K bodom 1. a 2.
1. To je o tom, že výrobky, ktoré sú na Slovensku v segmente luxusných sú v Rakúsku v segmente bežných. A cena je určovaná hlavne s ohľadom na segment, pre ktorý je určená.
2. Cukor v Cole:
http://ekonomika.sme.sk/c/5843...
Na Slovensku pomer Glukóza : Fruktóza = 45:55
V zahraničí pomer Glukóza : Fruktóza = 50:50
Ak v tomto vidíš nejaký zásadný rozdiel, alebo dokonca "iné" sladidlo, tak máš veľmi subjektívne posunuté hodnotenie reality.
Tibor Pospíšil
len mi je potom zahadou, preco mi rakuska alebo nemecka cola chuti viac ako ta nasa, ktora je prave pre nas namiesana? asi nebudem typicky slovak, ked mi chutia viac rakuske receptury, ci? alebo je tu este jedno vysvetlenie, a to, ze to co pises su kraviny a sam dobre vies, ze k nam, do rozvojovej krajiny 40 rokov za opicami, staci dovazad druhotriedny tovar, pretoze si to slovac a) nevsimne, alebo b) ak si to aj vsimne, sklopi usi a drzi hubu a krok. sorry, ale ja si za rovnake peniaze vzdy vyberiem to lepsie a nebudem platit nejakemu odr-bavacovi. dalsi priklad, chodim do rakuska casto, a v zivote som tam nevidel plesnivu zeleniu. tu u nas to vidavam bezne, ci je to Tesco, Hypernova, Lidl, Billa, .. preco? lebo to tu nikoho *****
guerrilla
Nemyslim, ze cola je ina
V US vyrabaju sirup, ktory potom distribuuju na jednotlive kontinenty, v Europe to bolo Grecko. Regionalny "vyrobcovia" si potom vyrabaju colu z rovnakeho sirupu, akurat je ina voda, mozno par prisad, riedenie....
Neverim, ze by cola vyzradila recept kazdej jednej vyrobni po svete.
S potravinami vsak suhalsim, ze tie, ktore su urcene pre vychod su tretotriedny odpad.
Proste sme specificky narod, ktory chce za kazdu cenu usetrit a este sa tym aj kazdy chvali aku lacnu salamu kupil, nezaujima ho aka je kvalita.
A zial preto musime chodit kupovat von, pretoze masy zaujima cena, a my co chceme kvalitu, tak ju nemame kde kupit...
AL-fonzo
Potom máš colu zero a light, ktoré zas obsahujú cyklamát sodný, acesulfám K a aspartám.
Niekto má proste seriózne otupené chuťové poháriky a rozdiel v chutiach vôbec nespozná. Ja ale áno.
ked budem mat rakusky plat
a kto tvrdi ze chce kvalitne potraviny ale nie su, tak keca. Ked nechcem pozerat ***** nepozeram markizu, ked nechcem jest lacne, nekupujem lacne. Aj american ked chce nieco velmi fajnove co plebs nekupuje v obchodoch, tak si to necha poslat postou, hoci z japonska.
neviem co sa hadas,
nie uplne
konspiracna teoria (tenky lad samozrejme) tvrdi, ze za "pokusom o uvedenie new coke" bola svindel so zmatenim chuti spotrebitelov a jednoduchsi prechod na HFCS. ale toto je naozaj velmi tenky lad a tazko overitelne tvrdenia.
bolo to v jednej epizóde
inak, pred 30 rokmi vraj jedli američania viac cukru a hovädzieho a boli oveľa štíhlejší než dnes, keď jedia ,,zdravšie" kura a HFCS
ach jo, kedy sa ľudia naučia nejakému rozumu namiesto nebezpečných extrémov? asi si radšej vyberú ten elektrický šok...
Presne tak na SK už ani ***** o nestojí
Lebo keby si ochutnal chlieba napriklad v Azii alebo USA, tak ten bratislavsky by sa ti zdal ako to najlepsie, co si kedy jedol. Ale chapem, ze pointa bola, ze si sa pochvalil, ze nakupujes v "Dresden". Gratulujem.
Sviniam perly hádzat nehodno
Záverom k žrávej mystike tupcov, ktorých ani nenapadne ako si pília vetvu mínaním penazí v zahraničí a financovaním iných štátov cez DPH, To sú tí správny národne uvedomelí slováci. To sk je naozaj pupok sveta, len za toho slovenského boha mi nie je jasné , prečo všetci sk mocní sú s rodinami nasTahovaní tu u nás v Prahe a obchody sa tiež dohadujú v AB. Asi preto, že dick a pohodak by sa mali podakovat svojim rodičom za úbohú genetickú výbavu.
Záverom link na chemického inžiniera, ktorý vyrába prísady rozumej humus do potravín v ost bloku
http://www.stream.cz/jidlo-s-r...
sú to 3 diely a záver je tutti. Preto, že rodičia kŕmili týchto dementov E ckami , dnes potia tieto perly.
Deutschland uver Alles... Brasilia raus...
Za klavír nedám ani groš...
Tibor
Cena je urcovana hlavne s ohladom na predajnost pri danej urovni ceny. Pokial moze si moze obchodnik dovolit na napriklad nevyspelom slovenskom trhu marzu 40% na nekvalitnu potravinu, tak to urobi. Rozhodnujuca je predajnost a ceny konkurencie.
A autor clanku neriesi cenotvorbu, ale hlavne eticky rozmer a vyspelost nasho a susedneho rakuskeho trhu s potravinami tj. tvoja pripomienka je tak trochu od veci.
K bodu 2.:
Cukor v Cole je celkom mozno medialna kacica, co nemeni nic na fakte, ze su objektivne rozdiely v kvalite medzi potravinami predavanymi v Rakusku a na Slovensku pod rovnakou znackou a rovnakym obalom.
A nie len potravinami. Staci si vyskusal vyprat v istom nemenovanom prasku kupenom na Slovensku a potom v uplne rovnakom kupenom v Rakusku a mozno aj Tibor pochopi o com je rec :)
Aby som to zhrnul: Slovensko je pre vacsinu dodavatelov potravin nevyspely trh nizsej kategorie (a to nie len kupyschopnostou - co je pochopitelne, ale aj citlivostou na kvalitu, na podporu predaja, na ceny - co uz je menej pochopitelne) a to im umoznuje na tomto trhu uspesne ponukat prodkutky podradnejsej kvality s vyssou marzou ako v susednej krajine.
Desattisice racionalne zmyslajucich Bratislavcanov uz toto zohladnili vo svojom spotrebitelskom spravani.