výrobkov (jogurty, niektoré syry,...). Karpatské Brandy Špeciál je skvelé, ale za tú cenu kúpim aj solídny francúzsky koňak.

Jeden čas som sa snažil preferovať domáce produkty. Skončil som tak, že salámu kupujem maďarskú, párečky na opekanie nemecké resp. rakúske, syr švajčiarsky (len aby mali!), paštiku českú, pivo samozrejme tiež, a víno z Chile, z Alsaska, prípadne Maďarska (tam ale treba dať pozor, lebo lacnejšie druhy sú patoky). Nerobím to najust ani natruc, proste si vyberám podľa skúsenosti. A keď mám čas, skočím do rakúskeho Hainburgu, a nakúpim LACNEJŠIE, často z väčšieho výberu.

Ochrana domácich producentov... mne by úplne stačilo, keby neboli obchdoy preplnené čínskym šmejdom, ku ktorému často (u nás) neexistuje alternatíva.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tlak na kvalitu

sa obyčajne bije s tlakom na cenu:) Čiže treba sa rozhodnúť, čomu dávaš prednosť a hlavne čomu dáva prednosť priemerný slovenský spotrebiteľ. Ty si zrejme vyberáš výrobky, ktoré sú v nejakom Tebe vyhovujúcom kompromise cena-kvalita. Ja tvrdím, že kvalitné a cenovo dobré výrobky sú aj slovenské, najmenej 50% toho, čo ponúka trh. Ide o to, čo rád ješ a piješ. Napr. ja už 20 rokov nejem mäsové výrobky, moje hlavné potraviny sú zelenina, ovocie, syry, vajcia, strukoviny, ryža, cestoviny a chlieb. Jedine v prípade ryže nekupujem slovenskú:))) Tiež niektoré druhy zeleniny a ovocia sú nedopestovateľné na Slovensku. Keby boli, určite by som si kúpila aj slovenské mandarinky:)
Čínsky tovar je zrejme celosvetovým "problémom":) Takmer všetky svetové značky využívajú cenu čínskej pracovnej sily. Na to mám len jediné riešenie: nekupovať. Ale priznám sa, že v prípade elektroniky je s tým neskutočný problém. To ostatné sa ešte dá zohnať aj z iných krajín.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

re:

ak nevidis ci uz v dotaciach, alebo v dovoznych clach bariery pre volny trh, tak potom je problem v tom, ze medzinarodnemu obchodu nerozumies. Pretoze to su ukazkove ucebnicove bariery pre volny trh.
-
V tvojom prispevku ignorujes fakt, ze sme exportnou ekonomikou a keby nam ostatni naprk. stazovali export dovoznymi clami, nebolo by robota. Roboty je ovela viac v exportnom priemysle ako sezonnom polnohospodarstve. Nasi producenti vina uz pochopili, ze sa maju orientovat na kvalitu a lacne patoky nechat zahranicnym dodavatelom, ktori ich vedia vyrobit lacnejsie. Medzinarodny obchod je efektivny vtedy ak jednotlive krajiny mozu uplatnit svoje komparativne vyhody. My vzhladom k podnebiu a rozlohe vinohradov nemame konkurecnu vyhodu vo vyrobe lacneho fujtajbl vina. Bude lepsie ked svoju polochu vynohradov vyuzijeme na budovanie premiovych znaciek, ktore sa predavaju s vyssou marzou a pri ich vyrobe treba aj viac pracovnej sily (a hlavne tej odbornej ).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Jo, aj jedlo a vino

z inych krajin, treba jest a pit, ked sme tam na navsteve. Je to smutne ako sme si zlikvidovali vlastne potraviny.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ziadny Miklos ma nedonuti pit patoky. Radsej vypijem o tolko menej o co bude dobre vino drahsie. P.s. jednotka medzi hroznymi vinami je aussie klokan za 3,6 € ... desiva predstava aku ma to vino realne hodnotu, ked po precestovani celeho sveta je lacnejsie ako slusna slovenska frankovka. Ale asi sa kupuje.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Zato Slovenská frankovka sa nevezie nikde a stojí aj 10 Euro a často je kyslá jak ocot. Niekto si zrejme myslí že cena je zárukou kvality. Nikdy ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Je to v tom, ze

Miklos sa osobnostne formoval v case upadku sovietskeho imperia, pre vyvoj jeho osobnosti su kriticke roky 1976-1988, ked takmer kazdy zhanal nieco fajnove zo zapadu (asi okrem byvalych partizanov). Ti, ktori boli odkazani na neduzivu ekonomiku sovietskeho bloku, tisko zavideli tym, ktori si nieco zo zapadu pozhanali. Vtedy sa sformovali hlavne ideove nazory Váňu Mikloša, ktore ho sprevadzaju celym zivotom a sice "dovezieme lacnejsie", "stat je najhorsi vlastnik", "s USA na vecne casy a nikdy inak" a dalsie koniny, ktore nedokaze zo svojej hlavy dostat, lebo mu tam narastli pocas adolescencie, a to my uz ostarnuti vieme, ze "co sa za mladi naucis, na starost ako keby si nasiel".
Preto vinim z Miklosovych omylov Brezneva; bol to prave on, ktory po mimoriadne neurodnom roku 1976, ked sovietska ekonomika padla na dno v porovnani s ekonomikou USA, dostal spracovanu komplexnu ekonomicku studiu od sovietskych akademikov, ktora sa da vystihnut kratko: "sudruhovia, ide to do pr.ele, a treba urobit velke zmeny, aby sa nas system udrzal". Bohuzial, Breznev sa na to vykaslal (asi z dovodu, ze navrhovane reformy boli napadne podobne tym "dubcekovym" zo ´68, co batka Leonid asi nevedel prekusnut) a tak nechtiac sformoval hypermakroekonoma Váňu, a dalsich "reformatorov" v celom sovietskom bloku (Klausa, Bokrosa, Balzerovica). Amen, aleluja.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ako

vtip je to fajn, len v miestach kde "po mimoriadne neurodnom roku 1976, ked sovietska ekonomika padla na dno v porovnani s ekonomikou USA, dostal spracovanu komplexnu ekonomicku studiu od sovietskych akademikov, ktora sa da vystihnut kratko: "sudruhovia, ide to do pr.ele, a treba urobit velke zmeny, aby sa nas system udrzal". Bohuzial, Breznev sa na to vykaslal (asi z dovodu, ze navrhovane reformy boli napadne podobne tym "dubcekovym" zo ´68" sa to snazi tvarit vazne to vyzera hlupo...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Akurat, ze prave ta cast, co ste si vybrali, je pravda :), staci pogooglit a najdete to. Ina vec je sposob, akym som to napisal.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

trochu odbocim

to stroncium (teda pomer izotopov stroncia (87/86) v kostiach a zuboch a nechtoch a vlasoch (a aj vo vine) pochadza hlavne z vody. okrem toho aj iztopy kyslika (pomer 18O/16O). bolo by treba vela vela vina vypit.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

A čo myslíš,

že je v tom víne? No predsa voda. Palo má pravdu. Už strýco Marcin ze Švancpochu hovoril, že "má tolko vína, že keby ho vypuscíl, tak je celá dzedzina po vodu".
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

skoda, ze si nebol taky frajer

komousov
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

každý bude chváliť svoje, hlavne ak z toho žije. Čím vyššia cukornatosť, tým je víno lepšie a cukornatosť,to je hlavne slnko a preto sú aj vína z južných regiónov chválené. Naše suché je často suché a také suché zo Sicílie je až nasladlé. Do našich vín aby sa vôbec mohli piť sa pridáva cukor a potom sú to tie polosladké, polosuché, atď ...
Kto teda tvrdí že Slovenské vína sú lepšie, ako zahraničné, tak to hovorí z neho patrotizmus, alebo prosto len egoizmus.
Nášho známeho degustátora ktorý chodil po svete sa pýtali na najlepšie vína a on povedal že podľa jeho názoru sú to Čílske vína.
A názor že za 12 Euro musíš kúpiť dobré víno. Jeden takisto odborník na víno sa vyjadril že nie je "umenie" kúpiť drahé víno, ale je umenie kúpiť dobré lacné víno a že vraj ceny nie je vždy záruka kvality. Však už len je tu fakt že to isté víno dostať na rôznych miestach aj s dvojeurovým rozdielom. Proste cena nie je záruka kvality a dobrej chuti, je to proste len často archívne víno bez záruky akú bude mať chuť po rokoch.

Ja som pil kvalitné vína dobrej chuti (myslím že chuťou sa to rozozná) aj za 2 Euro. No pre mňa sa to stáva len u odrôd Sauvignon alebo Chardonnay. Obyčajne sú z Chile, Francúzske, Austrálske ...
Najlepšie víno zo stredoeurópskeho regióny som pil Moravské u Čejkovíc. Skúšal som aj Schardonnay z Tibavy , ale - kyslé až uši krútilo ... Tokaj je dobrý ale tu ide o technológiu výrobu, čo je už niečo iné ...

Ono celkove ani vinič nepochádza z nášho územia, tak to víno ani nepime ...:-)
 

1 2 3 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME