reklama

Ako som rozdal 119 bytov v Starom Meste

Vo volebnom období 2002 až 2006 som bol predsedom bytovej komisie v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Mestská časť v tom období pridelila do nájmu 119 obecných bytov, z toho 4 poslancom a 16 zamestnancom úradu. Tak a je to vonku. Som to ja ale pekná korupčná sviňa, však?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (251)

Prvé dve vety tohto článku pripomínajú trochu vysielanie Rádia Jerevan. Sú totiž pravdivé (zdroj tu). A všetko je pritom trochu inak.

Predsedom bytovej komisie som nebol celé volebné obdobie, ale zhruba dva a pol roka, lebo v júni 2005 som sa tej funkcie vzdal. Na protest proti tomu, že sa mi opakovane nepodarilo presadiť, aby sa v Starom Meste o prideľovaní bytov rozhodovalo podľa jasných a vopred stanovených pravidiel a kritérií.

Zrejme je pravda aj to, že mestská časť vo volebnom období 2002 - 2006 pridelila do nájmu 119 obecných bytov. Bytová komisia miestneho zastupiteľstva sa z počtu 119 pridelených bytov zaoberala jedným jediným. Zvyšných 118 bytov išlo úplne mimo bytovú komisiu, rozhodnutie o nich prijal starosta mestskej časti Peter Čiernik bez toho, aby mu to bytová komisia miestneho zastupiteľstva odporučila, alebo aby sa otázkou pridelenia týchto bytov čo i len zaoberala. A v tom jednom prípade zo 119, keď bol obecný byt pridelený na základe odporúčania komisie, nebolo rozhodnutie komisie jednomyseľné. Ako predseda komisie som odmietol podporiť pridelenie bytu, pretože som bol presvedčený, že o takejto veci nie je možné rozhodovať bez pravidiel a kritérií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď som sa po komunálnych voľbách 2002 stal prvýkrát poslancom staromestského zastupiteľstva, žiadne pravidlá, ani kritériá na prideľovanie bytov neexistovali. Ako predseda bytovej komisie som sa pokúsil situáciu zmeniť. V komisii som presadil, že sa nebudeme zaoberať subjektívnym ad hoc posudzovaním jednotlivých žiadostí o pridelenie bytu, ale najprv stanovíme pravidlá. Komisia pripravila návrh Všeobecne záväzného nariadenia o postupe žiadateľov o nájom bytu a o postupe orgánov samosprávy mestskej časti Bratislava - Staré Mesto pri rozhodovaní o nájme bytu. Návrh nariadenia podrobne upravoval postup v tejto oblasti a obsahoval aj kritériá pre zostavovanie poradovníka. Miestne zastupiteľstvo návrh v októbri 2003 odmietlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bytová komisia v januári 2004 schválila kritériá, ktoré boli obsiahnuté v návrhu nariadenia, ako záväzné pre seba. Zároveň ponúkla starostovi návrh Pravidiel postupu mestskej časti pri prideľovaní bytov, starosta si však návrh pravidiel neosvojil. V roku 2004 sa z iniciatívy bytovej komisie uskutočnila aktualizácia žiadostí o pridelenie bytu. Na základe aktualizovaných údajov od žiadateľov a podľa kritérií, ktoré si komisia vopred odsúhlasila, bol v komisii schválený návrh poradovníka žiadateľov o byt. Starosta návrh poradovníka neakceptoval.

V júni 2005 som urobil posledný pokus a predložil som do zastupiteľstva návrh Pravidiel pre zostavenie poradovníka žiadateľov o byt. Keď zastupiteľstvo môj návrh odmietlo, odstúpil som z funkcie predsedu bytovej komisie. Takže tak.

Ondrej Dostál

Ondrej Dostál

Bloger 
  • Počet článkov:  223
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS). Vo voľbách do NR SR kandidujem ako jeden zo štyroch kandidátov OKS (Radovan Kazda (č. 20), Juraj Petrovič (č. 32) a Zuzana Aufrichtová (č. 101)) na kandidátnej listine SaS. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaBratislavaSmrteľne vážneSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu