Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Poznáte príbeh vlašského šalátu ? Originál recept, znárodnenie i súčasná rôznorodosť (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

vidno
ze slovensko je stale narod tupych zakomplexovanych komunistov!!1 Tato generacia, co stale spomina s nostalgiu na husakove casu musi vymret co najskor a nahradit ju nova generacia. Pochopte uz ze doba sa zmenila, po cestach nejazdia trabanty a skodovky a neoslavujeme sviatok prace!!! Ja si dam radsej hamburger v mcdonalde ako to v stanicnom bufete plnom bezdakov co vyzera ako grcka. Namiesto kofoli si dam original cocacolu, nefajcim marsky a detvy ale marllborlky. Vas idol Lenin sa musi usmievat v mauzoleu keby si precital tieto vase grcky.
jasna_paka
Suroviny znackovych fastfoodov su len polotovar aj to mizernej kvality (staci raz vidiet a ochutnat), celkovo kvalitativne odpad a jediny realny/podstatny rozdiel medzi znackovymi a noname bufetmi je lepsia hygiena v pripade znacky.
ojpo
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

aha, cize relevantny dokaz nemas, mas len ten pocit ze to tak je :) dakujem, to mi staci
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dokaz samozrejme mam - kazdy polotovar (asi vacsina produktov znackovych fastfoodov) je menej kvalitny nez cerstva surovina. Navyse kazdy fastfood je uz z podstaty nezdrava a nevhodna strava.
A, ze pises o znackovom fastfode ako o mensom zle je len sebaklam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no ved to ani nikto necaka, ze bude fastfood zdravy, o tom sa snad ani nemusime bavit.....a co ta vedie k tomu, ze v inych takychto podnikoch varia zo zasadne cerstvych potravin? lebo som mal pocit, ze o tom bola povoda debata, v com je mcdonald horsi oproti ostatnym takymto podnikom...ja ked som bol napriklad v cine, tak som bo rad, ze som si mohol dat aspon raz "normalne" jedno v mcdonalds (na celom svete by si mal dostat tu istu kvalitu)...tu na slovensu som tam bol mozno 3-4x, a to ho mam rovno pod nosom....nehovorim, ze je to nejake terno, ale je to celkom slusna alternativa a nadavat na nich len z principu sa mi zda divne
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nepisal som ze v "noname" fastfoodoch su suroviny cerstve, iba som tvrdil, co viem, ze v McDonalds a spol. sa pouzivaju prevazne polotovary.
Osobne si myslim, ze male fastfoody polotovary az tak nepouzivaju, lebo sa im to neoplati.

Inak nekritizujem len znackove fastfoody, ale vsetky fastfoody.

K tej slusnej alternative (znackove fastfoody) - to je vsugerovana nepravda napr. systematickou reklamou a vysledok efektu znacky ked si zakaznik mysli ze znacka je lepsia nez noname/menej znama znacka.
Dnes zial plati ze znacka nie je zarukou (skoro az) nicoho a tak je to u fastfoodov ktore predavaju drahsie ohrievane polotovary.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

nemyslis si, ze principom fastfoodu je, ze sa pouzivaju polotovary? alebo si myslis, ze v beznom fastfoode ked si objednas hranolky, tak najprv olupu zemiaky nakrajaju a az potom upecu? :) ved mas dokonca u nas x restauracii, co len z polotovarov varia, lebo je to pre nich jednoducho lahsie...co sa tyka mcdonalds, aspon viem, co tam dostanem a ze ked pridem v pekingu do prevadzky tak tam dostanem to iste co v bratislave, v parizi alebo v new yorku
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Preco by to malo byt principom ? Pouzivanie polotovarov je ukazovatel podradneho produktu a/alebo neschopnosti.

Ano samozrejme je plno vyvarovni kde varia z polotovarov - v tom pripade je to (hlavne) ukazka neschopnosti lebo polotovary su citelne drahsie (co je dost podstatna nevyhoda pre firmu).

Este stale si nahovaras ze v McDonalds je (stala) kvalita - nedavno bol velky skandal v McDonalds (islo aj o ostatne siete fastfoodov KFC, BurgerKing, PizzaHut) ked ich velky dodavatel v Azii prebaloval skazene maso (polotovar) a preznacoval datumu spotreby.
V roznych castiach sveta su ine standardy potravinovej bezpecnosti - a plati cim je do vyroby potraviny zapojenych viac prvkov/krokov (dodavatelov ...) - co je typicke prave pre vyrobky z polotovarov, tym je vacsia sanca omylov, ci podvodov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

zober si to z tejto stranky, kto riskuje vacsi pruser pri takychto podvodoch? maly fastfood (nejaky fero, co predava hamburgery) alebo velka siet, ktora je pod drobnohladom na celom svete? ja netvrdim, ze tieto velke siete su nejake svate a ze sa nemoze objavit nejaky pruser, ale kedze su ovela viac na ociach tak mam prirodzene vacsiu doveru sa u nich najest (ked budem mat tu potrebu)...ze ich dodavatel robil blbosti oni neovplyvnia, neverim ze to robili na prikaz mcdonalds
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Vacsi problem to moze byt pre malu firmu kedze tam ide az o existenciu. Velke firmy su na toto daleko lepsie pripravene ci uz pravne, alebo financne.

Ze su znackove fastfoody viac na ociach nemusi nic znamenat - v zakulisi velkej firmy sa moze diat presne to iste ako v najspinavnom stanicnom bufete vid priklad "naseho" Tesca (prebalovanie zhniteho masa vo velkom). Ako som uz pisal tato dovera v znacku moze byt len efekt reklamy a velkosti / "serioznosti" firmy.

K dodavatelom tolko - ti su casto pod znacnym tlakom vyrabat velmi lacno, teda by som sa necudoval ked by preznacovanie mas. vyrobkov po zaruke bolo nasledkom tohto cenoveho tlaku.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

jasna_paka... dáš si original cocacolu ? A kde na Slovensku prosím ŤA ?? To čo sa predáva u nás je úplne iná Cola ako originál, samá náhražka. Ešte aj v Čechách je lepšia, majú ju sladenú aspoň cukrom. Asi si ešte nebol v USA, keby si si dal colu a hamburger v Miami ako ja, nepísal by si hlúposti. A tiež fajčím marlborky, a mojím "koníčkom" bolo v každej krajine kde som bol si kúpiť aspoň jednu krabičku a prázdnu si ju odložiť. Mám ich doma asi 60 a každé cigarety boli trochu odlišné. Originál sú asi len americké, ale tie som zrovna neskúsil, vtedy som nefajčil... Z leninom to nemá nič spoločné, jedoducho len dnešný šalát sa fakt nedá jesť....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Suhlas. V Coca-cola muzeu v Atlante mal kazdy kontinent inu chut coly. Ale Jasna- paka chcel asi len trosku rozprudit debatu:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ked si ju das v Cechach (aj v Nemecku), tak bude sladena repnym cukrom (nie vsade, niekde je dodavana zo Slovenska), na Slovensku HFCS, rovnako, ako v krajine povodu, co na chuti poznat. Osobne mi ta slovenska pripada chutovo viac podobna tej z US a ceska zase chutnejsia, ako z US (zrejme kvoli tomu cukru).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

jasna_paka

jasna_paka, prave s tym MC si poriadne prestrelil, v USA to je lacna siet pre socky, a MC hambace aj hranolky je riadny umely humus. Ak chces normalnu kolu vyskusaj klasiku v !sklenenej! flasi, alebo si chod kolu kupit do Rakuska. (Nie light, zero alebo podobny humus).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vlašák

Ten prvý recept samozrejme nepoznám a podľa zloženia má síce rovnaký názov ako ten z našej mladosti ,ale v podstate ide o niečo iné ,určite fantastické. Budem sa teda venovať tomu nášmu povojnovému. Prvýkrát ma mama pustila samého do mesta ,vlakom, k holičovi keď som mal asi 10 rokov a samozrejme okrem peňazí za strihanie a za vlak mi čosi zostalo aj na návštevu mliečneho „baru“a tam bolo samozrejmosťou dať si šalát a tým bol vlašák .Kým som chodil k holičovi s mamou bol som známy odporom k tejto nepríjemnosti ani nie tak kvôli vlasom ale kvôli čakaniu u holiča kde ma mama nechávala samého kým šla na nákup a samozrejme že holiči i čakajúci chlapi občas provokovali pre mňa nepríjemnými poznámkami a to mi vadilo.Dodám že s mamou sme na šalát nechodili lebo nikdy na to nezostal čas.Keď som sa osamostatnil a zistil tú slastnú chuť vlašského šalátu a slaných rožkov situácia sa zmenila a v rodine nevedeli pochopiť tú náhlu zmenu že som sám žiadal aby som mohol k holičovi , pripisovali to začínajúcej puberte ,ale podstatou bol vlašký šalát a jeho božská chuť. Občas so m po nej zatúžil aj teraz keď už mám nejaké tie roky ,ale tú pôvodnú chuť som nenašiel , po prečítaní toho kapitalistického receptu som pochopil prečo , veď to je opis obsahu jamy na odpad ľudovo nazývanej žumpa či v lepšom prípade recept z chemickej továrne na výrobu zbraní hromadného ničenia, fuj.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zaujímavý článok

aj keď nie je jasné prečo dostal názov vlašský. A tom som zvedavý kde tí čo sa ho chystajú vyrobiť zoženú pražskú šunku od kosti. Možno v Prahe.

Aj tie jablká sú nešpecifikované a niektoré vtedy používané odrody sú tak modifikované, že chuťovo sú už niekde úplne inde.

A bohužiaľ nie sú to len jablká. Skúste zohnať papriku a paradajky, ktoré by aj voňali a chutili ako paprika a paradajky.

Nakoniec stačí pripomenúť, že najlepšie šalátové zemiaky boli tzv. rohlíčky pestované hojne na Záhorí. Mali úžasnú schopnosť absorbovať chute a vône a pritom sa nerozvárali. No a keď sa začal na poliach používať dynocid na ich ochranu pred škodcami tak sa už toho smradu nedokázali zbaviť.

No a ten sleď z receptu určite patril medzi kyselé rybičky.

Ináč na Slovensku boli 2 revolúcie v stravovaní. Prvá pri založení podniku Ryba a druhá súvisela s rozvojom nášho hydinárskeho priemyslu. No a kontrarevolúcia v stravovaní tu už beží viac ako 20 rokov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

papriky a paradajky chutia preto tak, ze jednoducho ich chceme pojedat celorocne...treba si pockat na sezonu, ked sa normalne v nasich koncinach pestuju a jest ich vtedy
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Kiež

by to bola pravda, ale nie je. Papriky a paradajky väčšinou nechutia tak ako by mali celý rok. Je to dané sadenicami, kde sa uprednostňuje hlavne odolnosť proti škodcom a výška výnosov pred ich kvalitou. Dnes ani v plnej sezóne si neurobíte voňavú plnenú papriku, alebo lečo. Mladým to nevadí, pretože nevedia ako by to malo chutnať a tí čo si to pamätajú majú smolu.

Papriku je najlepšie pri výbere ovoňať a paradajky vyberať také, ktoré nie sú až také perfektne vyfarbené, ale majú pri stopkách inofarebné prúžky. Tam je predpoklad, že nie sú až tak brutálne genetický upravované, že strácajú vôňu aj chuť.

Minule som robil taký malý pokus, koľko mladých pozná vôňu a chuť pravého masla. Nula bodov. Jeden známy ma ale upozornil, že jedlo nie je všetko. No nie je, ale malo by chutiť tak ako má.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no ved to co som ja napisal sa nevylujuce s tym co si napisal ty :) jasne, ked sa niekto zameria na kvantitu pred kvalitou (aj pocas beznej sezony) tak tie paradajky a papriky chutia ako chutia....mimo sezony nemas sancu zohnat chutne paradajky alebo papriky, ale ked vies kde hladat, pocas sezony si najdes to svoje
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Mna raz dávno poslal tato

kupit pol kila vlašského,a predavačka nevedela kolko je to deka,tak tam zmatkovala.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Jasný dôkaz toho, aké ***** sa dnes predávajú.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Stanislav Martinčko: Dankové milované cigarety, húfnice, tanky...! 715
  2. Stanislav Martinčko: Zvyšovanie cien cigariet trápi zlepenec viac, ako raketové zvýšenie potravín?? 164
  3. Pavel Pospíšil: Ten súdruh Fico ma ani neprekvapil. 95
  4. Lórant Kulík: Gastronómia: Lokše bandurkové - Zemiakové lokše majú - X - ročnú tradíciu na Slovensku 68
  5. Filip Pastorek: Ľubomír Vážny musí odstúpiť vo verejnom záujme 59
  6. Adam Znášik: Pre nových politikov nastáva čas naozajstnej úprimnosti 49
  7. Jozef Sitko: Keď som neudával, stal sa podozrivým 43
  8. Janka Cigániková: Toto Fico vašej babke nepovedal 25
  9. Július Kovács: Gratulujeme k narodeninám súdruh Fico, šťastných 55. 23
  10. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.9.1919) 20

Rebríčky článkov


  1. Bugár odkázal Kiskovi, že nemá vynášať, lebo sám zle dopadne
  2. Dom postavil pri pozemku susedy. Tá teraz ľutuje, že to nestopla
  3. Programátor z portálu blbec.online: Blaha nemá výbavu na to, aby argumentoval
  4. Bývalý vodič o havárii v Košiciach: Z autobusu by som nevystúpil
  5. Sexuológ: Nie je v záujme evolúcie, aby mali štyridsaťroční starci a stareny deti
  6. Rada "vyhýbajte sa stresu" je nanič, vraví psychiater
  7. Na stužkovej ju všetci odstrkovali, dnes raňajkuje s prezidentkou
  8. V Košiciach sa rozbehol autobus bez šoféra, pritlačil ženu
  9. Už vieme, prečo Čaputová vymenovala Kováča (týždeň podľa Schutza)
  10. Bugár má problém. Z Mosta odchádza Nagy, Sólymos sa vzdá straníckych funkcií

  1. Všetko odpracoval zas Matovič a SaS. Zvyšok spolu progresívne mlčal
  2. Drahé obedy zadarmo
  3. Slovensko je pred rozhodnutím, či sa chce vymaniť z mafiánskeho zovretia
  4. Matovič dal Dankovi letenku do Grécka, ten mu za to v pléne vulgárne vynadal
  5. Kiska: Drucker je odnožou Smeru a ja nechcem mať nič ani s jeho klonmi
  6. Miroslav Vetrík: Vedenie Bratislavy pokračuje v korunovačnej zlodejine
  7. Inteligentný človek nepíska pri nikoho hymne... za žiadnych okolností
  8. Tlmočníčka na klinike: Muži platia potraty aj s firemnou kartou, žene dal peniaze na potrat kňaz
  9. Andrej Danko: Zrušil by som ústavný zákon o dlhovej brzde a nabral miliardové pôžičky
  10. KDH zaznamenalo masívny odliv konzervatívnych voličov