Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Čo je to dextróza a načo sa pridáva do potravín? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Keby bolo na výrobkoch

s obsahom dextrózy napísané, že obsahujú hroznový cukor, hneď by to znelo lepšie:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Veru hej, aj riboflavín tj. vitamín B2

vyzerá lepšie ako E101.Alebo E160 - betakarotén(provitamín A).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Súhlasím.

Všetko by malo byť pomenované tak, aby nám to chutilo a nevzbudzovalo zbytočnú nechuť a odpor len kvôli tomu nejakými normami vykonštruovanému pomenovaniu:)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No neviem, ked je napisane glutaman sodny, mna prejde chut aj na tu najkvalitnejsiu sunku. Vcera som si kupil 75% masa (cez 40% morcacia, cez 31% kuracie maso), plus glutaman. Bez toho by to uz neslo?? Navyse, zdalo sa mi, ze to malo to viac kuraciu prichut. Ked to ma o trosku viac morcaciny, tak sa to uz nazve morcacie? Hm.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Je to tak,

pomenovanie to dostane podľa väčšinovej suroviny. Aj kuracie párky pre deti obsahujú 40% kuracieho a 30% bravčového mäsa.
Len keby sa človek vôbec mohol spoľahnúť, že aj to, čo je uvedené na obale v zložení, je pravda. Veď len také spišské párky v teste ako pohoreli. A tie sú sledované, lebo sú zaregistrované až v Bruseli:)
Výrobcovia dobre vedia, že sa nedá odsledovať a skontrolovať každé jedno balenie. Pritom polovica zdravia človeka je v tom, čo zje.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Telo nepotrebuje cukor az tak..

Telo lepsie funguje bez curky, nema ziadne upside downs, tuky su ovela lepsie palivo ako cukry..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

súhlasím loopka,

označenie, neoznačenie.... Autor napísal jednoduchý článok v časti, čo sa týka vysvetlenia pojmu dextróza. To je super, ale akurát tak na edukáciu ľudí a aby sa opäť zamysleli nad tým, čo kupujú a prečítali si poriadne zloženie potravín . Zvyšok článku je podľa môjho názoru, neuvážená hlúposť, kde by sa mohlo zdať, že autor vyzýva ľudí ku konzumácii cukru ( vážne ?) a plne schvaľuje jeho pridávanie do potravín. Uvážený spotrebiteľ by sa mal práveže maximalizovať vyhnutie sa všetkému, kde je nelogicky pridaná dextróza / hroznový cukor, záleží ako si to nazveme. Potravinársky priemysel si ťa pekne potom obmotá okolo prsta, keďže si závislý na cukroch čo ? Nehovoril by som čo telo presne uprednostňuje, keďže ketóza resp. cyklická ketóza nikdy nenastane ak budeš telo prepchávať sacharidmi, alebo cukrami. To však ešte neznamená, že telo uprednostňuje niečo nad niečím a hlavne, že cukry sú stabilnejšie a "zdravšie" palivo". To, že dnešná doba, chorý priemysel a nevzdelaní ľudia, ktorí sa buď ešte nedostali k informáciám, alebo uveria vďaka takémuto článku, že pridávať jednoduchý cukor do potravín ALEBO vôbec jesť potraviny s pridavaným cukrom + tonou sacharidov je OK - to, to je smutné. No bohužiaľ to tak potom vyzerá. Autor úplne pravdivo vraví, že zásoby glukózy resp. glykogénu ( ak už sme v téme sacharidov) telo extrémne rýchlo vyčerpá a potom čo ? Kríza. Treba doplniť ďalšie.A to je podľa pána autora úplne v pohode - takúto informáciu treba podávať ďalej ? Naše dokonalé ľudské telo, ktoré sa vyvíjalo počas evolúcie, stále malo dostatok ( hroznového )cukru ? Stále si šlo kúpiť do Lidlu energetický nápoj, lebo šak kríza došiel mi cukor v krvi, inzulín vykývaný a hotovo ? Stále si dalo šunku s obsahom dextrózy (načo?, to som minule len tak pozeral v obchode) ak aj nie horších vecí... Áno pán Žiak, v texte ste položili zaujímavú otázku "prečo sa teda do potravín pridáva dextróza". Prepáčte, ale akosi som na ňu nenašiel rozumnú odpoveď. Ona tam totižto v zdravej a poctivej potravine všeobecne asi nemá čo robiť. Ale to je skôr na inú tému- "obsah nákupných košíkov občanov SK a zmýšľanie o kvalite potravín ako takých". "Lebo spôsobuje celkom príjemnú vec- la dolce vita" , ja ako serióznu a rozumnú odpoveď hodnú Vášho postavenia a dopadu tohto blogu nevnímam. Svet
a nové výzkumy tvrdia, že zvýšenýa nadmerný neopodstatnený príjem jednoduchých cukrov, alebo sacharidov skôr spôsobuje časom celkom nepríjemnú vec - a to závislosť tela na nich, budovanie inzulínovej intolerancie, neefektívne fungovania ( musím niečo zjesť, nutkanie na sladké, nedokážem myslieť na nič iné ako na jedlo, v športe narazím na stenu - hypoglykémia, telo nevie prepnúť na spaľovanie tukov a začať tvoriť a fungovať na ketóny) zvýšené zápalové procesy tela, civilizačné ochorenia a všetko zlé na čo si len momentálne spomeniem. Môžme sa rozprávať o rôznych výživových smeroch ( vegánsky, vegetariánsky, low-carb, ketogénny, atď) podľa individuálnych potrieb, plusoch a ich možných mínusoch a viem, že toto ani nebolo úmyslom článku. Len mi nedalo nereagovať na Váš článok a zároveň tuto pod komentár s rovnakým názorom ako zdieľam aj ja. Len som to chcel trocha viac rozpísať. Kto chce si nájde na internete dosť materiálov na štúdium, prečo sú tuky vskutku lepšie, zdravšie a dokonca výkonnejšie palivo ako cukor. Zároveň nespôsobujú telu metabolické poškodenie.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Stanislav Martinčko: Dosiahla v nedeľu na TA3 ministerka Matečná svoje dno?? 8 264
  2. Janka Remešíková: Ženy vo veku 62 + 6 924
  3. Rudolf Pado: Nikdy to nevzdávať, pán prezident 6 539
  4. Petronela Hederová: Prečo nie som zlatokopka 2 913
  5. Soňa Bulbeck: "A predsa budem podvádzať!" 2 612
  6. Blanka Ulaherová: Step da step krugom 2/2 - Petropavlovsk, Akmol, Astana 2 060
  7. Marcel Olša: Hakuna matata alebo Pohoda v Afrike 1 315
  8. Martin Šuraba: Sprievodca Košicami 1 157
  9. Monika Nagyova: V Thajsku som našla miesto, kde zastal čas 1 064
  10. Jozef Purdeš: Íri idú povoliť potraty 1 016

Rebríčky článkov


  1. Denis Jacko: Po schodoch a rebríkoch
  2. Alžbeta Fialová: Prvýkrát budem dlhodobo trpezlivá
  3. Drahoslav Jonáš: ĽUDIA, MIESTA A VECI.
  4. Nikoleta Juhaniaková: Prečo ísť do divadla?
  5. Edita Vyšná: Hrdo, odborne a slušne v Bruseli- aspoň tí poľnohospodári
  6. Július Kovács: K protestom o predčasných voľbách sú potrebné OSTRÉ nie ustráchané a úslužné.
  7. Zuzana Halabuková: (Ne)Recykluj
  8. Marianna Balážová: Čím viac peňazí, tým väčšie bohatstvo? Nie!
  9. Lenka Bašnáková: Tvárou v tvár Everestu
  10. Ivan Janček: Debarierizácia chodníka - Mostná ulica

  1. Trump zrušil summit, čo bude ďalej? Štyri scenáre vývoja
  2. Minister Stropnický: Babiš je ako Ronaldo, neposadíte ho na lavičku
  3. Trump zrušil summit so Severnou Kóreou, hovorí o nepriateľstve
  4. Zuckerberg sa vysmial Európe nevídaným spôsobom
  5. Boeing zostrelili ruské zbrane. Vyšetrovatelia majú dôkaz
  6. Vlakovú dopravu pod Tatrami prerušila silná búrka
  7. Pod Prístavným mostom havaroval linkový autobus
  8. Muža v Nitre zabil blesk. Zasiahol ho na námestí oproti kostolu
  9. Matečnú odvolávajú už osem hodín, rozprava pokračuje
  10. Hámor sa vracia. Do výšky ho nepustilo počasie

  1. Budú študentské pôžičky s 0% úrokom?
  2. Kto zničil zdravie slovenských žien ?
  3. Nerobme si ilúzie, Smer bude robiť zle až do prehratých volieb
  4. Smer kŕmi mafiu: Dotácie dávate ľuďom s kontaktami na balkánsku mafiu
  5. SaS: Stopka Viliama Jasaňa pri jeho preverovaní hovorí viac, než výsledok previerok
  6. J. Teleki: Hanusov vlastný gól – alebo ako chce ukončiť hru jednou bodkou.
  7. Obhliadku miesta činu Kuciakovej vraždy zbabrali! Vláda Smeru musí skončiť!
  8. Stane sa z Cetelemu Hello bank?
  9. J.Kiššová (SaS): Túto vládu neriadi verejný záujem, ale záujem organizovaného zločinu
  10. Je výhodou požičať si alebo sporiť?

Už ste čítali?