Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Vitajte na Slovensku, ale nerušte: Zavárame! (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

No ja sa stále smejem

ked niekto príde so zaručenou teoriou o niekom kto chce vykynožiť ľudstvo.Pretože ono uplne stačí zablokovať internet a zavrieť na kľuč obchody.Ludstvo vymrie z 90% aj samé.Nikto pomaly nevie variť,zavárať,robiť syry,maslo,jogurty a piecť a už vôbec nie si niečo dopestovať :-)).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

a to moja sestra povedala, že ak by mal byť koniec sveta, tak chce prísť ku mne, lebo ja mám zásoby hádam aj na dva-tri roky. Záhradkárčenie a zaváranie je moja posadnutosť. Mám aj iné, ale táto je aspoň užitočná.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Dakujem

Ze mi neustake pripominas tieto nase tradicie...
Kdesi v hlbke to citim rovnako ale ty mas take skvele vyjadrovacie schopnosti az radost citat :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

tiez sa pripajam

velmi pekny clanok, vtipne, s nadhladom, s humorom a k tomu tak kultivovane napisane.
naozaj radost citat.
:-)
este raz dakujem
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Leto zavarené v blogu

"ukryté pod nánosmi civilizačnej dengľavosti" - toto je úplne fantastické!!
Zbožňujem tvoje články, Danica, sú také svieže, milé a neokukané, hoci sa väčšinou vŕtaš v klasických témach.
Hotové editorály do časopisu.
Ako dieťa som neznášala zaváracie arómy povaľujúce sa pod stropom v kuchyni - uhorkový nálev, ríbezľový sirup alebo onen famózny marhuľový lekvár. Teraz mi chýbajú. Tiež sa dostávam do veku, keď zaváracie gény vystupujú na povrch, ale zatiaľ mi nik nepriniesol debničku sliviek či náklad uhoriek. Tuším je načim vrátiť sa na Slovensko, tvoje nostalgicko-romantické blogy ten pocit ešte zosiľňujú. Asi ťa prestanem čítať ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ďakujem, Zuzka, aj ja tvoje veľmi rada čítam, asi sme podobná krvná skupina :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Článok ma veľmi pobavil.

Priznám sa dobrovoľne, že zaváranie neznášam a to mám cez 60. Kompóty sa u nás nejedia - tak načo budem zavárať 40 pohárov marhúľ, 35 čerešní a čo ja viem čo všetko sa zavára, len aby sa nepovedalo..... Poznám rodiny, kde z jedného druhu aj 100 pohárov zavaria a stále rozmýšľam, či každý člen rodiny musí povinne zjesť každý deň 1 pohár kompótu... Potom sú v špajzi aj tri roky staré kompóty, lekváre a robia sa ďalšie a ďalšie.
Jediné čo robím - nevarený lekvár z čiernych ríbezlí (našťastie ho nik nemá rád, tak je všetok pre mňa), pár pohárikov marhuľového a čučoriedkového (rozumej 4-5), max. 15 pohárov uhoriek (tie si berú aj deti) a keď sa nám minú feferónky, baranie rohy a alma papriky, tak pár pohárov z každého.
Preferujeme celý rok čerstvú zeleninu vo forme šalátov.
Dobre si pamätám stresy zo zavárania, keď matka zavelila a zaváralo sa všetko, robila sa čalamáda, lečo - nik to nejedeol, ale bolo treba. Broskyne, slivky....
Zvyknem si radšej pripraviť do mrazničky presné porcie sliviek, marhúľ na koláč, čučoriedky tiež mrazím. Aha, sem tam robím jablkovú výživu, keď máme veľa jabĺk, teraz nemáme ani jedno.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tri roky stare...?

Moja mamka ma v komore kompot z roku 1979. Vypada zachovalo, ale zrejme je uz len na pozeranie... ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Kdesi v Pasteurovom ustave maju stale nejake bujony, co zavaral este sam Pasteur.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

no nechcela som byť až taká protivná :) A ako píše dolu Slovákočech je to samý cukor. Ja sa radšej v sezóne objem ovocím. V zime dusím do seba cvikľu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Uznávam, že moja romantická predstava o zaváraní môže súvisieť s tým, že ma v mladosti nikto nenútil pri ňom pomáhať, alebo len maximálne napoliť a odkôstkovať marhule, čo bolo super, lebo sa človek pri tom parádne nažral.
Ríbezle si tiež už radšej dávam do mrazničky a potom pridávam po troche do koláčov (keď ich raz za sto rokov pečiem).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pokial nemas ovocie od poctiveho zahradkara co sa vyhyba chemii tak aj doma zavarane mas plne chemie.Mozno bez roznych konzervantov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vsak prave to je ten problem

ze dnes uz nekupis ani poctivy kompot, ani lekvar, ani klobasu, vsade len kukuricny skrob, xantanova guma, fruktozovy sirup ktore tam vobec nemaju co robit, podobne masove vyrobky a vlastne vsetko. Ked to niekomu nevadi nech si to konzumuje, ale mala by existovat aj alternativa, teda aj vyrobky vyrabane klasickou recepturou. Niekto povie, vsak sa daju kupit. Ano ale v malickych predajniach o ktorych vacsina ludi ani nevie a navyse na druhom konci mesta kde malokto ma cas a chut cestovat. Taketo vyrobky by mali byt povinne v kazdom obchode v oznacenych regaloch podobne ako napriklad vyrobky pre diabetikov nech si kazdy vyberie bez toho ze by musel riesit kedy a kde ich najde.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Správnější

by bylo nazývat zavařeniny jako cukr ochucený ovocem. Nepřijde mi zrovna zdravé zavařovat 1:1 s cukrem, ani 1:2. Lepší je ovoce zamrazit nebo nasušit a nebo prostě rovnou sníst.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

V našej famílii

sa tiež zavára v olympijskom duchu.
Jediné, čo sa skonzumuje, je paradajková šťava a lečo, plus nakladané uhorky a trochu džemov - mama vyrába jahodový, malinový, černicový, marhuľový, broskyňový, slivkový, višňový a ríbezľový. Zavára marhule, broskyne, lúpané hrušky. Od čalamády a papriky v oleji už našťastie upustila, lebo nevďačná rodina radšej v zime vyhadzuje evrá na chemické šalátové uhorky a inú zeleninu od hotentotov z druhého konca planéty, bože, čo som to vychovala.
Takže každé tri-štyri roky otec s kamarátmi nachystá dva veľké modré plastové sudy a povylievajú sa do nich historické kompóty, zgumovatené džemy a divnofarebné želé robené podľa návodov v Good Housekeeping či ako sa to volá. Po pár týždňoch sa nám tieto produkty vrátia vo fľašiach vo forme priezračnej grádovitej tekutiny, ktorá sa vyslope počas grilovačiek a iných osláv. Dlhoročný proces hromadenia zásob sa tým ukončí, aby v lete odštartoval nanovo.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Náhodou, veď je to krásne.

Normálna bezodpadová technológia. Lebo takého, čo by pálenku vylieval, bo zostarla, som ešte nevidel ;)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Presne tak!

Marhulovy kompot bez zuvania s gradmi to je ta najlepsia pochutina na dlhe zimne vecery.;-)
Aj ked z osobnej skusenosti poznam situaciu, ked doslo k pokusu o naplnenie vyssie spominanych modrych plastovych sudov zavaranymi uhorkami.
Nastastie, dozorujuci prokurator bol v tej chvili este pri zmysloch a pokus o degradaciu marhuloveho kompotu bez zuvania do podoby nekonzumovatelnej tekutiny bol odhaleny este v stadiu pokusu a k trestnemu cinu sprznenia kompotu vdaka bdelosti strazcu zakona nedoslo. :-D
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

:-)))
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME