Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Potravinové vlastenectvo (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

mudro pises...

tu je tiez zaujimavy clanok, na podobnu temu - o "druhom Slovensku" :-)
http://kobelak.blog.sme.sk/c/2...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Potravinove vlastenectvo nemusi byt zle, ale je to len kompromis medzi totalnym nezaujmom a analyzou typu "Monk" (http://www.imdb.com/title/tt03...). Zakladnou premisou je, ze miestne potraviny netreba transportovat a teda su cerstve, bez konzervantov a inych uprav. Lenze to je len teoria a v praxi je najlepsie rozlisovat konkretne medzi kvalitnym a nekvalitnym. Odmietat olomoucke tvaruzky, olivovy olej, taliansky parmezan alebo moldavske vino je skor ignorancia kvality ako vlastenectvo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

netreba transportovať

tak to mi ako Bratislavčanovi skús vysvetliť na jogurte z Liptova vs. jogurte z Burgenlandu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

chuťovo to lepšie nie je

Never tomu, že slovenské potraviny sú kvalitnejšie, či chutnejšie, ako tie zahraničné. Nie je to pravda. Nevidím nič zlé na tom, keď sa niekto rozhodne dávať prednosť slovenským výrobkom. Ale v Tvojom vlastnom záujme Ti radím, aby si sa to nesnažil zdôvodňovať nejako "racionálne", že sú lepšie. Úplne zbytočne klameš samého seba. Na subjektívny výber nepotrebuješ racionálne dôvody. Subjektívna voľba je správna voľba. Nepotrebuje "odborné" argumenty.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mne ani tak nejde o krajinu povodu,

ale zlozenie. ak je rovnake, tak preferujem SVK, nevidim dovod kupovat napr. ceske maslo ak je na pulte aj slovenske v rovnakej kvalite.

co ma ale zaraza je skor to, ze tu uz sa pomaly nic nepestuje. minule som kupil hrach a sosovicu. doma som zistil, ze hrach je z Ciech a sosovica z Kanady. Sosovica! uz ked aj toto musime importovat spoza oceanu, tak je to s nami zle.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ak niekto dava dobrovolne prednost slovenskym potravinam (aj ked su drahsie), je to uplne v poriadku, bez ohladu na to, ci si to odovodnuje chutou, navykmi, zlozenim, podporou slovenskeho polnohospodarstva alebo cimkolvek inym. Ale problem je, ak si niekto vylobuje, aby sa mu pomocou zakona vsetci (aj ti, ktori nechcu) skladali na jeho vyrobky - a je jedno, ci cez dotacie alebo cez povinne kvoty slovenskych potravin v obchodoch alebo nejakou inou skrytejsou metodou. Podotykam, ze to iste plati pre potraviny (a vlastne akekolvek produkty) nemecke, francuzske, atd. atd. Ae to nech si riesia tam u nich. Nemyslim si, ze ak nemeckavlada fackuje svojich danovych poplatnikov, musime to robit v ramci ochrany trhu aj my.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

zakladna otazka je ci sa radsej priotravit nosim vyrobkom alebo zahranicnym. samozrejme nasim..je to take vlastenecke ..:-D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nejako marne rozmyslam nad poslednou potravinovou aferou zo Slovenska. Zato tych z polska je len za posledne tri mesiace pozehnane. A ze preco??

Lebo v nasich potravinarskych firmach su inspektori obden, vyrobca musi dokladovat, ze prasa z ktoreho su klobasy vyrobene 15.3. sa narodilo 3.5.2012 na farme SK9868, vyrastalo na farme SK 1234, zabite bolo na bitunku SK5565 a skontroloval ho veterinar cislo licencie 23456AB9. Vyroba musi prebiehat v priestoroch komplet v antikore, so vzduchotechnikou a germicidnymi ziaricmi. A potom pride Polsky vyrobca, co do klobas namelie zdochliny a prasce od susedov, ochuti cestarskou solou, klobasy vyrobi z bratom doma v pivnici a kedze polski inspektori maju srdecne u p.dele, preda to Slovakovi za polovicnu cenu a sprosty Slovak sa este tesi ako lacno nakupil "v akcii" a nadava na Slovenskych potravinarov ze su drahi...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Chutný článok :D

Mám kamošku, dobážajúcu na slovenský trh prírodné syridlá, koreniny pre mäsopriemysel a prírodný nechemický "matroš" do vín. Je s ňou "radosť" nakupovať. Pozná x prevádzok na SK (o.i. dováža o.i. stroje pre pekárne a baličky pre producentov mliečnych a mäsových výrobkov). Mám to zakaždým aj s odborným výkladom. Len treba mať dostatok času. :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ja tiež preferujem slovenské potraviny, a nie len tie v obchodoch. Aj priamo od farmárov alebo ľudí z dvora sa dajú zohnať kvalitné a cenovo výhodné potraviny, ktoré aj vidíme ako sa pestovali. Mám dobrú skúsenosť s kúpou potravín cez www.poctivepotraviny.sk kde som si dohodla odber vajec a pani ich predomnou vyberala priamo spod sliepok. Nie je to len o vlastenectve, ale viem čo jem a podporím aj bežných ľudí :)
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME