Štvrtok, 23. november, 2017 | Meniny má Klement

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Varíme s medveďom - Kura na paradajkách (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Určite

spravím, len musím počkať, kým mi trochu dozrejú paradajky- kúpené nemusím. Ďakujem za recept.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vaše články majú len jednu chybu.

VŽDY OSLINTÁM KLÁVESNICU !!
Pozeral som si aj Vaše staršie veci, niektoré sú úplne geniálne. Palacinky podľa Sandtnerky. Podobný recept je v knihe " Kuchárska kniha pre nemajetných" ale s mäsovou plnkou. Je tam veľa dobrých nápadov, oplatí sa aspoň prečítať. Sandtnerová nešetrila. To ste nečítali Magdalénu Dobromilu Rettigovú. Mám aj knihu, ale dá sa stiahnuť z google knihy. Tam recept začína : Vem žejdlík smetany, vraž do toho tucet vajec a sedum žloutkú. 6chodové obedy,12 chodová " slavnostní tabule v den postní" Tí ľudia snáď len jedli. Skoro žiadna zelenina, spústa mäsa , diviny, a to aj podivnej, ako drozdy, a vydry. Vem kopu šnekú - 60 kusov. Alebo púl kopy rakú. Netuším či ich toľko u nás ešte žije. Veľa sladkého - torty a koláče. Jesť tresku z kelímka s rožkom, a k tomu si čítať "prasiatko plnené pohánkou", je moja obľúbená kratochvíľa. Je veľa stránok o varení, ale už čítam len tú Vašu. Určite vás stojí dosť času navariť,nafotiť, napísať, vložiť fotky, upraviť. Podľa mňa je to z Vašej strany dobre investovaný čas.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

výborné už na pohľad!:-)

ja dávam pod takmer všetky pečené mäsá zeleninu, minimálne aspoň nakrájené papriky, ale väčšinou to kombinujem, aj koreňová zelenina, alebo jablko atď...vždy to tak mäso "odľahčí":-)

ako vždy - výborný recept
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Mnam, vyzerá to skvelo
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

možno vyskúšam :) a možno by sa v tom stratila aj cuketa nie? ako rozšírená zeleninová príloha :)))
ja mám svoj dlhoročný recept, volá sa kura po barmsky, lebo ho naučil sesternicu jeden študent z Barmy :)) kurča sa opečie na oleji a cibuli, korenené čiernym korením a nechá sa podusiť do polomäkka, potom sa pekáč vyloží dvoma cibuľami nakrájanými na plátky, poleje sa olejom, na to sa položia porcie kuraťa a spolu s pradajkami sa dajú dopiecť a zapiecť podľa chuti. CIbuľou nešetriť :))) trošku zdlhavejší postup, ale robila som to aj bez dusenia iba rovno v pekáči akurát že rajčiny som potom dala až pred dopečením. Z toho vznikla aj odroda "na panvicu" ktoré je výborná z morčacieho stehna, krájaného na kúsky, a kopou cibule a s paradajkami alebo parad. pyré sa dusí do úplného rozvarenia cibule a zhustnutia omáčky, ochucujem provensálskymi bylinkami a červeným vínom je super s makaroni napríklad :))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Super to moze byt. Najma ta panvicova varianta s makarónmi na cervenom vine sa mi paci. Asi to uz nebude na blog, kedze variacie na to uz mame, ale urobim s morcacim stehnon a k tomu dam nejaku spaldovu cestovinu koli Dankovej cukrovke...:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Kura

a paradajky je skvelá kombinácia. Mňam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jes, takúto kombináciu môžem. robím to už roky, len s jemnou obmenou: miesto rôznych byliniek dávam iba tymián, k paradajkám pridávam aj pasattu, prípadne miesto nej aspoň pretlak, aby bola chuť šťavy paradajkovejšia a olivy, olivy, olivy. neplnené, bezkôstkové, aké kto rád. a keďže ja rada akékoľvek, dávam za hrsť zelených a za hrsť čiernych. ostatné ako píšeš. cesnaku veľa, zapekané v trúbe alebo aj bez zapekania, len na panvici. ale vtedy nohy vopred opečiem na oleji. toto je výborné letné jedlo a u nás sa je iba tak, bez ničoho alebo s chlebom - aby sa mala čím vytrieť šťava. :-))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Pri mojej terajšej prísnej diéte som

neodolala a predsa som sem zablúdila. Po niekoľkých týždňoch určite siahnem po tomto vábnom recepte.
Ináč: ja dávam do každého mäsa, keď ho dusím paradajky alebo papriky /dve-tri/...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Podobny recept robime niekolko rokov. Inspiracia Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/rec...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

S cuketou

by to mohlo byť fajne, pani Vierka, niečo podobné som kedysi robila, škoda, že kura je u mojich stravníkov fuj, bravčovina by asi tak nevynikla.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Slo by to aj z bravcovym, ale skor ta panvicova forma, ako pise Vierka vyssie. Ak chces dobre zapecene bravcove, je dobre maso nakrajat na rezne, naklepat, posolit a okorenit, potom vyvalat v muke a z oboch stran rezne narychlo posmazit. Na spodok vymasteneho pekaca das na platky nakrajane zemiaky, jemne posolis a posypes rascou, ci indickym kminom, na to na hrubsie koliecka nakrajame cukety, posypes provensalkami a jemne posolis a na vrch rajciny, opat jemne posolis a provenslaky, ci len oregano, alebo bazalku, na to navrstvis predsmazene rezne, pekac zakryjes a sup do truby na 180 stupnov na 30 minut. Potom odokryjes a 10-20 minut odokryte dopekas tak, aby bolo zapecene a aj tekutina sa dostatocne vstrebala. A mas jednoduchu a skvelu bastu pre masozravcov...:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Teraz ma napadlo v minulej diskusii si pisala, ze nesolite. Neviem ci vas k tomu vedu existujuce zdravotne dovody, alebo len nechcete zatazovat ladviny a krvny obeh. Pokial jedlo nesolite, je to vzdy problem. Uz od cias Marusky, ktora tvrdila, ze sol nad zlato a Werichov kuchar, ktory v rozpravke Byl jednou jeden kral tvrdil Werichovi co by kralovi 'Holt bez soli to nikdy nebude ono.' Mal pravdu. Ak teda sol pouzivat nemozete, treba sa pokusit nahradit ju koreninami a bylinkami vo zvysenej miere. Jedlo musi obsahovat viac aromatickych ingrediencii, teda rimsky kmin, provensalky, cierne korenie, uprednostnit treba zelene bylinky ako su bazalka, tymian ci rozmarin. Dalsie aromaticke koreniny, ktore je dobre do neosolenych jedal pridavat su kari, koriander, fenikel, (ja ho neznasam...:)), muskatovy orech,ci kvet, klincek, badian, estragon(na ryby) a podobne. Proste ako to ma aspon trochu chutit, neostava ine iba experimentovat s koreninami a bylinami...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zdravotné,

a ako som písala, bylinky nám trčia až z uší. Všetko vami vymenované používam, okrem estragónu a bazalky, čubricu dávam skoro do všetkého okrem čaju. Väčšina jedál sa takto dá pripraviť relatívne požívateľne, a hlavne, po čase sa chuťové bunky soli toľko nedožadujú a napovrch vystúpi tá základná chuť pokrmu, ale ja som prosto soľomil, hoci už nie taký, ako kedysi. A opakujem sa, ryba, zemiaky a fazuľa bez soli chutia neopísateľne hnusne. V sobotu spravím aj kura, aj prasa, porovnám, ktoré bude lepšie. /Jasné, že kura s kýbľom soli! /
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Romi, ja si nesolím tiež, ale nemám na to žiadny iný dôvod ako ten, že mi slané jednoducho nechutí. keď som v 15-tich začala vyvárať, prestala som si postupne soliť a dostala som sa až do takého štádia, že keď doma varím a ochutnám, prídem na to, že treba dokyseliť, prisladiť, pri-čojaviemčo ale vôbec neprídem na to, že to jedlo nie je slané. mne tam tá soľ jednoducho nechýba a u nás je každý zvyknutý jednoducho si posoliť. v závodnej jedálni sa mi niektoré jedlá, ktoré si kolegovia bohate dosáľali, zdali slané "ako živica". prečo sa hovorí slané ako živica, keď živica vôbec slaná nie je, nevieš? soľ je vraj veľmi návyková chuť a keby si človek solil povedzme dva mesiace čoraz menej a menej, po tých 2 mesiacoch by sa mu vraj obvyklá dávka soli zdala byť strašne prehnaná. predstava osolených zemiakov mi ježí vlasy - prečo kaziť príjemnú zemiakovú chuť? :-))) nuž, pánboh má rôzny zverinec.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME