Piatok, 24. november, 2017 | Meniny má Emília

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gjuveč - guláš po bulharsky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

vyzera to skvostne. V Chorvatsku je dzuvec jedlo s ryzou - moze to byt priloha, ale ked pridas maso, tak aj hlavne jedlo. Zaklad su paradajky, paprika, baklazan, cibula a ryza, nakoniec petrzlenova vnat, samozrejme trosku prisolit, korenie ani nie, aby vynikla chut zeleniny. v lete to milujem
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

v Chorvatsku som sa zial s dzuvecom nestretol, ale je mozne, ze maju podobne jedlo. To co popisujes, ak nahradis ryzu drobnou cestovinou, napr. slovenskou ryzou alebo tarhonou pripomina nase jedlo ktore volame kleftiko. pripravujeme kazdu porciu zvlast, pecieme to v malych hlinenych nadobach gjuvedzeta ako popisuju dalsi nizsie v diskusii.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Na vojne na varili niečo, čo sa volalo ďžuveč - bolo to akési červené rizoto.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

na vojne varili kadeco, mnohokrat sa to jedlom nazvat nedalo. mimochodom vojenske konzervy a pastety nechcel jest ani nas pes ked som ich raz priniesol domov. ked sme raz s kamaratmi ohriali vojenske maso vo vlastnej stave tak v hrnci zostal rosol a par kuskov nejakych zvyskov, maso to vsak nebolo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

gjuvech...

...je taktiez nazov hlinenej nadoby na zapekanie tychto pokrmov, odporucam zakupit pri navsteve BG (MK, HR, SRB), prave pomale varenie/pecenie/dusenie v niecom takom dodava specificku chut. Existuju 2 varianty - velky gjuvech a gjuvecheta, co su male nadobky urcene na zapekanie a priamu konzumaciu z nich...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

mame ich doma aj velky aj male gjuvedzeta
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Zdravim ta Michal. Podstata jedla zvaneho gjuvec suvisi s nadobami, v ktorych sa gjuvec pripravuje. Budto su to tzv Gjuvecerie - teda vacsie hlinene nadoby s pokrievkou, do ktorych sa vlozi zelenina, maso, trochu zemiakov, alebo ryze, pokrievka sa zalepi na nadobu cestom a jedlo sa velmi pomaly dusi v peci, alebo v rure. Vzniknu neuveritelne chutne gjuvece, ktore si zachovavaju stavnatost a enormnu chut pouzitych ingrediencii. Jedavaju sa s kuskom chleba.
Dalsie velmi chutne giuvece sa pripravuju v malych nadobách, taktiez hlinenych, tzv. giuvetcetach, do ktorych sa znesti prave 1 porcia, jedlo sa v nich zapecie a giuvec konzumuje kazdy stolovnik priamo zo svojho vlastneho guivetceta. Jedlo tak ostava velmi dlho teple a nadherne vonia.
Dalej existuju rozdne varianty hustejsich masovych ci zeleninovych jedal, z ktorych niektore znesu prave tebou pouzity termin gulas viac, ako gjuvec. Jednym z nich je Kapama - jedlo, ktore povodne varievali pastieri dobytka priamo na ohni vacsinou z baranieho, ci jahnacieho masa a mnozstva zeleniny, ktoru mali po ruke. Dnes uz existuju varianty aj z inych druhov mies.
Dalej su musaky. To su zapecene jedla z mletym masom, zeleninou a kyslim mliekom.
No a potom su este takzvane jachnije a plakije. Jachnija je varene huste masovo - zeleninove jedlo, ktore sa vsak nevari ako eintopf na baze fazule, paprik, masa a cibule (a tak dalej, variacii je vela), pricom sa fazula uvari zvlast, paprika upecie, osupe zvlast a maso sa podusi na cibuli a slanine zvlast. Na zaver sa vsetko dokopy zmiesa a prevari.
No a plakija je vlastne zapecene jedlo, kde sa rozdne druhy masa zapekaju s paprikovym pacom, alebo s lutikou...
Prepac, nedalo mi trochu si nepomudrovat.:))
Pripadnym zaujemcom viem posunut linky na Kapamu, musaky aj gjuvece, ktore sme s Medvedom navarili.
Vsetko dobre...:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jedlo ktore som dnes varil sa skutocne voja gjuvedz. mame doma aj gjuvedzeta - varime v nich obcas, napr. moju oblubenu kavarmu. onedlho tu urcite uvediem nejaky recept pripravovany v tychto nadobach, receptov ktore je mozne pouzit je vela.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME