Nedeľa, 19. november, 2017 | Meniny má Alžbeta

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Môj jahodový koláč (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

hmmm - mňam! vyzerá to dobre, ale ja by som tam ešte na vrch šlahla nejakú želatinu z jahodovej šťavy... ;o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

A ja by som si odpustila, co vsetko je v Irsku a na SK nie je.

 
Hodnoť:   mínus indicator plus

to je len také bežné porovnávanie,

nie stínanie slovenských hláv cudzinka....btw, mascarpone dostanete na SK tiež, odvážim sa tvrdiť, že vo väčšíx sieťax bez problémov..zákusok znie aj vyzerá jedlo :o)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

ty si to tusim zobrala z totalne nespravneho konca. ja ked si opisujem slovenske recepty, tiez musim rozmyslat v intenciach, to tu nemame, na slovensku to mame /zlaty klas, anyone?/.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

V UK

je zlaty klas "corn flour", alebo to tiez nazyvaju custard, no nie instantny, ale ten, co sa robi s mliekom. ja som tiez robila podobny kolac, no namiesto mascarpone som pouzila tvaroh a sladku smotanu. s vysledkom som bola trochu sklamana, anglicky tvaroh nie je az tak kysly ako slovensky. nabuduce to radsej spravim so syrom (podla receptu na syrovy kolac). navrch som poukladala hrozno a zaliala zelatinou, bolo to pekne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

ja teda nie

ja by som si to neodpustila, lebo viem, ze je dost ludi, ktori si myslia, ze na ostrovoch je len 1 druh muky a nevedia co sa cim da nahradit. Takze aj nadalej budem pisat v tom zmysle, co sa da pouzit tu a co na SK.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

este

okrem toho, mam to len pri muke, tak by neskodilo trochu pozornosti pred kritizovanim
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vobec si z toho nic nerob,

ja mame a kamoskam musim tiez prekladat recepty do slovensky zruzumitelnej kucharciny (all purpose flour jej asi vela nepovie, pravu vanilkovu esenciu tiez tazko zohnat v SR a lemon curd takisto). A ked varim/peciem slovenske veci, casto je to o velkej improvizacii nielen prisad ale aj kuchynskych pomocok (taky akuratny haluskar tu napriklad nedostat), detska krupica sa tiez dost odlisuje od tunajsej krupice a mohla by som takto pokracovat do omrzenia. A to som este v tej vyspelejsej casti sveta. V Bolivii sa veru varilo/pieklo tazko, esteze som sa vyzbrojila rascou a paprikou (bez toho uz ani nikam neletim). Ten tvoj sponge cake vyzera celkom fajn, len ja radsej nahradzujem maslo slahackou (heavy cream), cesto nie je take hutne. Ale celkom si ma navnadila, cez vikend sa u nas bude piect!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

mnam! ale si mi narobila chutky...:)

 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vanilkový struk

Kto zistí, kde dostať v Košiciach alebo Blave vanilkový struk, nech napíše, mám pocit, že sa už dováže iba vanilínový cukor a to je big rozdiel.
Inak to cesto má byť piškótové, lebo nepíšeš, že by si žĺtka šlahala zvlásť a potom pridala sneh z bielkov. To len pre zaujímavosť, lebo to vyzera ako piškóta.
Na konci článku ti ostali prázdne ukončovacie tagy .
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vanilkovy struk

Maju v Hypernove v BA, videla som ho tam predvcerom, mali ho pri exotickom ovoci a zelenine hned na zaciatku toho pultu, dole. Stoje nieco cez 90 Sk.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vanilkovy struk

Vanilkovy struk predavaju v predajniach cajov (sypanych, napr. v Poluse alebo Auparku v Bratislave a tusim aj v Avione). Je to zabalene v takej malej "skumavke" hermeticky uzavrete, cize nevyprcha vona. A potom len staci vlozit do nadoby s cukrom, zavriet a cakat :) Myslim, ze ten struk sa moze pouzivat neobmedzene a ked sa zda slaba aroma, treba ho rozrezat, vnutri je taka duzina s bodkami.
Jamie Oliver to dokonca mixoval, ze po "vyluhovani" struk vybral, rozrezal, vyskrabal "duzinu" do toho cukru a cele to premixoval v mixery, potom to bol taky cukor bleducko hnedy s bodkami, proste sa to mixuje niekolkokrat, kym nie je hladka masa.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

vanilkovy cukor

podla Jamieho som robil ako vianocny dar - doporucujem kazdemu je uuuuuzasnyyyyy.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

nie piskotove

To cesto nie je piskotove, ale trene - ma presne taky postup, ako som popisala a sklada sa z (takmer) rovnakych dielov cukru, masla, vajec a muky. Do piskotoveho cesta nejde maslo a je celkovo jemnejsie. Krehke cesto je o malicko hutnejsie, lebo aj ta plnka je trochu tazsia na vahu.
Vaniklovy strik sa v BA dal kupit v predajni Safran v Biznis centre na Prievozskej, neviem, ci tam este je. Ale v nejakej predajni korenin ci cajov som ho tiez videla.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

prave chutnam tento kolacik, urobila som ho podla

navodu (len bez toho van.struku), a je vyborny. vdaka!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

to ma tesiiii

to som naozaj velmi rada, budem pokracovat v zverejnovani. Pecenie je pre mna uzasny relax a este to ma jedle vysledky :-)
Tak sa tesim.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

to ma tesiiii

to som naozaj velmi rada, budem pokracovat v zverejnovani. Pecenie je pre mna uzasny relax a este to ma jedle vysledky :-)
Tak sa tesim.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

som ho jedol

u kralikov - ten kolac - je super.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME