Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rakúsky potravinový fenomén vyráža dych. Bratislavčania už zareagovali. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

K bodom 1. a 2.
1. To je o tom, že výrobky, ktoré sú na Slovensku v segmente luxusných sú v Rakúsku v segmente bežných. A cena je určovaná hlavne s ohľadom na segment, pre ktorý je určená. 2. Cukor v Cole: http://ekonomika.sme.sk/c/5843... Na Slovensku pomer Glukóza : Fruktóza = 45:55 V zahraničí pomer Glukóza : Fruktóza = 50:50 Ak v tomto vidíš nejaký zásadný rozdiel, alebo dokonca "iné" sladidlo, tak máš veľmi subjektívne posunuté hodnotenie reality.
Tibor Pospíšil
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > >>

 

Bod 1: Myslim si to same.
 

 

V prvom rade si treba porovnat kupnu silu triedy v SK a v AT - autor si mohol usetrit kopu casu uvazovanim (ak sa to tak da nazvat) nad uplnymi nezmyslami. To tu uz fakt nikto neberie do uvahy fakt, ze vyssy dopyt rovna sa nizssia cena? Staci sa pozriet, co maju doma v chladnickach ludia mimo BA region a je vymalovane...
K tej cole len tolko, za ako byvaly zamestnanec sa nad tymto mozem len zasmiat. Nasa cola je ta "ista" ako v USA a pre pokoj vsetkych mudrlantov "odhalujem tajomstvo" ze Cola ma niekolko receptur, ktora v prvom rade zohladnuje chutove preferencie daneho regionu/krajiny - tie su vsade ine. Pritom sa samozrejme vzdy zohladnuje aj sila trhu, to snad tiez nie je prekvapenie...
Prakticke cvicenie: Porovnajme si napr. na taky SK tvaroh s madarskym alebo nemeckym. Co zistime? Logikou autora clanku prideme na to, ze ten nas je urcite iba "napodobenina" za vyssiu cenu, pritom ide iba o to, ze chutove preferencie danych krajin nas typ tvarohu jednoducho neakceptuju a opacne. Cenove rozdiely sposobuje celkova spotreba v tonach, ktora je v HU, DE a SK diametralne odlisna - na to snad nikto nepotrebuje kalkulacku aby si to zistil.
 

 

mňa by len strašne zaujímalo, ako dobrá po zisku nebažiaca cola loca dopredu vedela, že nám americká cola loca nebude chutiť a tak si dobrá, priateľská cola loca dala tú námahu, upravila recept podľa chuťových perferencií v našom regióne, aby sme si ju z radosťou vychutnali, ja milujem cola locu a im podobné altruistické spoločnosti, ktoré nezištne míňajú svoje ťažko a poctivo zarobené doláriky na to aby vyhoveli chuti každého jedného človeka, nech už žije na rovníku, kde preferujú chuť prirodzene dozretých banánov, alebo za polárnym kruhom, kde dajú skôr prednosť chuti veľrybieho tuku....
 

 

Ale ved my tu praveze mame tu usa verziu. Nic sa kvoli nam upravovat nemuselo (na to sme prilis nezaujimavy trh), je to jeden zo standardnych receptov zo suflika ;-)
 

clanok nie je o kole ale o KVALITE

potravin ako celku a ma pravdu. nechapem tych, ktori sa tu vzpieraju a hovoria o nejakej viere, ze u susedov je lepsie. ti z nas, ktori boli/zili dlhsie v inych krajinach to vieme urcite
 

Preferencie

Dobre hovori, ved tymi par receptami mysli skor, USA, EUR, Azia, India+XX+XY, Juzna Afrika, Severna Afrika a podobne. EUR+USA mozu mat rovnaky recept.
 

 

V podstate dokazujes to co chces vyvratit. Tou chutovou preferenciou krajiny. Managere sa rozhodne ze krajina x z preferuje odpad a ten tam bude predavat. Tak tomu mam rozumiet?
kedze vobec nerozumiem polozke chutove preferencie regionu/krajiny. Uz len blizke osoby preferuju uplne ine jedla a co potom sypat region/krajinu do jedneho vreca. A co chute vychodniara a zahoraka? Nebude mat Zahorak blizsie k Cechom a Rakusakom, Madarom?
Brat ma rad mango, pecen, kavu ja nie. A takto by sa dalo pokracovat. Jasne ze nejake rozdiely existuju nejeme cervy a hmyz z konzervy ako v Afrike. V tomto druhu jedal, co sa jeme v Europe by nemal byt velky rozdiel. Navrch Rakusko, Cechy, Madarsko, Slovensko ... su historicky jeden region velmi blizko spaty a dobre premiesany.
 

 

No vidis, ako pekne si to sam sebe vysvetlil, hoci so zaverom si sa trochu sekol. Sam pises, ze uz len dvaja ludia maju odlisne chute - dolezite je najst optimalny stred. Fakt si myslis, ze v kazdej krajine vyzera optimalny stred rovnako? Naplati to ani len pre SR a CR, nie to este pre dalsie krajiny. Pracujem uz v tretej potravinarskej firme a mozem uplne s cistym svedomim povedat, ze chutove preferencie/zvyklosti sa v nejednej kategorii vyrobkov lisia dost zasadne.
 

 

mozes mi napisat ako taketo testy funguju? Neviem si dost dobre predstavit to hladanie optimalneho stredu.
Preco som sa sekol v tom poslednom? Ved Madari sa miesali so Slovakmi par storoci, Slovaci s Cechmi cele storocie minimalne a Rakusaci v tejto mozaike nemozu chybat. Vieden bola pred 100 rokmi plna Slovakov a Cechov. Mena obcanov tejto krajiny vela napovedaju.
Urcite bude mat tato skupina k sebe blizsie ako Europania z ineho konca. To je moj nazor.
 

 

Kedysi som sa zúčastnil takéhoto prieskumu týkajúceho sa piva. V prvom rade šlo o tzv. kvótny výber, takže anketárky boli rozmiestnené vo viacerých regiónoch na SK (teoreticky by mali byť vo všetkých) a mali predpísané, koľko majú mať akých respondentov (podľa veku a pohlavia). Odchytili ma na ulici, vysvetlili, čo robia a keďže ma to zaujalo a mal som čas (pozor, toto je dosť veľká deformácia vzorky!), dobrú trištvrtehodinu sa ma vypytovali kadejaké veci. Najskôr také tie marketingové (farby, typ písma, tvar fľašky apod.), potom rôzne prívlastky (opis vlastností rôznych pív) a napokon koštovka - zoradiť vzorky podľa horkosti, sladovosti, dochute, toho, hentoho...
Predpokladám, že na základe takto zozbieraných dát sa potom robí profil výrobku pre konkrétnu cieľovú skupinu.
Hm, ale mne do chuti netrafili; bol to prieskum, ktorý robil Staropramen a a ak robil na základe toho nejaké úpravy senzorických vlastností, tak asi nie som predstaviteľom cieľovej skupiny, :-)
 

 

Mam skusenost s anketami. Poznam ludi co ich robia a ucelovo menia pobyt, vek respondentov a dalsie zadane polozly, aby vyhovali zadaniu. Navrch castokrat tam byvaju otazky, ked nenachadzam vhodnu odpoved a neviem to neponuka.
 

 

Hej, toto je jeden z dôvodov, kvôli ktorým neverím na reprezentatívne vzorky a na nich založené prieskumy. Ak tých od*bávačov nie je veľa, dá sa s tým ešte čo-to robiť, ale ak tvoria väčšinu súboru, tak sa na to nedá prísť inak než náhodou (že ich pri tom priamo pristihneš).
By ma celkom ináč zaujímalo, či niekto vôbec porovnáva efektivitu investícií do takýchto prieskumov s obyčajným "od brucha" odhadom, :D
 

 

Taketo porovnanie investicii sa prakticky neda urobit, jedine ak od brucha :-). K tej kvalite - co cert nechcel, niekedy davno pradavno, som pracovala vtedy v najvacsej prieskumnej agenture. Na odhalenie fejkovych odpovedi existuju metody a data sa daju ocistit, odchylka je samozrejme vzdy. Najdolezitejsie ale asi to, kto prieskum robi, niektore agentury su naozaj slendrianske.
 

 

Tu predsa nejde o nejaky spolocny geneticky zaklad ci podobnost kultur. Chutove navyky si ziju svoj vlastny zivot, tak ako kopec inych veci - narecia tiez vznikali od dediny k dedine a pritom to vsetko boli ludia z jedneho cesta. Ked budes od detstva jest cokoladovy jogurt, tak ti to pride ako uplne normalna vec. Potom prides do Nemecka a zistis, ze nieco take tam skoro vobec nepoznaju a pride im to ako uplne cudna kombinacia...
 

 

Ved si si to nakoniec vysvetlil sam. Jedla v tomto regione, ako som pisal, su podobne. Jeme ich vsetci od malicka a tym si na ne zvykame. Uplne ine maju Greci, ci Taliani.
 

 

Nechcem uvadzat konkretny vyrobok, ale v SK mame jeden typ cerstveho syra, ktory tu lame predajne rekordy, ale v CZ ani tuk. Preco? Nasa receptura je pre nich prilis kysla, preto sa pre nich vyraba ten isty vyrobok s upravenou recepturou. Niekto by mohol povedat, ze je to odrb, ale nie je - je tam iba iny sposob zrenia, aby sa znizila kyslost. Z vyrobneho hladiska by bolo efektivnejsie, keby sa pre nich nemuselo vyrabat nieco ine, ale musi. Su to drobne chutove rozdiely, ktore rozhoduju o tom, ci ti nieco chuti, alebo nie. Bezny clovek to nezachyti a uz vobec nie niekto, kto nevidi rozdiel medzi SK, CZ, HU a AT kuchynou. Zato ked ide o mudrovanie o "od*boch" zo strany vyrobcov, tak tomu rozumeju skoro vsetci. Dufam, ze aspon rozdiel medzi rastlinnym tukom s maslovou prichutou a pravym maslom citis ;-)
 

 

Nie necitim, kedze kupujem iba maslo a popritom dufam, ze tam ti dobri vyrobci ziadny rastlinny tuk nedavaju.
 

Preferencie

Dobre hovori, ved tymi par receptami mysli skor, USA, EUR, Azia, India+XX+XY, Juzna Afrika, Severna Afrika a podobne. Nie v ramci Europy, toboz nie vychodnej. EUR+USA mozu mat rovnaky recept.
 

 

len mi je potom zahadou, preco mi rakuska alebo nemecka cola chuti viac ako ta nasa, ktora je prave pre nas namiesana? asi nebudem typicky slovak, ked mi chutia viac rakuske receptury, ci? alebo je tu este jedno vysvetlenie, a to, ze to co pises su kraviny a sam dobre vies, ze k nam, do rozvojovej krajiny 40 rokov za opicami, staci dovazad druhotriedny tovar, pretoze si to slovac a) nevsimne, alebo b) ak si to aj vsimne, sklopi usi a drzi hubu a krok. sorry, ale ja si za rovnake peniaze vzdy vyberiem to lepsie a nebudem platit nejakemu odr-bavacovi. dalsi priklad, chodim do rakuska casto, a v zivote som tam nevidel plesnivu zeleniu. tu u nas to vidavam bezne, ci je to Tesco, Hypernova, Lidl, Billa, .. preco? lebo to tu nikoho *****
 

Nemyslim, ze cola je ina

V US vyrabaju sirup, ktory potom distribuuju na jednotlive kontinenty, v Europe to bolo Grecko. Regionalny "vyrobcovia" si potom vyrabaju colu z rovnakeho sirupu, akurat je ina voda, mozno par prisad, riedenie....
Neverim, ze by cola vyzradila recept kazdej jednej vyrobni po svete.
S potravinami vsak suhalsim, ze tie, ktore su urcene pre vychod su tretotriedny odpad.
Proste sme specificky narod, ktory chce za kazdu cenu usetrit a este sa tym aj kazdy chvali aku lacnu salamu kupil, nezaujima ho aka je kvalita.
A zial preto musime chodit kupovat von, pretoze masy zaujima cena, a my co chceme kvalitu, tak ju nemame kde kupit...
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Lenka Hruščáková: Chcem, aby si sa prestala snažiť o to, aby s tebou každý súhlasil 9
  2. Ivan Švajlen: Šikana v školách (vedenie školy v. zamestnanec) 9
  3. Peter Kollega: Keď Blaha, tak prečo nie celý orchester aj s kapelmajstrom? 8
  4. Danica Chames: Prečo nám toto v príručkách o rodičovstve nepovedali? 8
  5. Michal Lukáč: List pre voliča kotlebovcov 7
  6. Věra Tepličková: Expremiér čelí obvineniu z hanobenia a podnecovania, treba zmierniť zákon, 6
  7. Róbert Bosák: 15 nenáročných kalvárií, ktoré posilnia telo, naplnia ducha 5
  8. Alojz Baránik: Ak prokuratúra nie je mafiou, tak čo je? 5
  9. Jozef Sitko: Úlety o sexe (1.) 4
  10. Mišo Šesták: Prečo nenaštvať ruskú armádu 4

Rebríčky článkov


  1. Ľubica Dandášová: Vianoce bez teba
  2. Robert Štepaník: diel 33 - rubrika: 7_up
  3. Štefan Vidlár: Ebonitová tyč
  4. Roman Hutira: Naozaj chcete dať žene pod stromček robotický vysávač?
  5. Milan Lacúch: Tajomstvo mlčania Stvoriteľa
  6. Štefan Vidlár: Kamarádzi
  7. Martin Krištoff: IPO Saudi Aramco prekonalo očakávania a dosiahlo niekoľko trhových NAJ
  8. Dáša Baliarová: Električka
  9. Martin Šterbák: O Knihe Ezdrášovej
  10. Stanislav Mičev: Kto je PRACUJÚCA CHUDOBA?

  1. Najväčším skokanom je Matovič, Kiska klesol. Čo ukázal najnovší prieskum Focusu
  2. NAKA zadržala youtuberov Daňa a Vaského
  3. Masívny výbuch v Prešove zaskočil aj experta na výbušniny
  4. Ako zbúrajú prešovský panelák (rozhovor)
  5. Demolačný stroj dorazil na hranicu skôr. Smeruje do Prešova
  6. Výbuch plynu v Prešove: Plynári určili kopať výhradne ručne
  7. Expert na panelové konštrukcie: Výbuch plynu by v súčasných bytovkách vyzeral inak
  8. Košickému primátorovi dali policajti fúkať počas zastupiteľstva
  9. Prešovčanke ostal po výbuchu v byte dôležitý prístroj. Bude strašné tam teraz bývať, vraví
  10. Kampaň Smeru má dve línie, Fico odrádza váhajúcich voličov

  1. Ondrej Dostál: 50-dňové moratórium a nebezpečná nadpráca ministerstva vnútra
  2. B.Kačáni: Liberál kontra kresťan
  3. Komentár Mareka Vagoviča: Komunizmus a fašizmus sú rovnaké zlo, súdruh konšpirátor
  4. Fico o prokurátorovi Honzovi: Je blízko Sorosovi a bratislavskej kaviarni
  5. Blaha pochopil, že vo svete pravidiel už nemá šancu
  6. Novinár Sudor: Diskusia s Kotlebom či Harabinom nemá zmysel
  7. Roman Joch: Translidé? Pohlaví jsou jen dvě
  8. Petra Ázacis: Kastovanie je kľúčovou vlastnosťou Slovákov
  9. Biskupi kritizujú Hlinov slovník voči kotlebovcom
  10. Frustrovaní demokrati si urobili z procesu impeachmentu voči Trumpovi volebnú kampaň

Už ste čítali?