Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rakúsky potravinový fenomén vyráža dych. Bratislavčania už zareagovali. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

K bodom 1. a 2.
1. To je o tom, že výrobky, ktoré sú na Slovensku v segmente luxusných sú v Rakúsku v segmente bežných. A cena je určovaná hlavne s ohľadom na segment, pre ktorý je určená. 2. Cukor v Cole: http://ekonomika.sme.sk/c/5843... Na Slovensku pomer Glukóza : Fruktóza = 45:55 V zahraničí pomer Glukóza : Fruktóza = 50:50 Ak v tomto vidíš nejaký zásadný rozdiel, alebo dokonca "iné" sladidlo, tak máš veľmi subjektívne posunuté hodnotenie reality.
Tibor Pospíšil
Tibor
K bodu 1.: Cena je urcovana hlavne s ohladom na predajnost pri danej urovni ceny. Pokial moze si moze obchodnik dovolit na napriklad nevyspelom slovenskom trhu marzu 40% na nekvalitnu potravinu, tak to urobi. Rozhodnujuca je predajnost a ceny konkurencie. A autor clanku neriesi cenotvorbu, ale hlavne eticky rozmer a vyspelost nasho a susedneho rakuskeho trhu s potravinami tj. tvoja pripomienka je tak trochu od veci. K bodu 2.: Cukor v Cole je celkom mozno medialna kacica, co nemeni nic na fakte, ze su objektivne rozdiely v kvalite medzi potravinami predavanymi v Rakusku a na Slovensku pod rovnakou znackou a rovnakym obalom. A nie len potravinami. Staci si vyskusal vyprat v istom nemenovanom prasku kupenom na Slovensku a potom v uplne rovnakom kupenom v Rakusku a mozno aj Tibor pochopi o com je rec :) Aby som to zhrnul: Slovensko je pre vacsinu dodavatelov potravin nevyspely trh nizsej kategorie (a to nie len kupyschopnostou - co je pochopitelne, ale aj citlivostou na kvalitu, na podporu predaja, na ceny - co uz je menej pochopitelne) a to im umoznuje na tomto trhu uspesne ponukat prodkutky podradnejsej kvality s vyssou marzou ako v susednej krajine. Desattisice racionalne zmyslajucich Bratislavcanov uz toto zohladnili vo svojom spotrebitelskom spravani.
tominom
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > >>

 

pozri len dva protipoly, slovenska a madarska kuchyna. Ta druha je kvalitna a da si zalezat na kvalite surovin. Preco si bloger mysli ze prave obchodnici su tu na to aby zbortili tuto tradiciu?

ps. netyka sa to len kuchyne. Toto smerujem turistofilom ktori si myslia ze carovnym prutikom spravia zo slovenska krajinu kde je radost turizmovat.
 

 

Zabudol si autor podotknúť, že tie žltučké kurence a kačičky a hovädzie kvalitné a bravčové tu boli, za socializmu, a teraz zrazu nie sú, pretože SR je súčasťou druhej fázy EU ako menejcenná krajina na vývoz nekvalitného tovaru a lacnej prac sily, ľudia si volia týchto volov už 24 rokov. A navyše tie výrobky boli naše!!!!!
 

nezabudol

nemozem dat do blogu vsetko, a nechcel som aby debata sklzla na uroven kapitalizmus vs socializmus, ale osobny nazor je ze nie vsetko co socializmus priniesol bolo zle
 

:O)...myslis:?)

...za socializmu sa kurence celkom bezne nadzgavali penicilinom a rastovymi hormonmi...ziadna kontrola zo strany EU - a ani ochrana spotrebitela neexistovala (zltucne mozno aj boli...ale na hraniciach dostavali zapadni turisti od svojich colnikov zoznam potravin, ktore nezodpovedaju bezpecnostnym normam na zapade...videla som ho:O)
...opytaj sa ludi, ktori zazili "prebudovavanie" slovenskeho masopriemycsly podla hygienickych standardov EU...chutne - totiz este neznamena nezavadne...

