reklama

Pápež František rúca dogmatický svet slovenských biskupov

Akoby to boli dva rôzne svety. Jeden vizionársky a moderný, druhý sa vracia do minulosti. Prvý reprezentuje pápež František, druhý slovenská pobočka katolíckej cirkvi. A ako veriacemu mi je ľúto, že sa od seba vzdaľujú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Pápež František získal mandát aj vďaka jasnej snahe vyhnať z Vatikánu korupciu. A na Slovensku? Podozrenia z finančných machinácií v Trnavskej arcidiecéze boli zametené pod koberec. Róbert Bezák, ktorý na ne upozornil, bol odvolaný a dodnes nebol rehabilitovaný.

Zatiaľčo pápež František otvorene priznal, že Vatikán eviduje dvetisíc prípadov sexuálneho zneužívania, katolícky kňaz z Nevidzian, ktorý zneužíval maloleté dievča, vyviazol iba s podmienkou. Jeho nadriadení ho preložili do inej obce.

“Kresťania by sa mali ospravedlniť homosexuálom za príkoria, ktoré im spôsobili,” vyhlásil František ešte v roku 2016. Zachytili ste podobné vyjadrenie z úst nejakého predstaviteľa katolíckej cirkvi na Slovensku?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Ak je niekto gej a hľadá Boha a Boh má vôľu, kto som ja, aby som súdil?” vyhlásil František. "Snahy postaviť iné typy vzťahov na úroveň manželstva a rodiny odporujú prirodzenosti ľudskej spoločnosti a vedú k narušeniu jej základov,” kontroval mu Mons. Stanislav Zvolenský. Cítite ten rozdiel?

Pápež František zmenil stáročiami zaužívaný pohľad na postavenie žien v katolíckej cirkvi. Do funkcií, ktoré dosiaľ zastávali iba muži, začal menovať aj ženy. V roku 2020 pápež František vymenoval prvú ženu na manažérsku pozíciu v najdôležitejšej vatikánskej kancelárii, Štátnom sekretariáte. František vo svojej minuloročnej novoročnej kázni vyhlásil, že ženy „by mali byť plne zahrnuté v rozhodovacích procesoch v cirkvi.” Čo na to Konferencia biskupov Slovenska?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Novšie údaje síce nie sú k dispozícii, ale na ilustráciu postavenia žien v katolíckej cirkvi to stačí: V roku 2008 bolo na Slovensku podľa údajov Konferencie biskupov Slovenska 2494 rehoľníčok. Žiadna z nich nemôže byť farárkou. Katolícka cirkev argumentuje posolstvom Ježiša Krista či tradíciou. Pre porovnanie, evanjelická cirkev má v aktívnej službe 348 duchovných, z toho 160 žien, čo je takmer 50 percent.

Jorge Mario Bergoglio, ktorý je dnes hlavou katolíckej cirkvi, sa narodil v chudobných pomeroch a bojuje proti chudobe. Majetok rímsko-katolíckej cirkvi na Slovensku je záhadou a doteraz ho nikto nespočítal. Táto cirkev na Slovensku vlastní asi tretinu pôdy a tisíce budov. Zo štátneho rozpočtu dostáva ročne desiatky miliónov eur. Nemusí viesť evidenciu milodarov, ani ich zdaňovať. Koľko peňazí takto vyberie, je tajomstvom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú však témy, v ktorých sa Vatikán aj Konferencia biskupov Slovenska zhodujú. Patrí sem názor na očkovanie proti pandémii koronavírusu. “Cirkev vníma úsilie zastaviť šírenie pandémie prostredníctvom očkovania ako prospešné a cení si výsledky práce lekárov a vedcov,” vyhlásili zástupcovia slovenských katolíkov.

Návšteva pápeža Františka je príležitosťou pre Slovensko, aby sa tieto dva rozdielne svety tej istej inštitúcie začali zbližovať. Čakajú nás neľahké časy a namiesto rozkolov potrebujeme zjednotenie na celom svete. Aj v katolíckej cirkvi.

Rešpekt patrí tým duchovným, ktorí sa neboja ísť proti prúdu a vo svojej komunite reprezentujú cirkev ako chápavejšiu, tolerantnejšiu a modernejšiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď bol kardinál Jorge Mario Bergoglio v roku 2013 zvolený za nástupcu Benedikta XVI, bol relatívnym outsiderom. Svoju popularitu však získal nielen životným príbehom, ale aj postojom k mnohým pálčivým problémom doby. Na jednej strane zachoval konzervatívne hodnoty preverené stáročiami, na strane druhej priniesol čerstvé myšlienky tam, kde už bolo treba vyvetrať. Tam, kde mnohí predstavitelia cirkvi tutlali a vracali sa do minulosti, on presadzoval otvorenosť a sebareflexiu.

Za osem rokov svojho pontifikátu ukázal, že Katolícka cirkev má stále čo ponúknuť. Získal si širokú popularitu nielen medzi katolíkmi, ale aj ľuďmi s iným vierovyznaním, vrátane ateistov.

Aj preto mi bude veľkou cťou stretnúť sa s najvyšším predstaviteľom Katolíckej cirkvi osobne.

Juraj Droba

Juraj Droba

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  40x

Optimista, ktorý verí, že Slovensko vie byť lepšie. Cestovateľ. Platonický športovec. Otec veselého deväťročného chlapca. Zástanca slobody a zodpovednosti. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu