Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

"Odborníci" na výživu (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ta vidziš jak to neška na tom švece ...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Rizikove potraviny ktore sa v tyzdenniku spominaju obsahuju mnozstvo pridanych chemikalii ktore su u nas povolene, ale v mnohych krajinach zakazane.Mnohe z nich su karcinogeny.To ale nasim lekarom nevadi,pretoze im naordinuju dalsie chemikalie, ktore maju kopec vedlajsich ucinkov.To je v poriadku lebo ide o velky biznis.
Naopak, v clanku doporucene potraviny su ciste prirodne produkty.
Keby bolo spravne to co vas lekarov naucili v skole o vyzive, tak by sme tu nemali tolko chorych.
Alebo je to ucel aby ste mali mnoho prace ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a práve preto

som stratila dôveru k našim lekárom už dávno. tak isto aj k výživovým doplnkom.biznis biznis biznis. ďakujem, neprosím si. aj keď.... chorý sa aj slamky chytá. a s tým lekári rátajú.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

najprv

som si po prečítaní blogu myslela že netreba podceňovať zdravý rozum ľudí v tejto oblasti, pretože ich je veľa okolo mňa čo si myslí to isté čo autorka. vzápätí mi ťuklo ako som si vypočula rozhovor za plentou kozmetiky kde dotyčné obhajovali kupovali a kupovali výrobky light. tak teraz neviem ktorých je viac. ale osveta na túto tému by sa zišla.tiež sa pohybujem okolo zdravej výživy ale len doplnkovo okrajovo. nikdy mi nezišlo na um robiť poradcu len preto že to súvisí s mojou prácou. často čítam inzeráty kde príjmu do wellnes poradcu pre výživu. no čo môže taký poradca poradiť? ostáva len bojovať a priečiť sa proti tejto dobe aby nás nezdegenerovala. radšej zjem jeden smotanový jogurt ako pažravo zožrať päť light, radšej jeden masťový chlieb s cibuľou ako pofidérne chleby s ramou a zimnou rajčinou. najmä tí starší by už mohli mať toľko chochmesu a vedieť si vytriediť informácie. prežili raklamu na každodenné vajíčko, potom antireklamu.to isté o mlieku. je však dôležité dobre zvažovať, pretože produkty minulej a dnešnej doby sú rozdielne. takže "babo raď" čo je lepšie. bordel a chaos, ako vo všetkom v tomto štáte.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ako je to s tymi margarinami? citala som , a to na vedeckých stránkach, ze obsahuju trans nenasytene kyseliny , kt su obsiahnute v tych umelinach co tam davaju a preto su vlastne skodlivejsie ako nasytene a teda margariny su hrosie ako normalne maslo
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

RE:

Margariny neodporucam. Su rizikom, prave pre obsah trans mastnych kyselin, ktore su rizikovym faktorom.

Tuky. Vo vseobecnosti sa s tukov urobil strasiak. Ale nie je to celkom tak. Vsade sa rozprava ze kolko cholesterolu obsahuju. nezmysel. Organizmus si na 80-85% syntetizuje cholesterol sam. Ci budeme jest to ci ono. S tukmi to netreba prehanat, ale treba si davat pozor na ich oxidaciu, ktora ich znehodnocuje, vyhybat sa nadmernemu prisunu omega6 a dbat na dostaocny prisun omega3 mastnych kyselin. Ich nepomer vedie k vzniku zapalov. Tuky je dobre neprepalovat, konzumovat ich v prirodzenej forme-semena, olivy, orechy a hlavne treba sa hybat. Pohyb krasne startuje spalovanie tukov a ich metabolizmus.

Za najvacsie riziko povazujem ja osobne nadmerny prisun sacharidov s rychlym vstrebavanim, ktore zatazuju organizmus. jednoduche cukry su pre organizmus doslova pohromou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dakujem za odpoved, no tych cukrov jem zial vela , prave tie zle cukry . hybat by som sa tiez mohla viac :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

O margarínoch sa v súčasnosti veľa hovorí aj píše a napriek tomu (alebo práve preto) sa medzi ľuďmi šíri veľa mýtov, poloprávd a zastaraných informácií. Kvalita dnešných margarínov sa nedá porovnať s tými vyrábanými pred desaťročiami, keď plnili funkciu lacnejšej „náhrady“ masla. Pri výrobe margarínov staršou technológiou skutočne vznikali tzv. trans-mastné kyseliny s dokázaným nepriaznivým účinkom na zdravie. Od 90. rokov minulého storočia sa zmenou technologického procesu podarilo z rastlinných nátierok odstrániť trans-mastné kyseliny na nevýznamné minimum. Pre úplnosť treba dodať, že v súčasnosti sa najviac zdraviu nepriaznivých trans-mastných kyselín nachádza v tzv. potravinách rýchleho občerstvenia – vo vyprážaných a fritovaných jedlách, hranolčekoch, v trvanlivom pečive, polevách, sušienkach, keksoch, čipsoch, v instantných pokrmoch a podobne
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

aj vám dakujem za odpoved :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

TEsim sa na dalsie clanky

Drzim palce aby vam nechybala chut pisat a by vam vydrzala co najdlhsie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Máte pravdu pani doktorka,

nedeje sa to však len v oblasti zdravého stravovania, nezmyselné tvrdenia sa objavujú aj v iných olastiach a paradoxne ich nepíšu len "pseudo-odborníci" ale aj novinári a reportéri televízie. Je zarážajúce, že média si nedokážu podobné veci odfiltrovať.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

zaujímavé,

chcete písať o nezmysloch o potravinách a začnete nezmyslom o margarínoch: "nižší obsah nasýtených a zvýšený obsah zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín."
je podľa Vás dostatočným odborníkom prof. Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských Kramároch? ten totiž hovorí: "Margarín je umelá potravina. Všetko na ňom je umelé, vrátane umelohmotného obalu. Margarín má nepríliš vábnu sivú farbu. Preto zamiešajú doň karotén z mrkvy, aby farbou pripomínal maslo. Margarín nepríjemne zapácha. Musí sa dezodorizovať teplom, čím sa jeho vlastnosti ďalej poškodzujú, ale stále to nie je ono. Pridávajú mu preto umelú vôňu a umelú chuť masla. Všetky vitamíny sú umelé, chemicky pridávané."
celý rozhovor tu: http://zdravie.pravda.sk/zdrav...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pozrela som si Vaše blogy a nenašla som žiadne príspevky ohľadne zdravej výživy. A v tomto vašom článku som videla iba odkaz na článok, ktorý vyzdvihoval zdravé potraviny, možno zveličoval ich účinky, ale v zásade propagoval dobré veci. Vaša reakcia bola plná pýchy a nenávisti voči nemu. Nedoporučili ste nič , neuviedli link na správnejšiu zdravú výživu, iba ste sa rozčuľovali nad touto podľa vás nesprávnou. Zaujímalo by ma vaše "zdravé riešenie stravovania". Napíšte nám o ňom.
A s tým margarínom si dovoľujem nesúhlasiť, ja a moja rodina ho nejeme.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Dominike

Tvoj prispevok nechapem. Komu bol urceny? Morgulovi? On blog nema, alebo ma pod inym nickom? Alebo autorke blogu? Dost na neho utocis a neviem kde si citala veci o ktorych pises.

Margariny su pre telo nezdrave a neprirodzene. Obsah trans mastnych kyselin a nielen tych z nich robi rizikovy faktor pri vzniku kardiovaskularnych ochoreni. Je to modny trend a loby potravinarskeho priemyslu. A nechapem preco sa vlastne pouzivaju? Kolko tukov zje clovek co si natrie maslo na chlebik? Malo. Daleko viac skonzumujeme v skrytej forme v tavenych syroch ..... .
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Môj príspevok bol určený autorke blogu.
Margarín nekupujem a považujem ho za nezdravý.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

RE:

Aha, lebo si ho napisala ako odpoved na morgula
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tieto modne vyzivarske hity su smiesne :)
momentalne tu mame modu nenasytenych rastlinnych tukov a omega 3 a jedenia v malych davkach, som zvedavy co bude o 10 - 20 rokov.
tipujem, ze era slaniny a primarne vecerneho jedenia
zatial je to taka molekularna uroven, dufam, ze pride cas, kedy ludia pochopia, ze dolezite je tiez to, co sa s jedlom deje predtym, nez ho zjeme (kto ho vyrobil, za akym ucelom, s akymi pocitmi ci myslienkami ho jeme atd)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

RE:

zatial je to taka molekularna uroven, dufam, ze pride cas, kedy ludia pochopia, ze dolezite je tiez to, co sa s jedlom deje predtym, nez ho zjeme (kto ho vyrobil, za akym ucelom, s akymi pocitmi ci myslienkami ho jeme atd) .... s tymto suhlasim

Ale vsetko sa spochybnit neda lebo ked zacnu ludia dbat na to co pises ty urcite sa najdu co povedia, ze su to smiesne modne dristy. Nie je dolezite ci je to modne , nemodne a pod. ale ci je to pravda alebo nie. Vela veci sa vytrhava s kontextu a je tu vela trendov. Ale iste veci zostavaju pravdive aj napriek trendom. A tie omega 3 su jednym z nich. Mame ich malo v strave a vela prijmame omega6. je na to vela nespochybnitelnych vyskumov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Vážená pani autorka, odborníci na výživu nie sú žiaľ ani vedci, ktorí často pracujú na objednávky silných výrobcov na trhu.Ak by boli vedecké štúdie podložené serióznymi výskumami, nemenil by sa ich obsah už pri najslabšom vánku! A nie ste nimi ani vy lekári, pretože by ste mnohí nevyzerali tak, ako vyzeráte a nemáte v sebe kúsok studu pranierovať pacientov, ktorí sú na tom zdravotne a metabolicky lepšie ako vy. Je až zarážajúce, keď o správnej výžive a životospráve traktátuje lekár smrdiaci po cigaretách, dýchavičný a tučnejší ako sám pacient.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No dobre,

nejako treba začať. Blogovať. Na tak závažnú otázku, akou je radiť ľuďom o výžive. Zvlášť lekárovi.
Lekárom ľudia prestávajú veriť, že majú úprimnú snahu "zbaviť sa svojho pacienta" tým, že ho vyliečia. Neveria hygienikom, že ich prvoradou úlohou je prevencia ochorení obyvateľstva štátu, ktorý ich platí. Neveria riaditeľovi RUVZ, ktorý je širší ako vyšší, že dokáže zabezpečiť prevenciu vzniku civilizačných ochorení v regióne, ktorý mu je zverený. Veď má dobrú výhovorku, keď vedúca oddelenia výživy je obézna dáma a vedúca podpory zdravia ľudí odradí nielen svojou hmotnosťou, ale aj "krivým pohľadom"./Žeby si to hlavný hygienik už uvedomil? Možno k tomu vedú jeho personálne opatrenia . Cha!!!/
Začať radiť klientom touto formou je ťažké. Cieľové skupiny si nevyberajú blogy, ktoré začínajú kritikou. Trochu psychológie by nezaškodilo. Je to citlivá téma a skôr pre toho psychológa ako dietetika. Presvedčiť ľudí, že sú zodpovední sami za seba, za svoje zdravie, je heroický výkon. Najmä keď to nie je zrejmý verejný záujem! Preto držím palce a očakávam ďalší príspevok.
Figuru na to máte, pani doktorka. Dúfam, že aj odvahu.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME