Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Palmový olej - požehnanie, alebo prekliatie našich potravín? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Ďalší dodatok k blogu

Zaujímavý článok s pokusom o objektívne zhodnotenie (čo oceňujem) palmového oleja (PO) z rôznych hľadísk.
Jasné, že PO tu má svoje miesto už pomerne dlhú dobu a nepatrí na smetisko dejín, ale v súčasnosti sa s jeho produkciou a používaním spája viacero negatívnych javov:
1. excesívny nárast spotreby tukov (nárast populácie + spotreby tukov na jednotlivca) a jeho nízka cena vedie k produkcii PO v takej miere, akú sme doteraz nezažili
2. produkcia PO je vysoko neekologická - videjko v článku je hyperoptimistické. Čo takto zopár fotiek o najväčšej ekologickej katastrofe od začiatku storočia:
https://www.google.sk/search?q...
3. uvažovanie o PO ako potenciálnom biopalive. Predpona "bio" je scestná.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dobry vecer Redchevrolet. Vdaka za doplnenie. Infografika od The Guardian uvedena v clanku vlastne tiez poukazuje na Vami spominane skutocnosti, hlavne enormnu spotrebu a velmi zalostne dopady produkcie PO na cloveka a prirodu. Pojem "biopalivo" je oficialne uznavany ale nepomenuvava "bio" vo vyzname ekologicky setrneho produktu. Bio oznacuje jedine skutocnost, ze dane palivo sa ziskava z rastliny, resp. obnovitelneho zdroja. Samozrejme zostava velmi kontroverzne, ci je tento zdroj vhodny.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dobrý deň Monika,
ďakujem za reakciu.
PO ako biopalivo - máte pravdu s označením, že ide o legislatívny pojem. Tento bol však zavedený aj s predpokladom, že používanie biopalív pobedie k redukcii spotreby CO2 v porovnaní so štandardnými palivami za rovnakých podmienok. Ukazuje sa však, že po komplexnom zhodnotení (nielen spotreba CO2 po spálení palív) sú biopalivá až na niektoré výnimky ekologicky nevýhodné. To sa netýka len PO, ale ide o problematiku biopalív všeobecne.
https://cs.wikipedia.org/wiki/...
PO ako potravina - tu s Vami úplne súhlasím v zmysle, že konzumácia PO u dospelých osôb nie je jediným a ani rozhodujúcim faktorom pre vznik KVS ochorení.
Záver (môj subjektívny): PO v súčasnosti je prevažne negatívny fenomén a to viac z ekologického ako nutričného hľadiska. Bežný spotrebiteľ môže situácii pomôcť tak, že sa vrámci možností bude vyhýbať výrobkom s obsahom PO.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME