Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Westernizácia stravovania screenagerov (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no, vyprazany syr s tatarskou a hranolkami je aj moje najoblubenejsie jedlo. uz od detstva, ked sme na to chodili do vevericky alebo srdiecka. westernizacia to nie je, od chebu na zapad je toto jedlo uplne nezname, ked uz tak brie s brusnicami
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

uf

vyprážaný syr, viem, že mnohí to jedlo zbožňujú, no mne sa celkom protivý. Zvyčajne keď som ho jedol tak bol plný oleja, čo je prvá vec čo pri vyprážanom jedle nemám rád. Potom tá tatárska omáčka tiež nie je moja obľúbená. A nakoniec mi je "ľúto" toho syru, ktorý radšej ako takto, ja skôr po malých kúskoch samotný vychutnávam.
Keď tepelne upravený syr, tak ako píšeš brie, resp. u mňa hermelín. No opäť určite nie vyprážaný, ale grilovaný. Tie brusnice dávajú v každej reštaurácii, no mne tam nechutia. Oveľa radšej si k nemu urobím hrianky, tie potriem cesnakom, pokrájam si mladú cibuľku a tak si ho vychutnám. Mňam, práve som sa rozhodol, čo budem mať na večeru :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

aj to je dobre :) ale na vyprazany syr mi nesiahaj. cas od casu lakocinka. ja ho sice doma nerobim, lebo ho zvysna rodina nemusi ale ked ho idem niekde jest, mam restauraciu, kde ho robia krasne chrumkavy zvonku a zdnuka tahavy a vobec nie nasosany olejom.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Presne toto ma napadlo.... Nebudem tu obhajovať fast food, ale rovnako ani domácu národnú stravu.

Nuž čože je v tej našej strave také zdravé, že je až taká "zdravšia" od západnej ?

-kačacia alebo prasacia masť
-oškvarky, klobásky a iné zabíjačkové dobroty
-knedle z bielej múky
-vyprážaný syr
-údené syry, tučná bryndza
-chlieb z bielej múky

Pre autorku, do roku 1470 neboli na našom území zemiaky, všetky sacharidy tvorili výhradne obilniny.

Takže pre mňa sa nekoná žiadny stravovací šok, len hot-dogy, klobásky v staničných bufetoch a vyprážané syry sa vymenili za hamburgeri, zmrzliny a čipsy...

Slovensko je krajina pupkatých starých fotrov, neviem kde ste nabrala, že sme mali nejakú extra zdravú stravu.

Inak zbytok textu o sedení a lenivosti je maximálne pravdivý.

Rovnako aj zdravá strava je dôležitá.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Podla mna ani v roku

1471 a dokonca ani 1472 na Slovensku zemiaky neboli. Mozno ani 1472 ... ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tak veru ;)

http://sk.wikipedia.org/wiki/O...

Kto by to bol povedal, ze? :D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Hej, Hej, klídek.

Ten dátum bol písaní z pamäti, nevedel som či presne 1470 alebo 1490, ale odhadom to sedí.

:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Treba si v prvom rade ujasniť o akom období stravovania sa bavíme. V období pred socializmom bolo mäso na tanieri (aj klobásy, slanina...) vzácnosťou, často max. raz za týždeň. Dominantnú časť stravy tvorili mliečne výrobky, koreňová zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, kapusta, ovocie, med atď., čiže jednoznačne zdravé potraviny (nehovoriac o tom, že boli pestované bez chémie). A do toho samozrejme ťažká práca na poliach. Na druhej strane treba povedať, že súčasťou stravy bolo aj dosť veľa alkoholu (otázne je, či je ho dnes menej).
Obrovské zmeny v stravovaní nastali v období socializmu, kedy vznikla "domáca národná strava" pretrvávajúca dodnes. A to sú tie vyprážané jedlá, biela múka, oveľa viac mäsových výrobkov na úkor zeleniny atď.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Na margo nadpisu: Autorka nezaostáva za mladou westernizovanou generáciou. Načo takýto nadpis v článku, ktorý vyzdvihuje "zdravé" slovenské potraviny. Ak ma pamäť neklame, na Slovensku sa v povojnovej dobe preferoval biely chlieb pred čiernym, ktorý bol v chuti pomerne kyslý. V dnešnej dobe je to skôr naopak. Na margo rýb a ich spotreby: Ponuka na trhu je viac ako obmedzená.Dnešní dôchodcovia trávili život v pohybe, prečo je väčšina z nich obézna a krásne myšlienky z literatúry zabúda pretavovať do každodenného života?
Inak súhlasím s tým, že stravovanie mladej generácie je alarmujúce.
Nejako logicky by malo vyplývať, že ich rodičia, ktorí boli naučení na zdravú povojnovú stravu, túto presadzovali aj vo svojich rodinách. Zdá sa, že opak je pravdou a nevieme, kde soudruzi zo Slovenska urobili chybu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Toto je skvela myslienka! :"Dnešní dôchodcovia trávili život v pohybe, prečo je väčšina z nich obézna a krásne myšlienky z literatúry zabúda pretavovať do každodenného života?" a velmi pravdiva.
Lepsia ako cely clanok.
Ale naozaj: preco?
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME