Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Gordon blue alebo Cordon bleu? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

..

Na Slovensku aj: "Hemendex s vajcami.."
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

aj so šunkou ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

alebo ten cigansky

bez vajec ,bez sunky ,len tak s chlebom:-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ja mam najradsej vyprazany syr so sunkou pripadne bryndzaky so slaninou medzi vegetarianskymi jedlami
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

este si zabudol

ryby :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Keby som mal

vajcia, spravím si hemendex.Ale nemám šunku...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ja som uz videl...

taky jedalny listok pre zahranicnych turistov :-)
okrem ineho ponukali aj oblohu - himmel - sky ?!?!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ked sa (asi) odjakziva vyrabala napr. pistaciova Deli bez kusocka pistacie (a az nedavno to preznacili na Deli s pistaciovou prichutou), tak ked nejaka lokalna vyvarovna ponuka Hemendex s vajcami je v podstate banalita.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

a komu to vadi, ze tam tie pistacie nie su? spotrebitel tlaci na ceny a potom to takto dopada :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Je to klamanie zakaznika, znizuje to kvalitu vyrobky (ziadna umelina nechuti tak dobre ako skutocna surovina) a samozrejme zdravotne riziko kedze prirodne suroviny sa nahradzaju umelymi farbivami a aromami (pomerne casto tie vyvolavaju alergie ale su podozrive aj z karcinogennych ucinkov).

Konkretne v pripade pistaciovej Deli je tam umela aroma pistacii a ty ako zakaznik nemas sancu zistit co je to zac - v zlozeni je uvedene len "Aromy" (je to komplex viacerych chemikalii). Pre predstavu niektore aromy sa vyrabaj uz ropy ci uhlia.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

a co ze sa to vyraba z ropy alebo uhlia (ak sa to teda z toho vyraba)? je to akoze zavadne, alebo ako to mam chapat? ze nas chcu s tym otravit?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Clovek (a vsetky zive tvory) su evolucne prisposobene prijimat potravu na ktoru si v priebehu miliard / stoviek milionov rokov zvykli. Takze ak zrazu clovek zacne konzumovat uplne netypicku stravu (max. tak 50 rokov dozadu ako sa zacali produkovat priemyselne upravene potraviny) ma to jasne nasledky (napr. rozne alergie, ci civilizacne ochorenia).

A ci nas chcu otravit - zamer to nie je (dufam :-) ), ide o nasledok pokroku ked sa prodkuty vyrabaju takym tempom ze na dlhodobejsie testovanei ucinkov nezostava cas, alebo je to niekomu viacmenej ukradnute.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ale ved my mame na vyber, nikto pri nas v obchode nestoji s pistolou v ruke a nenuti nas kupovat tie potraviny....ked je pre zakaznika jedine kriterium cena, tak nech sa potom nedivi, ze zerie "odpad", sam si to dobrovolne vybral...a ze nema na kvalitnejsie? s tym vyrobcovia nic nemaju spolocne, oni len uspokojuju dopyt ludi, ked to nebude nikto kupovat, nebudu mat dovod to vyrabat
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

To je zlozitejsie, lebo obchodnici vyuzivaju (zneuzivaju) podvedomie nakupujucich (psychlologia predaja - aby nakupili povedzme viac, resp. urcity tovar).
Ale v konecnom dozledku ano nikto zakaznika do nicoho doslova nenuti a ten ma pouzivat rozum.

S druhou castou o cene, kvalite suhlasim.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zasa dokaz mentalnej bezduchosti SK

nielen, ze kuchyna je velmi slaba, ale aj jednoduchy popis ponukanych jedal je des. O kulture kuchyne je skoda vobec hovorit. Kedysi ma tu odbornici krizovali za kritiku vyrazu gurman,ktory je podobnym sk paskvilom spravny vyraz je gourmet. A tu vznika dalsi problem slovenciny - neschopnost definovat svoje novotvary a slova z cudzich reci - hatchbach - hecbek, chutney-catni... V poslednej dobe mam problem porozumiet sk tlacenemu textu v takomto s prz nenom mode. A propo je mozne na sk objednat cikanskou peceni nebo je to jenom romsky pecinka. Toto vsetko su detaily, ale vyznamne des. SK kuchyna nic... jedine , co ma za dlhe obdobie aspon trochu potesilo, ze stary salas hron stale robi standartnu baraninu... Pozdravujem majitelku.... Traja musketieri v BA su daleko za zenitom...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Asi si myslel "standardnu", ze? Ked uz sme pri tej slovencine.
Inak to slovo hečbek si videl kde?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no ocividne to mas popletene tiez, slovensky tvar "gurman" je od slova GOURMAND - to jest oznacenie osoby ktora si dava zalezat na konzumacii kvalitneho jedla. slovo GOURMET (po slovensky asi "gurmet" :)) sa skor pouziva ako pridavne meno - gourmet chef, gourmet restaurant - oznacuje vysoky skill hlavne v priprave a prezentacii jedla, zaroven sa ale pouziva aj ako oznacenie osoby, v podstate vyssi level od gourmand, z dorazom na samotne vedomosti a schopnosti o priprave jedla.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...

spravne po slovensky je to predsa kajšmentke!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Das slowakische volke ist...

tak nejako mi tu debata pripomenula slavneho Svejka a CaK lekara, s jeho nazorom na CZ narod - simulanti. Tu prezentovane nazory posuvaju nazor na SK volke na kvalitativne vyssiu uroven a to preto, lebo core topic bol o zmatku v "systeme " sk jazyka . To, ze sk slovniky su popletene, lebo popletena je cela SAV - vid dianie dnes okolo, o JULS nevraviac, mam doma posledny velky slovnik sk jazyka - ozaj kvalitny z prelomu 50/60 rokov a odvtedy su vysledky len spackane preto, lebo neexistuju pravidla ako prevziat cudzie slova do jazyka ako som uviedol priklady hore a tu sa len v prz neni jazyka len pokracuje podla vzoru prz nenie anglictiny US ... Ano je to dnesny zvrateny trend,ked clovek musi citat text viac krat, aby pochopil niektore "slangove" vyrazy. Pre teba spravny preklad z fr. je gurman - pazravec, gurmet - labuznik. To je fakt. Ze v sk jazyku je to popletene je to iste ako v sk jazyku najidealnejsi a najefektivnejsi, co su jazykove chobotiny. Co tak trochu klasickeho vzdelania latiny. Co sa tyka mojej slovenciny dick - snazim sa ju udrziavat , aj ked som mimo dennej hovorovej reci, moja cz je dobra,lebo som teraz absolvoval za vlastne nieco, co je na sk nepredstavitelne - opakovaci kurz spisovnej cestiny! Podobne to robim aj s ostatnymi jazykmi UK,D,RUS a F aj ked nou hovorim najhorsie... . Pre Babocku , zlatko dementne, je uzasne, ze som sa na Indickom subkontinente nikde nestretol s problemom pisania CHUTNEY v jedalnom listku a dokonca vysvetleni v poslednej dedine Hindukusu na ulici, co napr. v hoooch hoteli v Martine bolo problem vysvetlit vrchnym a kucharom v slovencine... O com pises mudrlant? Zasadou komunikacie je presne urcenie predmetu. Ale je pravdou , ze sk je vynimocne teritorium - kazdy ma svoj a hlavne divny nazor. Nieto sa preto co cudovat, ze to vyzera ako vyzera. Holt geneticka blbost solunskych balkanskych bratov a 1000 rokov nemohucnosti a neschopnosti poriadku v hlavach. Das slowakische volke ist y di oten banda ... nic viac. Presne ako som pisal hore, zmatenost. Hlavne, ze vam doma chuti. Presne tak slabe nazory- cest niektorym napr. v diskusii o Crossrail a vsetci robia v zahranici a vidia ten marazmus SK, ako tento platok SMEtiarsko STB. Ale treba vam denne pripominat chudobu ducha... Pekny den. Bernina vola.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ja neviem

ked sa ti slovaci tak nepacia a su ti tak odporni, naco sem vobec lezies? Naco chodis na slovensko? Naco si sa ucil po slovensky? Ci na kseftovanie su ti slovaci dobri?
Alebo si aj ty len poskok svojej "pani" ,len trocha skulturneny slovak:-) Ktore si vycvicila a ktori ju na slovo poslucha:-)
 

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME