Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Omega-3 a omega-6 tuky - fakty, ktoré vám nepovedia (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

TVL na to ze je to taky zasadny objav

som o nom nic nepocul...

ale nie o tom som chcel.
Za 1:
vegani sa s vami budu do krvi hadat ze si telo dokaze premenit rastlinne tuky na to co potrebuje. Ich strava vyzrera v svetle tohto blogu ako obrovsky omyl a nechcu si to priznat...

Za 2:

Cela ta americka "tukova" tragedia ma celkom zaujimave pozadie.
V skratke: v 60 rokoch vysla na harvarde studia (vzorka bola 20 muzov po infarkte !)
Ze konzumacia tukov im zvysuje choresterol. a tuto studiu na 20 chorych muzoch aplikovali na celu populaciu.
tuk je zly a treba ho nahradit cukrom. Tak sa zacali vyrabat low-fat potraviny plne cukru.

V roku 1972 na tuto chybu upozornil britsky vedec :

Pure, White and Deadly: How Sugar Is Killing Us and What We Can Do to Stop It by John Yudkin

Lenze vsetci investovali do low-fat potravin tak iny nazor proste neexistoval a Yudkina zlikvidovali na akademickej pode(znicili mu karieru), tak ze do roku 2000 sa ziaden vedec ani neopovazil spochybnit teoriu o zlom tuku.
Vysledok je ze 30 rokov sa vsetci riadili bludom a stalo to nespocetne vela ludskych zivotov.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nieco k Yudkinovi a nasledovnikom

https://www.theguardian.com/so...
perfektny clanok o tom, kam ludstvo vedu stadovite efekty.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Diky, Yudkina mali počúvať už dávno, ale kazilo by to biznis...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

k+

a tesim sa na pokracovanie clanku
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Tesim sa na pokracovanie clanku. LEkarka mi uz roky chce nanutit statiny, lebo mam zly pomer HDL/LDL, ale ja sa branim, ako sa da. Radsej by som to riesila prirodzenejsou cestou.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

statíny sú riešením, porozprávajte sa o tom s lekárom, prečo sa vo Vašom prípade pre ne rozhodol.
a pozrite si blog na dennikN.
https://dennikn.sk/blog/ako-na...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Bohužial, statíny nie su riešenim pre 99% pacientov a maju mnozstvo vedlajsich ucinkov. Lekari o tom nemaju informacie a mnohi dostavaju tučne odmeny (dovolenky, financie atď) za ich predpisovanie, hlavne v USA, ale aj u nás, je to biznis s 30 miliardami dolárov ročne.

O cholesterole napisem cca o mesiac podrobnosti.

Zatial je potrebne vedieť, že štúdia z januara 2009, publikovana v American Heart Journal, zistila, že 3 zo 4 pacientov hospitalizovanych s infarktom mali "normalnu" hladinu cholesterolu a mnohi uživali statíny. štatisticky statíny nechrania velmi pred infarktom a navyše, zvyšuju riziko rakoviny, Alzheimera, samovraždy, depresii, slabosti, svalych problemov atdˇ.

ak by ste poznali biochemiu, tak pochopite, pretož statiny blokuju enzym HMG-CoA reduktazu, ktora v peceni pomaha pri tvorbe cholesterolu.

Ten sa totiž až na 85% prirodzene v peceni vytvara bez ohladu na to, či ho budete jest, alebo nie. Prčo je asi vo vajci, pretože z vajca vznika zivot.

Najviac u človeka je ho v mozgu, preto bez neho su ludia dementni.

Spominani enzym zodpoveda aj za tvorbu koenzymu Q10, bez ktoreho sa nedokaze tvorit bunkova energia ATP. Q10 je dolezity pre srdce, o to viac su statiny nezmysel, kedže vam zablokuku tvorbu Q10.

Je to vsak na knihu, všetko o cholesterole a klamstvach, ktore nam 50 rokov tvrdia. Už ich však vyvratili aj nanjnovšie ved.poznatky, ktore hovoria, že ludia s nižšim cholesterolom a LDL choleterolom maju vyššie rizikom celkoveho umrtia a v niektorych studiach mali aj vyššie riziko umrtia na srdcovo-cievne ochorennia.

Martin
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Bravo

konecne citam clanok od riadne vzdelaneho vyzivoveho poradcu, vdaka. Uz som myslel, ze mame len rychlokvasenych propagatorov vyzivovych doplnkov, ktori nemaju potuchy o biochemii.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Už 7 rokov ...

... konzumujem každé ráno po raňajkách tobolky Omega 3-6-9 z dielne Jamieson, bežne dostupné v lekárni. Po cvičení k tomu pre istotu pripájam ešte aj Lecitín. Odvtedy pozorujem po ránu prudké zvýšenie koncentrácie, menšiu únavnosť, lepšiu výkonnosť srdcovocievneho systému a lepšiu kvalitu kože a kožných adnex. Náš mozog a srdce totiž predilekčne spracovávajú ako substrát práve nenasýtené mastné kyseliny, dávajú im prednosť aj pred glukózou. Nehovoriac o všetkých tých super účinkoch hlavne Omega-3-kyselín. Hneď si doma pozriem aký je pomer týchto 3, 6 a 9 v danom výrobku, ale myslím, že výrazne v prospech 3-zložky. Ak to tak nebude, budem si kupovať len Omega-3-preparát a občas zajem nejaké oriešky a ľanové semiačka či moderné chia semienka. Jednoznačne K+ za článok.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Zaujimave

No je to veda, ale neviem ako to prakticky vyuzit. Z krvneho obrazu je zrejmy celkovy cholesterol, este pomer LDL,HDL, ale takto podrobne po konkretnych kyselinach to tam asi nieje. Celkom konkretne znie rada konzumovat ryby, ale co napr popularne CHIA ktore su udajane tiez zdrojom omega3? A ako vlastne funguju nepopularne statiny, a co monacolin K z cervenej fermentovanej ryze? A nestacilo by vlastne iba normalne jest cerstve potraviny, vela zeleniny, malo cukru a umelohmotnych tukov? A je domaca bravcova mast a slanina naozaj taka nebezpecna, alebo inak, je lepsia, ci horsia oproti tej kupovanej s hypermaketu, ktora dym a snad ani prasa nevidela?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Z pohladu rizika srdcovych ochoreni su dolezitejsie pomery ako celkovy/HDL, ktory by mal byt nižši ako 3. Alebo Triglyceridy/HDL, mal by byť nižší ako 3.8, ale plati to pre pocitanie v mg/dl. Potom je dolezity ApoB, Lp(a) a zapalov markery CRP, fibrinogen a iné.

Znižovanie cholesterolu by som vobec neriešil, jedine pri hypercholesterolemii.

Celkom rozumna je otazka "A nestacilo by vlastne iba normalne jest cerstve potraviny, vela zeleniny, malo cukru a umelohmotnych tukov?" S nou mozete začat.

A domaca masť a slanina určite nie su tak nebezpečne, naopak, su to plnohodnotne a vyzivne potraviny. Zo suprmarketu je to horsie, ale stale lepsie ako Raciol a margariny :)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ked sa uz autor odvolava

na Inuitov (eskymakov), tam je vysvetlenie genetika http://science.sciencemag.org/...
vyzera, ze celkovo je ucinok genetiky vyssi ako sa povodne predpokladalo
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Na Inuitov som sa odvolal len trocha. Určite su adaptovani na danu stravu, preto im tak sacharidy ublizuju, aj ten "zdrave". Avšak množstvo badatelov na ich strave zdravotne rozkvitalo a neviem o žiadnom, ktori by trpel. Spomeniem len Schwatku, Stefansona, Prica či Andersona
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME