Štvrtok, 23. november, 2017 | Meniny má Klement

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Sú gastrolístky príliš drahé? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

Sloboda

Jednou z hodnôt, za ktoré sa oplatí bojovať je sloboda. Skutočná sloboda rozhodovať sa podľa svojej vôle, ktorá nie je trestaná. Zamestnanec sa môže rozhodnúť nepoberať gastrolístky a zamestnávateľ mu môže pridať sumu, ktorú dáva ostatným na gastráče, ale zamestnanec na tom prerobí, pretože z takejto hotovosti si už štát zoberie daň a odvody. Prečo zamestnanec, ktorému priznáme právo narábať so svojimi peniazmi, brať si pôžičky, kupovať nehnuteľnosti, voliť svojich zástupcov do parlamentu, nemá mať právo rozhodnúť sa ako, kde a za čo sa bude stravovať. Chcete vari tvrdiť, že je na to nekompetentný?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Viete, ak by platila vasa filozofia, tak by nemuselo existovat ziadne stravne, ani v hotovosti. Ludia by predsa aj bez prispevku od zamestnavatela chodili na teple obedy? Napriek tomu stravne funguje v 42 krajinach, z toho v 17 v Europe. Cize asi ma vyznam ucelovy nosic, ci uz je to stravny listok, stravna karta alebo trebars aj aplikacia v mobile.
Ludia by realne minuli hotovost aj na ine ako jedlo. Potvrdili to aj v prieskume GfK (http://www.pravdaogastracoch.s...), ale skuste sa spytat aj v restauraciach vo vasom okoli, ci si myslia ze zakaznici pridu aj bez gastrolistkov a s hotovostou. V Bratislave a velkych mestach ano, ale v regionoch musia ludia obracat kazde euro. A vytiahnut gastrolistok na obed je psychologicky jednoduchsie, ako kazdy den 2,50 alebo viac.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Aj pred existenciou stravných lístkov ľudia jedli teplú stravu. Človek sa má sám rozhodnúť, či chce teplé jedlo, zdravú zeleninu alebo hamburger.
V Európe je 46 štátov, takže gastrolístky sa používajú v menej ako 50 %-ách. Váš ani tento argument však nehorí, či je lepšie mať gastrolístky alebo nie. Prečo nedáte možnosť ľuďom sa slobodne rozhodnúť, či ich chcú alebo nie? Podporte taký návrh zákona.
Som presvedčený, že väčšina obyvateľov Slovenska minie za týždeň na jedlo (potraviny) viac ako 15.75 eur (=3.15*5), čo dostanú v gastrolískoch. Pri peniazoch sa nedá povedať, že sú peniaze na stravu, peniaze na dopravu, peniaze na bývanie, preto otázka, či by ste minuli hotovosť aj na iné ako jedlo nelogická. (Mimochodom je dobré, že míňajú hotovosť aj na iné ako jedlo - môžu si dovoliť aj iné veci)
Prečo máme ľudí psychologicky zavádzať, že gastrolístok má vlastne menšiu hodnotu ako hotovosť?
Alebo tým vlastne potvrdzujete, že pre väčšinu ľudí naozaj má gastrolístok menšiu hodnotu.
P.S. Stravné by naozaj existovať nemuselo. Je v záujme každého človeka sa stravovať. Tak ako nie je príspevok na ošatenie a bývanie, nemusí byť ani na stravu. Ak štát chce ľuďom pomôcť, môže im zvýšiť nezdaniteľnú sumu, odpočítateľné položky a v konečnom súčte môže dosiahnuť rovnaký profit pre ľudí.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

pravdu mate asi obaja.

Aj ja som si myslel to co ty ale to plati len na Bratislavu a na zvysok Slovenska nie. Gastrac napisal jednu zaujimavu vec ,ze ludia by ked nemali gastrace tak na vidieku by si tazsie kupovali obedy. Neveril som tomu ale majitel restiky mi povedal ,ked prvykrat chceli zrusit gastrace ,ze zavrie hned restiku. Jedna z barier je aj ta ,ze clovek ,ktory minul gastrace si neobjednava a kolektiv to vidi normalne a nenormalne je ked plati hotovostou a to je vidiek. Bavit sa s Bratislavcanom o gastracoch nema vyznam ,to je iny svet.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ale tak veď nech zavrie keď ľudia nemajú záujem o obedy. Predsa nemôžeme šikanovať ľudí len preto, aby si niekto mohol nechať otvorenú reštauráciu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Hmm

To asi mame ine predstavy o sikane ludi. Ak niekto niekomu prispeje na stravne, a chce aby tie prachy co mu na to prispel tak aj pouzil, to je sikana?
Ok, ak to berieme takto tak ano, nesikanujme ludi ani dochodkovym poistenim - nicim - vsak preco ich sikanujeme si odvadzat uz teraz, ked oni mozu tie peniaze pouzit na potrebnejsie uz teraz.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Lenže tu nikomu nikto neprispieva, tu len štát zoberie o trochu menej, to je všetko. A na to netreba žiadne stravné lístky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

lenze on restiku

otvaral ked gastrace platili.Cize za istych podmienok a ked sa zmenia podmienky tak zatvara.Ked to urobia viaceri tak klesne ponuka a kvalita jedal co sa ma ako zakaznika dotkne + sa urcite zvysi donaskovy cas. Preco potom by som ja ako zakaznik mal pozadovat zrusenie gastracov ked sa ma to negativne dotkne?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Keď klesne ponuka a bude diera na trhu objaví sa niekto, kto ju vyplní. Na to netreba živiť firmy ktoré tlačia stravné lístky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ked nebudú lístky budú aj lacnejšie jedlá ako je cena lístka..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"Cize asi ma vyznam ucelovy nosic, ci uz je to stravny listok, stravna karta alebo trebars aj aplikacia v mobile..."

...alebo trebars cash.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Spomínať možnosť výberu a priemerné marže v súvislosti s extrémne regulovaným trhom s gastrolistkami si vyžaduje naozaj divokú predstavivosť alebo aspoň silný žalúdok. Čo takto sa pozrieť nie na maržu ale na pomer zisk/náklady či je naozaj gastrolístkobiznis chudobným príbuzným oproti iným odvetviam?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Hrubá marža emitentov > 95 % ?

Aká je hrubá marža emitentov gastrolískov? Prečo chýba v grafe?
Skúsme ju odhadnúť. Gastrolístková firma kúpi vytlačené lístky a tie predá. Nech jeden gastrolístok stojí 0.1 eura (výroba českej bankovky stojí 1 až 2 české koruny, t.j. 0.039 až 0.074 eura, použijeme vyššiu hodnotu), predajná cena je minimálne 3.15 eura a hrubá marža výchádza 96 % (=3.05/3.15, pri odhade a zaokrúhľovaní sme postupovali tak, aby marža vyšla čo najmenšia).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ale no tak 95%?

Takto to pocitat? Takze podla vas je hruba marza emitentov z listka v hodnote 3,15 - 3,05? Cize restauraciam nevyplatia z gastrolistka ani 1 cent? Uz sa o gastrolistkoch vselico povedalo, ale ze tolko restauracii je ochotnych varit zadarmo - to je nieco nove :)
Rocne vydaju emitenti stravne listky v hodnote 650 mil. eur, z toho boli ich trzby (nie hruba marza) okolo 30 mil. eur. Myslim ze necelych 5 %, o ktorych sa mimochodom pise aj v blogu, je blizsie k pravde ako tych vasich 95 %.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

takto.. kamarát chcel kúpiť 100 lístkov pre zamestnancov.. no tam bol ešte nejaký poplatok ale 30 eur.. nie len nejaké tri percentá.. 100 krát 3,50 plus tri percentá je 360,50 eur tak sa na to vykašlal a dáva zamestnancom peniaze na obed.. má len niekoľko zamestnancov..

myslím že takto to nemôžeš počítať.. keby sme si povedali že náklady na vyrobenie jedného lístka sú ten jeden cent.. takže s toho sú zaplatené stroje,materiál, zamestnanci ich odvody, budovy, autá..

stravuje sa každý deň 750 000 ľudí..denné náklady gastrofiriem sú 7 500 eur.. dajme hodnotu lístka 3,50 a zamestnávatelia ich kúpia o 3 percentá drahšie.. za deň sa otočia lístky v hodnote 2 625 000 eur.. teraz tie tri percentá navrch od zamestnávateľov robia 78 750 každý deň..

gastrofirmy svoje lístky spätne vykupujú.. reštaurácie a obchody dostanú o 5 percent menej.. markety o tri percentá menej.. rozdelme to na polovicu a spätne lístky odkúpia za 4 percenta nižšiu hodnotu.. vykúpia ich za 2 520 000 eur.. tie 4 percentá robia 105 000 plus tých 78 750 od zamestnávateľov spolu 183 750 eur.. teraz to videl nákladmi 7500 eur a ziskovosť je 2450 percent.. a prečo je tá ziskovosť tak obrovská ? lebo táto lístková mafia nám neponúka žiadnu službu.. neuvarí ten obed ani vám ho neprinesie.. takže nemá z vašimi obedmi žiadne náklady..

som zvedavý či to tu ostane alebo to vymažú..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

wau

toto je takzvaná slovenská ekonomická škola? To by naši profáci na ekonomickej kukali ako sa dá počítať ziskovosť :). Podľa mňa je debata, či tu má byť stravné alebo nie. Keď totiž niekto poskytuje služby, napríklad aj štát, tak sú logicky spoplatnené a 5 % si myslím, že asi naozaj patrí ešte k tomu menej. Otázka zásadná je, či tu je potrebné stravné alebo nie. Lebo cash znamená zrušenie, cash je výplata a nie je dôvod to volať stravné a mať to osobitne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

spoplatnenie zbytocneho medziclanku.
moze to byt kludne spolu. :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

máme aj cestovné.. ked to zamestnanec dostane z výplatou v eurách už to nieje cestovné ? alebo cestovné by to bolo kedy dostal lístky na električku ? a ked použije svoje súkromné auto pre firmu mal by dostať kanister benzínu ? lebo inač je to výplata ?

ľudia aj raňajkujú, večerajú a nepotrebujú na to vaše lístky.. možno neuveríte ale aj obed sa dá kúpiť za peniaze..

aj rodinné prídavky boli vo výplate a vždy to boli rodinné prídavky...

stále sa snažíte okecať svoju potrebnosť na trhu.. motáte to do rôznych omáček a otázky staviate na hlavu.. takže nie nepotrebujeme vás pri stravovaní.. pracujúci, zamestnávatelia, reštaurácie ani obchody vás nepotrebujú..

položka stravné nevadí zamestnávateľom a radšej ju vyplatia v peniazoch.. a reštaurácie budú ešte radšej ked si ľudia kúpia obed za peniaze ktoré môžu hneď použiť na nákup surovín a výplaty.. a nie mať krabicu gastráčov za ktoré nenakúpia ani ich nemôžu požiť na zaplatenie odvodov, DPH a výplat.. spokojný ? ked to štát berie ako platidlo mali by sa s tým dať platiť poplatky štátu..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pri svojom povolaní som si všimol zaujímavý fakt:
Zamestnávatelia, ktorí dovážajú stravu svojim zamestnancom, majú nižšie náklady na stravné, ako tí ktorí z pohodlnosti alebo iného dôvodu poskytujú lístky. Keď sa strava dováža, asi 15% zamestnancov si ju neobjednáva v rannej smene a asi 20% si ju neobjednáva v poobedňajšej.
Na druhej strane mám poznatky, že väčšina poberateľov gastrolístkov ich používa hlavne na bežné nákupy. Z firiem, pre ktoré som pracoval,, alebo ich viedol a zamestnanci v nich dostávali gastráče, asi 15% z nich ich používalo na nákup teplých obedov.

Gastrolístky sú užitočné len pre živnostníkov, aby nemuseli dokladovať svoje stravné.
Takže existuje predpklad, že inak by ľudia narábali s peniazmi ako s
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ziskovost gastrolistkovych firiem

dufam ze je vidiet cely clanok:
http://www.etrend.sk/trend-arc...

su asi 3krat ziskovejsie nez sektor financii alebo telekomunikacie ...
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME