Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Čo je to dextróza a načo sa pridáva do potravín? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Keby bolo na výrobkoch

s obsahom dextrózy napísané, že obsahujú hroznový cukor, hneď by to znelo lepšie:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Veru hej, aj riboflavín tj. vitamín B2

vyzerá lepšie ako E101.Alebo E160 - betakarotén(provitamín A).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Súhlasím.

Všetko by malo byť pomenované tak, aby nám to chutilo a nevzbudzovalo zbytočnú nechuť a odpor len kvôli tomu nejakými normami vykonštruovanému pomenovaniu:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No neviem, ked je napisane glutaman sodny, mna prejde chut aj na tu najkvalitnejsiu sunku. Vcera som si kupil 75% masa (cez 40% morcacia, cez 31% kuracie maso), plus glutaman. Bez toho by to uz neslo?? Navyse, zdalo sa mi, ze to malo to viac kuraciu prichut. Ked to ma o trosku viac morcaciny, tak sa to uz nazve morcacie? Hm.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Je to tak,

pomenovanie to dostane podľa väčšinovej suroviny. Aj kuracie párky pre deti obsahujú 40% kuracieho a 30% bravčového mäsa.
Len keby sa človek vôbec mohol spoľahnúť, že aj to, čo je uvedené na obale v zložení, je pravda. Veď len také spišské párky v teste ako pohoreli. A tie sú sledované, lebo sú zaregistrované až v Bruseli:)
Výrobcovia dobre vedia, že sa nedá odsledovať a skontrolovať každé jedno balenie. Pritom polovica zdravia človeka je v tom, čo zje.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Telo nepotrebuje cukor az tak..

Telo lepsie funguje bez curky, nema ziadne upside downs, tuky su ovela lepsie palivo ako cukry..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

súhlasím loopka,

označenie, neoznačenie.... Autor napísal jednoduchý článok v časti, čo sa týka vysvetlenia pojmu dextróza. To je super, ale akurát tak na edukáciu ľudí a aby sa opäť zamysleli nad tým, čo kupujú a prečítali si poriadne zloženie potravín . Zvyšok článku je podľa môjho názoru, neuvážená hlúposť, kde by sa mohlo zdať, že autor vyzýva ľudí ku konzumácii cukru ( vážne ?) a plne schvaľuje jeho pridávanie do potravín. Uvážený spotrebiteľ by sa mal práveže maximalizovať vyhnutie sa všetkému, kde je nelogicky pridaná dextróza / hroznový cukor, záleží ako si to nazveme. Potravinársky priemysel si ťa pekne potom obmotá okolo prsta, keďže si závislý na cukroch čo ? Nehovoril by som čo telo presne uprednostňuje, keďže ketóza resp. cyklická ketóza nikdy nenastane ak budeš telo prepchávať sacharidmi, alebo cukrami. To však ešte neznamená, že telo uprednostňuje niečo nad niečím a hlavne, že cukry sú stabilnejšie a "zdravšie" palivo". To, že dnešná doba, chorý priemysel a nevzdelaní ľudia, ktorí sa buď ešte nedostali k informáciám, alebo uveria vďaka takémuto článku, že pridávať jednoduchý cukor do potravín ALEBO vôbec jesť potraviny s pridavaným cukrom + tonou sacharidov je OK - to, to je smutné. No bohužiaľ to tak potom vyzerá. Autor úplne pravdivo vraví, že zásoby glukózy resp. glykogénu ( ak už sme v téme sacharidov) telo extrémne rýchlo vyčerpá a potom čo ? Kríza. Treba doplniť ďalšie.A to je podľa pána autora úplne v pohode - takúto informáciu treba podávať ďalej ? Naše dokonalé ľudské telo, ktoré sa vyvíjalo počas evolúcie, stále malo dostatok ( hroznového )cukru ? Stále si šlo kúpiť do Lidlu energetický nápoj, lebo šak kríza došiel mi cukor v krvi, inzulín vykývaný a hotovo ? Stále si dalo šunku s obsahom dextrózy (načo?, to som minule len tak pozeral v obchode) ak aj nie horších vecí... Áno pán Žiak, v texte ste položili zaujímavú otázku "prečo sa teda do potravín pridáva dextróza". Prepáčte, ale akosi som na ňu nenašiel rozumnú odpoveď. Ona tam totižto v zdravej a poctivej potravine všeobecne asi nemá čo robiť. Ale to je skôr na inú tému- "obsah nákupných košíkov občanov SK a zmýšľanie o kvalite potravín ako takých". "Lebo spôsobuje celkom príjemnú vec- la dolce vita" , ja ako serióznu a rozumnú odpoveď hodnú Vášho postavenia a dopadu tohto blogu nevnímam. Svet
a nové výzkumy tvrdia, že zvýšenýa nadmerný neopodstatnený príjem jednoduchých cukrov, alebo sacharidov skôr spôsobuje časom celkom nepríjemnú vec - a to závislosť tela na nich, budovanie inzulínovej intolerancie, neefektívne fungovania ( musím niečo zjesť, nutkanie na sladké, nedokážem myslieť na nič iné ako na jedlo, v športe narazím na stenu - hypoglykémia, telo nevie prepnúť na spaľovanie tukov a začať tvoriť a fungovať na ketóny) zvýšené zápalové procesy tela, civilizačné ochorenia a všetko zlé na čo si len momentálne spomeniem. Môžme sa rozprávať o rôznych výživových smeroch ( vegánsky, vegetariánsky, low-carb, ketogénny, atď) podľa individuálnych potrieb, plusoch a ich možných mínusoch a viem, že toto ani nebolo úmyslom článku. Len mi nedalo nereagovať na Váš článok a zároveň tuto pod komentár s rovnakým názorom ako zdieľam aj ja. Len som to chcel trocha viac rozpísať. Kto chce si nájde na internete dosť materiálov na štúdium, prečo sú tuky vskutku lepšie, zdravšie a dokonca výkonnejšie palivo ako cukor. Zároveň nespôsobujú telu metabolické poškodenie.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Béla Bugár: Skrátené leto 5 294
  2. Melita Gwerková: Žena, ktorá sa za verejné poníženie pomstila maľbou 4 132
  3. Pavel Dvořák: Ako mi čínska vláda zamurovala suseda 2 854
  4. Jaroslav Polaček: Rašiho vietnamská spojka 2 486
  5. Peter Slamenik: Čo s načatým večerom? Dáme Gerlach! 2 459
  6. Zuzana Herich: Na bicykli do školy až vo štvrtom ročníku 1 845
  7. Transparency International Slovensko: A Veľkú schránkovú cenu Slovenska vyhráva... 1 831
  8. Čo je nové na sme.sk: Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 1 732
  9. Anežka Richtariková: Neverím Vám, p. Bugár 1 657
  10. Igor Čonka: Ako markíz de Sade vyprovokoval dobytie Bastily 1 454

Rebríčky článkov


  1. Lucia Zvedelová: Pekáč na bruchu? Ďakujem, radšej koláčik
  2. Mária Tvrdoňová: Ako je to s výpredajmi na MALL.SK
  3. Lórant Kulík: Fotoglosa: Historická GPS navigácia
  4. Ladislav Větvička: Přej si něco. Padá měna!
  5. Peter Kremsky: Nové vlaky do Petržalky? Využiteľné je to tak pol na pol
  6. Milan Lahučký: Chiang Mai - thajské mesto, ktoré sme si zamilovali
  7. Robert Hodoši: Červená čiapočka s čajom o piatej (17:00h)
  8. Peter Mrázik: Čo je nové po celozávodnej dovolenke v automobilke Jaguar Land Rover ?
  9. Tomas Tahotny: Moja cesta za dopravným lietaním ( 4 )
  10. Mária Diamantová: 42. Myslím, že vlastním unikátnu knihu

  1. Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov
  2. Ustupujúci ľadovec vo Švajčiarsku odkryl vrak lietadla
  3. Policajného funkcionára súdia, že sexuálne obťažoval kolegyňu
  4. Pribrzdil, aby pred seba pustil rýchlejšie auto. Zachránil si život
  5. Pri kázaní jej otca odpadával kostol, pri jej speve masy. Zomrela Aretha Franklin
  6. Trenčín má na dosah poníženie klubu, ktorý vítalo 250-tisíc ľudí
  7. Každé tretie auto nové auto v Európe je SUV, predaje lámu rekordy
  8. Kočnerovi sa to sype pod rukami
  9. Bývalý poradca Fica tvrdí, že s únosom nemá nič spoločné
  10. Aj slovenské mosty sú v čoraz horšom stave

  1. Robert Kaliňák pod vplyvom kokaínu
  2. Vážené nemecké orgány !
  3. Štefan Hríb: Vietnamci nás pri únose nemohli oklamať
  4. Ak nevyhnije Ficova garnitúra, vyhnije celé Slovensko
  5. SIS je ďalšou z inštitúcií, ktorej predsedá mamľas - komentare.sme.sk
  6. Čižnár sa skryl pod nemeckú perinu. A celý z nej trčí
  7. Kiska kritizoval Pellegriniho: Stále sa môže od únosu dištancovať a ukázať, že nie je len bábkou
  8. GDPR a boh nechránia nezodpovedných (príbeh moderného Petra)
  9. Kočner je poškodený, zistili vyšetrovatelia
  10. Kaliňák bude vypovedať v Špirkovom podozrení

Už ste čítali?