Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Vemeno, slezina, bránica: včera lahôdky, dnes zaznávané (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

Pásiky narezané z vemena

obyčajne nazývame držky. A práve týmto spôsobom je u nás, podľa mňa vemeno konzumované najčastejšie. Taká dobre hustá držková polievka, alebo pikantný držkový guľáš je vynikajúca pochúťka a nielen pre robotnícke povolania. Príprava je však pomerne náročná, treba to najprv niekoľkokrát vyvariť, ale výsledok stojí za to.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mýliš sa

držky sú časť žalúdku kravy.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Mali by byť zo žalúdka

Ale v obchodoch sú aj vemená - to zistíš ale len vtedy keď ich kupuješ chladené v kuse. Tie predvarené budú asi zmeska.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nevylučujem to,

že v niektorých polotovaroch na držkovú sú primiešané aj vemená. Zo zvierata je v podstate potrebné využiť všetko. Predpokladám, že vemená a podobné štandardne nepredávané časti končia v párkoch a paštéte.
Vemená som videl predávať naposledy v mäsiarstve na Miletičke, ale tam som už pár rokov nebol. Ja vnútornosti milujem, ľadvinky, mozoček, srdce...Aj tá pravá domáca tlačenka vo vypranom močovom mechúre sa nerobila s kvalitného masa, ale s vnútorností a zabíjačkového vývaru. Slezinu je zasa vynikajúce pridať do gulášu, pre chuť a farbu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

to sa velmi mylis, drzky su cast hovadzieho zaludka, ktora sa vola kniha.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

bachor, nie kniha. bachor je veľké vrece, kde sa potrava trávi. prázdna má aj 15 kg. kniha je omnoho menšia. a vyzerá fakt ako kniha,kvôli jemným výrastkom vo forme listov vedľa seba.
a vemeno sa medzi držky určite nemieša.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

V časoch, keď sa držky dali dostať takmer len podpultovo a museli sa dlho variť, zvykli ich niektoré gazdinky pripravovať aj ako rezne, teda nielen v známej forme perkeltu či polievky.
Brzlík by bolo vhodné spomenúť viac, pretože je to skutočne lahôdka.
Vnútornosti sú neodmysliteľnou zložkou aj v kuchyniach Francúzska, Talianska a Španielska.
Bolo by vhodné spomenúť aj ľadvinky, pečeň a mozoček.
Nezabudnime na škótsku lahôdku haggis - ovčí žalúdok naplnený ovčími vnútornosťami.
Na Liptove si pri zabíjačke nejeden pochutí aj na rypáku, oku, ušiach.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ano .. na strednom slovensku sa plneny kravsky zaludok .. neviem ktory, jedlo sa vola Matej.
a tiez treba pripomenut,ze pred par sto rokmi bol sever slovenska druhym najvacsim vyvozcom hluzovky (po francuzsku), ale u nas ju hladali psy. takisto su regiony u nas, kde je tradicia jedenia zabich stehienok (nie je to len vysada frantikov), ci slimaky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Súhlasím.
Zabudla som uviesť pľúcka a srdce. Veľkou pochúťkou sú aj hydinové žalúdky, niekde nazývané zúziky. A samozrejme ľadvinky.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Jaaaj, v moskve som miloval saslik z kuracich srdiecok. Alebo ked sa chyti stuka, tak sa pecen a srdce pekne nasoli bez tepelnej upravy. A vecer k vodke je to super pochutka)) a ked ma este aj ikry...joooj)))
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ako vidim

nikto z Vas Berliner Schnitzel ani sam nepripravil a asi ani nejedol!

Zohnat kravske vemäno na Slovensku je tazke, pokial nemate kamarata na bitunku.
Pokial ho zozeniete (ja v Nemecku na objednavku) je postup znacne zdlhavy, mozem Vam povedat, ze dnes vo velkom Berline su dve restauracie, kde ho dostanete.
Reci o primesi do drziek su uplne bludy.

K veci: koze zbavene vemäno sa moci opakovane v studenej vode niekolkokrat, aky sa zbavilo mlieka a krvi.
Asi po 5 hodinach je pripravene k dalsiemu postupu.
Varim ho v "kuchte" cca 1 hodinu s 5-10 zrnkami cierneho korenia, 2 zrnkami noveho korenia, 2 listkami "bobkoveho" listu, s malou hlavkou cibule, sol podla odhadu. a nechaam dobehnut.

Po cca 1 hodine musi byt vemäno mäkke, ninimalne ako telacina.
Objem vemäna sa pri tom zmensi.
Vyberiem ho, nechan trochu vychladnut a ostrym, dlhym nozom ho narezem na platky cca 1 cm hrube.
Polievku, co vznikla pouzijem po precedeni ako zaklad na ine polievky (vyvar).
Nakrajane platky obalim v trojobale- ( u mna stvor)- muka, tochu lahko rozsclahanej slahackovej smotany, rozslahane vajce a "brezle"- po spisovne: struhanka (najlepsie sitkovana).
Vypraza sa to ako rezen, pomaly a jemne.
Priloha podla gusta (original ma v panvici oprazene zemiaky (recept pisat som lenivy), priloha podla gusta.
Je to ovela jemnejsi rezen ako telaci, ked som ho pred 40 rokmi prvy krat jedol v Ost-Berline, nedokazal som uhadnut z coho to je, (poznal som parizsky,viedensky, namornicky, mlynarsky atd). rezen, ale toto je ina liga.
Zajtra idem objednat do mäsopriemyslu vemäno!
Narobili ste mi chut.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

pride host do restauracie v spanielsku

po bycich zapasoch..objedna si bycie zlazy semenniky, velke, velikanske. chutia mu az tak dobre,ze sa stal vernym zakaznikom po bycich zapasoch, vracal sa rok co rok. az raz. dosiel do restauracie, objednal si bycie zlazy semenniky, vyjavene pozeral na mini porciu a pyta sa casnika, ze co to ma znamenat, ze doteraz boli takeee velke...a casnik na to...: no, viete...tento rok vyhral byk...:):):)
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Stanislav Martinčko: Kočner, Kočner ty si veľký beťárisko!! 371
  2. Milan Brejcha: Marián Kuffa - na čo bratia katolíci zabudli? 309
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Exšéf vojenských tajných chcel na neho poslať kamošov. Kto je Kočnerov Sven? 166
  4. Rudolf Trbušek: Zastavenie starých exekúcií "exekučná amnestia" od 1.1.2020 139
  5. Danica Chames: Milovníci mačiek, spojte sa! 129
  6. Filip Bajtoš: 30 rokov hnusu 102
  7. Ondrej Prostredník: Je capnutie dieťaťa po zadku násilím? 72
  8. Július Kovács: Nebezpečná osoba Jaroslav Naď, NA PRÍKAZ FICA 66
  9. Dušan Koniar: Prečo vlaky horia 62
  10. Martin Droppa: Čo je nové, čo sa deje v Rusku? 55

Rebríčky článkov


  1. Juraj Hodul: Prečo nemáme po celej Bratislave električky?
  2. Štefan Vidlár: Hospoda "U tajných"
  3. Ján Franz: KOVOZOO
  4. Peter Krajňák: Na Slovensku vzdelávame aj deti cudzincov...
  5. Ľubomír Belák: Broadway sa usalašil v Ružinove
  6. Július Kovács: Nebezpečná osoba Jaroslav Naď, NA PRÍKAZ FICA
  7. Štefan Vidlár: Gréta
  8. Martin Turčan: Don Quijote
  9. Juraj Hodul: Poznáte zjazd z diaľnice D2 - výjazd Stupava ? Prečo niekto nerozmýšľal?
  10. Štefan Vidlár: Apel agitkový

  1. Impérium kontroverzného milionára z východu sa rozpadá
  2. Laššáková nevie vysvetliť vyše pol milióna za galavečer
  3. Smrť Violy nie je tragédiou temnej uličky
  4. Mlčať o smrti mladej ženy bola taktika, tvrdí polícia. Páchateľa nemá
  5. V Košiciach sa zrazili dve autá, jeden vodič zomrel
  6. S Kočnerom si dohadoval stretnutie aj bývalý šéf vojenských tajných
  7. Slovensko zdolalo Azerbajdžan, v kvalifikácii skončilo tretie a nepostupuje
  8. Obrí projekt na Šírave: čudné výnosy aj zisk, pozemky nevlastnia
  9. Slováci dostanú druhú šancu. Ich prvým súperom bude Írsko
  10. O predbežné prejednanie vraždy žiadala Kočnerova obhajoba, neznamená to hneď problémy

  1. Na obranu Jaroslava Danišku
  2. Ivan Mikloš: Tí, ktorým ste slúžili, priniesli dnešný marazmus, pán Zala
  3. Matovič: Dostanete takú na solar, že to v Ilave nerozdýchate do smrti
  4. Na mieste, kde popravili Jánošíka, sú dnes domy
  5. Tri roky uvostatu, prevádzka, nápady, spolupráce
  6. Vladimír Palko: Ak je niekto muž, je pre mňa mužom, hoci sa cíti byť ženou. Držím sa objektívnej rea
  7. Podvýživa súvisí s diétami, na ktorých je väčšina žien väčšinu svojho života
  8. Evropa bojkotuje Izrael, kde jsou dokonce i novorozenci v krytech.
  9. Bod G. Naučte se dosáhnout mnohočetného orgasmu během týdne
  10. Reštitúcie Václava Havla sú dodnes zahalené tajomstvom

Už ste čítali?