Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Poznáte príbeh vlašského šalátu ? Originál recept, znárodnenie i súčasná rôznorodosť (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

lovenčin mvoj rodné
namiesto kvalitného salámu (saláma, ž.) k Veľkej noci... (na koho? na čo?... na Veľkú noc)
volim teda som
<< < 1 2 3 4 5 6 7

Hodnoť:   mínus indicator plus

a čo

prečítal si? (tiež pekné MVOJ) prečítal nie ? a ja myslel že oné to je muž...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

nema niekto original recepturu na parizsky salat?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Znárodnenie

nebolo až r.1948. Deň znárodnenia oslavujeme od 28.10.1945. A aký rozdiel je mezi vlašákom za pôvodného kapitalizmu a za terajšieho kapitalizmu, taký istý rozdiel je medzi pôvodným kapitalizmom a terajším kapitalizmom. Už sa to ani nedá nazvať vlašák, už sa to ani nedá nazvať kapitalizmus.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Znárodnenie v roku 1945 sa netýkalo všetkých podnikov.Okrem toho ak chceš debatovať o tom čo je a čo nie je kapitalizmus naštuduj si ekonomické teórie ,aby si zistil že to čo tu máme dnes je kapitalizmom.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Šedivá je teória, zelený je vlašák života.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Za socializmu sa takýto bordel nemohol predávať.Dnes je to štandard. Aj chuť tresky a všetkých šalátov sa zhoršila.Nedá sa to jesť.Ja som to už prestal kupovať
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nie je to az take ako pises

celkovo sa chut zhorsila, ale to neznamena ze sa nedaju najst predajne kde stale predavaju skvele salaty (napr. vajickovy v terne ci od firmy lahoda)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

..z cyklu "zabudnute chute":
Mozno si este pamatate chut a vonu spagiet pre deti, ako nam ich varili kedysi na ZS, a ktore som mal ja tak rad a preto stal v tom dlhociznom rade na ne, a tiez som si siel po duplu.
Myslim, ze tajomstvo tej chuti spocivalo mozno trochu v surovinach, ale v tomto pripade, hlavne v sposobe pripravy.
Poznate to heslo: "Varit treba s laskou..."
Potom jedlo chuti. To je velka pravda, ale kym pri inych jedlach to moze znamenat starostlivu pripravu, tak u nasich spagiet sa laska tetusiek kuchrok v skole prejavovala hlavne dlzkou ich pripravy.
Verte mi, ze o ich laskavej priprave aj tak nepochybujem. Ani o normach stravovania ktore vtedy dodrziavali.
Teda kluc k priprave nasich spagiet spociva v dostatocnom vychladeni uvarenych cestovin este pred omastenim a podavanim/zmiesanim s prip. omackou (a syrom).
Ja teda, ako vzdy, uvarim viac-menej kvalitne susene cestoviny "al dente", precedim, a necham ich, za obcasneho prehrabania, rovnomerne vychladit v cedniku na asi 15min.
Nakoniec podavam, ako chcem.
Odteraz uz navzdy "studene" cestoviny. Nieje nic horsie, ako chut este pariacich sa cestovin. Nie tychto.
.
.
.
...z cyklu "zabudnute chute":
Pamata si este niekto, ako chutila salama "Nitran", ta s tou bielo-modro-zlatou vinetou, este za bolsevika? Ja uz skoro nie. Je tolko Nitranov... A ziaden salam. :/
(obcas narazim na novinku takmer,,takmer... ale potom odrazu zmizne, akoby ani nikdy nebola)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vlašský šalát bol kedysi dobrý

ale to čo teraz predávajú napr. v CBA, to sa ani žrať nedá. Oveľa radšej kupujem parížsky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

originalny recept

prave som vyskusal ten originalny 100-rocny recept. Jedina zmena - nahradil som sleda anchovickami. Je to vynikajuce!!! odporucam.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Jediný šalát, ktorý stále môžem je od Perkinsu, stále si ho kupujem v našej Coopke. Určite nesiahnem po žiadnych privátnych značkách v našich supermarketoch, názor si môže urobiť každý sám, kto si takýto šalát zakúpil .
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Presne tak ked si uz kupujem (hlavne baleny) salat tak je to od Perkinsu.

Ostatne znacky salatov su realne cibulove salaty s pridavkom: zemiakov (...).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Prave som dojedla na desiatu doma

urobeny vlasak podla socialistickeho receptu, aj ked s urcitymi upravami vzhladom k dostupnosti surovin v Nemecku:

Zemiaky, zeleninu podla receptu, len hrasok som dala zmrazeny uvareny, lebo sterilizovany mi nechuti.
Majonezu som dala kupovanu, bez pridavku skrobu, zlozenie len vajcia, olej a trochu octu.
Sunkovy salam tu v Nemecku nedostat, tak som dala kvalitny makky salam s 87% bravcoveho masa (Fleischwurst).
Koreniny a prisady ako v recepte.
Salat bol fajn, len trochu husty, nabuduce by som asi majonezu trochu zriedila. Chut neporovnatelne lepsia ako vsetky vlasaky co sa na SK teraz daju kupit a citit, ze je bez umelych prichuti. Ak niekto ma rad vlasak, absolutne sa oplati urobit si ho doma a hlavne clovek vie, co tam dal. Podobne aj tresku, ktoru uz robim len doma.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Mišo Šesták: Ako sa počas prvej svetovej vojny fotili akty 175
  2. Stanislav Martinčko: Ako si kapitán, šéf a Béla pletú hrušky s jablkami! 154
  3. Ivan Bošňák: AKO DETI UKRADLI SLOVAN HAJLUJÚCEMU MANAŽÉROVI 131
  4. Lórant Kulík: Gastronómia: Vyprážaný karfiol je nenáročný na prípravu, je vhodný aj pre vegetariánov 53
  5. Stanislav Martinčko: Pán premiér, je člen Kočnerovho gangu aj váš šéf? 45
  6. Juraj Paškuliak: Uvravená teta 39
  7. Martin Droppa: Pomaľované vtáča (II. - recenzia) 35
  8. Martin Droppa: Vraj greténizmus! 34
  9. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (20. - 26.9.1919) 34
  10. Danica Chames: September je mesiac, keď treba veľa jesť... 33

Rebríčky článkov


  1. Milan Rousek: 42. Závěrečná část
  2. Július Kovács: Nedotknuteľná indická krava Generálna Prokuratúra, hnus vraj poctiví prokurátori?
  3. Štefan Vidlár: "Poručíme slunci, vjetru..."
  4. Gabo Németh: Samota - poézia v srdci básnika
  5. Roland Ondrus: Môj sused erotický privát
  6. Vladimír Krátky: Brucho keď sa vzoprie, darmo máte zarobené vlastnou hlavou .
  7. Milan Rousek: 41. Kdo se s kým zná
  8. Patrik Mackových: Aj Microsoft podporuje svoje akcie odkupom. Trh tento postup výrazne oceňuje
  9. Milan Rousek: 40. Další postup
  10. Milan Lacúch: Kontroverzná téma ľudského utrpenia

  1. Slovan Bratislava dosiahol historické víťazstvo, v Európskej lige zdolal Besiktas
  2. Do čoho peniaze určite nevložiť? Aké sú najhoršie investície dneška
  3. Nevšedné publikum slovanistu fascinovalo: Nikdy som to nezažil
  4. Protestujúci Kováčikovi: Nemáte čo robiť na prokuratúre (minúta po minúte)
  5. Černák sa na súde ospravedlnil Volzovej, že prijal objednávku na jej vraždu
  6. Prieskum Focusu: Smer vedie, SaS po vnútorných konfliktoch mierne klesla
  7. Slovan dostal ďalší trest. Bez divákov bude hrať aj proti Wolverhamptonu
  8. J&T Real Estate vstupuje do projektu, ktorý v Bratislave vytvorí novú štvrť
  9. Greif: Bolo strašné, čo sa vo mne dialo. Krvi by ste sa vo mne nedorezali
  10. Slovenskí futbalisti by mali odohrať najbližší domáci kvalifikačný zápas bez divákov

  1. Fico bol Kočnerov šéf! Tu je dôkaz
  2. Figeľ spochybnil Hlinu na čele KDH: Droga progresivizmu nie je liek pre Slovensko
  3. Dlhá cesta od kádehákov k progresívcom
  4. Brucho keď sa vzoprie, darmo máte zarobené vlastnou hlavou .
  5. Eva Čobejová: Na pro-choice protest prišli aj satanisti. Kto podporí pochod za život?
  6. Prečo zlomil Sulík nad Galkom palicu
  7. Matovič vyzval Hlinu aby zrušil ponuku Trubanovi s registrovanými partnerstvami
  8. Herečka Mária Mary Bartalos s manželom pozývajú na Národný pochod za život
  9. Hlina sa dohodol s Trubanom, ale nedohodol so Záborskou a Vašečkom
  10. Tibor Pospíšil: KlimaAlarmistický hoax v dvoch grafoch Denníka N

Už ste čítali?