Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Večná kauza: Margaríny (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

Ďakujem

konečne niečo zmysluplné a nestranné na túto tému.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

pani lekárka,

sorry, ale profesor Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských Kramároch predstavuje pre mňa oveľu väčšiu kapacitu ako Vy. z jeho slov:
"Margarín je umelá potravina. Všetko na ňom je umelé, vrátane umelohmotného obalu. Margarín má nepríliš vábnu sivú farbu. Preto zamiešajú doň karotén z mrkvy, aby farbou pripomínal maslo. Margarín nepríjemne zapácha. Musí sa dezodorizovať teplom, čím sa jeho vlastnosti ďalej poškodzujú, ale stále to nie je ono. Pridávajú mu preto umelú vôňu a umelú chuť masla. Všetky vitamíny sú umelé, chemicky pridávané."
"V Kanade merali, koľko cudzích transforiem mastných kyselín obsahuje materské mlieko dojčiacich žien. S hrôzou zistili, že dojčené deti dostávajú 7–8 percent týchto umelých tukov spolu s materským mliekom. V Kanade si totiž ľudia kupujú veľa polotovarov a hotových pekárenských výrobkov – vianočky, croisanty, bábovky, keksy, krekery a iné pečivo, ktoré sa tam (ako aj u nás) robia na báze lacných margarínov určených na pečenie. Výsledkom je, že v krvi detí sa už pred narodením objavujú umelé tuky a ich množstvo po narodení ďalej stúpa materským mliekom."
celý rozhovor je tu - http://zdravie.pravda.sk/zdrav...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

myslim, ze doktorka sa k "umelosti" margarinu vyjadrila jasne... treba si vsetky hodnoty pozriet na obale... existuju lacne a nekvalitne aj drahsie a kvalitne margariny, presne ako cokolady alebo cokolvek ine.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nuz zda sa mi, ze profesor Bada sa rozhodol komprehenzivne zautocit ma margarin, preco inak by kritizoval aj ich farbu a vonu? Pokial ide o tie kritizovane "umeliny", stokrat radsej si dam umely tuk, o ktoreho zlozeni viem, ako maslo vyrobene z mlieka nejakej pofidernej kravy, ktora sa len tak hemzi cholesterolom (LDL, pravdaze).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pri všetkej úcte k pánovi profesorovi - ak sa skutočne sám riadi podľa svojich odporúčaní, prihliadnuc na jeho foto v článku, neviem, či radšej nebudem veriť tutok pani doktorke :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Moja neboha svokra

hovorievala:
Pre hladneho niet planeho.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

taaaak urciteeeee....

Hodnoť:   mínus indicator plus

pani lekarka

akosi nechapem, čo ste tymto člankom chceli povedať. myslíte si, že štúdium medicíny vám dáva nejaké prednostné právo sa venovať osvete v oblasti zdravia potravín, čo je skôr doménou potravinárskych chemikov a biochemikov ?
Koľko prednášok a semestrov ste mali na medicíne k problematike zdravej výživy, biochémie a potravinárskej chémie ?
Tak potom aj vyzerá ten váš článok, na úrovni populárno-náučnej light osvety, ktorá z nejakého nevysvetliteľného dôvodu obhajuje margaríny.
Dokonca ani populárnu dilemu maslo vs. margarin ste nespomenuli.
Margaríny majú zásadný problém, boli vymyslené ako lacnejšia náhrada masla, ide tu o prachy.
Čím tuhšie, tým viac hydrogenácie a tým viac trans-mastnych kyselín (TFA) = zle pre zdravie
Čím "dietnejšie", tým viac vody ( až do 80%), a tým viac zisku, ale pruser , že na zmiešanie vody s olejom potrebujeme emulgatory. A čím viac vody tým viac emulgatorov = zase zle pre zdravie.
Maslo = nasytene mastne kyseliny = cholesterol =) vela masla tiež zle pre zdravie
Takže velmi opatrne s margarinmi. Nepísal by som, že sú zdravšie ako tie vyrabane v 90tych rokoch, spravne je napisat , že su menej škodlivé. Ale aj ked na obale ( tie akože najdravšie margariny ) uvedú nulový podiel TFA, ak prejdú čo len čiastočnou hydrogenaciou , nutne musia nejake TFA obsahovat.
Takže moja rada, najzdravšie je namačať si chlieb v rastlinnom oleji, ked natriet niečo, tak najlepšie kokosovy tuk, maslo ked tak s mierou, margarinom by som sa vyhybal, lebo neda sa verit celkom vyrobcom a tomu čo je napisane na obale ( časté zahmlievanie ).
P.S. Moje prve stretnutie s vyrobcom margarinov v r 1998 skončilo pri pive priznaním, že na chlieb si dáva zásadne maslo, lebo vie čo vyrába.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vsetkeho vela skodi,

aj masla, margarinov, olejov a tukov vseobecne... Cim viac o tom citam, tym viac sa utvrdzujem v tom ze je to v podstate jedno, pokial je clovek zdravy a vyber by mal nechat na subjektivne hodnotenie, najcastejsie nim byva chut. A nemam tym namysli len povrchne clanky pre masy. Spracovanie rastlinnych olejov a mlieka nie je vo velkovyrobe take ruzove, ako si ho predstavujeme, lenze rastlinne oleje a maslo su milacik publika a margariny su v tomto boji za famami ovencenych pitbulov. K rozprave o TFA - zopakujem to, co uz bolo pisane. Tak ako na vsetkom, treba citat zlozenia, zvycajne tam byva obsah do jedneho, alebo okolo jedneho percenta, takze ano, su, ale podstatne menej, ako v masle. Takze clovek sa moze kludne tlacit maslom, od rana do vecera, pokial je zdravy a vo veku, kedy to jeho telo zvladne. Ale pride cas, kedy by niektori mali zacat rozmyslat o tom, co je pre ich zdravie dolezite a preto je na mieste pochovat starodavny hoax a ine clanky, ktore sa tvaria sofistikovanejsie ako v skutocnosti su, zavadzaju a siria hysteriu. Tiez davno neplati ze margarin je nahrada masla, je to osobitna kategoria. O vyrobe sa nema zmysel rozpisovat, vyrobnym procesom tu rozumie necele percento citatelov, takze cokolvek, co sem napise zastanca ci masla ci margarinu sa minie cielu. A preto tvrdim, ze to najzdravsie co mozete pouzit je zdravy rozum :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

zdravy rozum

zdravy rozum taha často za kratší koniec ked je konfrontovany masivnou propagandou a zaujmami biznisu.
dr.Budwigova ako znama vedkyna-biochemička skumala vplyv uzivania margarinov na potkany, vysledok bol neplodnost, rakovina a smrt (vplyv TFA) . Ked o tom začala publikovat, prišla o pracu a margarinova lobby ju ničila. Bolo jej z vyššich kruhov povedane, že v margarinovom priemysle su investovane miliardy €, a kym sa tieto investorom so ziskom nevratia, nič sa nebude rušiť a negativne publikovať bez trestu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Zdravý rozum je to čo by mali používať spotrebitelia. Len som písala o tom, že nič nie je sväté. Komerčná anti-margarínová propaganda ale naozaj siahla po veľmi nešťastných výmysloch. Môj názor je, že firmy, väčšie či menšie, vyrábajúce margaríny si nemôžu dovoliť zavádzať na obaloch práve pri tak sledovanej téme a riskovať škandál. Margaríny ako aj všetky ostatné potraviny na našom trhu podliehajú kontrolám, takže ak je niekto presvedčený, že klamú a chcú nás všetkých zabiť, nech podá podnet na príslušné orgány. ( Doktorku Budwigovú nepoznám, ale vyjadrenie "bolo jej povedané z vyšších kruhov" znie ako konšpiračná teória o nadľuďoch ovládajúcich túto planétu). Aby som upresnila o čom hovorím, rastlinný olej, ktorý odporúčate (vy aj niektorí iní odporcovia margarínov ) nie je o nič väčšia výhra, čo sa týka spracovania, takisto ani mlieko, ktoré ide do masla. Najlepšia voľba je zamerať sa na biopotraviny, prípadne vlastné zdroje, ale tie väčšina z nás už nemá k dispozícií. V tom, čo k dispozícií máme, zásadný rozdiel v škodlivosti nevidím (pokiaľ sa teda nebavíme o kvalitatívnom dne). Ja osobne som masložrút, no hon na čarodejnicu margarín a obsah TFA v ňom je už mimo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

IN GOD WE TRUST

Vy naozaj veríte tomu, čo sa píše na obaloch,ako Písmu Svätému ?No,kúpil som glazovanú tresku, deklarovaný obsah vody 20%. Po rozmrazení bolo hmotnostne viac vody akoryby.....tak verme obalom teda....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

temu rastlinne oleje

nechajme tak, tam by som sa priliš rozrečnil, mam s nimi 10 ročne vyrobne skusenosti, ale tvrdim že aj za tepla lisovane chemicky rafinovane oleje ( ktore samozrejme ja nepouživam ) su neškodne neviniatka oproti stuženym tukom ( margarinom ). Ja som zazil silu biznis propagandy, neviem ako vy. Ono to totiž nie je, že "klamu a chcu nas zabit" ale "chcu zarobit vela penazi, a v mene toho su ochotni klamat". O tom aka kvalita potravin sa predava na SK v obchodoch by bolo na celu knižku, už len porovnanie tych istych potravin na SK a v Rakusku by bolo alarmujuce. Ak veríte kontrolám, nuž verte. Ono samozrejme, že to nie su jedy s okamžitym učinkom, zdanlivo je všetko ok, ale ...... to by bolo vysvetlovanie nadlho. V prvom rade ide o prachy, o zdravie nemá žiadny supermarket v reale zaujem. Zdravie berú iba ako nevyhnutné zlo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Andrej Smolka

asi tak. Suhlas. Nezanedbatelny je aj fakt, ze chorych ludi potrebuje zase farmaceuticky priemysel.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pred 20. rokmi som bol lekárom donútený konzumovať margaríny. Trpel som ťažkou fázou mononukleózy. Odvtedy nemôžem margarín ani cítiť. Vysvetlite mi pani doktorka, prečo margaríny , aj kvalitné, chutia akoby som cmúľal kábel? Vo vedeckých kruhoch sa vedú neustále dišputy maslo vs. margarín. Ak by bol margarín jednoznačne kóšer, neviedli by sa. Ak v tomto zmysle prednášate našim budúcim lekárom, nečudujem sa stavu, aký vládne v slovenských ambulanciách.
S manželkou zásadne kupujeme a konzumujeme maslo. Svoje návyky nebudeme meniť.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ak by kriteriom (ne)vhodnosti potravin boli diskusie o nich, tak by uz nikdy nikto nemal jest vajicka alebo hovadzie maso...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nechapem

ako je mozne, ze sa nieco vola margarin, ked obsahuje 80% vody,.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

pravdepodobne

sa to potom už nebude volat margarin, ale "nizkokaloricka rastlinna natierka" alebo light margarin
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

jedného dňa ........

tieto hmoty už medzi potravinami nenájdete, možno v regáli s indulonou........
ale čo potom naše slovenské kucháročky, z čoho budú potom patlať tie svoje tučnaté koláčiky a tortičky ..... väčšina z nich by asi prestala piecť.......

človek keď robí tiramisu, cestoviny carbonara, tatarák, marinované ryby... začnú ľudia bľakotať a bedákať, jáj to nebudeme jesť sú tam surové vajcia, je to surové mäso nechceme dostať z toho chorobu
Mne omnoho väčšiu obavu spôsobuje konzumácia rôznych nepečených "dezertov" s obsahom margarínov a stužených tukov.

Pani lekárka, čo nám týmto článkom chcete povedať? že sa nemáme báť a kľudne máme jesť tieto margaríny?
Mňa ste nepresvedčili, berte to však pozitívne (aj všetci pojedači tejto hmoty), aspoň jej ostane viac pre Vás...
Pekný deň prajem.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

super

presne si vyjadril moje pocity
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME