Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rakúsky potravinový fenomén vyráža dych. Bratislavčania už zareagovali. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

K bodom 1. a 2.
1. To je o tom, že výrobky, ktoré sú na Slovensku v segmente luxusných sú v Rakúsku v segmente bežných. A cena je určovaná hlavne s ohľadom na segment, pre ktorý je určená. 2. Cukor v Cole: http://ekonomika.sme.sk/c/5843... Na Slovensku pomer Glukóza : Fruktóza = 45:55 V zahraničí pomer Glukóza : Fruktóza = 50:50 Ak v tomto vidíš nejaký zásadný rozdiel, alebo dokonca "iné" sladidlo, tak máš veľmi subjektívne posunuté hodnotenie reality.
Tibor Pospíšil
len mi je potom zahadou, preco mi rakuska alebo nemecka cola chuti viac ako ta nasa, ktora je prave pre nas namiesana? asi nebudem typicky slovak, ked mi chutia viac rakuske receptury, ci? alebo je tu este jedno vysvetlenie, a to, ze to co pises su kraviny a sam dobre vies, ze k nam, do rozvojovej krajiny 40 rokov za opicami, staci dovazad druhotriedny tovar, pretoze si to slovac a) nevsimne, alebo b) ak si to aj vsimne, sklopi usi a drzi hubu a krok. sorry, ale ja si za rovnake peniaze vzdy vyberiem to lepsie a nebudem platit nejakemu odr-bavacovi. dalsi priklad, chodim do rakuska casto, a v zivote som tam nevidel plesnivu zeleniu. tu u nas to vidavam bezne, ci je to Tesco, Hypernova, Lidl, Billa, .. preco? lebo to tu nikoho *****
guerrilla
Nemyslim, ze cola je ina
V US vyrabaju sirup, ktory potom distribuuju na jednotlive kontinenty, v Europe to bolo Grecko. Regionalny "vyrobcovia" si potom vyrabaju colu z rovnakeho sirupu, akurat je ina voda, mozno par prisad, riedenie.... Neverim, ze by cola vyzradila recept kazdej jednej vyrobni po svete. S potravinami vsak suhalsim, ze tie, ktore su urcene pre vychod su tretotriedny odpad. Proste sme specificky narod, ktory chce za kazdu cenu usetrit a este sa tym aj kazdy chvali aku lacnu salamu kupil, nezaujima ho aka je kvalita. A zial preto musime chodit kupovat von, pretoze masy zaujima cena, a my co chceme kvalitu, tak ju nemame kde kupit...
AL-fonzo
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > >>

 

Ten syrup ale neobsahuje sladidlo. Rozdiel je teda v pridanom sladidle. V USA myslím pridávajú glukózovo-fruktózivý syrup, v Mexiku pridávajú trstinový cukor, v Česku cukor z cukrovej repy. Je to logické, na sladenie sa pridáva to, čo je v danej lokalite najdostupnejšie.
Potom máš colu zero a light, ktoré zas obsahujú cyklamát sodný, acesulfám K a aspartám.

Niekto má proste seriózne otupené chuťové poháriky a rozdiel v chutiach vôbec nespozná. Ja ale áno.
 

 

Ja v Rakúsku zijem 17 rokov a s plesnivou cibulou, polozhnitými jahodami vo vnútri alebo naspodku balenia sa pri nákupoch v Bille stretávam velmi casto. Skor mám skúsenost, ze zel/ovoc má u diskontného Hofera lepsiu kvalitu aj cerstvost. Na druhej strane som sa tu este nestretla s oblozenou zemlou za 30 centov, tá obycajná stojí v Bille 39 c, k nej treba prirátat cenu toho oblozenia, len tá práca s tým spojená je zdarma.
 

 

To kde v Rakúsku žiješ 17 rokov? Ja som žila v Oberoesterreichu 15 a teraz vo Viedni 4 roky. Žemle kupujem za 25 - 29 centov. A s tým obložením - čítaj pozorne - autor napísal to isté,čo ty, že platíš za ingrediencie, takže neviem, prečo to neguješ.... Ja žijem v At a často chodím na SK. Môžem porovnať. Jednoznačne kvalita výrobkov je lepšia v AT . Chuť aj zloženie. Cena je tiež porovnateľná, niekdey dokonca nižšia v At. A už vôbec nehovorím o možnosti, ktorú tu mám - nakúpiť priamo od Bauernov domáce kvalitné produkty. Na SK je to trochu problém....
 

 

Celých 17 rokov vo Viedni. 39 c zaplatís za obycajnú kaiserku v Bille, nemám vsak na mysli tie balené po 8-10 ks v sácku, ktoré sú neviem ako staré, ale tie, ktoré si vypýtas pri pulte. Ja negujem jeho cenu 39 c za zemlu, ktorú mu pred jeho ocami oblozia. O chuti je tazko sa hádat zo zjavných dovodov, podla mna je v Rakúsku napr. cokolvek s majonézou sladkastý blivajz a takých vecí je viac. Nakúpit od "Bauernov" mám na Slovensku (okres MT a TR) moznost tiez. Inak moj postreh je taký, ze s výnimkou svetových specialít je na SK výber potravín väcsí, lebo tam dostat vsetky bezné veci co aj tu + ceské a slovenské navyse. Len pre ilustráciu: kvalitné ale podla mna otrasne drahé koreniny zn. Kotanyi, ktoré tu majú takmer monopol (ak nepocítam vlastné znacky obchodov) oproti pre mna porovnatelne dobrým koreninám 3-4 znaciek v slovenských obchodoch.
 

ked budem mat rakusky plat

aj ja budem mat kvalitne potraviny - aj tu.

a kto tvrdi ze chce kvalitne potraviny ale nie su, tak keca. Ked nechcem pozerat ***** nepozeram markizu, ked nechcem jest lacne, nekupujem lacne. Aj american ked chce nieco velmi fajnove co plebs nekupuje v obchodoch, tak si to necha poslat postou, hoci z japonska.
 

 

Na tuto "zahadu" je jednoducha odpoved - si uplne typicky slovak, ktoremu staci capnut na produkt "made in DE" a pocit spokojnosti je a svete. Nemam dovod pisat sem klamstva, uz nie som zamestnanec coly a dokonca ani user - moje chutove preferencie maju blizsie ku Kofole ;-). Zaujimalo by ma ale, kolko expertov uz prislo na to, ze cast "fejkovej" coly pre SK trh sa z kapacitnych dovodov vyraba v CZ, kde sa vo vyrobe pouziva iba cukor. Niektore balenia sa v SK vobec nerobia, niektore sa sezonne presuvaju. X rokov dozadu sa kvoli zjednoduseniu presuvania vyroby z jednej krajiny do druhej planoval prechod na cukor aj v SK, spotrebitelske testy to na pocudovanie odmietli a navyse sa k tomu pridala kriza, ktora akekolvek zvysovanie vyrobnych nakladov stopla aj keby spotrebitelske testy boli v prospech zmeny. Tolko pohlad z druhej strany barikady.
 

neviem co sa hadas,

na slovensku od nepamati najlepsie ceresne boli v susedovej zahrade.
 

 

u nas sa predava s kukuricnym cukrom, lebo je lacnejsi na transport
 

nie uplne

teda nie je to len o tom, ze HFCS je lacnejsi na transport, ale je je proste lacnejsi. a najma, ma jednu zaujimavu vlastnost - nevytvara tak rychlo pocit "nasytenia cukrom" v tele, ako klasicke cukry => nemas zabrany ho prijimat v ovela vacsom mnozstve. mozno aj preto je povazovany za jednu z pricin obezity v zapadnej civilizacii.

konspiracna teoria (tenky lad samozrejme) tvrdi, ze za "pokusom o uvedenie new coke" bola svindel so zmatenim chuti spotrebitelov a jednoduchsi prechod na HFCS. ale toto je naozaj velmi tenky lad a tazko overitelne tvrdenia.
 

bolo to v jednej epizóde

detskej rozprávky Totally spies ,,passion patties" , kde boli ľudia závislí od keksíkov kvôli ,,špeciálnemu sirupu", ktorý ich robil prudko návykovými
inak, pred 30 rokmi vraj jedli američania viac cukru a hovädzieho a boli oveľa štíhlejší než dnes, keď jedia ,,zdravšie" kura a HFCS
ach jo, kedy sa ľudia naučia nejakému rozumu namiesto nebezpečných extrémov? asi si radšej vyberú ten elektrický šok...
 

 

Ono to kura zase taky prebornik v zdravej vyzive nie je. Dokonca ma viac tuku ako chude hovadzie (v priemere cca o 0.5%).
 

Presne tak na SK už ani ***** o nestojí

za nič , ved čo može byt výsledkom trávenia týchto po našom - Roman citujem Ta - šmakulád. Kvalita potravín asi takto - západ EU, niečo ako SLO,CZ, PL a zvyšok odpad. V nemeckých párkoch nenájdeš separované maso, na sk sú len so separovaným masom, múka je podla starého slopáka geniaálna z pohronského ruskova a tetky z jeho okolia sú odborníčky na pizza múku... Bože to sú na sk kreátúry a mozgové trusty. Ešte aj čokolády sa pre ost blok vyrábajú špeciálne ako n-tá trieda. Ja zvyčajne nakupujem v Dresden v Karlstadte v potravinách Perfetto na cca 2 týždne a aj s cestou 2x140km to vyjde na rovnaké peniaze ako doma v AB. Je toto normálne? Je však pravda, že špecialitky F , I, UK kuchyne sa dajú kúpit aj tu, ale na SK néééé. Najlepšie lekváre na svete robí kočka zo Šumavy. To ma a nás v okolí inšpirovalo a tak v rámci spoločenského diania sme vypratali pivnice starých materí , oprášili masovky a začali zavárat na chalupách. Poctivé suroviny, cukor, pektín,citrón apod. atmosféra,vůně,chuť neprekonatelná. Narobí sa 200 fliaš broskýn a podelí sa podla vkladu, uhorky v znojemskom náleve so zeleninou jedna básen...Kto nemá chalupu, zariadi sa ináč. Jedna vec na záver - taký zlý a nechutný chlieb akoje v BA treba na svete hladať...
 

 

Ze v nemeckych parkoch nenajdes separovane maso? Samozrejme, v tych drahych nie, ale to ani na Slovensku.
 

 

A okrem toho ortodoxneho Ceskoslovenska a Nemecka si bol este kde?
Lebo keby si ochutnal chlieba napriklad v Azii alebo USA, tak ten bratislavsky by sa ti zdal ako to najlepsie, co si kedy jedol. Ale chapem, ze pointa bola, ze si sa pochvalil, ze nakupujes v "Dresden". Gratulujem.
 

 

ja sa cudujem ze na tohoto ultra trolla tu este niekto reaguje, staci si precitat viacere jeho prispevky z ktorych komplexy menejcennoti slahaju vsetkymi smermi :)
 

Sviniam perly hádzat nehodno

komu není zhůře dáno v apatiece nekoupí , také trefné na tupé slovenské mozgy. Ja si vyberám čo jem a kde , pokial si nevieš napr. na Taiwane vybrat dobrý chlieb m je to tvoj problém - v Hyatte ho dostat a to F,D,RUS... Že na SK žerieš odpad je tvoja volba a tak je to celé s tým pomýleným štátom. Dresden je kratšie ako Drážďany a nebudem inštalovat sk klávesnicu. Čo takto Horné Uhry a znak tvojho milovvaného sk - znak klérofašistického tzv. Slovenského štátu na to naozaj treba byt hrdý.
Záverom k žrávej mystike tupcov, ktorých ani nenapadne ako si pília vetvu mínaním penazí v zahraničí a financovaním iných štátov cez DPH, To sú tí správny národne uvedomelí slováci. To sk je naozaj pupok sveta, len za toho slovenského boha mi nie je jasné , prečo všetci sk mocní sú s rodinami nasTahovaní tu u nás v Prahe a obchody sa tiež dohadujú v AB. Asi preto, že dick a pohodak by sa mali podakovat svojim rodičom za úbohú genetickú výbavu.
Záverom link na chemického inžiniera, ktorý vyrába prísady rozumej humus do potravín v ost bloku
http://www.stream.cz/jidlo-s-r...
sú to 3 diely a záver je tutti. Preto, že rodičia kŕmili týchto dementov E ckami , dnes potia tieto perly.
Deutschland uver Alles... Brasilia raus...
Za klavír nedám ani groš...
 

 

rozmyslam ci tieto tvoje kydy su vysledkom toho ze si si lieky nedal alebo ze si to prehnal s davkovanim
 

 

Uhm, mal si pravdu.
 

 

Hlupost, bol som teraz vo Svajci a okrem cukru v kole ziadne sladidlo nebolo. A to co napisu slovenske media tomu never uz vôbec. Klamu aj z lavicoveho spektra aj z pravicového.
 

Tibor

K bodu 1.:
Cena je urcovana hlavne s ohladom na predajnost pri danej urovni ceny. Pokial moze si moze obchodnik dovolit na napriklad nevyspelom slovenskom trhu marzu 40% na nekvalitnu potravinu, tak to urobi. Rozhodnujuca je predajnost a ceny konkurencie.
A autor clanku neriesi cenotvorbu, ale hlavne eticky rozmer a vyspelost nasho a susedneho rakuskeho trhu s potravinami tj. tvoja pripomienka je tak trochu od veci.