Zijem uz takmer 10 rokov v UK (a rozhodne nie som ziadna "lacna pracovna sila"...moj zamestnavatel by sa dobre nasmial:O)))...
A vie, aky je rozdiel medzi kvalitnymi potravinami a odpadom...
Ked pridem na Slovensko - vzdy ma nemilo prekvapi chut ( a aj ceny) potravin...
Nedokazala som jednoducho zjest spongiovite kura, ktoresa sice 2rozsypalo" - ale vlakna maska boli ako rezina...(mozno bolo z polska - co ja viem)...
...to sa tyka mnohych potravin (napriklad syrov...cut, vona, kvalita - a cena - su definitivne horsie, ako to, co dostat tu)...
...Raz som dokonca nelutovala namahu, a doniesla som sestre obycajnu konzervu tuniaka vo vlastnej stave - kupeneho v rovnakom retazci v UK, aky existuje aj na slovensku...
Obal bol zhodny (okrem jazyka)...nazov produktu zhodny....hmotnost konzerrvy - zhodna...cena - na Slovensku mierne vyssia...
Obsah:?) na Slovensku "vlocky" nasiaknute vodou - bez akejkolvek chuti...
...v UK pomerne velke kusky masa - celkom chutne...
...ked sme masko "vyzmykali" z tej "slovenskej" konzervy ostalo skoro len polovica maska - ako z tej anglickej...
...a taketo pokusi by sa dali spravit s mnohymi "rovnomemnnymi" vyrobkami...
Na to clovek nepotrebuje ani laboratorium, ani odbornu analyzu...dusevne zdravy jedinec na to pride aj sam...
 

dusevne zdravy jedinec

by asi tazko napisala ze v UK je "lepsia chut" potravin..gumena zelenina a ovocie bez chuti(neporovnatelnejsie drahsie) kvalitne mäso stoji nasobky toho co na SR, pecivo...nazyvat pecivom odporne nasladle toastove chleby je "joke", najkupovanejsi druh syra cheddar- hahahaha(okem neho poznaju len FR syry)mensi sortiment potravin vo vseobecnosti..nehovoriac o pomere polotovarov, ktory je v UK neporovnatelne vyssi..skoro vsetko co je chutovo znesitelne je v UK z dovozu(FR,IT..)horsie ako potraviny v UK je uz len miestne pocasie :-) Niet divu, ze vacsina miestnych vyzera ako vyzera, myslim, ze specialitky ako full english breakfast, resp. fish&chips hovoria sami za seba..
PS:3bodky su specialne pre teba, aby ti nebolo malo
PS2:este NIKDY som v zahranici nestretol brita, ktory by nenadaval na ich jedlo(generaly speaking)
 

:O)

...ak si niekedy v UK nakupoval - potom zrejme nie na tych spravnych miestach (aj tu sa najdu mizerne obchody:O)
...a ceny (napriklad masa) si mozes porovnat na internete - tak do toho:
http://potravinydomov.itesco.s...

http://www.mysupermarket.co.uk...

...takze nasobky si napisal:?)

...co sa tyka peciva - hej ked si kupujes najlacnejsi "tastovy" chlieb - mozes pokojne tvrdit, ze je "hnusny"...je:O)
...ibaze je tuu vyber - mozes si tu kupit vynikajuce celozrnne pecivo (nebalene - vonave, este teple)...mozes sa zastavit u miestneho pekara (niektore chleby su vyborne aj pre "stredoeuropske hute")...pravdaze - cena nebude 0.40 libry za balik 9ako pri tych hnusnych "toastovych") - ale bude taka, ako na slovneksu...nieco cez libru ...
:O) - takze vsetko "chutovo znesitelne je tu z dovozu":?)...
...zrejme si nenakupoval u miestnych obchodnikov tovar rovno z fariem...:O)...zrejme si nenakupoval v sainbury's potraviny, ktore maju (casto) na obale aj tvar (britskeho) farmara, ktory ih vyprodukoval....

......nuz - a co sa tyka tych "britskych specialit"...najma je to "roastbeef a beef steak" :O))))

ano - briti na svoju stravu casto nadavaju...:O)
...asi najlepsie to vystihla manzelka mojho byvaleho (holandskeho) riaditela...britsku stravu ohodnotila takto:
***ja nechapem, ako mozu briti uvarit take hnusne jedlo, z takych kvalitnych surovin***

...s pocasim si tiez dost vedla..:O) - tu, na juhu nam az tolko neprsi...a aj palmam sa tu dari celkom dobre (voku- okolo icest:O)))
 

spravne miesta, nespravne miesta...

...zacnem troma bodkami, ehm. Neviem, ktore ´spravne´ nakupne miesta myslis, link co si dala je na Tesco, jedna z vobec najlacnejsich sieti..napriek tomu, su tam niektore ceny, konkretne beef, dvojnasobne ;-) Mohla si nieco napisat aj k tej zelenine a ovociu :-) Myslel som, ze vsetci obchodnici su miestny, kedze su priamo na mieste kde nakupujem..u farmarov som naozaj nenakupoval, kedze ich v mestach moc nie je(ani fariem, ani farmarov). Urcite najdes produkty vynikajucej kvality a rozne druhy, tak ako vsade na ´zapade´, napr. tebou spominane celozrne pecivo, o tom sme sa nebavili...konzumuje ho tam ale uplne minimum ludi, myslim, ze nikto to za standard v UK nepovazuje(a aj to celozrne je take...papierove, ale mozno je to vec chute, proti ktorej ziaden disputat, len ja osobne nepoznam nikoho, kto by si ho dobrovolne kupoval) UK je gastronomicka pust, ked sa bavime o europe, tak si to porovnaj s Tal., Franc., Spaniel., o azii(vietnam, cina, thajsko..) ani nehovorim...Pisala si, ze si tam uz dlhsie, to ta ospravedlnuje...aj co sa tyka pocasia :-) Palmy?? To vazne? :-DDD Ak chces vediet ako naozaj vyzera palma, odporucam karibik, juhovychodnu aziu alebo oceaniu...tam su trochu ine palmy, ako 4 chudence niekde v brighton alebo bournemouth ;-)...alebo si si po tie roky nevsimla ten naval plazovych turistov? Asi preto, ze tam ziadny okrem miestnych a v lete studentov nie su a kazdy anglican kto na to ma uteka ASPON do spanielska. Nakoniec, ked uz si na juhu, prajem prijemne si zaplavanie 3 tyzdne do roka, nezabudni si ale neopren, aspon 5mm, to vydrzis vo vode aj dlhsie ako 15 minut. UK ma svoje caro, no jedlo, pocasie a ani plamy k nim nepatria...skus trocha pocestovat po svete, ziskas na veci mozno odlisny pohlad.
 

...:O)

...mas problem s klikanim:?) - na tej stranke si mozes VYBRAT kv ktorom retazci chces nakupovat...(mimochodom Tesco tu NIE JE najlacnejsie...lacnejsia je ASDA, ALDI....mozno aj Morison)...
V nasom meste su aj male obchody - tie zasobuju miestne famy (a byva kazu sobotu aj farmarsky trh:O)
...Prepac - ale celozrne pecivo a ine (nebalene) peciva tu zmysnu z pultu ako prve (ja nakupujem v Sainsbury's)
...nuz - netusim, v akom prostredi si sa pohybovl v UK - lebo ja nepoznam asi nikoho, kto by si vyberal baleny toustovy chlieb na cokolvek ine, ako na toasty 9a na tie je skvely:O)...

...prosim - porovnaj si tie ceny (ak tu nezijes - potom si kvalitu asi nemozes porovnat:O)...

Ano - zijem tu uz 10 rokov...a PALMY myslim celkom vazne...:O) - naozaj tu rastu...a ze sa ti nepacia - nuz tropy tu naozaj nie su...:O) - ale odporucam vylet na Scily (...(tize suvcast UK)...tam uz najdes palmy ako sa patri:O)
http://www.geograph.org.uk/pho...

:O) - zasa OMYL...u nas na juho VYCHODE zaplavy nebyvaju (to skor na juhozapade:O)))

...a jedlo:?)...nuz - ja mam radsej beefsteak (ci roast beef), ako bryndzove halusky - ale proti gustu , ziadny disputat...:O)))


povodna tema bola CENY POTRAVIN...porovnanie...:O)
...ked sa ukazalo, ze tie ceny potravin tu NAOZAJ nie su niekolkonasobne vyssie, ako v SR...zacal si sa bezdovodne navazat do UK (a naco?...ved ak sa ti tato krajina nepaci...pokojne ostan kde si...nemusi sem ani chodit na dovolnku, ani tu zit...nik ta nenuti....kazdy ma svoj vkus....:O)
...ale pokial ide o CENY...nuz * pomylil si sa tak trochu...(mimochodom...ked varim bryndzove halusky - mozem si tu kupit lepsiu "bryndzu", ako na slovensku...da sa kupit pravy ovci syr - bez kravskeho mlieka...z ktoreho je velmi jednoduche spravit super bryndu:O)))
 

PS

...;O) - a dakujem za radu...uz sa stalo...pocestovala som si pomerne dost...:O)
...a nie len v ramci UK - ci Europy...
...ono - vies - k tym vyhodam zivota a zivotneho stylu v UK patri aj to, ze clovek si to cestovanie jednoducho moze dovolit...:O)))...a naviac - sem - tam ma posle na cesty aj moj zamestnavatel...
...naposledy ma (hnusaci:O)) vyhnali do USA /Goergia...)...:O)
 

:-)

Nebavili sme sa o tom, co konzumujem ja, ale anglicania(vacsina-istemu generalizovaniu sa pri tejto teme vyhnut neda)a celozrnne pecivo tvori podiel na trhu pod jedno percento. Netvrdil som, ze Tesco je najlacnejsie, ale ze je jeden z najlacnejsich retazcov...rovnako som netvrdil, ze VSETKY potraviny stoja nasobky a dal som ti priklad tebou casto spominaneho hovadzieho - beef steaky(dvojnasobok toho co na SR stoji bezne)a okrem ineho, pre zeleninu a ovocie to plati taktiez. Tak asi tak. To o zaplavach bolo neviem k comu, ja som ti pisal o plavani(taka vodna aktivita..), pri palmach :-) UK ma svoje caro, no jedlo, pocasie a ani palmy k nim nepatria - ak je toto navazanie sa do krajiny, potom mas problem pochopit pisany text - este raz - nikto do UK kvoli jedlu, pocasiu ani palmam nechodi, nechapem preco sa to snazis obhajit, je to evidentna hlupost(a len som reagoval na tvoju poznamku o tom ze na juhu ZAS AZ tak velmi neprsi a dokonca su tam aj palmy).
PS: V Goergii? Mmmm :-D dufam, ze stala za to, mas naozaj nos na HotSpoty :-DDD V ramci zivota a zivotneho stylu v UK skus pocestovat ine casti USA, len tak ma napada NY, CA, NV, AZ, FL su myslim lepsie moznosti, ale to je len moj skromny nazor a v Georgii :-D som bol akorat tak na letisku v Atlante, coz je asi aj jedina vec ktora v Georgii stoji za zmienku, takze je to z mojej strany take odvazne porovnanie.
PS2: citim, ze by to nebolo kompletne bez...gratulacie k vyrobe bryndze v zahranici :-DDD (inak, toto som pocul fakt prvy krat, u made my day :)...a uprimne prajem, ked uz tu mame gastronomicku temu, vela sil v boji s povestnym britskym dychom...
 

:O)

1) -rec bola o CENE a kvalite potravin na trhu - a nie o tom, co ktory narod 9vacsinovo) konzumuje
2) - pozrel si sa dobre na porovnatelnu kvalitu (pisal si o mase vseobecne - nie konkretne o hovadzine, ked spominal tie nasobky:O))) - na oboch strankach slovenskej aj britskej:?)..tak sa pozri znovu...:O)
uavadzam maly priklad (obe z tesca):
Maso Planá Premium Hovädzí steak zo sviečkove...
9,70 €(35,90 €/Kg)
Tesco Beef Sirloin Steaks
(2 per pack - Approx 300g)
&#163;5.21
(&#163;17.37/Kg
OBA steaky su SVIECKOVICA...:O) - tak sa ukazuje, ze v anglickom tescu je svieckova o 1/3 LACNEJSIA - ako v slovenskom tecsu (skopirovane je to zo stranky na ktoru som ti dala link)
...tak ako teraz:?)))))...este trvas na svojom:?)))))

...a pozri si dobra aj tu zeleninu a ovocie...podobne, ako s hovadzinou


:O)pre toho, kto ma rad poriadne steaky (z anusa) - ma v britanii AJ jedlo svoje caro...
...pre toho, kto ma rad palmy na vynimocnych Scillach (mal by si si tam zacestovat, aby si videl, ako maju vyzerat poriadne palmy:O))) - maju caro aj tie palmy...
...a pre niekoho, kto ma rad "fresh air" - a male vykyvy teploty pocas roka - ma nieco do seba aj britske pocasie - najma tu na juhu...:O))
...a mylis sa - bournemouth je v lete priam preplneny (britmi:O)...nemame to tam daleko...ale je to pre nas priliz prapchate:O))

