Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

5 otázok a odpovedí súčasnej vedy na prekyslenie organizmu (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 7 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Výborný článok!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Áno

Súhlasím, veľmi pekná zmes faktov, presne vystihnuté požiadavky na vzdelanie čitateľa, tak akurát dokorenené humorom.
Pani autorka, zdá sa, že ke'd ste sa označili za autorku sci-fi, tak ste to neprehnali a máte na to talent. Kde je možné prečítať si niečo od vás?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

vďaka :) A o mojej beletristickej tvorbe sa asi najviac dozviete na mojej stranke hlavackova .sk
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ďakujem :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nadmerny prijem

sachridov moze mat vplyv na prekyslenie. Je zname, ze pokial sa sacharidy medokazu spalovat cez krebsov cyklus zacnu kvasit a vznika kyselina mliecna. A takto sa prekysluje vnutro bunky. Dnes neexistuje ziadna metoda, ktora by to odhalila. Je tiez znamy fakt ze nadmerny prijem sacharidov sa podiela na vzniku mitochondrialnej nedostatocnosti. Preto sa prijem obilnin povazuje za rizikovy faktor a najma obilnim bez vlakniny( biela muka) teda prijem jednoduchých cukrov. Nadmerny prijem glukozy a fruktozy je pre telo takisto katastrofou.

Pri schopnosti organizmu zbavovat sa organických kyselin sa akosi zabuda na pecen, kde v pecenovych bunkach sa " spaluju " organicke kyseliny. Pritom schopnost pecene zbavovat telo kyseliny je 40x vacsia ako obliciek. Suhlasim, ze ph mocu nemusi vôbec vypovedat o prekysleni organizmu. Naopak, uzitim doplnkov vyzivy na baze karbonatov sa odkysluje hrube crevo s fatálnymi následkami napr. na jeho schopnost vylucovat amoniak prostrednictvo amónnych soli cez stolicu a nasledne vstrebavanie amoniaku do krvi. Pecen potom riesi vylucovanie amoniaku a odsuva na druhu kolaj ine toxiny. Na druhej strane karbonaty su ihned vylucovane z tela voc cez oblicky, co moze zvysit ph mocu ale napr. bude mat nulove ucinky na vnutrobunkove prekyslenie. Uzivanie karbonatov povazujem za totalny hazard so zdravim.

Autorka sa vyhla vplyvu mitochondrii na vznik prekyslenia co ako lekarka mala. Lebo ked sme pri mitochondriách bavime sa o vnútrobunkovom prekysleni s fatálnymi následkami na bunkovy metabolizmus. Mitochondriopatia je u nasich lekarov pomerne neznama a malo popularna. Odporucam do pozornosti.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

to fakt?

a odkial to vies ked dnes neexistuje metoda, ktora by to odhalila? :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

"Prekyslenie"

organizmu je len mytus.. nic take neexistuje.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Cize

ak nastupi v bunke tvorba energie mimo krebsovho cyklu a vznika pri tom kyselina mliecna nemeni sa tak PH?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ked mas na mysli intracellularne pH - tak to sa nemusi vobec menit (a mimochodom, da sa velmi presne merat). pH je logaritmicka stupnica a nie linearna, to na zaciatok. Navyse mas v tej biochemii dobry gulas. Aj ked sa vytvara kyselina mliecna intracellularne, ta je konvertovana cez lactic dehydrogenase na pyruvat a ten dalej sa dekarboxylizuje a ide do Krebsovho cyklu (a NADH plus/minus je jeden buffer). Pri predlzenej hypoxii - vascinou circulacneho povodu - sok alebo infakt sa to intracellularne pH samozrejme zmeni, ale pri fyziologickych stavoch sa de facto nemeni. Moze sa zmenit extracellularne pH, lebo bunky sa zbavia mliecnej kyseliny a to potom zacne kompenzacie, metabolicke a respiracne.
Cize opat, intracellularne pH sa vobbec nemusi menit....
Toto sa da uplatnit na katastroficke metab olicke poruchy (organicke acidemie a geneticke mitochondrialne poruchy), ale neexistuje dokaz o zmene na zaklade stravy. A vonkoncom nie su to proonkogenne zmeny (ako som idne pisal).
Ale to o tych perlach a swin9iach zjavne poznas....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ozaj výborné

Naozaj dobrý článok, perfektné zvolené zdroje a pekne napísané. Žiaľ, len to prekyslenie nie je tak jednoduché a konzumovať dostatočné množstvo potravín a získať tak dostatočný denný príjem účinných látok je len pomocou zmeny v stravovaní veľmi ťažké. Rôzne vitamíny to riešia len čiastočne. Za seba môžem odporučiť práve http://alkalio.sk/ Obsahuje až 19 účinných látok pre dosiahnutie optimálnej hladiny pH organizmu, dosiahnete tak odkyslenie organizmu a priaznivé účinky pocítite už za pár dní
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ahoj. Teória o prekyslení organizmu sa mi vždy zdala nekonzistentná s reálnymi poznatkami.
Na druhej strane však samotná diéta sa veľmi podobá na diétu založenú na čínskej diéte a na diétu, ktorú ja držím kvôli refluxnej chorobe pažeráka (tá mi neskutočne pomáha aj na astmu a ďalšie problémy).

Vždy som teda mala pocit, že teória o prekyslení je síce chybná, ale samotná diéta je niečo, čo môže pomôcť, aj keď pre ňu nemajú rozumné vysvetlenie - veď predsa všimli si to aj číňania, všimli si to aj lekári pri GERD.

Čo si myslíš o tomto názore?

Vďaka za článok :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

dakujem :)

Zásaditá strava a GERD - pokiaľ viem, tak tam je práve rozdiel (ktorý niekedy niektorí autori nerozlišujú) medzi pH samotnej potraviny a vplyvu potraviny na pH moču. Pri GERD je najpodstatnejšie, ako vplýva tá ktorá potravina na vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Predpokladám, že v mnohom sa môže strava pri GERD a alkalická diéta prekrývať, iný súvis tam osobne nevidím. Ale ako som písala v blogu, alkalická strava sa v mnohom prekrýva aj s bežnou pestrou stravou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ďakujem za odpoveď :)

Máš pravdu, tá strava sa vlastne dosť silno prekrýva s bežnou pestrou stravou - toto mi chýbalo k uvedomeniu si, prečo je tá strava taká podobná tým pár pomerne prospešným diétam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Aj ja mám GERD a žiaľ, bez Helicidu a Kinita by mi nepomohla tuším žiadna diéta, ale je fakt, že alkohol, kávu, čokoládu a väčšinu mäsa nemôžem. Že cítim rozdiel, či zjem pšeničný alebo ražný chlieb. A balzam je zelenina a šťavy od Uga. Empíria na tej teórii zásaditej stravy teda niečo vidí.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

hmm...

a zamyslela si sa nad tym, ze by pozitivne/negativne ucinky urcitych druhov stravy mohli suvisiet s uplne inymi skutocnostami ako s akousi "kyslostou/zasaditostou" potraviny?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

neviem, keď mi je po niečom kyslo, hovorím tomu pocit kyslosti
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...

tak to je ale uplne nieco ine, pocit kyslosti nevyjadri nic lepsie nez citron, podla teorie prekyslenia zasadita potravina... ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

citrón je OK, pomáha
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ked som si dal zazivaciu sodu
tak som sa citil celkom dobre
ale co ked to nebolo tym ze bola zasadita, ale tym ze to bola zazivacia soda ?

cize treba rozlisovat vplyv potraviny a vplyv ph
predpokladam ze zjest mydlo hoci je zásadite by mi asi dobre neurobilo (vid psicek a macicka)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

uhm

vies presne co mozes jest, ake mnozstvo zvladnes a comu sa mas vyhybat ak nechces mat problemy s palenim zahy. nepotrebujes k tomu vseobecnu cinsku dietu, prisla by si na to aj sama, resp. ti poradi lekar.
je to ako so zivotom, ked vies ako zit a comu sa vyhybat, nebudes zit podla horoskopov aj ked by si mohla nadobudnut pocit ze co je v nich pisane sedi (lebo su napisane vseobecne).
 

1 2 3 4 5 6 7 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME