Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Neberte nám “gastráče“ alebo mýtus obeda zadarmo po slovensky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Pozicia zamestnanca je stanovena trhom prace. Pokial je velka ponuka na danu poziciu a maly dopyt tak samozrejme je zamestnanec v slabsej pozicii a je to normalne. Druha vec je ze nechapem naco by ktokolvek chcel gastrace namiesto cashu.
Samo Muránsky
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 

problém je že v drvivej väčšine prípadov je previs dopytu po zamestnaní nad ponukou a volá sa to miera nezamestnanosti
 

 

Nuz, tak ale to je potom uplne normalna situacia, ze maju slabsiu poziciu ked je za nich sto dalsich nahrad. Tak je to vsade.
 
Hodnoť

Gastráče nie sú jediné

Gastráče nie sú jediný štátom garantovaný biznis pre výpalníkov.
http://pospisil.blog.sme.sk/c/...
 

 

ale tibike, výpalníci neobchodujú s gastrlístakmi. a špeciálne tebe prajem aby ťa navštívili skutoční výpalníci, aby si sa naučil používať slová v súlade s ich významom.
 

Ktorych skutocnych ...

... myslis ? Danovy urad, Socialna poistovna, Zdravotna poistovna, Colnici ...?
 
Hodnoť

Nie zrusit, ale vratit povodny ucel !

Gastrolistky do urcitej miery nutili ludi, aby sa spravali rozumne - t.j. aby sa na obed stravovali. Kedysi to do urcitej miery aj fungovalo, pretoze gastrolistky sa mohli pouzivat len v zariadeniach, kde podavali teple jedlo. Dnes uz ich mozno pouzit kdekolvek, co je chyba - preto sa aj do urcitej miery zneuzivaju - preto je ta deformacia.

Cize namiesto zrusenia gastrolistkov, by bolo potrebne obmedzit ich pouzitie na restauracie, jedalne a bufety, urcite by nemali platit v hypermarketoch ! Filozofia je ta, ze zamestnavatel, ktory nie je schopny zabezpecit pre zamestnancov teple jedlo vo vlastnej jedalni, moze im dat gastrolistky. Dolezite je, aby ludia isli na obed - to bol povodny zmysel gastrolistkov, a tomu by sme sa mali vratit !
 

Dospelých ľudí, ktorí sú svojprávni,

vychovávajú deti, robia zodpovednú robotu treba gastrolístkami nútiť aby sa správali rozumne ???? To nemôžeš myslieť vážne. 2,5 milióna ľudí na Slovensku nevie že sa má na obed stravovať ????? Ak je to tak potom sa nečudujem, že sme tu mali nástenkový tender, kauzu emisií, že tu máme Mečiara, Fica, Slotu....
 

No, niekedy nie su ...

Ved prave ... Preto musime ludi nutit, aby chodili na preventivne prehliadky, davali deti do skoly, ucili sa jazyky, platili si nemocenske poistenie, setrili si na dochodok, dodrziavali dopravne predpisy ... Obmedzujeme ich slobodu z humannych dovodov, pretoze sa neda spolahnut na to, ze vsetci sa budu spravat zodpovedne (pre mna, ako liberala je to dost horka pilulka, ale tiez musim proste akceptovat realitu).
Inak gastrolistkami ludi vyslovene nenutime obedovat, len ich k tomu motivujeme ... v tom je tiez dost zasadny rozdiel. Netvrdim, ze gastolistky zu vaznym problemom Slovenska, lahko sa zaobideme aj bez nich, ale pri spravne nastavenych podmienkach maju svoj vyznam.

Pre "zaskakovaci nozik" nizsie: Suhlasim - naozaj islo o to, aby nie vsetci zamestnavatelia museli mat vlastnu zavodnu jedalen (a aj to ma svoju logiku, napr. pri mensich firmach). Neviem v com vidis klamstvo - to je predsa verejne znama vec.

Pre ostatnych nizsie: Vyznam Gastrolistkov vidim v MOTIVACII ludi, aby mali na obed teple jedlo. Ak nechcu, tak si mozu slobodne zvolit kupu bagety v Bille (za svoje peniaze), alebo hoci aj nejest vobec. Nikto ich predsa za to zatykat nebude ...
 

pamatam si gastrace za komunistov

biely papierik zo zelenou potlačou, cena asi 11,30 Kcs, vystacil mi na obed a male pivo u Polovníka na Duklianskej pri ferone. A vtedy sa za ne nedal kúpiť iný tovar, ako jedlo v jedálni, alebo reštaurácii.A normalne som sa na to tešil, ako zamestnaný človek mi to prišlo ohromne fajn, pretože prachy na obed by som inak okamžite prepil,alebo prefajčil. Teraz ich dostávam tiež a myslím, že lístky majú svoj účel, ak nie nič iné, aspoň v tom, ako majitelia reštaurácii tvoria podľa nich menu za 2,99 (-((. No ale dopad na mňa je neutrálny, teraz nič nie je zadarmo.Kto chce jesť čínsku polievku zo sáčku a suchý rožok,palicu si nájde
 

 

Lenze uloha statu nie je vodit za rucku nesvojpravnych jedincov co nevedia ze musia aj jest. To maju robit rodicia. Dospely clovek nech sa rozhodne sam a nech sam nesie dosledky.
 

 

Majitelia restauracii by akiste uvitali taketo nahananie zakaznikov. Ale nehnevaj sa na mna, nemyslis si, ze ja sam mam pravo rozhodnut, ci ist do jedinej restauracie v kilometrovom okoli mojho pracoviska ktora berie gastrace na klasiku = syr prazeny na mesiac prepalenom oleji a hranolky z nahnitych zemiakov, alebo ci si v Bille kupim zeleninovy salat a bagetu.
 

 

pôvodná úloha gastrolístkov bola čo najmenej bolestivo úplne zrušiť povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie zamestnancov, t. j. mať závodnú jedáleň. toto klamstvo však začalo žiť svoj vlastný život a zrazu si získalo mnoho naivných zástancov, ktorí nevidia, že ide iba o zbytočný špecifický druh peňazí.
 

 

Tak je tu dalsi co jediny presne vie co je pre koho najlepsie. Takychto ludi potrebujeme viac, co nas oslobodia od nasich chyb a presne nam nalikuju co je pre nas dobre, lebo my sa spravame nerozume, my sa neviem rozhodnut co chceme, to vedia iba oni. Oni nam povedia kedy vstavat a kedy chodit spat, kedy pracovat, a aku pracu. Kolko deti mozeme mat, kolko stravy a v akom zlozeni zjest, kedy je najzdravsie ist na zachod.
 

blbost

Je blbost "motivovat" ludi represivnymi metodami, obmedzujucimi likviditu gastrolistkov ako alternativneho platidla. Predsa, ak chceme, aby stravnik chodil pocas obednej prestavky na teple jedlo, tak je predsa ucinnejsie ho motivovat okrem osvety aj "vernostnymi" zlavami, ci uz z popudu statu, restauracie alebo zamestnavatela. Napr. ja mam napr. takto zlavu 1 EUR vybavenu zamestnavatelom v jednej restike. A to ma skor motivuje nevynechavat obed - teda, ak by som bol uz taky blby, ze dobrovolne by som z dovodu lakomosti voci sebe samemu nesiel na obed.
Obmedzovat likviditu/pouzitelnost gastrolistkov je krok spat a obmedzuje slobodu ludi. Napr.skuste zohnat bezlepkovu restauraciu, ci pestru vegetarianske menu (nemyslim tym kazdodenne nukany vyprazany syr, nejaky salat ten isty zakazdym). Takito minoritni stravnici radi uprednostia cash, ktorim nielenze nechutia ale ani nemozu jest mukou a emulgatormi prehustene polievky a omacky v majoritnej ponuke restauracii a firemnych vyvarovni. Kedze zohnat restauraciu, ktora vari z kvalitnych surovin, je problem, toboz ju mat/najst do 30 minut obednej prestavky od pracoviska. Moje prve zamestnanie bolo prave o "jedalnovom" pekle, kedy zamestnavatel vyuzil paragraf, ze moze sam poskytovat teplu stravu a vybudoval si jedalen a jeho listky platili iba v tej jedalni, kde varili mliecnoryzovu polievku (?), ci pouzivali osvedceno UHO omacku na vsetko (univerzalna hneda omacka).
Gastrolistky treba nechat na vyber zamestnancovi, ci si ich chce ponechat alebo radsej si bude platit cash alebo doma z kvalitnejsich surovin za tie peniaze. Takisto mna obmedzuje, ze napr. Lidl, ci Carrefour neberu gastrolistky, co ma motivuje v Tescu, Bille nakupovat za ne potraviny a ine nealkoholicke tovary.
 
Hodnoť

Mimoriadne bezobsažný a naivný príspevok

Niektoré formulácie sú detské, priam biblické.
 
Hodnoť

Gastrace a socialne davky

Je usmevne ako odborari a spol. bojuju proti zruseniu gastracov, aj u ludi ktori si vacsinou dokazu stravovanie zmanazovat sami.
Ale v momente ked by sa cast socialnych davok mala vyplacat v poukazkach, pripadne ked sa rozdavaju priamo potraviny zraaazu je to strasne obmedzovanie a neviem co vsetko este. Pritom je to prave ta skupina u ktorej hrozi ze za tie peniaze sa nenakupi obed ale vsetko ine.
 
Hodnoť

gratulujem

Gratulujem. Slovensko uz asi nema problemy, ked jednym z hlavnych bodov Zakonnika prace su gastrolistky. Matovicovi sa podaril znova perfektny tah ako sa zvidelnit
 
Hodnoť

Trochu poopravim clanok,

mam dojem, ze navrh znie tak, ze zamestnanec si bude moct vybrat, ci chce peniaze, alebo listky. Nie zamestnavatel.

Toto je zasadny moment.
Inak samozrejme suhlasim, listky na stravu patria do romskych osad, a nie medzi inteligentnych ludi.
 

Aj primeraná mzda patrí inteligentným

ľuďom - bohužiaľ podla priemerných miezd sme banda úbožiakov a pritom mnohé západné firmy s trojnásobnými zárobkami dávajú stravu zadarmo. Slováci majú veľké ..... a tvária sa ako pupok sveta.
 
Hodnoť

Opravte ma, ak sa mylim

Ja som bol vzdy v tom, ze zamestnancovi zamestnavatel strhava z mesacnej mzdy iba nejake percento z celkovej sumy gastrolistkov za mesiac. Ja dostavam mesacne 20 gastrolistkov s hodnotou 3.5e (t.j. celkova hodnota gastracov za mesiac je teda 70e) a na paske mam strhnute za gastrolistky 16 eur. To znamena, ze ak by sa zrusili gastrolistky a zamestnavatel by mi tych 16 eur nechal, tak by som musel este ja zo svojho doplacat za obedy ten rozdiel? (54 e). Ak je to takto, tak potom chodte s celym rusenim gastracov do psej matere.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Július Kovács: Trnka obchodoval s nahrávkami gorily čiže je pravá, takže Haščák patrí do basy. 1 596
  2. Marián Viskupič: Kotlebovci rastú. Zastaviť ich môže jedine toto 1 416
  3. Milan Brejcha: Máme vážny problém - neznalosť a chuť voliť zároveň 1 311
  4. Ivan Švajlen: Pevná pracovná doba je nepochopením učiteľského povolania – iný pohľad 1 091
  5. Milan Brejcha: Otvorený list tebe - voličovi 2020 878
  6. Jozef Šátek: Mýtny zločin. 770
  7. Gabriel Kuba: Trnky, trnky, všade trnky! 767
  8. Filip Pastorek: Sme Ficoland alebo právny štát? 628
  9. Martin Droppa: Podvodné e-maily akože z banky 587
  10. Pavel Weiss: Aby zdravotníctvo nebola len „čierna diera“, alebo kam to kráčaš „Hippokrates“? 564

Rebríčky článkov


  1. Štefan Vidlár: Padňi komu padňi
  2. Július Kovács: Nedajme sa pomýliť Kotleba a Mazurek sú nacisti nie fašisti a to je horšie.
  3. Robert Štepaník: diel 36 - rubrika: čerstvejšie než treska - október 2019
  4. Milan Kulkovský: Nemusím byť historik, aby som nebol hlupák
  5. Marián Tkáč: Možno je Dobroš naozaj dobrý
  6. Michal Páleník: Gastrolístky vás stoja tri obedy mesačne. Ak máte šťastie tak "iba" jeden.
  7. Olívia Lacenová: Situácia na Blízkom východe sa upokojuje. Trhy veria v pozitívny vývoj a ropa klesá
  8. Ľubomír Belák: Televízna 3:ka a čas
  9. Milan Lacúch: Nepoznané tajomstvo pravej podstaty Stvoriteľa
  10. Štefan Vidlár: Domovina

  1. Tótha vypočúvali osem hodín. Kočner tvrdí, že klame (minúta po minúte)
  2. NAKA zadržala Dobroslava Trnku. Ako zareagoval Počiatek?
  3. Prieskum: Extrémisti z ĽSNS stúpajú, Slosiarik nevylučuje ich víťazstvo
  4. Pendluje medzi Cannes a Bratislavou. Počiatek svoje reči na nahrávke s Trnkom zľahčuje
  5. Trnku pustili, prokurátor stíhanie spochybnil
  6. Vlhová je po prvom kole obrovského slalomu v Sestriere na druhom mieste, Shiffrinová je štvrtá
  7. Auto utopil v podjazde, prelomil sa pod ním ľad
  8. Ples v opere tento rok nemal kráľovnú. Mal dvoch kráľov
  9. Kotlebovcov v Košiciach privítali piskot a pokriky
  10. Kde sú súperi? Sagan zosadol z bicykla, obzrel sa a priložil si ruku k čelu

  1. Fico, Vážny a iné, škodlivé produkty ( spoločenského ) metabolizmu .
  2. Opoziční politici žiadajú odchod Mamojku z Ústavného súdu
  3. Kiska: Trnka bol mafiánskym chápadlom Fica. Hlava mafie sídli v centrále Smeru
  4. NAKA zadržala Trnku. Prečo nezadržala aj Počiatka?
  5. Matovič k zadržaniu Trnku: Prečo ešte nie je vo väzbe Počiatek, Jankovská, či Bödör
  6. Zadržanie Trnku. Varí sa predvolebný guláš?
  7. Gorila - Haščák financoval Beňovú a tá sexovala...
  8. Spravodlivosť po slovensky
  9. Dočká sa, ak niekto zomrie...
  10. Prezidentke dali fúkať

Už ste čítali?