:O) - nemam v umysle "precestocat USA":O) - nebyt mojho zamestnavatela...necestovala by som tam...:O) - uviedla som to len ako odpoved na tvoje nadute odporucanie, aby som si "trochu pocestovala"...:O)

Vie - ja varim uz 40- rokov - a teda poznam tecnolgiu vyroby bryndze (pravej:O)
...prilezitostne si o tom nieco precitaj - lebo zjavne netusis, co je (a ako sa vyraba0 prava bryndza...(a som z ovciarskeho kraja na strednom slovensku,..:O)
 

PS

...pomozem ti...:O)
...stacilo zadat do googla "domaca vyroba bryndze" - a vyslo mi PRESNE TO - co ma naucila starka:O)))
http://liptov.sme.sk/c/4884958...
 

last but not a least

...dokolecka dokola, moj posledny prispevok tebe.... - o 1/3 lacnejsi steak v UK moze byt akorat preto, ze je ako si sama vyssie uviedla z anusa :-DDDDDD caro nechceneho predpokladam, ale podarilo sa...asi ako ´moj omyl´so zaplavami, kde si evidentne neporozumela textu....Tesco beef Rumpsteak 15,38 Libier/kg - Tesco cerstve maso hovadzie zadne zo stehna 8,29 Eur/kg...o BIO potravinach(priamo od farmarov) sa naozaj nema zmysel bavit, tam to su viac ako 2 nasobky, ver alebo nie, zastav sa na Liptove niekedy najblizise a opytaj sa na predaj z dvora....ak porovnavas tak aspon produkt od rovankej company(tesca)...a nie tendecne co sa ti hodi do kramu...Mal som asi byt specifickejsi uz viackrat som spomenul, ze to nebolo myslene na VSETKY potraviny. Na odporucani cestovat nevidim nic nadute, v pripade ked niekto pise o palmach v UK(Ahahahahahahahaha)tak je to myslim na mieste...to ze na plaz v UK chodia len domaci a studenti v lete som ti napisal ja....Tou Georgiou si to len zabila, je to diera kde okrem toho medzinarodneho uzla v Atlante fakt nic nie je, coz robi moje odporucanie ohladom cestovania este aktualnejsim(ano ano, zaplatila ti to firma a chcela si sa pochvalit....ja viem) s tou bryndzou tomu nerozumiem ty si o nej zacala a aj o nej nadalej pokracujes, s temou nema absolutne nic a mne konkretne je uplne u prdele....pobavilo ma, ze niekoho fakt vazne napadne robit ju niekde v UK..ale je to asi z rovnakeho dovodu preco niekto zije 10 rokov v UK a chodi stale vypisovat na lovensky portal... mimochodom, nez by som sa do toho pustil, zistil by som si miestne pravidla hygieny vyroby, jedna sa o nepasterizovany syr, ktory z tohto dovodu nie je mozne zo SR vyvazat, ktovie co by ti na to povedali v UK...a trochu viac si vaz ze na teba obetujem tolko casu a trojbodiek...:-DDDD all the best 2 u
PS: Sicilia..pekne miesto, len ta chudoba...uroven nizsia ako eastern europe...a keby tam nesulozili bratranci so sesternicami
 

:O)

...prepac - lenze CERSTVE maso nie je rumpsteak:O))
...zrejme je problem najma v tom, ze sa do kulinarskeho umenia velmi nerozumies...
...to drahsie maso na steaky je v anglicku odlezane...(inak je ako podosva)...najdrahsie maso na steaky je odlezane 6 tyzdnov (v specialnych podmienkach...to robi rozdiel v cene,,,(a odkedy je 12 libier "niekolkonasobok" 8 eur:?))))...porovnavat mozes porovnatelne - ja som uviedla svieckovicu v anglicku a svieckovicu na slovensku...ty porovnavas rumpseak s cerstvym zadnym hovadzim:O)) -
...taras nezmysly...ja nakupujem farmarske vyrobky pravidelne - su o volaco malo drahsie - ale nie o vela (a ak nakupujes rovno na farme - je cena skoro totozna:O)

...pisal soi o cenach MASA (precitaj si to po sebe)...potom si too zuzil na hovadzie...a ked ani to nevyslo - zacias s famarskymi cenami:O))))

:O) - hmmma co je na tom zle, ak na anglicku plaz chodia anglicania...:?)...(pisal si o tom, ze anglicania chodia zasadne k teplemu msru - precitaj si svoj vlastny prispevok:O)


:O)- ja som o Georgii nepisala ako "turistickej destinacii"- ale ako o cieli mojej poslednej sluzobky:O)))) -a pochvalit som sa nepotrebovala (skor to bola staznost...ja sluzobne cesty zas tak nemilujem - je to sucast prace - a kto uz zas tak rad pracuje:?)))))

Ako turistickle destinacie ale volim INE casti sveta:O))))...ale fajn...zrejme mi tym chces naznacit, ze jediny scestvany Slovak si TY...:O)
...budeme sa teraz tromfovat kde vsade som za svojich 60 rokov na tejto planete uz mohla,(ci musela) cestovat:?)...nuz - to mi pripada ak trochu nepateicne :O))))

...brynda ma s celkom dost spolocne - pretoze sui (okrem ineho) tvrdil aj volaco o "mizernom sortimente tovatu v UK:O)) - bryndzu sice nevrabaju - ale suroviny sa daju kupit aj tu dokonca na bryndu:O)))
...hej - mna sem- tam napadne spravit aj knedlu, domace rezance ci napiect chlieb...co uz - stara skola...:O)...takze vysoko ocenujem, ze potrebne suroviny su tu k dispozicii...:O)


...nuz - zijem v UK10 rokov...ale na Slovensku som zila 50 rokov...takze hadam je to pochopitelne...:O)
...a nemyslim si, ze ak clovek zije v inej krajine - ma celkom popretrhat kontaky a prestat sa zaujimat...
...okrem toho - na Slovensku mam kopu pribuzemstva...
...a pisem aj do dikusii na BBC - lenze tam su prispevky velmi limitovane (ich dlzka:O)

...ja som nepisla o SICILII - ale o ostrovoch SCILLY...
...na takeho scestovsaleho Slovaka dost trapny omyl...:O) - chytro -kuk na mapu...:O)
...je to sucast Britanie - a velmi specialny ekosystem, pozri sa celkom k juznemu okraju Cornwallu....a pokracuj prstom smerom k juhu...:O)
...ale chapem - nie je to priam miesto "masoveho turizmu"...je to tam trochu pridrahe pre cestovky:O)))...a ty zjavne za "to prave" pokladas len teple moria a piesocne plaze...:O)))... aj tie tam su (more teple ale nie je...tak akurat pre tulene:O)))
.
 

Blbosť

Tie žltučké kurence mohla mať Tvoja babka, ale socialistické veľkochovy boli strašný humus. Pamätám sa, že pár mesiacov bolo napr. dostať v obchode len kurence smrdiace rybami, lebo sa kŕmili v rámci nejakej racionalizácie nadmerne rybou múčkou alebo niekedy sa mlieko v zime nedalo piť tak smrdelo od nejakej nekvalitnej siláže. A potom experimenty ako "vylepšovanie" krmiva ošípaných pilinami alebo bentonitom a o ďalších veciach sa ľudia ani nedozvedeli.
 

K bodu 2

Toto je bohuzial cista pravda. Klasikou je margarin miesto masla ci pravej smotany, pocet Ecok a umelych nahrad. Rakusania a Nemci protiargumentuju, ze z prieskumov im vyplyva, ze Slovaci uprednostnuju cenu pred kvalitou. V realite mame nizsiu kvalitu a rovnake alebo vyssie ceny.
 

od odbornika

Je to nejenom možné, je to běžné. A je to dokonce podle příslušných předpisů EU legitimní. Zdůvodňuje se to rozdílnými chuťovými, tradičními a kulturnímu zvyklostmi. Všichni ale víme, že jde o ekonomiku. Když zaměníte ve slazeném nápoji 84 kostek cukru ve dvoulitrové lahvi za podstatně menší objem isoglukozóvého sirupu, můžete prodat mnohem více vody, která bude ale stejně sladká. Nevím, jak Češi, ale Slováci nikdy isoglukózu před cukrem nikdy neupřednostňovali. Ani ji neznali.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/v-rakous...
 

v tomto si Tibor

uplne mimo.
Uvediem ti to na priklade: Nanuk Magnum v Rakusku obsahuje cistu smotanu. Ten isty nanuk urceny pre slovensky trh obsahuje margarin ( rastlinny stuzeny tuk ). Na otazku prečo, vyrobca odpovedal :"Z našich prieskumov vyplynulo, ze spotrebiteľom na Slovensku nevadí margarín v nanuku na rozdiel od spotrebiteľov v Rakusku".
Pointa: Výrobca bude vždy zlacňovať výrobné náklady ( zvyšovať zisk ), aj na úkor kvality, za predpokladu, že mu to spotrebiteľ a pravidlá dovolia.
 

RE: Rakúsko

Rozdiel nie je len v cole, ale aj v diaľniciach: http://tomasmeravy.blog.sme.sk...
 

subjektive plieskas

tak pomer 45:55 vs. 50:50 je vcelku objektivny kvantifikovany rozdiel .. a ANO je to v neprospech slovenskeho produktu, kedze Fruktoza je zdraviu podstatne skodlivejsia ako Glukoza (ak to netusis, nastuduj si ) ,,, a to sa nemusime bavit o chuti ..
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Dušan Koniar: S Maďaričom prišiel o prezidentský palác, s Blahom o dôstojný pomník 382
  2. Jana Venhartová: Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby na potravinách 309
  3. Maroš Chmúrny: Najhorší hriech Smeru 296
  4. Július Kovács: Keď Dobroslav drží Čižnára za gule. 292
  5. Miroslav Haviar: Karloveská katastrofa 194
  6. Gabriel Kuba: Chcem, chcem, chcem! 185
  7. Michal Lukáč: List pre voliča kotlebovcov 169
  8. Mišo Šesták: Keď vás predbehne zúrivý trabant 146
  9. Lórant Kulík: Umelecká inšpirácia: (Ne)známa zelenina, ktorá pripomína fraktály zaujala aj matematikov 140
  10. Ivan Švajlen: Pevná pracovná doba je nepochopením učiteľského povolania – iný pohľad 132

Rebríčky článkov


  1. Július Kovács: Keď Dobroslav drží Čižnára za gule.
  2. Martin Žilinčík: Krotitelia mozgov
  3. Jozef Kovalík: Vrakom
  4. Alojz Baránik: Rozhodovanie o väzbe obvinených v kauze TIPOS hovorí veľa o našom súdnictve
  5. Milan Lacúch: Kristus nemal rád hriešnikov!
  6. Štefan Vidlár: Staré auto
  7. Ján Slovák: Škola tretieho tisícročia
  8. Michal Lukáč: List pre voliča kotlebovcov
  9. Olívia Lacenová: Saudi Aramco sa tento týždeň stane oficiálne najhodnotnejšou firmou sveta
  10. Štefan Vidlár: Mojej pani

  1. Traja obvinení v kauze výbuchu bytovky idú do väzby (minúta po minúte)
  2. Po výbuchu v Prešove obvinili troch ľudí zo všeobecného ohrozenia (minúta po minúte)
  3. V Ostrave zomrelo po streľbe šesť ľudí. Minister ocenil prácu polície (minúta po minúte)
  4. V košickom paneláku unikal plyn. Hasiči urobili opatrenia
  5. Prešov rozdelí všetky peniaze zo zbierok ľuďom, práce zaplatí štát (minúta po minúte)
  6. V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke
  7. Ukázali zničený interiér vybuchnutej prešovskej bytovky (fotogaléria)
  8. Vlastníci súhlasia so zbúraním zdemolovanej bytovky v Prešove
  9. Útočník hrozil v centre Košíc nožom, polícia ho postrelila
  10. Ingrid zo zhoreného bloku: Ľudia sú úžasní, pomáhajú

  1. Ján Benčík: Utáraný „sopliak“ Blaha o špeciálnom prokurátorovi
  2. Lukáš Kyselica: Mafia sa infiltrovala do polície, prokuratúry aj na súdy
  3. Ako Hlina s Matovičom vytrvalo potápajú vlastné strany
  4. Opozičný líder Kiska v politickej relácii Na telo porazil premiéra Pellegriniho
  5. Blaha: Prokurátor Honz, ktorý obžaloval Fica je obklopený najextrémnejšími liberálmi
  6. Mafia nám ovládla štát. Neznesiteľná podobnosť vraždy novinárky na Malte so Slovenskom
  7. Nové závažné okolnosti v kauze Kiskových pozemkov
  8. Strana má šerpu - Komentáre SME
  9. Pápež František prijal Petra Pellegriniho
  10. Blaha už nie je len internetový troll, ale aj Pellegriniho hanba

Už ste čítali?