Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rakúsky potravinový fenomén vyráža dych. Bratislavčania už zareagovali. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Slovaci nemaju kulturu stravovania
staci, ked sa pozriem na svojich rodicov. Maximum ich kuchyne je cierne korenie, cervena paprika a bobkovy list.. bazalka, koriander, tymian - to poznaju iba z televizie a to sme sa nedostali este k zaujimavejsim "koreninam". Preto mame potraviny ake mame.. sme gastronomicky analfabeti.
Hybaj
<< < ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>

no tak prrrr.

jeden z najhorších omylov, akých sa nadšení diletantskí kuchári (a slovo diletant tu nepoužívam v pejoratívnom zmysle) dopúšťajú, je cpať všade koreniny, ktoré tam nemajú čo pohľadávať. Väčšinu tých prísad pozná ľudstvo už stovky ak nie tisíce rokov a je dobrý dôvod, prečo sa ustálili isté kombinácie a nie napríklad kapor na škorici s badiánom, alebo lievance á la "Werich s Burianom varia bez soli". Samozrejme proti individuálnemu gustu a experimentovaniu nič nemám, ale vyslovene neznášam, keď sú jedlá prekorenené a niekto silou mocou pchá kari do rizota, alebo gulášu.

Treba si priznať, že väčšina jedál, čo sa ustálili ako "slovenská kuchyňa", prezrádzajú svoj pôvod, ktorý bol chudobný možnosťami a teda nejaké extra vymýšľanie čakať nemožno. Vyčítať môžeme dnešných kuchárom a kuchárkam, že recepty reprodukujú aj naďalej v rovnakom nezáživnom duchu a bez fantázie, dokonca ani bez štipky snahy použiť aspon kvalitné suroviny. Aj to čierne korenie chutí inak, keď je čerstvo namleté a okrem mechanického dráždenia larynxu má aj chuť. ;) Oveľa horší mi príde zlozvyk všetko zahusťovať zápražkou...
 

ha

ja zvyknem dat do gulasa olivy. ale nie tie slovenske zelene ci nadrogovane gebuziny. domace, tu od nas, nalozene v slanej vode, casto si kupim zo 5 kilo a sam spracujem. nemaju v gulasi chybu. ale v podstate vasmu nazoru, co sa tyka kuchtenia, rozumiem. ludia vobec veria, ze na zapade dostavaju lepsie zradlo. aj ano aj nie. aj tam sa vo velkom klame a prebaluju na cestnej soli odchovane kurence.bohuzial podvadza sa uz vsade. nabytok z talianska je z ciny. vid erste banku, ktora investovala sposobom cyperskej laiki.do blbosti, len zbohatnut. vobec vsetky tie zapadne zazraky su v pecku. us steel zobre o peniaze, enel to nezvlada, telekom uteka, erste v prdeli, plynari uz zdrhli, uplna katastrofa a luzri. coskoro sa uplne zruti mytus o tych nadludoch a ostane len smrad. smrad chamtivosti.
 

 

tam u vás je kde? ja som raz nechtiac dala mletú škoricu (potom som ju samozrejme aj vylovila) :p a tiež občas dávam rímsku rascu, ale iba ozaj málinko. a čili, keď nie je csipös paprika.
guláš s olivami môže byť zaujímavý, i keď gulášom by som to už nenazvala, lebo by sa mi nagymama v hrobe obracali.

dôvera ľudí v kvalitu a obsah toho, čo jedia je nízka, ale často to je z úplne nesprávnych dôvodov. viď všetky tie strašiaky s éčkami a "chémiou", ktoré sa pre kohokoľvek, kto má trocha chuť googliť, alebo zákl. znalosť z chémie, zdajú trápne a stupídne. a toto nie je inak ani na "západe". možno to súvisí aj s tým, že stále menej ľudia pripravujú jedlo sami- teda všetko zo základných surovín, ale uľahčujú si to používaním polotovarov. je to pochopiteľné a výhodné, ale stráca sa tým určité porozumenie jedlu.
málokto si uvedomuje, že cenou za trvanlivé potraviny, ktoré nemenia vzhľad a zloženie, vydržia cestovanie cez pol planéty a chuťovo spĺňajú nejaké štandardy, je práve prispôsobenie ich obsahu. nadávať na to, aké sú rajčiny v supermarketoch vodové a bez chuti je už klišé, ale to je tiež cena za to, že sú dostupné po celý rok aj v krajinách, kde sa po celý rok dopestovať naozaj nedajú.
 

 

No ano, lebo kultura stravovania je definovana mnozstvom pouzitych korenin.
Mna tieto SME diskusie este vzdy vedia prekvapit.
 

napisal som snad

ze je to iba kvoli koreninam? Napisal som to ako jeden zo znakov... chcel si si rypnut, ale skutek utek kamarat. Nabuduce prid s niecim lepsim ;)
 

 

"napisal som snad
ze je to iba kvoli koreninam?"
Ano.
 

tak kamarat

ak to tam vidis, tak potrebujes odbornu pomoc :)
 

 

presne tak. cela ta kultura, ze "zjest treba co sa na tanier predlozi", obedy v style maso+zemiaky, maso+ryza 300 dni v roku, zbytok nejake palacinky, granadir, ci ryzovy nakyp, ranajky - chlieb so salamou, vecera - rozky + smeti utopene v majoneze a pivo k tomu. so zeleniny tak maximalne cibula a kapusta, z ovocia jablka a banany raz tyzdenne. ked si niekto da co len lososa, tak sa na neho divaju akoze ohoo, niekto sa tu bohatu panicku. a za vrchol luxusu sa povazuje ked za odmenu deti vezmu do mekdonaldu.
 

ludia hladaju vyhovorky

chudobny narod s nedobrymi podmienkami na pestovanie objektivne nemohol mat zaujimavu kuchynu. Starsia generacia sa vsak dobe nevie prisposobit a teda stale deformuje to, co nam ponukaju v obchodoch a v restauraciach.

Veci sa menia pomaly, ale len vdaka mladsej generacii, ktora si narokuje na vyssiu kvalitu a pestrost. Ved ked to ide, tak preco nie?
 

 

Gastronomicky analfabet si ty. Tvoji rodicia varia pravdepodobne tradicnu slovensku kuchynu a v nej sa prilis bazalka, koriander a tymian nepouzivaju. Pozri si zopar trendov vo svetovej gastronomii a potom zistis, ze sezonnost a lokalnost je top. Cize ak niekto na Slovensku vari s ciernym korenim, paprikou a bobkovym listom tak to robi celkom dobre (i ked ten bobkovy list by som vypustil).
 

bobkovy list

nesmie vo fazulovej alebo sosovicovej polievke chybat.a cerstva bazalka by nemala chybat v bolognezskej omacke napriklad.
 

 

To nikto nerozporuje, ale pokial ide o bolognese - nase mamy a stare mamy (ak teda nemas 10 rokov) ju nejako hufne nevarili takze kritizovat ich za to, ze nepoznaju bazalku je somarina.
 

 

islo mi skor o ten bobkovy list.
 
Hodnoť

 

na porovnanie:
SR NUTELLA 600g - 5,35 € (i-tesco)
AU NUTELLA 800g - 4,39 € !!!! (Spar) - minulotyzdnovy nakup v Heinburgu
 

 

alebo
SR: čokoláda Lindt 2,99€
AT: čokoláda Lindt 1,79€
 

 

porovnaj zakonnu poistku na auto, alebo vodicak :)
 

 

To nemá priamy súvis. Cena potravín je ovplyvňovaná niečím iným ako poistky či šoferák. Okrem iného aj tie zákonné poistky v At kryjú viac ako v SR ( limity a rozsah poistného krytia.)
 

 

SK nutella v lídli minulý mesiac v akcii 3,99 za 800g (a vyrobená v DE) hehe.
 

 

tvoj prispevok ma potesil :))

dalsi sok, status NUTELLA dnes:
NUTELLA 600g - 5,35 € z Tesco SK - vyrobena v POLSKU
NUTELLA 800g - 5,00 € z Lidl Slovensko - vyrobena v NEMECKU
preco mame jest nekvalitne polske vyrobky a za vyssie ceny??!!!
 
Hodnoť

drahy autor

nato, ze mas odhadom 16 rokov mas v popise napisane celkom slusne profesie ...
a kedze mas tych sladkych sestnast, tak je asi zbytocne sa ta pytat na tvoj postoj ku sudruhovi vranovskemu ekonomickemu geniovi ivanovi miklosovi, ktory od 1/1/2004 zaviedol jednu z najvyssich DPH na potraviny na svete ....
ostatne veci uz boli davno preskumane ... skodou je, ze do rakuska ma realny pristup len desatina obcanov SR, inak by bol ten slavny minister klakol na kolena ...
 

<< < ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Tomáš Ďuriš: SAD Zvolen vs. BB SK = Hlava 22? 1 732
  2. Ivan Holko: Ktoré korenie je bezpečné pre psy? 1 139
  3. Jozef Kmeto: Kotleba cigánov miluje! 1 028
  4. Gabriel Kuba: Ficov štvrtý rozmer – 5/5 1 007
  5. Tomáš Blahuta: ĽS-NS to natrela liberálom a drvivo vyhrala voľby! A čo teraz? Ako ďalej? 924
  6. Radovan Bránik: KOTLEBUS, alebo ako to bolo s autobusom ĽSNS 880
  7. Pavel Weiss: Ako pomôcť zvládnuť obyvateľom prudký nárast cien bytov? 777
  8. Pavel Dvořák: Čína ktorá o pár rokov prestane existovať - film 687
  9. Alexandra Pavelková: Moje rokovanie so SAD Zvolen 670
  10. Martin Borguľa: Kde je bývanie, tam vzniká rodina 612

Rebríčky článkov


  1. Štefan Vidlár: Jak mňa zbili
  2. Ľudovít Herman: Ak prechovávame k deťom nevhodné romantické city, vôbec nie sme psychopati
  3. Martin Žilinčík: Čo najviac popudilo tento týždeň počas procesu
  4. Ján Buocik: Tešíte sa na nový obchvat Bratislavy D4R7? Zbytočne! Ešte roky bude fakticky nepoužiteľný.
  5. Víťazoslav Würschner: MUŽ TVORÍ A VYCHOVÁVA SVET (muža však vychováva žena)
  6. Ľuboš Šimún: Fašizmus náš každodenný
  7. Milan Lacúch: Ako správne konať dobro?
  8. Lukáš Baloga: Bude pokles cien ropy trendom aj v nasledujúcich mesiacoch?
  9. Olívia Lacenová: Januárový efekt. Áno alebo nie?
  10. Štefan Vidlár: V Číňe prepáčte

  1. Šéf komanda potvrdil sledovanie Kuciaka, Threema bola získaná zákonne (minúta po minúte)
  2. Polícia zadržala po incidente v reštaurácii ministra Sólymosa
  3. Minister Sólymos sa ospravedlnil a podáva demisiu
  4. Petra Vlhová predviedla skvelý výkon v zjazde, v Bansku skončila šiesta
  5. Brilianty a kompromateriály. Tóth doniesol polícii prehľad Kočnerovho biznisu
  6. Miliónová firma bývalej čašníčky z cukrárne sa našla v dome jej rodičov
  7. KIA bola plná stôp. Pozrite sa, čo policajti našli v Kočnerovom aute
  8. Prvý McDonald´s na diaľnici je realitou. Pozrite sa, ako vyzerá
  9. Vlhová v druhom zjazde atakovala elitnú desiatku, Shiffrinová na pódiu chýbala
  10. Svedok incidentu ministra Solymosa: Bili sa, kopali, nadávali na seba (video)

  1. Ako Kotlebova desiatka Šimko ovládol Rimavskú Sobotu, jej obyvateľov aj majetok mesta
  2. Pustili Trnku z vyšetrovacej väzby na základe motáku s menami vrcholových politikov?
  3. Hlavným volebným programom nového Smeru je chrániť našich ľudí ako je Bašternák
  4. Ožobračujú národ: Pellegriniho ľudia a oligarchu Výboha postavili pálenicu za štátne
  5. Dôchodcovia živoria: Kamarát expremiéra Fica Miroslav Výboh si užíva v Monaku
  6. Učitelia dostali omrvinky: Firma oligarchu Výboha bude opravovať pošty za milióny eur
  7. PAT a MAT predstavujú zodpovednú zmenu z dielne nového Smeru
  8. Učitelia a dôchodcovia dostali žobračenky: Ficov kamoš Výboh má lukratívne zákazky
  9. Sme farmou medikov pre bohaté krajiny. Máme sa s tým zmieriť?
  10. IQ 88,14

Už ste čítali?