K bodu 2.:
Cukor v Cole je celkom mozno medialna kacica, co nemeni nic na fakte, ze su objektivne rozdiely v kvalite medzi potravinami predavanymi v Rakusku a na Slovensku pod rovnakou znackou a rovnakym obalom.
A nie len potravinami. Staci si vyskusal vyprat v istom nemenovanom prasku kupenom na Slovensku a potom v uplne rovnakom kupenom v Rakusku a mozno aj Tibor pochopi o com je rec :)

Aby som to zhrnul: Slovensko je pre vacsinu dodavatelov potravin nevyspely trh nizsej kategorie (a to nie len kupyschopnostou - co je pochopitelne, ale aj citlivostou na kvalitu, na podporu predaja, na ceny - co uz je menej pochopitelne) a to im umoznuje na tomto trhu uspesne ponukat prodkutky podradnejsej kvality s vyssou marzou ako v susednej krajine.

Desattisice racionalne zmyslajucich Bratislavcanov uz toto zohladnili vo svojom spotrebitelskom spravani.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Elena Antalová: Vysoký, naozaj vysoký...krvný tlak 10 038
  2. Anežka Richtariková: Kiska sa správal obdivuhodne 6 651
  3. Martin Sukupčák: Pellegriniho generátor floskúl a klamstiev 4 183
  4. Monika Vojčíkova: Zabudnite na Chucka Norrisa, hasiči sú skutoční. 3 607
  5. Jozef Legény: Výbuch v Prešove - treba vylúčiť podozrenie na kotolňu aby spravodlivosť vážila správne 2 817
  6. Ľuboslava Šusteková: Oškvarkové pagáče 2 377
  7. Jozef Drahovský: Zákon o cestnej premávke 8/2009 Z. z. a zmeny k prvému decembru 2019 1 945
  8. Jana Venhartová: Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby na potravinách 1 696
  9. Stanislav Martinčko: Súdia nás sudcovia s pochybnou povesťou, alebo čakatelia na pochybnú povesť??! 1 265
  10. Rudolf Pado: Jedy v obciach a v Liptovskej Mare 1 136

Rebríčky článkov


  1. Michal Lukáč: List pre voliča kotlebovcov
  2. Olívia Lacenová: Saudi Aramco sa tento týždeň stane oficiálne najhodnotnejšou firmou sveta
  3. Štefan Vidlár: Mojej pani
  4. Peter Fiabáne: Rok v živote Žiliny: Odpočet práce primátora
  5. František Cudziš: Vede do vienka. II.
  6. Štefan Vidlár: Spolužiaci moji
  7. Roman Hutira: Rozhovor: Majsterka sveta v spoločenskom tanci
  8. Vladimír Krátky: Zas sa nám to do .. Vallo ?
  9. Roman Hutira: Škola pre mimoriadne nadané deti (a kam chodia tie vaše?)
  10. Martin Krištoff: Hongkong sa topí aj v ekonomických problémoch. Jediným riešením sú vyššie investície do po

  1. Výbuch plynu v Prešove má osem obetí. Polícia zadržala šesť ľudí (minúta po minúte)
  2. Traja obvinení v kauze výbuchu bytovky idú do väzby (minúta po minúte)
  3. Po výbuchu v Prešove obvinili troch ľudí zo všeobecného ohrozenia (minúta po minúte)
  4. Riaditeľ hasičov: Pri oprave zničenej bytovky porušili predpisy
  5. Ľudia zo zhorenej bytovky v Prešove: Holý život je to najdôležitejšie
  6. Únik plynu a poškodené potrubie. Čo sa dialo pred výbuchom v Prešove
  7. V košickom paneláku unikal plyn. Hasiči urobili opatrenia
  8. Výbuch plynu v prešovskom paneláku zabil päť ľudí, obetí bude viac (minúta po minúte)
  9. V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke
  10. Električky pre desaťtisíce ľudí blokuje Kočnerov kontakt

  1. Keď Čižnárom sľúbené peklo nemá správny Smer
  2. Karol Galek (SaS): Ceny energií porastú kvôli trhu, vysoké sú kvôli Ficovi
  3. Jaroslav Daniška: O rizikách stíhania Fica, Kisku a Naďa
  4. Ján Benčík: Utáraný „sopliak“ Blaha o špeciálnom prokurátorovi
  5. Ako Hlina s Matovičom vytrvalo potápajú vlastné strany
  6. Lukáš Kyselica: Mafia sa infiltrovala do polície, prokuratúry aj na súdy
  7. Zas sa nám to do .. Vallo ?
  8. Blaha: Prokurátor Honz, ktorý obžaloval Fica je obklopený najextrémnejšími liberálmi
  9. Opozičný líder Kiska v politickej relácii Na telo porazil premiéra Pellegriniho
  10. Francie: „Obrácená kolonizace“

Už ste čítali?