Streda, 22. november, 2017 | Meniny má Cecília

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Americké palacinky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

amerika nenasla ameriku

co su potom lievance , dolky?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

taketo zadubene

typicky slovenske komentare ma nikdy neprestanu udivovat. typicky slovak, nikdy nikde nebol, ale dristat musi do vsetkeho
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

do lievancov

sa dava drozdie...teda aspon v mojej kuchyni...:):):)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

palacinky, lievance, (v)dolky a šišky

*palacinky - redšie cesto, tenké, na celú panvicu - s lekvárom, tvarohom, orechami, čokoládou, ovocím, šľahačkou, na slano...
*lievance (v česku lívance) - hustejšie kysnuté cesto, pečené na panvici, priemer cca 8-10cm, hrúbka cca 8mm, výborné s pomliaganými jahodami zmiešanými so šľahačkou a cukrom
*dolky (v česku vdolky) - kysnuté cesto - bochníčky pečené v rúre po vychladnutí rozkrojené, natreté slivkovým lekvárom, zdobené šľahačkou
*šišky - kysnuté cesto pečené vo väčšom množstve oleja, obalené v cukre zdobené lekvárom
Takto to poznám ja.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pancak

A okrem toho poznám aj Pancaka, je z Košíc, lietali sme spolu vo Švédsku ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dolky a lievance maju podla Slovenskeho jazykovedneho ustavu LS ten isty vyznam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

To potom,

nie sú palacinky, ale niečo čo si nazval palacinkami.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Toto určite nie su palacinky to su dolky resp.lievance len ich pečiete veľké..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

terminus technicus pre tieto palacinky je pancakes. to, co my pozname ako palacinky /i ked este hadam trosku tensie/ sa nazyvaju crepes ...
pancakes su hrubsie, ako nase dolky ale naozaj taketo velke a podavaju sa napr. v nasich koncinach poliate citronovou stavou a posypane cukrom. alebo za morom so slaninkou a javorovym sirupom.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

s citronovou šťavou je to bomba, neverila by som. úžasná chuť.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

plne suhlasim, cukor poliat citronom,
ked som bol ako maly chlapec chory mi stara mama zvykla osupat citron, nakrajat na tenke kolieska, namocit do cukru, do dnes, ked mam chut na vyraznu ovocnu chut tak si dam citron s cukrom
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

variácie na palacinku

základné zložky: múka, vajcia, mlieko, ( ak niektorá chýba nedajú sa spraviť.)
variácie - mlieko môže byť aj kyslé - vznikne krehká pal., časť mlieky sa dá nahradiť jogurtom či kyslou smotanou.
múka môže byť celozrná, ražná, časť múky môžu byť ovsené ovločky aj iné obilniny.
palacinky do slanej podoby sú už skôr omelety či sa môžu presúvať k plackám.
V každom prípade - dobrú chuť. !
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nuz celkom pravdu nemas,

ja som uz robila palacinky aj celkom bez vajec ci bez mlieka (s vodou) a dali sa bez problemov urobit a chutili velmi dobre, takmer na nerozoznanie. Jedine bez coho sa to naozaj neda je muka, voda a pre mna aj kvapka oleja, nasucho su palacinky jalove.

Ad recept: zda sa mi, ze tam ide prilis vela vajec, prakticky je to cesto skoro ako na piskotu, odhliadnuc od toho mlieka.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

chut palaciniek/lievancov

z dnesneho receptu skutocne pripomina piskot, tento recept je nas naoblubenejsi pretoze tieto US style su nadychane, vonave a velmi jemne, treba vyskusat.
aj ja som kedysi experimentoval a jediny recept ktory pouzivame do dnesnych dni su crepes z celozrnej muky, oplati sa pridat do cesta aj lyzicu - dve psenicnych klickov, je to taka zdravsia verzia s vlakninou, chutia orieškovo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Robievam tenučké slovenské, no dnes som vyskúšala pre zmenu Tvoj recept ako rýchly dezert na sladko. Tak ako píšeš sú nadýchané, voňavé a veľmi jemné. Aj keď som ich plnila slovenskou klasikou - malinovým džemom alebo vanilkovým tvarohom resp. oboje, chutili znamenite. Zostávajúce kusy vyskúšam s cukrom a citrónovou šťavou. Ďakujem za skvelý recept.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Proste staré známe lievance,

ktoré nám všetkým cez prázdniny robili babičky. Doma na to máme dokonca aj formu na pečenie, tzv. lievanečník.

(A je mi fakt srdečne jedno, čo na to povie Haninka84.)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

žiadne lievance to nie sú! Lievance sa robia z úplne iného cesta! Kysnuté sa nazýva a aj ich veľkosť je asi 1/4 z tejto.
Toto sú pancakes a po našom by sme to mohli nazvať palacinkové omelety:-D
Každopádne potešia, ak sa vydaria a je jedno ako ich budeme volať, hlavne, že budú chutiť, nie?
Si predstavte naukladať na seba také čučoriedkové pancakes - aj také 4 a pomedzi to dať nejakú čokoládu, tvaroh a zaliať medovou polevou - no jedna báseň!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

presne tak,

lepsie by som to nenapisala
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

toto je skvely napad!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ale isteže aj mňa napadlo,

že u nás sa tam dáva droždie, ale ste si také isté, že v Amerike poznajú to naše klasické droždie? :-)
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME