reklama

Dilema "Klíma vs. Kapitalizmus" je falošná

Na záchranu zdravia planéty nepotrebujeme Októbrovú revolúciu, Ho Či Minha a Che Guevaru, ale odvážnych politikov, investície a spravodlivú reguláciu. To všetko ponúka slovenský „Green New Deal“ koalície PS/Spolu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Pri čítaní novín v týchto dňoch nadobudnete pocit, že s planétou to vyzerá riadne apokalypticky. Nielenže ľudstvo prehráva boj o záchranu klímy, ono to vypadá na poriadny debakel. Svetové, ako aj slovenské emisie CO2 rastú. Zatiaľ čo taký Elon Musk pripravuje osídlenie Marsu pre vrchné 1%, nám ostatným neostáva nič iné, ako problém klímy vyriešiť.

No a keďže ide o ekonomický problém, stále viac ľudí tvrdí, že klimatickú zmenu zastavíme len ak zastavíme aj kapitalizmus. Vraj môžeme mať buď zdravú planétu, alebo kapitalizmus, avšak rozhodne nie oboje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V skutočnosti je to ale recept na katastrofu, ktorý robí problém zbytočne ťažším. Ak niekto nenávratne poškodil slovenskú prírodu, tak to bol práve komunizmus a plánovaná ekonomika. Od pádu bývalého režimu sme naše emisie znížili takmer o polovicu. Ak sa z boja sa klímu stane boj sa zmenu svetového hospodárskeho systému, tak s riešením problému skončíme skôr než sme začali. 

Faktom je, že kapitalizmu sa nedarí znižovať emisie. 71% svetových emisií produkuje len 100 spoločností – prevažne producenti ropy a plynu. Niektoré dokonca roky financovali popieranie klimatickej zmeny. Kapitalizmus naďalej parazituje na svetovom prírodnom bohatstve pretože v cenách produktov nie sú zohľadnené ich prírodné a klimatické náklady. Tie avšak nezmiznú - len sa presunú do budúcnosti s veľkým úrokom, podobne ako dlh. No a problémom je, že tento dlh nesie podobu povodní, rastúcej hladiny mora, požiarov, súch, šírenia tropických chorôb a predčasných úmrtí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avšak kapitalizmus vie s pomocou politikov vyriešiť to, čo sám spôsobuje. Potrebuje len dôsledný plán, odvážnych politikov, investície a daňovú a regulačnú politiku, ktorá spoplatní environmentálne náklady.

Slovenský „Green New Deal“ koalície PS/Spolu dáva investorom jasný signál, aby najneskôr do roku 2050 opustili spoločnosti, ktorých stratégia nezohľadňuje cieľ uhlíkovej neutrality.

Súkromnému sektoru dáme k dispozícií 3-krát väčší objem peňazí z predaja emisných povoleniek, ktoré pôjdu na dlhodobé zelené projekty. Naše inovačné ťaženie posilníme zavedením národnej priemyselnej stratégie, ktorá určí naše priority a ciele v rozvoji zelených technológií. Posilníme aj program zelená domácnostiam, čím vytvoríme príležitosti pre zelených podnikateľov. Národné a európske daňové politiky spoplatnia aktivity spôsobujúce emisie. Vyzbierané zdroje avšak okamžite vrátime do systému na zelené projekty v regiónoch. Naplnenie ambicióznych klimatických cieľov nám umožní stav klimatickej núdze, ktorý spraví z ochrany klímy organizačný princíp štátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiadne z týchto opatrení nie je proti-kapitalistické. Ich cielom je nastoliť cenové stimuly a regulácie, vďaka ktorým trhová ekonomika naštartuje inovácie, zníži ceny zelenej energie a vytvorí pracovné miesta budúcnosti.

Dominik Hatiar

Dominik Hatiar

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som členom Progresívneho Slovenska, kde sa venujem klimatickým a mládežníckym politikám. Mám 26 rokov, vyštudoval som energetickú politiku na parížskom Sciences Po, ktorej som sa venoval v Európskej komisii a nórskom energetickom koncerne Equinor. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu