Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Zdravé mäkké medovníčky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

hneď vykrajuješ? Nenecháš cesto odležať? A hneď sú mäkké?

Recept bez tuku používame v rodine odkjakživa - pochádza ešte od mojej prastarej mamy. Ide tam 8 lyžíc medu a 25 dkg cukru (nie trstinového, ale trstinový nie je o nič zdravší ako obyčajný). A práve preto, že tam nie je tuk, treba cesto nechať aspoň 24 hodín odležať. A piecť mesiac dopredu, aby zmäkli.

Pretože med - tuk = tvrdé medovníky (a čím viac medu, tým sú tvrdšie). Med + tuk = mäkké medovníky. Pravidlo overené štyrmi generáciami. (A tiež: Menej medu + tuk + perníkové korenie = perník, nie medovník.)

Takže mám dosť problém uveriť, že "beztukové" medovníky zo špaldovej múky, z ktorej býva cesto tuhšie a medovníčky tvrdšie, sa dajú upiecť dva dni pred Vianocami a sú hneď mäkké.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dobry den prajem, 😂 ...vasa teoria nie je spravna v nicom co pisete a tie rovnice ste tiez isto videli len na papieri.. Svoj recept testujem uz niekolko rokov... neteoretizujem, praktizujem. Ked chcete moje MEDOVNIKY hejtovat najskor ich upecte presne ako pisem 😉 A skutocne perniky? nastudujte si prosim najskor pojmy pred kritikou, pretoze ja by som do sveta nieco po dokladnom nastudovani nevypustila. Nemusite verit, skuste 😉
Rucim vam za to, ze maksie a chutnejsie ste nejedli! Prajem krasne vianoce a vychutnavajte makke MEDOVNICKY 😍
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Medovniky podla nasej mamy

Resp. podla jje mamy a mamy jej mamy :)
50Dg hlad.muky
3 vjcia (z toho 1 n apotretie)
12,5Dg masla
12,5Dg medu
19Dg prask.cukru
1kav. lyz. mletej skorice
1kav.lyz. sody bikarbony
4 potlacene klinceky, aniz

Do cervena pecieme pri 180stC 4min a potom 90stC 4min, po vytiahnutti potrieme vajcom.
Medovniky mojh odetsva, ktore robi moja manzleka s detmi...SU od zacaitku stale makke aj po XX dnoch. Ak zacnu tvrdnut, dame do nadoby, kde ich skladujeme tenkly mesiacik jablka a medovniky mame makke dalsie tyzdne bez problemov. Ja ine ako krasne makke medovniky ani neuznavam. Tvrde perniky peperkakor robia severania a vsetci ostatni....
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ďakujem vám za recept

Dagmara. Práve som myslela tento týždeň na medovníky ;).
Som rada, že v recepte máte špaldovú múku a aj zmes medovníkového korenia ma oslovila.

Prajem všetkým pekné Vianoce - plné pokoja a porozumenia.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Dakujem za milu reakciu, prajem Vam krasne sviatky 💜
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mézeskalácsok, nézze meg.......

Súťaž v pečení medovníkov v Maďarsku.
Na:
http://www.nyugat.hu/tartalom/...
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME