Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Chuť i vôňa spomienok na zjedenie (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Chapeau

Velmi pekne spomienky, kulinarske aj emocialne. Co dieta zachyti, lasku, vztah, ritualy v rodine, tak to potom dava dalej svojim detom. Spomienky na detstvo nas vsetkych formuju. A na tie recepty sa tu uz tesime tiez :-)
 

Ďakujem Vám za uznanie -

- som rád, že sa Vám článok, jeho obsah, páči.
Máte pravdu - rodičia by mali, musia odovzdávať (zo seba) to najlepšie, čo vedia, čo majú. Je to vari aj ich povinnosť. A teraz nemám na mysli len kuchárske umenie, zručnosti, recepty.
A moje recepty? Povedal som si, že ak bude pod týmto článkom diskusia, a v nej aspoň jeden priaznivý, slušný príspevok, tak nejaké moje obľúbené recepty na blog dám.
 

Tak berte to povzbudivo prosim

Velmi bolo mile citat o vareni a spomienkach z destva o jedlach, ktore vam s laskou varili. Zial kultura varenia a stolovania sa vytraca. Ti co nepestuju tradicie, ich potomkovia budu ochudobneni. U nas sa tiez tak varilo ako u vas - jedoducho, ale chutne a s laskou. Moji synovia vyrastaju a odkedy mali tych 15-16, sa zakladne veci naucili varit. Velmi chutne uvaria rezne, fasirky, kura so zeleninou, pecene kare, rozne prilohy ako pecene zemiaky, ryzu, salaty, a radi robia aj tex-mex kedze zijeme v cudzine. S dezertov zvladnu palacinky alebo jablkove crumble . Az sa raz ozenia, udajne prevezmu cely moj receptar, vianocne pecenie inklusiv...Tak uvidime. Tie vase recepty nas tu urcite mnohych potesia a inspiruju aj tych co boli menej talentovani
 

Zdá sa mi,...

...že som sa "chytil do vlastnej pasce" a budem musieť napísať nejaký náš či môj recept z domácnosti. Spravím tak, ale najskôr v septembri. Koncept už mám vymyslený.
Je dobre, že Vaši synovia sa v kuchyni dobre cítia a sú v nej zruční pri prípravách rôznych jedál. To sa im v živote len zíde. Takže - držím im, a napokon aj Vám, palce.
 
Hodnoť

 

Bolo to voňavé čítanie, privialo príjemnú domácku atmosféru s dobrým jedlom a pohodou okolo stola. Vynorili sa mi spomienky na obidve staré mamy s milou tvárou, ako raz u jednej, raz u druhej varia a podávajú, čo mám rada a zniesli by mi hviezdy z neba. Virtuálne som preletela aj nedávnou minulosťou, bola dobrá.
Aj teraz sedíme okolo veľkého stola, ale tradičné jedlo nevaríme, alebo len zriedka. Mohli by sme, recepty sú na internete, ale akosi, len tie nové jedlá bodujú, lebo ľudia sa menia, doba chce svoje. Ale hádam aj budúca generácia si s láskou zaspomína na atmosféru pri spoločnom stole.
Ďakujem za pekné čítanie, vždy prečítam všetko, čo napíšete, ale toto spravilo to, čo vie iba čarovný prútik.
 

Ďakujem Vám, pani Gallová,...

...za úprimné aj milé slová; o tom čarovnom prútiku - tak to ma veľmi potešilo, také netradičné uznanie.
Spoločné stolovanie... Nuž, u nás sa v podstate dodržiava, aj keď občas ideme do reštaurácie, ale obávam sa, že máte veľkú pravdu. Keď som v Bratislave, tak som si všimol aj taký jav, že veľa ľudí, teda celé rodiny, chodia cez víkendy do rôznych veľkých nákupných centier a tam aj spoločne obedujú. Priznám sa - mne by takéto obedy nie že nechutili, ale chýbala by mi pri nich pekná, pohodlná domáca atmosféra a vlastne aj tradícia. Asi som už skutočne starý starec :-)
 
Hodnoť

1/3

Martin, velmi chutny a vonavy kulinarsky "oldtimer". :)
 

Ďakujem a peknú reakciu...

...na článok, ktorý som ilustroval dobovými obrázkami zo stredovekých kuchýň.
Uznanie od Vás si veľmi vážim, pretože viem, že Vaše diskusné príspevky sú neraz veľmi otvorene a úprimne kritické. A - predstavte si - ja s Vami takmer vždy len súhlasím, aj keď máme na rôzne veci rôzne názory.
 
Hodnoť

 

Prečo má autor chuť vyvyšovať sa nad ostatných ľudí, ktorí podľa neho v šiestich majú nejakú v rukách dekadentnú appku a nie skvelú a užasnú kosu? Ja som oveľa, oveľa mladšia generácia ako ty a 90% vecí - na ktoré si hrdý a ktoré tu podsúvaš ako starú, nostalgickú realitu, ku ktorej dnešné pretechnizované deti nemajú prístup - som zažil tiež. Zabíjačky prasaťa, kureniec, zajacov. A ty sa hrdíš na blogu, aký bohatý život si viedol a aký bezduchý život vedú dnešní ľudia. Takže menej zahľadenosti do seba a viac pochopenia a pokory, možno keby sa na druhých ľudí pozrieš s rešpektom a nie pohŕdavo, možno by sa ti ten iný, zlý život druhých ľudí, nad ktorým tu maturuješ, zdal odrazu rovnako plnohodnotný, ako ten tvoj. :-)
 

kazdy starsi clovek je nostalgicky

a spomina na casy, ktore sa mu uz nevratia. Tvoja reakcia je neadekvatna, priam cudna. Tebe asi stupi na kurie oko aj mucha. Pohrdavy ton v clanku nebol, skus sa zamysliet, ci nezacinas trpiet stihomamom.
 

Veruže - je to tak,...

...s množstvom rokov pribúdajú aj nostalgické spomienky na to, čo sa nikdy nevráti.
 

Ospravedlňujem sa -

- v žiadnom prípade som to nemyslel ako vyvyšovanie sa, ako hrdenie sa či zahľadenosť do seba a pod. Bolo to, s tou appkou, myslené ako irónia či žartík. Každému je predsa jasné a zrejmé, že žiadna appka na kosenie kosou neexistuje.
Na druhej strane - pravdou je, že premnohé (nie všetky!) dnešné deti ako keby sa vzdali svojho detstva: v ušiach slúchadlá a neprestajne hľadia do smartfónov a pod. Detstvo im tak, podľa mňa, uniká pomedzi prsty, ktorými tak šikovne ovládajú tie prístroje tejto doby - vraj doby technológií.
 

Fourzero

Mne sa clanok velmi paci a nie je v nom ani kusok vyvysovania. Boli ine casy a bolo samozrejme, ze deti boli inac vedene k zivotu. Vies, ked mas dobrych rodicov, starych rodicov, ktorých si vazis, prezijes krasne detstvo, tak to v tebe zostane navzdy, to je bohatstvo, ktore ti nikto nevezme.

Dnes su liecebne pre drogovo zavislych, riesia sa rozne partnerske problemy, problemy s erekciou... Je vela psychicky chorých ludi a ludi, ktori nevedia ako zit.

Takyto clanok je u mna vitany. Precitali si ho aj moje deti a tiez sme spolu zaspominali.
Takze ja autorovi dakujem.
 
Hodnoť

Je to tak

Ako troj, či štvorročný som prišiel k starkej, keď dovárala kyslú fazuľovú polievku,vybrala z nej fazuľu,zemiaky, rozpučila ich a zmiešala s maslom. Nezabudnuteľné.
Nie každý sa však narodí do kráľovskej rodiny a nie v každom hrnci sa varil veľký kus hovädziny, čo z nej ostalo na desiatu, natretú dijonskou horčicou (tú som si všimol až v supermarkete). Mnohí boli vďační aj za omastený chlieb s cibuľou. V pondelok, na SVŠ, som si vymieňal desiatu (makovník, orechovník) za chlieb s maslom a salámou.
Na šporhelte stál hrniec so šípkovým čajom alebo meltou. O sypanom čaji z Modrých hôr alebo instantnej káve som nemal poňatia.
Zárobok v JRD (na zhabanom majetku) bol mizerný a ani pridelený záhumienok nestačil na životné potreby, len na živorenie.
Nezabudnuteľné sú aj čakania a tlačenice (do odpadnutia) na mäso, veď dedina musí byť sebestačná.
V tuzexe som bol prvý raz ako mladoženáč, keď sme od starého otca manželky dostali bony (penzia z Francie).
Inak pekný blok (potešil by aj s. Blaha).
Rád čítam a vyberám nové recept a manželka ich rada realizuje. Nedávno som sa pracne dostal k liptovskej kapustnici s bábkou, či "slepým kuraťom"! (recept nám bol zatajovaný).
Píšte liptovské recepty, budeme čítať a variť aj Liptákom.
 

Nie - nenarodil som sa...

...do "kráľovskej rodiny," nežili sme nijako nad pomery. Hovädzie mäso v polievke - tak to sa varilo len výnimočne, aj to najčastejšie na nedeľný obed. Ale určite nie každú nedeľu. Varilo sa u nás v podstate tak isto ako inde, dajme tomu u susedov, známych a pod. Dijonskú horčicu kúpil otec v Prahe - bývala v pekných pohároch s kreslenými motívmi napr. krojov z rôznych francúzskych regiónov. Keby otec nechodil na služobky do Prahy - nebola by žiadna horčica a pod. Čo sa týka omasteného chleba s cibuľou - tak ten mám dodnes veľmi rád. Náhodou - včera som si pár krajcov dal na skoršiu večeru.
Nie - nežili sme si nad pomery; na poli a v záhrade sa toho veľa dopestovalo a urodilo - a to boli akoby základné potraviny v domácich zásobách: zelenina, ovocie - aj na zimu, vytopená masť, domáce klobásky, aj pláty doma údeného ovčieho syra zo salaša v Lendaku...
Súdruh boľševik Blaha ma vôbec, ani trochu, nezaujíma. Nepíšem pre neho.
Tie liptovské recepty - nuž, skúsim to. Je to ako keby nová výzva pre mňa, ako sa vraví.
Čo sa týka radov pred obchodmi - o tom mi nemusíte písať, veď som to na vlastnej koži neraz zažil. Dokonca som si vystál aj dlhý rad na prvú LP skupiny Katapult :-)
 

Pán Dropa,

tie služobné cesty otca do Prahy, ste trochu zahmlili (či zamlčali). Poznám trochu históriu poslanca Demokratickej strany, z rozprávania jeho syna, p. Briežka, z Tekovských Nemiec: "Môj otec bol poslanec za Demokratícku stranu. Keď išiel na zasadnutie parlamentu, tak v Hronskom Beňadiku zastavil rýchlik, aby on mohol nastúpiť. Keď odmietol komunistov, tak mu navliekli zákon o špekulanstve, zavreli ho, prišiel o vlasntný dom a musel zaň platiť nájom ..."
 

Nerozumiem -

- náš otec nebol žiadnym poslancom ani politikom, bol vedúcim v konštrukčnom oddelení u nás vo fabrike a do Prahy chodil na obyčajné služobné, pracovné cesty. Žiadne rýchliky ani osobáky mu "na znamenie" nikde nezastavili.
Váš príspevok je celkom mimo, nerozumiem jeho zmyslu.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Advokátska kancelária BÁNOS: Zákonník práce sa mení. Zamestnancov čakajú nové benefity. 5 578
  2. Pavel Macko: Nesúhlasím, vážení agenti! Ficove video je hnoj 2 810
  3. Michal Lukáč: List pre voliča kotlebovcov 1 627
  4. Marián Viskupič: Toto ste o slovenskom zlate zrejme nevedeli 1 240
  5. Jozef Kmeto: Prieskum: Kotleba druhý, PS/Spolu a Kiska Za ľudí klesli. Fašizmus na Slovensku triumfuje 896
  6. Mišo Šesták: Prečo nenaštvať ruskú armádu 784
  7. Monika Kozelová: Keď DEUS zoštátňuje klientov a ako sa hádže zrno sliepkam. 636
  8. Ján Pyštek: Ficovi oligarchovia 623
  9. Peter Kollega: Keď Blaha, tak prečo nie celý orchester aj s kapelmajstrom? 616
  10. Andrej Stančík: V čom má Pellegrini pravdu - a prečo kvôli tomu musíme zmeniť SMER 470

Rebríčky článkov


  1. Štefan Vidlár: Kamarádzi
  2. Martin Krištoff: IPO Saudi Aramco prekonalo očakávania a dosiahlo niekoľko trhových NAJ
  3. Dáša Baliarová: Električka
  4. Martin Šterbák: O Knihe Ezdrášovej
  5. Stanislav Mičev: Kto je PRACUJÚCA CHUDOBA?
  6. Štefan Vidlár: Amíci
  7. Radovan Medovič: Politikum Andyho Pracháča
  8. František Cudziš: Vede do vienka. III.
  9. Róbert Čambál: Križovatka
  10. Milan Brejcha: Alojz Hlina - stratég, kresťan, podnikateľ alebo populista?

  1. Najväčším skokanom je Matovič, Kiska klesol. Čo ukázal najnovší prieskum Focusu
  2. Masívny výbuch v Prešove zaskočil aj experta na výbušniny
  3. K trom obvineným za výbuch plynu v Prešove môžu pribudnúť ďalší
  4. Prešov rozdelí všetky peniaze zo zbierok ľuďom, práce zaplatí štát (minúta po minúte)
  5. Výbuch plynu v Prešove: Plynári určili kopať výhradne ručne
  6. Američania zmrazili Kočnerov majetok, Visa mu zruší platobné karty
  7. Prešovčanke ostal po výbuchu v byte dôležitý prístroj. Bude strašné tam teraz bývať, vraví
  8. NAKA zadržala youtuberov Daňa a Vaského
  9. NAKA rieši, ako záhadne zmizli Bašternákove dlhy
  10. Kampaň Smeru má dve línie, Fico odrádza váhajúcich voličov

  1. Polícia sa zaoberá Blahom pre fotografiu s červenou hviezdou s kosákom a kladivom
  2. Ondrej Dostál: 50-dňové moratórium a nebezpečná nadpráca ministerstva vnútra
  3. Poslanec Blaha, hanbite sa
  4. B.Kačáni: Liberál kontra kresťan
  5. Predsedníctvo SAV vyzvalo Blahu, aby zvážil pôsobenie na akadémii
  6. Nový Smer? Ale kdeže, nenaleťte im
  7. Rómsky prezident naložil Ficovi ako ešte nik doteraz
  8. USA zasiahli proti Kočnerovi, zmrazili mu financie - SME
  9. Blaha nemá čo robiť v SAV – nielen morálne, ale ani odborne
  10. Komentár Mareka Vagoviča: Komunizmus a fašizmus sú rovnaké zlo, súdruh konšpirátor

Už ste čítali?