Štvrtok, 24. august, 2017 | Meniny má Bartolomej

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Zabíjačka a veci s tým súvisiace... (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

dobry blog o zabijacke.

Zaujinave ,ze u nas na juhu sa vnutornosti nejedli ale davali len do tlacenky a huriek.Asi aby ich bolo viacej.Creva hotove umyte sme kupovali v Madarsku a tak sa napriklad este prikupovavalo maso aby bolo viacej klobas. Svokor sa raz omylil a namiesto pomeru 2-1 sladka-stiplava paprika to vymenil a spravil indianske stiplave klobasy.Zaujimave ,ze len jemu chutili a dalsiu zabijacku sme ho strazili aby to nezopakoval. Zaujimave ,ze aj romovia robili zabijacku ,jedna znama ich mala za susedov a nosila im vysluzku.Oni jej nikdy.Raz sa ich to pytala ,ze preco oni nenosia ....Vy by ste to aj tak nejedli.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Ďakujem, máte milé spomienky...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

budeme mat rodinnu zabijcku o c. 2 tyzdne. parada. presne podobne sa to dialo aj u nas, z 80tych rokov si to zivo pamätam, perfektna rodinna akcia .... a teraz? noooo ..... no, tie ako domace masove vyrobky, ako aj jedla pripravene z dmacej zabijacky, tak to je manna nebeská .... oproti tomu, co za nejake "zabijackove" speciality prezentuju rozne gastronomicke, aj renomovane podniky. a na co sa najviac tesim? okrem domacej paštéty, tak na sarmu ... to je naozaj ceresnicka na torte vsetkeho gastronebíčkapocas nasich zabíjaciek ....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tak si to užite...:-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ja si zabíjačku pamätám ako malé dieťa, najmä tú atmosféru si stále pamätám, podobnú ako popísal pán doktor vo svojom blogu. Pamätám si aj z iných gazdovstiev, ako ľuďom, čo doma chovali hospodárske zvieratá záležalo na, dnešným jazykom povedané " kvalite života" tých zvierat. Zvieratá nesmeli byť rušené, stresované, museli byť dobre krmené, v čistote držané. Takže tá zabíjačka bola vyvrcholenie tej celoročnej starostlivosti a námahy a vlastne aj vzťahu. Čo je dnes pre mnoných urbánych ľudí nepochopiteľné. ďakujem za pekný blog
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

rado sa stalo...:-!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

u nas sa na desiatu ci obed jedol mozocek na červenej paprike. delikatesa. zvlastne, ze kapustnicu sme nerobili u nas doma, neviem z akeho dovodu. po poslednej zabijacke mal moj otec depresiu. vraj ako sa ma citit, ked si zabil kamarata :( bolo to uz davno, ale spominal to aj ked bol uz stary. Ale o tom odovzdavani som nevedela, nepamatam si to. Pamam si ako sme male prasiatka nahanali zjari po dvore lebo zvycajne ked sa prinieslo nejake domov, bolo este treba upratat poriadne chliev aby sa dalo do cisteho. A u nas byvala zabijacka zvycajne v januari, kapustnicu na vianoce sme vzdy mavali bezmasitu, bol post.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

zaujímavé, aké bolí rôzne zvyklosti...
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME