Streda, 17. január, 2018 | Meniny má Nataša

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Nekupujte slovenské potraviny!!! (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť:   mínus indicator plus

 

"Lebo prax ukazuje, že reklamný slogan o kvalite slovenských potravín je pravdepodobne len jeden z dlhého radu zavádzaní a podvodov na slovenských spotrebiteľov.!

Dobré ráno, stará mama!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Autorovi: Nehazej ...

... vsechny lidi do jednoho pytle a zamysli se, jestli je ok pouzivat obecny vyraz "ovecky". Rozumim, co tim chces rici, ale kdo ovce neni, ten tvuj clanek nepotrebuje a kdo je, ten by se mohl urazit. Pro koho pak vlastne pises?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Asi je to...

...nejaký ohrdnutý "Beta" baran, čo by sa rád votrel do pozornosti "Alfa"oviec. ;-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

A úplne najzábavnejšie je začať sa s ta-

kýmito baviť ich vlastným štýlom reči , to ide týchto bohorovných rozhodiť, že čo si to k nim dovoľujú, na takéto hrubé vrecia jedine ešte hrubšia záplata.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

asi tak
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

3-4 krat do roka

chodievam z Nemecka na Slovensko.Pribuznym vozim vina a drobnosti, ktore na Slovensku nevidiet ( napr prisady do azijskych jedal, proste veci, ktore na Slovensku nenajdem).
V poslednej dobre mam problem, lebo na Slovensku vsetko je.
Naopak, zo Slovenska vozim( prosim nesmejte sa):
polohrubu muku (na knedle a halusky),lebo taka zu neexistuje,bryndzu, ocot! (ten tu chuti inac ako obycajny slovensky),Polievkove korenie Vitana Klasik( chuti lepsie, ako Maggi), klobasy typu cabajka, spisske parky, spekacky, slivovicu, Tuzemsky Um, parenicu a ostiepok ( deti sa idu za tym zblaznit).
Vsetko slovenske vyrobky, ktore s nemeckymi zvesela drzia krok, ba su lepsie.
Vidno Tu (Nemecko) madarske potraviny, ceske pivo a Becherovku, dokonca som cely nateseny objavil korbaciky a parenicu, tak som si povedal, konecne nieco, ale bola povodom Made in Hungary.Slovensky vyrobok (okrem Antivirusu Firmy Esset) som v Nemecku za poslednych30 rokov este nevidel.
Slovenske potraviny su dobre, ale snaha prerazit na zahranicne trhy je mizerna
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Len tak na okraj:

Podobny problem mala aj moja dcera v Dubline, tiez nevedela kupit normalne slovenske potraviny ale problem sa vyriesil ked tam nasla Ceskoslovensky obchod, kde mali vsetko na co sme zvyknuti. Co tak skusit pohladat nieco take aj v Nemecku, aj ked neviem v ktorej casti byvas? A mozno by stacil aj Polsky alebo Madarsky, velke rozdiely v tom nie su.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Súhlasím s Vami,...

...podobne sme na tom aj my - priateľom do Francúzska nosíme plné kufre veľmi kvalitných slovenských syrov (voziť do Francúzska syry - tak to už o niečom svedčí!), hlavne parenice, oštiepky, korbáčiky, bryndzu, ovčí údený aj neúdený syr, aj tavené syry, fľaše najlepšieho tokajského vína, ale i rýdzo slovenské vína (voziť víno do Francúzska - to je rarita!), slovenské klobásky, údenú slaninu, aj obyčajnú konzumnú horčicu, prášok a rôzne prísady do pečenia, sladkosti - hlavne horalky, miňonky, a dokonca aj nejaké paštéty v konzervách (vo Francúzsku majú taký výber paštét, o akom sa u nás ani nesníva), i alkohol - napríklad demänovku.
+++
Celý článok je len taký negativistický text, ktorý v podstate nemá žiadnu oporu v skutočnosti.
No a "velebiť" naše potraviny spred roka 1990 - tak to chce veľkú dávku odvahy. Socialistické potraviny u nás boli vo veľkej miere nekvalitné a tých kvalitnejších (napríklad lovecká saláma, pražská šunka) bol nedostatok a boli nehorázne drahé.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

žasnem

nie som názoru, že úplne všetky slovenské potraviny sú nekvalitené, ale nemýlil by som si svoje vlastné chute s kvalitou potraviny a vychvalovať napríklad tuzemský um (Na Slovensku sa tradične predával alkoholický nápoj, ktorý bol označovaný ako Tuzemský rum, vyrába sa však umelo, dochutením zriedeného liehu ... názvom rum môže označovať len trstinový rum), takže sa tento produkt môže predávať len pod inými názvami napr. pod označením Tuzemský um,). takže akurát toto je pomaly špiritus zmiešaných s chemickou arómou, čo by som si dovolil nazvať odpadom a nie nápojom. Vychvaľovať po týchto testoch spišské párky, zloženie špekáčkov (Zloženie: bravčové mäso 60 %, bravčová slanina 11 %, hovädzie mäso 6 %, bravčové kože, pitná voda, jedlá soľ, konzervačná látka E 250, modifikovaný škrob E 1422, stabilizátor E 450, dextróza, maltodextrín, zmes prírodných korenín (cesnak, paprika sladká, muškát), zvýrazňovač chuti a arómy E 621, antioxidant E 300, extrakty korenín, prírodná aróma, farbivo E 120. Výrobok môže obsahovať stopy hydinového mäsa.)
oravská slanina - (Zloženie: bravčový bôčik bez kosti 96 %, pitná voda, jedlá soľ, konzervačná látka E 250, stabilizátor E 450, antioxidant E 316, regulátor kyslosti E 331, dextroza, aróma, extrakty korenín, farbivo E 120. ).
Ja potom asi ničomu nerozumiem, ak sa toto nazýva potravinami.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Tuzemak

som chlastal akostudent mediciny, bol asi vyrabany z petroleja, ale chutil. Tak isto chuti aj dnes. Dmes si mozem kupit najkvalitnejsiue kubanske a karibske Rumy, ale tuzemak mi chuti najviac( okrem slivovice). Pri lyzovani "Flachmann" vo vetrovke s Tuzekamom. Slivovica by ma vonou prezdradila..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

nie, tuzemak nie je spiritus zmiesany s aromou, nedavno tu bol clanok o jeho historii, ak poguglis, najdes....co sa zlozenia masovych vyrobkov tyka - skusil si si pozriet aj tych zahranicnych - samozrejme, porovnatelnej cenovej kategorie?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

hm

myslím, že tu bola reč o slovenských výrobkoch, nie zahraničných. už starí rodičia hovorili --- bez penez na muziku nelez..... je jasné, že za málo peňazí dostaneš len odpad, to nikto nerozporuje
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

2 - Prečo niekto píše

o slovenských potravinách, keď ich nekupujem.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Podobne niekedy pisu o múdrych ľuďoch, a tiež sa ťa to netýka. Takže si z toho nič nerob.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

S manželkou sme boli na Kréte asi 30x. Gréci sú o. i. hrdí na svoju kuchyňu a známi tým, že cudzokrajné jedlá nechcú; sú v tomto jednoducho konzervatívni. Vždy nás pozvú na tie ich slávne večerné žranice; lukaniki, psaraki, chirinó, tzatziki, stifado, choriatiki, pajdaki, atď.

Naposledy sme sa rozhodli, že im urobíme večeru my. Vyprážané rezne v trojobale, maďarský guľáš, "chlupatý" knedlíky, jeden šalát zemiakovo-cibuľový (záhorácky) a druhý náš klasický majonézový. "To proi" (predjedlo) boli všetky naše spomínaný syry, slanina z mangalice, suché klobásy a kremžská horčica. Okrem mäsa na guľáš a na šnicle sme všetko teperili z SK, vrátane sereďského šumivého.

Gréci sa išli zblázniť. Na druhú večeru nič nezostalo. Btw., prvá večera je cca o 22,00 a druhá cca o 2,00 hod. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No Gréti ...

sú to mne sympatickí ľudia, taká pohodička. Keď ešte jedna z mojich dcér mala južanských priateľov, bol u nás na Vianoce (aj na Štedrý deň) Pavlos z Thassosa. Fenomenálny chalan, 2 vysoké školy, hudobník na dychové nástroje a gitaru, tiež "mluvčí" jedného gréckeho ministra. Na Vianoce bola naša klasika, kapustnica, ryba a majonézový zemiakový šalát. Medzitým som mu aj bryndzačku uvarila (podobné ako demikát, ale v mojom vylepšení delikatesa:) ) On mi ako "menu na radosť" vyhrával s neskutočnou emóciou grécke piesne a spieval s mojím mužom, ktorý pri tom vyhrával na fujare a píšťalke, krásne Vianoce to boli. Pritom som mu slovne nerozumela 90%, ale vlna blízkeho človeka fungovala. Dcéra skoro prišla o hlasivky pri preklade trialógu:) Boli to Vianoce, keď sme pri štedrovečernom stole boli šiesti v piatich svetonázorových vyznaniach. Ale radšej sa nepýtaj v akých.
Z Tebou uvedených krétskych jedál by som si dala len dve: tzatziki a choriatiky.
Tie si aj rada robím hocikedy.
Na Pavlosovi sa mi nepáčilo len jedno: že sa nechcel presťahovať na Slovensko, lebo že nemáme more. To sa na Slovensku nepáči aj mne, ale zas máme menšie dlhy, čo sú síce dve neporovnateľné veličiny, ale aj tak:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No Gréci ... oprava.

Skoro som sa priznala, od koho som dnes docestovala:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Gréci sú voči cudzincom/turistom tak akosi "povinne milí", ale ten, kto pozná ich náturu vie, že tomu chýba tá správna srdečnosť a úprimnosť. Do gréckej rodiny sa bežný turista prakticky nedostane. Ak sa však spriatelia, je to priateľstvo na život a na smrť. "Filos" je posvätný výraz.

A úprimnosť a srdečnosť prekoná rečové bariéry veľmi ľahko. Podobne ako moja, tak aj ich angličtina je veľmi mizerná. Časom sme si vytvorili anglicko-grécku hatlaninu, ktorou si vysvetlíme všetko. Žena vie všetky pikošky; kto, kedy, s kým, prečo, atď.

Thassos poznám, bol som tam 2x. Tú clivú muziku si viem predstaviť.

Btw., neviem o tom, že si bola dnes u mojej dcéry. Greti (Grétka) je moja vnučka. :-)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

No nie!

Veď aj moja! Zatiaľ najmladšia:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Co jest?

Skusim poradit, nieco s jodom...
Ten článek je přesně taky, ako tie parky, minimum využitelné, kopec balastu a vaty. Nic konkrétně, len plniva, bez stavy, prostě zbytocnost.
 

1 2 >

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME