Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Kam zmizeli kuchaři??? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Kuchári skutočne chýbajú

Kamarátka má sestru, ktorá pracuje v gastronómii. V malej reštaurácii na okraji Bratislavy, ktorá fungovala hlavne na meníčkach cez obed a na akciách ako svadby, narodeniny, pohreby. Ale pred určitým časom im odišiel kuchár a odvtedy majú veľký problém nájsť nového. Kuchári ako keby vymreli. Oni ponúkajú mesačný hrubý plat okolo EUR 1,000 (čo je viac ako zarobí kamarátkina sestra ako prevádzarka reštaurácie) aj na Bratislavu je to celkom dobrý plat. Za ten plat sa objavilo pár kuchárov, ale každý, každá po dni / pár dňoch, keď zistili, že budú musieť skutočne robiť, tak potom už neprišli.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Čo je dobré na 1000 e v hrubom za tú robotu ? Keď to je také dobré, prečo tam neni fronta za litrík v hrubom ? Varenie, to neni od 7-00 do 15-30 a dovi, to je skoré vstávanie, príprava a samotné varenie, celý deň prakticky
Okrem toho celý deň na nohách a nadrapovanie sa so surovinami, v malej kuchyni, kde sa pomaly nedá ani hýbať. Sauna ako v dažďovom pralese.
To je jeden z prúserov, nepomer priestoru kuchyne k poftu vydávaných jedál.
Je to vidieť aj v Polreichovi, vo všeobecnosti maličké miestnosti na varenie a obrovský priestor pre hostí.
Nuž a zamestnať radšej niekoho, kto na prvý pohľad vyzerá slušne, lebo nemá náušnicu je fakt niekde v 30-tych rokoch, mal som takého kuchára, denne mi šlohol 2 jg šunky a 2 kg sušeného mlieka chi.
Úplne pod úroveň je zlavovať z požiadaviek tak, že berieme všetko, ten zákazník má potom čo jesť, nejaké gastronomické novotvary ? Držkovú s Romadúrom ?
Ja som o pracovníkov v kuchni nemal núdzu a vlastne som ich ani moc nemenil, dobre som ich platil, boli sme tím, nie JA podnikateľ a VY roboši.
Vytvorte kuchárom podmienky a budú stáť v rade na robotu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Celkom by ma zaujimalo ako je to s pracovnym casom kuchara? Tych spominanych 1000eur v hrubom je plat za 168 hodin+- za mesiac ? Kolko realne hodin odrobi kuchar za mesiac, ma zaplatene nadcasy?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

To je právě ten problém. Ikdyž se to úplně netýká mého článku, práce kuchaře, speciálně u soukromníka znamená 14 hodin denně, 15 dní v měsíci. tedy cca 210 hodin. Problém bává v tom, že mnohdy v horzném prostředí bez klimatizace, dovolenou si většinou musíte nadělat a ještě jsou peníze vypláce do obálky. Takže nikdy si nemůžete být jistý, že peníze opravdu dostanete. Ale můj článek není o penězích. V Praze bere kuchař klidně 2000 Euro. Problém je v tom, že kuchaři nejsou. Že není zájem o obor. ATD...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nie som kuchar robim uplne v inom obore projektant. Ale musim priznat ze kamenom urazu nemusi byt len plat ale pracovny cas a velke nadcasy co niekedy ide dost tazko sklbit z rodinym zivotom. Nehovorim ze nadrabat si dovolenku (-. Mam deti obcas su chore a tak som s nimi doma, ak by som si aj tento cas mal nadrabat tak ruky prec od takeho zamestnania. Ale verim ze su aj ferovy zamestnavatelia vid hore prispevok. Neviem sa zbavit zleho pocitu ale uz na strednej skole (90-roky) som vedel ze najhorsi zamestanavatelia su restuaracie a obchodne retazce...platia min. mzdu alebo nieco nad...a pracu v restuaraciach som vnimal tak ze aj kuchar-casnik-barman pomaly robi len na dohodu legalne za minimum a privyrobia si len s tringeltami co som bral ako zakaznik trosku nefer lebo zaplatil som ucet ktory zahrnal marzu na jedlo/napoje radovo 50perc resp na napojoch 300perc. z coho mala byt plateny chod podniku/platy/energie/suroviny/zisk/najom.... ale navyse sa ocakavlo dat tringelt aby som zaplatil aj platy zamestnancov. Proste dojem zo zamestnania pre restauracie bol pre mna velmi negativny - mozno nepravom to trva do dnes. Preto by som kuchara nesiel robit aj ked varenie ma bavi.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

...

Pocet kucharov stale klesa. Je to velmi narocna profesia. Nielen fyzicky ale aj psychicky. Kratke a dlhe tyzdne bez ohladu na sviatky. Malo dovolenky a slabe zarobky. Kuchari si hladaju skor lahsiu pracu bez ala carte, najlepsie niekde vo vyvarovni, kde je menej stresu. Prave stres urobi z vacsiny kucharov alkoholikov. Co je dalsie minus tohto povolania. Problemom su aj nizke oficialne mzdy. Kuchar dostava vacsinu do vrecka a tak si nemoze zariadit normalny zivot. Jeho praca je spolocensky podhodnotena, preto to uz ludia nechcu robit.

Dalsim problemom su majitelia restauracii. Kazdy si mysli, ze to robi dobre. Pritom restauracia je v podstate manufaktura. Je to vyrobny podnik, ktoreho riadenie si vyzaduje vysoku profesionalitu. A hlavne, restauracia stoji na kucharoch, naco zamestnavateiia casto zabudaju. Nevytvaraju kucharom priaznive podmienky k praci a slabo ich platia. Netreba sa teda divit, ze kuchari sa stavaju ohrozenou skupinou.

Problemom je, ze ked to zamestnavatelia vo vztahu ku kucharom pohnoja, nova generacia uz nepovstane. Zle skusenosti a negativne reci z pocutia k tomuto remeslu nikoho nepritiahnu.

Takze riesenie je jednoduche. Zacat si kucharov vazit. Vytvorit im dobre pracovne podmienky s dostatocnym casom na regeneraciu. Zamerat sa na kvalitnu delbu prace a tym odbremenit kuchara od vsetkeho, co nie je varenim, nechat ho robit si len svoju pracu. Dat mu dostatok dovolenky, pomocneho personalu a slusny plat na papieri.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

maloktory

Slovak ci Cech to chce robit, je to narocna praca a ta mnohym nevonia. Takze ostava obratit sa na narodnosti ako napr. ukrajinska ci srbska a pod. oni aspon na istu dobu prijmu pracu za sucasnych podmienok, nasi ludia su uz spohodlneli
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Žeby išli do Zanzibaru?

Je tieto miestne putiky nepoznám ako vravieval svojho času Felix Holzman.

Nechápem či sa čudujete? Vy ste tiež neostali v hoteli, do ktorého ste nastúpili, ale išli ste "šťastiu naproti." Žiadne také, že máte 23 rokov a počkáte si až starého (40-50 ročného) šéfkuchára vystriedate. Nechceli ste na to čakať. Nemali ste záujem vychovávať nových kuchárov v tom , alebo inom podniku. Koľko ste ich už vystriedali? Prečo? Chceli ste skúsenosti, peniaze, dobrodružstvo, nech už motivácia bola akákoľvek aj yv ste tou príčinou prečo dnes nie je záujem ísť k vám robiť. Nemáte v Hradci Králové meno, či v Prahe alebo Zanzibare, meno, že to je kuchár, kde keď sa vyučím tak u neho budem skvelý ako on a ešte budem aj lepší, lebo to on chce.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nedávno som čítal

o šiočkovom kuchárovi,ktorý pracoval ako šef kuchár v špičkových reštauráciach,hoteloch doma aj z v zahraničí a veku veku 5O rok za rozhodol pre pracu lalvného kuchára v školskej jedálni na Základnej škole v Bratislave.Hovorí po roku-ciím sa štastne,som spokojný.Zarobím síce menej,ale mám skvelý pracovný čas ,deti v jedálni sú spokojné rodičia tiež,mám čas na svoje zaluby a svoju rodinu.To som v minulosti nemal.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Martin Ondráš: Pellegrini : Farmár je nežiadúci prvok dobre fungujúceho systému 4 423
  2. Paula Kentošová: Budem brať drogy až kým neumriem 3 277
  3. Věra Tepličková: Ďalšia (neza)chránená osoba. 2 897
  4. Oliver Andrejčák: Bude Fico na novinárov útočiť aj fyzicky? 2 634
  5. Rudolf Pado: UMB Banská Bystrica: Sexizmus a bossing za múrmi univerzity? 2 613
  6. Slavomír Repka: Tretia veta Bugárova a jej použitie v praxi 1 608
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čižnár zisťuje, prečo vyšetrovanie nehody sudcu viazne. Posudok sľubujú mesiace 1 422
  8. Stanislav Martinčko: Pán Šefčovič naozaj „ Vždy pre Slovensko“?? 1 189
  9. Martin Ondráš: Farmári, takto Vás štát ľahko zomelie 1 023
  10. Jozef Drahovský: Rýchlosť v doprave narastá až na vesmírne hodnoty 1 010

Rebríčky článkov


  1. Tomas Bily: Život s nástenkou
  2. Kristína Jakubičková: Trampoty tridsiatničky
  3. Michal Lajcha: Aká je súvislosť medzi povinným celibátom a pedofíliou?
  4. Martin Turčan: Jane Goodland
  5. Mária Mačalová: Z denníka nastávajúcej mamičky - 1. časť
  6. Milan Bartos: Podnikateľské dobrodružstvo v Karibiku
  7. František Cudziš: Sto rokov gymnázia M.M.Hodžu v Liptovskom Mikuláši, II.
  8. Ronald Szapáry: Spomienka na leto Roháče
  9. Vladimír Krátky: Birmovaný súdruh .
  10. Denis Jacko: V kľúčovej dierke

  1. Fico podľa Talianov pred rokmi telefonoval s Vadalom
  2. Ľudia ukázali, že im nie je jedno, čo sa v krajine deje, povedala Balogová (diskusia SME)
  3. Bašternákov klient káže o daniach
  4. Japonci sa dotkli zbytkov paliva vo Fukušime. Vzorku chcú odobrať ešte tento rok
  5. Pekné máte traktory, isto boli drahé...
  6. Slovan odchádza z Fínska s vysokou prehrou. Dostal gól cez celé ihrisko
  7. Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina
  8. Pozrite si, aká je podľa Slovákov ideálna výbava najpredávanejšieho SUV
  9. Ronaldov nevydarený návrat do Madridu. Atlético zdolalo Juventus
  10. V Trenčíne na výročie vraždy Jána a Martiny odhalia pamätník. Organizátori zverejnili program

  1. Vladimír Palko: Harabinove obscénnosti
  2. Akí ľudia nám tu chcú "chrániť" štátne symboly?
  3. Birmovaný súdruh .
  4. B.Kačáni: Nezávislosť médií a iné prepletence
  5. Mistrík s Čaputovou sa hádajú: Mikloško chce do rozhádanej politiky vniesť pokoj
  6. Mistrík a Čaputová sa chovajú divne a neslušne: Aj Fico pre chorobu nechodil na súd
  7. Dva odtiene liberalizmu a pomsta v pozadí
  8. Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina
  9. V Burkine Faso džihádisti zavraždili saleziánskeho kňaza
  10. Útoky na kostoly po Európe treba klasifikovať ako teroristický čin

Už ste čítali?