Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Vemeno, slezina, bránica: včera lahôdky, dnes zaznávané (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Pásiky narezané z vemena

obyčajne nazývame držky. A práve týmto spôsobom je u nás, podľa mňa vemeno konzumované najčastejšie. Taká dobre hustá držková polievka, alebo pikantný držkový guľáš je vynikajúca pochúťka a nielen pre robotnícke povolania. Príprava je však pomerne náročná, treba to najprv niekoľkokrát vyvariť, ale výsledok stojí za to.
 

mýliš sa

držky sú časť žalúdku kravy.
 

Mali by byť zo žalúdka

Ale v obchodoch sú aj vemená - to zistíš ale len vtedy keď ich kupuješ chladené v kuse. Tie predvarené budú asi zmeska.
 

nevylučujem to,

že v niektorých polotovaroch na držkovú sú primiešané aj vemená. Zo zvierata je v podstate potrebné využiť všetko. Predpokladám, že vemená a podobné štandardne nepredávané časti končia v párkoch a paštéte.
Vemená som videl predávať naposledy v mäsiarstve na Miletičke, ale tam som už pár rokov nebol. Ja vnútornosti milujem, ľadvinky, mozoček, srdce...Aj tá pravá domáca tlačenka vo vypranom močovom mechúre sa nerobila s kvalitného masa, ale s vnútorností a zabíjačkového vývaru. Slezinu je zasa vynikajúce pridať do gulášu, pre chuť a farbu.
 

 

to sa velmi mylis, drzky su cast hovadzieho zaludka, ktora sa vola kniha.
 

 

bachor, nie kniha. bachor je veľké vrece, kde sa potrava trávi. prázdna má aj 15 kg. kniha je omnoho menšia. a vyzerá fakt ako kniha,kvôli jemným výrastkom vo forme listov vedľa seba.
a vemeno sa medzi držky určite nemieša.
 
Hodnoť

 

V časoch, keď sa držky dali dostať takmer len podpultovo a museli sa dlho variť, zvykli ich niektoré gazdinky pripravovať aj ako rezne, teda nielen v známej forme perkeltu či polievky.
Brzlík by bolo vhodné spomenúť viac, pretože je to skutočne lahôdka.
Vnútornosti sú neodmysliteľnou zložkou aj v kuchyniach Francúzska, Talianska a Španielska.
Bolo by vhodné spomenúť aj ľadvinky, pečeň a mozoček.
Nezabudnime na škótsku lahôdku haggis - ovčí žalúdok naplnený ovčími vnútornosťami.
Na Liptove si pri zabíjačke nejeden pochutí aj na rypáku, oku, ušiach.
 

 

ano .. na strednom slovensku sa plneny kravsky zaludok .. neviem ktory, jedlo sa vola Matej.
a tiez treba pripomenut,ze pred par sto rokmi bol sever slovenska druhym najvacsim vyvozcom hluzovky (po francuzsku), ale u nas ju hladali psy. takisto su regiony u nas, kde je tradicia jedenia zabich stehienok (nie je to len vysada frantikov), ci slimaky.
 

 

Súhlasím.
Zabudla som uviesť pľúcka a srdce. Veľkou pochúťkou sú aj hydinové žalúdky, niekde nazývané zúziky. A samozrejme ľadvinky.
 

 

Jaaaj, v moskve som miloval saslik z kuracich srdiecok. Alebo ked sa chyti stuka, tak sa pecen a srdce pekne nasoli bez tepelnej upravy. A vecer k vodke je to super pochutka)) a ked ma este aj ikry...joooj)))
 
Hodnoť

Ako vidim

nikto z Vas Berliner Schnitzel ani sam nepripravil a asi ani nejedol!

Zohnat kravske vemäno na Slovensku je tazke, pokial nemate kamarata na bitunku.
Pokial ho zozeniete (ja v Nemecku na objednavku) je postup znacne zdlhavy, mozem Vam povedat, ze dnes vo velkom Berline su dve restauracie, kde ho dostanete.
Reci o primesi do drziek su uplne bludy.

K veci: koze zbavene vemäno sa moci opakovane v studenej vode niekolkokrat, aky sa zbavilo mlieka a krvi.
Asi po 5 hodinach je pripravene k dalsiemu postupu.
Varim ho v "kuchte" cca 1 hodinu s 5-10 zrnkami cierneho korenia, 2 zrnkami noveho korenia, 2 listkami "bobkoveho" listu, s malou hlavkou cibule, sol podla odhadu. a nechaam dobehnut.

Po cca 1 hodine musi byt vemäno mäkke, ninimalne ako telacina.
Objem vemäna sa pri tom zmensi.
Vyberiem ho, nechan trochu vychladnut a ostrym, dlhym nozom ho narezem na platky cca 1 cm hrube.
Polievku, co vznikla pouzijem po precedeni ako zaklad na ine polievky (vyvar).
Nakrajane platky obalim v trojobale- ( u mna stvor)- muka, tochu lahko rozsclahanej slahackovej smotany, rozslahane vajce a "brezle"- po spisovne: struhanka (najlepsie sitkovana).
Vypraza sa to ako rezen, pomaly a jemne.
Priloha podla gusta (original ma v panvici oprazene zemiaky (recept pisat som lenivy), priloha podla gusta.
Je to ovela jemnejsi rezen ako telaci, ked som ho pred 40 rokmi prvy krat jedol v Ost-Berline, nedokazal som uhadnut z coho to je, (poznal som parizsky,viedensky, namornicky, mlynarsky atd). rezen, ale toto je ina liga.
Zajtra idem objednat do mäsopriemyslu vemäno!
Narobili ste mi chut.
 
Hodnoť

pride host do restauracie v spanielsku

po bycich zapasoch..objedna si bycie zlazy semenniky, velke, velikanske. chutia mu az tak dobre,ze sa stal vernym zakaznikom po bycich zapasoch, vracal sa rok co rok. az raz. dosiel do restauracie, objednal si bycie zlazy semenniky, vyjavene pozeral na mini porciu a pyta sa casnika, ze co to ma znamenat, ze doteraz boli takeee velke...a casnik na to...: no, viete...tento rok vyhral byk...:):):)
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Pavel Weiss: Aby zdravotníctvo nebola len „čierna diera“, alebo kam to kráčaš „Hippokrates“? 550
  2. Marián Viskupič: Kotlebovci rastú. Zastaviť ich môže jedine toto 520
  3. Július Kovács: Trnka obchodoval s nahrávkami gorily čiže je pravá, takže Haščák patrí do basy. 462
  4. Ivan Švajlen: Pevná pracovná doba je nepochopením učiteľského povolania – iný pohľad 276
  5. Milan Brejcha: Otvorený list tebe - voličovi 2020 212
  6. Martin Borguľa: 13. dôchodok – namiesto samozrejmosti len almužna a predvianočná kampaň 211
  7. Jozef Šátek: Mýtny zločin. 195
  8. Gabriel Kuba: Trnky, trnky, všade trnky! 184
  9. Filip Pastorek: Sme Ficoland alebo právny štát? 172
  10. Milan Brejcha: Máme vážny problém - neznalosť a chuť voliť zároveň 164

Rebríčky článkov


  1. Július Kovács: Nedajme a pomýliť Kotleba a Mazurek sú nacisti nie fašisti a to je horšie.
  2. Robert Štepaník: diel 36 - rubrika: čerstvejšie než treska - október 2019
  3. Milan Kulkovský: Nemusím byť historik, aby som nebol hlupák
  4. Marián Tkáč: Možno je Dobroš naozaj dobrý
  5. Michal Páleník: Gastrolístky vás stoja tri obedy mesačne. Ak máte šťastie tak "iba" jeden.
  6. Olívia Lacenová: Situácia na Blízkom východe sa upokojuje. Trhy veria v pozitívny vývoj a ropa klesá
  7. Ľubomír Belák: Televízna 3:ka a čas
  8. Milan Lacúch: Nepoznané tajomstvo pravej podstaty Stvoriteľa
  9. Štefan Vidlár: Domovina
  10. Marián Pillár: Ty neexistuješ

  1. Tótha vypočúvali osem hodín. Kočner tvrdí, že klame (minúta po minúte)
  2. NAKA zadržala Dobroslava Trnku. Ako zareagoval Počiatek?
  3. Prieskum: Extrémisti z ĽSNS stúpajú, Slosiarik nevylučuje ich víťazstvo
  4. Pendluje medzi Cannes a Bratislavou. Počiatek svoje reči na nahrávke s Trnkom zľahčuje
  5. Trnku pustili, prokurátor stíhanie spochybnil
  6. Kde sú súperi? Sagan zosadol z bicykla, obzrel sa a priložil si ruku k čelu
  7. Muž sa prišiel priznať na políciu: Zavraždil som ženu
  8. V Prešove našli v byte troch mŕtvych ľudí, dve ženy a muža
  9. Petra je v súčasnosti najlepšia na svete, uznala Shiffrinová
  10. Auto utopil v podjazde, prelomil sa pod ním ľad

  1. Fico, Vážny a iné, škodlivé produkty ( spoločenského ) metabolizmu .
  2. Opoziční politici žiadajú odchod Mamojku z Ústavného súdu
  3. Sledovanie novinárov financoval aj Bödör, svedčí Tóth na súde
  4. Boli sme na mítingu Blahu. Rozbehol agresívnu kampaň medzi dôchodcami
  5. NAKA zadržala Trnku. Prečo nezadržala aj Počiatka?
  6. Matovič k zadržaniu Trnku: Prečo ešte nie je vo väzbe Počiatek, Jankovská, či Bödör
  7. Zadržanie Trnku. Varí sa predvolebný guláš?
  8. Kiska: Trnka bol mafiánskym chápadlom Fica. Hlava mafie sídli v centrále Smeru
  9. V srdci stredného Slovenska vytáčajú med svetovej kvality
  10. Dočká sa, ak niekto zomrie...

Už ste čítali?