Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Ako šli Sovieti kradnúť nápady do Ameriky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

to zasa bude dajaky

ideologicky drist pre nevzdelanu mladez.
Parky sa vyrabali v carskom Rusku davno predtym, ako Stalin vobec vypadol z matkinho lona. Rusky nazov sosisky pochadza z francuzskeho sausage = klobasa, salama. Oznacovali takto tenke solene klobasky. Hrubsie kratke klobasky sa zasa oznacovali sardelki. Klobasy europskeho typu prisli do Ruska s nemeckymi masiarmi, ktorych povolal este car Peter I. Co oznacujeme v Europe ako frankfurtske parky (dnesne ruske sosiski) sice vymysleli zaciatkom 19. storocia, ale rychlo sa dostali aj do carskeho Ruska. Samotne oznacenie klobasa (rusky kolbasa, staroslovansky klbasa) je pisomne v Rusku dolozene uz v 12. storoci a pochadza zrejme z turkickych jazykov.
Takze v skutocnosti klobasy a parky boli v Rusku este skor, ako v Amerike vymysleli hamburger a hotdog. Kotlety detto.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ale no, je celkom realne ze v tom porevolucnom marazme sa take sofistikovane vyrobky ako parky vobec nevyrabali.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Dve poznámky:

Kolbasa je v celom Rusku saláma a nemá s našou klobásou nič spoločné.
Áno, sosiski a kolbasy i sardelky poznali už za cára. To je pravda. Ale potom ich (za Lenina a Stalina) dlhé desaťročia nejedli.
A ten "blahobytný komunizmus" tam trval 70 rokov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Boli aj kvaline veci

Tak ti poviem, ze ten blahobytny komunizmus vyrabal vybornu rusku zmrzlinu. Dovazali sme ju za sociku aj k nam. Velka, s 2 oplatkami, smotanova, super.
Teraz, v case nasho blahobytneho karpatskeho kapitalizmu, najdem v kazdom mraziacom pulte asi 5 druhov "ruskej zmrzliny", vsetko chemicko - raslinnomaslove smejdy bez chuti.

Nedavno isiel vynikajuci dokument o firme Heinz. Nemec, emigrujuci do USA. Zaviedol sklenene obaly,aby ludia videli, co je vnutri. V tych casoch mnoho ludi po jedeni konzerv zomrelo, v konzervach skoncili obcas aj robotnici. Presadil zavedenie potravinovej inspekcie, co ostatni vyrobcovia konzerv odmietali.
Takze o kvalite podivnych burgerov a masovych konzerv ba sa dalo zrejme uspesne pochybovat.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

spýtaj sa niekoho kto robil za socíku v mäsopriemysle, ten ti porozpráva také veci že ti príde zle že vygrciaš aj ten párok čo si zjedol v osemdesiatompiatom
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

vobec nechcem tymto svojim prispevkom obhajovat socialisticky rezim v ex systeme cssr, napr., ale ..... co sa tyka stravy, dam ruku do ohna, ze sme jedli lepsie, kvalitnejsie, snad aj lacnejsie (ak sa zohladni inflacia, ci ine prepocty vtedajsej hodnoty meny na dnesnu a na cenovu hladinu) a hlavne - boli sme uplne sebestacni (!) (ako cssr, a aj ssr v ramci cssr) ..... teraz - je naozaj problem (!) zohnat v obchode cokolvek kvalitnejsie, nejake kvalitnejsie potraviny, akekolvek. stali sme sa smetiskom europy, kde predavaju za svetove ceny podradny tovar. a nie, nemam az tak problem s peniazmi, na jedlo ich radi vrodine dame a ani nie sme extra jedaci (ani 1 z rodiny napr. netrpi nadvahou, u nas) - ale skutocne - vtdy bol sice 1 druh jogurtu na trhu, ale chutil ako jogurt. syry mozno 2 typy, ale boli to syry .... atd.
----
ex zssr je iny pripad, ale tam je to sposobene aj historickym vyvojom a aj nastavenim hospodarstva smerom k tazkemu, az najtazsiemu priemyslu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

robil som vtedy v pivovare - v tej dobe som radšej pivo ani nepil. nájsť myš v obchode vo fľaši piva nebolo až také výnimočné.

ja tu hovorím o kvalite procesu výroby, nie zloženie výrobkov, to je rozdiel.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

no tak dobre...

co je zlozitejsie - kupit dnes kvalitne potreviny? ale ved nebud na rehot... asi si chcel povedat, ze kupit kvalitu za cenu smejdov, tak to ano.
nejedol som v socializme, a nejem ani dnes nic mlete. ak si to nepomeliem sam. odvtedy, ako mi pribuzny popisal svoju pracu v socialistickom masokombinate. rano nastupil, rozsvietil na hale a prva jeho praca bola vziat vysokotlaku hadicu a vystriekat mlynce a ine stroje. bol mnierne uchylny, tesil sa, ked popisoval, ako cupotali nozicky a pistali potkany, ked ich odtial vyplavoval. ked to ako-tak vyplavil, naladoval maso a spustil. prveho pol metra pomleteho odkrojil a vhodil. tam bolo najviac stehienok a chvostikov z potkanikov, co nestihli ujst, alebo co boli zdochnute. ostatne sa uz normalne futrovalo do vyrobkov. obcas aj s nejakou zabudnutou nozickom, okom ci chvostikom patkaňa...
druhy zazitok - pracoval som v roku 75 v novom hoteli. hlavny kuchar pravidelne zhromazdoval nedojedene maso z tanieorv - ci aj to rozzuvane a vyplute. aby to mohol pomliet do karbonatkov ci cevabcici. dovod bol jednoduchy - co si takto "usetril", za to si odfasoval zo skladu kvalitne maso domov.
dalsi zazitok s tym tvojim kvalitnym mliekom. to stalo 8 korun, ale predavalo sa za DVE :-) "plnotucne", s cervenym vrchnakom za tri koruny. ked som ho nechal skysnut, po troch dnoch zostala navrchu zlta voda a na spodku za pol hrste tvarohu. no je pravda, ze to dnesne z tesca uz neskysne, ale oo mesiaci skor zhnije... lenze ina pravda je, ze ked som si vtedy objednal vo viedni mlieko v takej istej sklenenej flaske, nasiel som ho pred dverami a ak tam stalo pol dna, najprv som musel prepichnut smotanu v hrdle. inak neslo vyliat, ze? no to sa na tom socialistickom nemohlo stat ani nahodou, za cele desatrocia som o tom ani nepocul.
takze nevymyvaj tu mladym hlavy spomienkovym optimizmom. ja si zase velmi dobre spominam na TONY a TONY, doslova TONY chemie - umelych hnojiv, ktore sa neustale navazali a cele haldy zdobili kazde jedno pole hned pri ceste. krasne ruzovucke ci hneducke, cele dotrhane papierove vrecia na kopach vysokych ako tatry ci vetriesky, ktore to tam vyklapali. no a to sa vsetko rozhadzalo a potom si to pozral v tych kvalitnych potravinach.
smetiskom sme boli vtedy, smetiskom sme aj dnes. a co si myslis, ze by si asi dostal za smetiskove ceny, ktore platis zo smetiskovych platov vtedy (150 - 200 DM) aj dnes (300 - 500 DM - teda dnes sa DM vola €) - snad len nie kvalitnu domacu biostravu...?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

a ty si myslis, ze v mlynoch

co melu muku, ked po vikende spustaju mlyny, nepistia potkany ? kedysi za sociku sa hovorilo, ze v presove ma kazdy svojho potkana, dnes ten pocet narastol cca na 5
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

V tom osemdesiatompiatom

by si v celom Československu márne hľadal párok s obsahom mäsa pod 90%. Dnes je 15, aj menej percent skôr štandardom. Aké "také veci" máš na mysli a od koho "niekoho" ich máš? Na mäsové
výrobky bola v tom čase norma a nebolo možné do nich natrieskať množstvo separátov, koží,
sóje, múky, či iných "dobrôt".
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

isteže, ak do mäsa rátaš aj potkany, mačky, plesne a sem tam aj prsty nejakého robotníka
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Hovor radšej o tom, čo poznáš.

V tom tvojom pivovare sa nevyhováraj na neosobnú "kvalitu procesu výroby", za myši v pive
mohli ľudia, ako ty. Nesúď podľa seba iných.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

nemusím predsa byť v každej prevádzke, aby som vedel že europske normy su oveľa prisnejšie ako socialisticke

takže čo poznám: pamätám si rohlíky bez soli, pamätám si ako som vyplľúval kúsky čohosi zo salámy, pamätám si myši vo fľašiach piva a salvatorky, pamätám si aj ten jogurt čo tu kolega vyššie spomína, mne napríklad nechutil, vždy som si tam pridával cukor alebo granko, ak ho bolo dostať. to by ma aj zaujímalo, s čím ten jeden jediný jogurt porovnával, keď vie že bol taký dobrý.

netvrdím že aj teraz sa také niečo nemôže stať, ale osobne si na niečo podobné za posledné roky nespomínam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ospravedlňujem sa

za nevzdelanú mládež aj stárež. Ospravedlňujem sa aj blahej pamäti pani profesorke francúzštiny ( keď na moju hanbu viem už z francúzštiny pramálo), ktorá nás nesprávne učila, že párok je po francúzsky chaud a klobása saucisson. Z čoho pochádzajú ruské názvy onej údeniny, nie je podstatné, vďaka za poučenie. Podstatné je, že tieto udenárske výrobky boli známe temer od nepamäti v celom západnom svete (či aj inde, neviem, nie som až tak vzdelaný i keď do kategórie mládeže už dosť dlho nepatrím). Úprimne ma prekvapilo, ale aj trocha sklamalo, že tieto lahôdky priniesli do Ruska až nemeckí mäsiari ešte za Petra I. Ale hlavne, že ich mali už aj predtým. Pretože krajina, ktorá bola a je nositeľom mieru a pokroku od úsvitu dejín ľudstva - prvá elektrická žiarovka, prvé rádio, prvé lietacie aparáty a mnoho iného a teraz nie som si istý či nie aj ten najväčší trpaslík - predsa nemôže byť mimo chvályhodnej snahy o vzdelávanie mládeže. A Angličania nech sa so svojimi sausadžmi dajú vypchať.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"pope" ma pravdu ... zijem v moskve 7 rokov ... a tiez som mal zo zaciatku problemy - objednal som si napriklad kotletu, co v u nas a vsade je odrezany kus masa (od clova CUT), a priniesli mi hnusnu fasirku. )))

kolbasa - to je nieco ako najlacnejsia salama - uplne vodova, hnusna, maso to ani nevidelo ...

nejdem sa hadat o to ocividne, ze naozajske klobasy a parky neukazala slovanskemu svetu amerika, ale mal sme ich davno pred tym ... do ameriky vlastne prisli z europy s pristahovalcami ... ale je fakt, ze koncom 19, zaciatkom 20 storoca v rusku 99% naroda zralo tak akurat kamene a "grechku" (tj. nasa pohanka).

ruska kuchyna je velmi podobna aj nasej starej sedliackej kuchyni ... vela kapusty, zemiakov, repy, obilovin ... akurat u nich je viacej ryb.

samozrejme, kazdy ma aj nejake kvalitne produkty, v rusku to bola zrejme zmrzka a kaviar (no ale co je uz take tazke na vyrobku, ktory sa takmer nespracuva a len sa vyrve rybe z brucha a nasoli sa ... to je ako ked sa slovaci chvalia tatrami - urobili sme ich svojimi rukami, ci co?? ))) )
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

dusanovi

Predtým než ste išli do ZSSR alebo ruska tak ste si mali o ich strave a hlavne čo je čo teda čo sa skrýva pod názvami prečítať. No a to je ešte rozdiel aj podľa jednotlivých krajov resp. republík. Nuž aj tam platí iný kraj iný mrav.
Podniky ktoré mali zákazky v ZSSR tam samozrejme posielali nielen svojich kuchárov ale aj potraviny. Zaujímavé bolo že to naše jedlo rusom moc nechutilo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

problém je, že z hľadiska stravy

je naše jedlo priveľmi jednotvárne a na druhú stranu novinky vždy končia pri vyprážanom morčacom rezni. Skutočne zaujímavé a originálne jedlá sú len jedlá z bryndze, ich výber je ale obmedzený. Ja som ako dieťa veľmi slabo jedol, kým som sa nedostal k ruskej strave, no a keď dnes ponúknem z tejto kuchyne kvalitné jedlo niekomu neznalému, ale rozumovo vyspelému, nevie si väčšinu z tých jedál vynachváliť a je udivený, že niečo také nikdy v živote nejedol. Začnem borščom, kvalitný boršč som na slovensku ešte v reštaurácii nejedol. Takú kvalitnú polievku v našom jedálničku nemáme vôbec. Zakladom je čerstvá zelenina ako kapusta, mrkva, cvikla, paradajky (nesmierne zdravá, čerstvá sa u nás skoro nepoužíva) na mäsovom vývare s trochou čerstvej kyslej smotany do hotovej polievky a trochou cesnaku ku tomu čierny celozrný zdravý chlieb. Tak ako u nás je na každom rohu pečená klobása, oni majú šašlyk. No a to sa nedá so žiadnou slovenskou grilovačkou porovnať, tak by som mohol pokračovať a pokračovať. Dušanovi píšete správne, ale zbytočne. Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdelanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj... Čínske príslovie
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dusan ma pravdu - bola som par mesiacov v Petrohrade. Asi 2006. V kazdom jedle kopor, grechevaja kaša, boršč na studeno (nechutil), okroška - dalsia studena polievka, boze moj, nic horsie som nejedla, este aj mliekova polievka zo skolskej jedalne je oproti tomuto kulinarsky zazrak. Ale k veci - myslim, ze tradicna ruska kuchyna je velmi jednoducha a nie velmi pozitkarska, tvoria ju hlavne kase rozneho druhu, co je pravdepodobne pozostatok z jedalnicka starych Slovanov.
Co ale musim pochvalit - kupovali sme vyborne parky - chrumkave, s kecupom, so syrom, smotanove... Znrzlina - naozaj bola dobra. A syrky - cosi ako u nas Dots, ale ovela, ovela lepsie. O inom, co by mi chutilo, neviem.
A Ruska zmrzlina z cias komunizmu, ktora sa predavala v strieborno-ruzovom papieri - no mam taky zly pocit, ze ta bola vyslovene len na vyvoz a priamo v ZSSR sa nepredavala. Aj Aňa zo sela Maslova, co som si s nou povinne pisala chcela stale nech jej poslem zuvacky. Aj sme jej poslali. Potom chcela teplaky, tak sme si prestali pisat :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

no neviem, neviem, veľmi neviem

Súčasná ruská strava je mimoriadne zaujímavá a ak mám porovnať so slovenskou, tak veľmi pestrá. Je tvorená mnohonárodnou zmesou jedál, ktoré si Rusi osvojili od iných národov. Ukrajinský boršč, kavkazký šašlyk, uzbecký plov, gruzínske chačapuri, čínske pelmene, a množstvo šalátov od výmyslu sveta. Nehovoriac k rybách na milion spôsobov. Samozrejme keď je niekto vychovaný na rezňoch s majonézovým šalátom, tak veľmi ťažko si vie vybrať z niečoho čomu nerozumie. Nehvoriac k silnom vplyve židovskej kuchyne. Ja som vyrástol na slovenskej kuchyni chutí mi, ale s ruskou sa nedá porovnať. Ludia by mali hodnotiť len niečo čom rozumejú. Čom nerozujmejú sa nevyjadrovať !!! No a keď v Pitere sa nedá dobre najesť ??????? Tak to je už fakt umenie.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

mliecne vyrobky obecne - mlieko a smotana na slahanie v tetrapaku v case, ked u nas ficali sacky , o chuti nehovoriac ... zrejuce syry ... kysla smotana v kockach

alkoholicke napoje - vodku asi netreba pripominat :) ... ale napr. sekty v medzinarodnych sutaziach porazali aj original sampanske ... obdobne niektore sorty brandy

ale napr. nepoznali polohrubu muku alebo krupicu ... vsetko bola hladka (mama ale spomina, ze na kolace lepsia ako vtedy u nas)

to bolo ked som tam par rokov prezil este pre gorbim :) dnes neviem sudit, bohuzial sa mi v tomto storoci do ruska nepostastilo dostat
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME