Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Láka vás husacina? Mali by ste sa dobre zamyslieť, či si ju doprajete! (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

k+

od nadšenca zdravého stravovania
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Clanok versus titulka

jaksi nekoreluju.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Choďte niekam s takýmito

radami. Keď si niekto zájde raz ročne s partiou na husacie hody, posedia, dobre sa zabavia, tak skôr načerpá dobru pohodu a chuť do práce na ďalšie dni. Skôr im to padne na úžitok. Inak tieto odporúčania, ktoré sa zakladajú na chemicko-biologickom rozbore jedla sú podľa mňa pochybné. Takto sa na základe toho, že vajce obsahuje cholesterol, považovalo jeden čas skoro za jed. Ale na základe sledovania, ako pôsobia vajcia na tých, čo ich pravidelne konzumujú, tak sa došlo k opačnému názoru. Podobne s červeným mäsom. Skoro všetci stravovací experti ho zaznávali a od neho odradzali. Odôvodňovali to samozrejme na základe niektorých látok, ktoré obsahuje. Ale štúdia, ktorá skúmala vplyv červeného mäsa na zdravie, na veľkej skupine jeho pravidelných konzumentov, došla k opačnému záveru.
,
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Pripomenulo mi to zaciatok 90.rokov, kedy sa "bojovalo" proti zlej, zlej bravcovej
masti ... stvrstorocie neskor "odbornici" opät zmenili nazor a tvrdia ze je zdrava ... :-)
https://www.kamzakrasou.sk/kto...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Úplne zbytočný blog.

Koľko že tej husaciny zje bežný človek ročne ?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Na vidieku

2 az 6 kg rocne a to domacej. Hypermarketova hus je dietnako kura. Z pohladu masa zjedeneho za rok je to zanedbatelne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Co je na dobrom husacom stehienku zle? Ved je to skoro same maso, bez zbytocneho tuku. Ano, pecienky v plavajucom tuku si clovek odpustit moze.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Co je na dobrom husacom stehienku zle? Ved je to skoro same maso, bez zbytocneho tuku. Ano, pecienky v plavajucom tuku si clovek odpustit moze.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ono ani tuk nie je zly.

Ak sa nim nahradia sacharidy, je to vynikajuca prevencia proti cukrovke a inym zdravotnym problemom.
.
Potom uz je otazka v mnozstve energie prijmanej v potrave, ktora by mala byt adekvatna energetickemu vydaju.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

No ono je tuk a tuk.

To, čo píše pán "expert na potraviny" v článku je samozrejme blud. Husacina ani kačacina nemajú priamy vplyv na cukrovku, ani na vyššie riziko.

No nadmerná konzumácia vysoko kalorických jedál vedie k nadváhe. No a podľa najnovších štúdií, proteín kinase C epsilon, ktorý bráni uvoľnovaniu inzulínu, sa uvoľňuje nie z pečene, ako sa myslelo, ale z tukových tkanív. Takže čím viac je človek obrastený tukom, tým vyššie riziko cukrovky. (Ani tak to však nie je priama úvera a neplatí, že každý obézny je automaticky T2 diabetik. Telo nie je stroj a do trávenia vstupuje aj veľa iných faktorov).

Ten tuk, ktorý sa odporúča napr. pri LCHF diéte (low carb high fat) je napr. z orechov, plnotučných mliečnych výrobkov alebo zdravé rastlinné oleje, ako olivový. Neznamená to, že sa môžeš napchávať tučným mäsom koľko chceš.

Ak si husacie hody dopraješ raz do roka, nič ti nehrozí.
Ak si takéto hody, samozrejme aj s patričným množstvom omastených lokší (alebo ich dietetickú alternatívu) dopraješ povedzme raz do týždňa, pričom tvoja fyzická aktivita je dvakrát denne chôdza 20 metrov k autu, o pár rokov môžeš mať problém. Nie nutne cukrovku, no nadváhu, tlak, a vysoký cholesterol určite.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Nejake linky

na tie spominane najnovsie studie by neboli?
.
Velmi som tomu neporozumel. Mame dva druhy cukrovky. Pokial sa dobre pamatam, jedna vznika zvysenou toleranciou buniek na inzulin, druha absenciou buniek produkujucih inzulin.
Pokial tuk uvolnuje latku omedzujucu uvolnovanie inzulinu (v zavislosti na hladine cukru?), nejak mi z toho nevychadza ani jedna, ani druha cukroka.
.
Mam viacerych vyznavacouv low-carb v okoli, ale som od nich este nepocul, ze by sa dieta vztahovala iba no dobre tuky. Mne dava zmysel vysvetlenie, ze cukry su nebezpecne tym, ako rychlo sa dostanu do krvi a skokovo zvysia hladinu cukru, co skodi organizmu. Z toho hladiska su najlepsie rychle cukry, lepsie polysacharidy a najlepsie tuky, pretoze tie sa iba pomaly metabolizuju na cukry.
.
Predstavujem si to zle?
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

chcel si asi povedať, že rýchle cukry sú NAJHORŠIE. :) Áno, to je pravda.

Cukrovky je viac typov. Ja sama mám LADA, latentný autoimunitný diabetes dospelých (adults). Označuje sa ako “oneskorený T1”. A môžeš sa stravovať ako chceš a byť štíhly ako prútik. Keď si tvoj autoimunitný systém zmyslí, že zlikviduje bunky, ktoré produkujú inzulín, tak máš smolu.

Viac o rôznych typoch cukrovky tu: https://www.diabetes.co.uk/dia...
Tu je článok s odkazom na štúdiu, zadarmo je ale iba astrakt: https://www.medicalnewstoday.c...

Low carb je tiež viac typov. Pokiaľ viem, prvý bol Atkins a tam je naozaj dovolené zjesť akýkoľvek tuk. Novšie diéty už varujú pred nadmernou konzumáciou nasýtených a trans tukov, pretože sa zistilo – nielen štúdiami, ale aj praxou – že vylúčiť chlieb, lebo zlý cukor, a napchávať sa slaninou, lebo dobrý tuk, nie je práve najlepší nápad. Krátkodobo možno áno, ak sa tak chceš stravovať do konca života, koleduješ si o poriadny priekak.

Ja som na LC 5 rokov, jedálniček sme upravili s diabetologičkou, dnes už si inú stravu ani neviem predstaviť. Základom je množstvo zeleniny, ryby, mäso, orechy a semená, syry, plnočné jogurty a mliečne výrobky a obmedzené množstvo ovocia (väčšinou bobuľovité, broskyne, jablká, dyne). Z tukov olivový olej, avokádový olej, sezamový olej, v obmedzenom množstve maslo a masť, zo sladidiel stévia a erythritol (prírodné sládidlo).

Vylúčené sú cukor (d’uh) či už "normálny", alebo hnedý, trstinový, kokosový, agáve, med... proste všetok; pšenica, obilniny, ryža a zemiaky, a všetky výrobky, cestoviny, múky, atď. z nich; ale aj napr. všetky kupované výrobky "bez cukru”, ale s pridaným tukom, väčšinou palmovým, alebo umelými sladidlami ako aspartam, maltitol a pod. Slanina, klobásy, atď. len občas a v obmedzenom množstve.

Ale raz za rok si dať husacie stehno s lokšou, sakra, to môžem aj ja. Zase z toho netreba robiť drámu. Jedlo má spôsobovať potešenie, nie traumu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Bludy

Francuzski zabiaci sa napchavaju vykrmenymi pecienkami, foie gras cely rok, myslim ze su stvrty na svete v piti vina aj tak sa dozivaju cez 82 rokov.
Nechajte si tu propagandu pre seba. Pripomina mi to stary vtip, lekar sa pyta:" pijete, nie. fajcite, nie, sexujete? nie". Tak preboha naco zijete.

https://www.google.com/search?...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tieto drísty sú už dnes nemoderné pardón.. out..
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Rudolf Trbušek: Zastavenie starých exekúcií "exekučná amnestia" od 1.1.2020 12 765
  2. Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku : Prehľad dezinformácií, manipulácií a propagandy počas tretieho novembrového týždňa 2 113
  3. Dominika Dongova: "Spravila som najväčšiu chybu po rozchode..." 2 008
  4. Július Kovács: Obchvat Bratislavy je dod*baný. Kolóny z juhu do Bratislavy budú ešte horšie. 1 433
  5. Dávid Dej: Opatrenia priniesli výsledok. Na Islande odnaučili tínedžerov piť alkohol a brať drogy. 1 209
  6. Július Kovács: Priatelia starých poriadkov si sprivatizovali 17. november. 1 161
  7. Martin Droppa: Mŕtvym utečencom 1 132
  8. Dušan Koniar: O takomto čase pred rokmi. Deväť a dvadsiatimi či jeden a tridsiatimi 1 050
  9. Oto Žarnay: Kočnerovské praktiky v našom školstve. Praktika č. 2: Zákon neporušuj, iba znásilňuj 1 010
  10. Jaromír Šiša: Putování po Transsibiřské magistrále, zastavení čtvrté, Krasnojarsk. 845

Rebríčky článkov


  1. Juraj Hodul: Prečo nemáme v Bratislave niečo ako bol kedysi Lunapark? A prečo tu nemáme aqapark?
  2. Ján Franz: Jeseň v Karpatoch
  3. Milan Lacúch: Zákon rovnováhy medzi dávaním a braním
  4. Miroslav Sabol: Verejné Konzultácia EU - Správa podľa článku 54 nariadenia o referenčných kritériách
  5. Štefan Vidlár: Straňík (nominant, protežant, aparátčik, trafikant,...)
  6. Juraj Hodul: Prečo sme/ste si to pokašľali s kvalitou potravín.......
  7. Andrea Fuglíková: Gaslighting a naše děti
  8. Július Kovács: Priatelia starých poriadkov si sprivatizovali 17. november.
  9. Stanislav Mičev: Jankovskej 2500 eur, Kotleba, Sulík a minimálna mzda
  10. Štefan Vidlár: Karty

  1. Kočner o Ficovi na nahrávke: Ak budem mať pokoj, bude naďalej premiérom
  2. Vavro horel ako fakľa. Mak urobil fatálnu hlúposť (hodnotenie)
  3. Nesklamte nádej, odkázali politikom z pódia (česko-slovenská minúta po minúte)
  4. Luxus a gýč. Rezešovci svoje honosné sídlo nedokážu predať
  5. Impérium kontroverzného milionára z východu sa rozpadá
  6. Pozrite si autá Nežnej revolúcie. Predajom kraľoval Favorit
  7. Sociálna poisťovňa začne začiatkom decembra vyplácať vianočné príspevky
  8. Slovákov môžu spasiť Maďari. Môže nastať aj takáto absurdná situácia
  9. Galavečer k novembru ‘89 bol dvakrát drahší ako v kauze Evka
  10. Dôchodkyňa upozornila na kauzu s pôdou: Pri mene Vadala som sa zľakla

  1. O vražde novinára Paľa Rýpala vieme už veľa
  2. Matovič: PS/Spolu otravujú s debilinami. Na registrované partnerstvá musia zabudnúť
  3. Alexander Vondra: Chodím do kostola pravidelne, pretože to potrebujem
  4. Kočner v nahrávke o Ficovi: Mám odložené veci, o ktorých on vie
  5. Keď zrušenie tímu Kuciak spochybnili už aj Taliani
  6. Žilinčan, ktorý hajloval na dievča z Kórey pôjde do väzenia
  7. Fico nabrýzgal na Nežnú revolúciu: Milióny občanov sa prepadlo do chudoby
  8. Cenzúra v TV LUX. Kto stojí za ňou?
  9. KDŽP si koleduje o suspendáciu farára Kuffu
  10. Karol Sudor - Vladimír Palko: Šiel som až na hranu. Liberál spovedá konzervatívca

Už ste čítali?